Uutiset:

20.05.2023
*** HÄIRIÖTIEDOTE ***
GMail-postilaatikoihin menevät sähköpostit FinWX:ltä estyneet.

Tilannetta tutkitaan ja pyritään korjaamaan mahdollisimman nopeasti.
Lue lisää täältä.

Main Menu

PeetBrosin ulkolämpötilat hakoteillä...

Aloittaja Naruskan Ukka Matinpoika, torstai, 27.02.2020, 19:00

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Naruskan Ukka Matinpoika

Tulis kesäkuussa vasta vuoden ikäiseks tuo Ukan sääaseman ulkolämpötila-kosteusanturiyhdistelmä. Nyt se on lämpötilan osalta sekaisin ja kunnolla, kun näyttää kolmisen miinusastetta ja ulkona heilutaan parissakympissä miinusta.

Laittelin Trumplandiaan hiukan takuuaikakyselyjä, joka toivottavasti ei olisi ihan samanlainen kuin savolainen takuu. Jaa minkäkölainen on savolainen takkuu. No, son yksinkertasuuvessaan semmonen, että "rikki kun männööp, nin uuven suap ostoo..."

Meikäläinen kun ei tuosta elektroniikkapuolesta ymmärrä höhkäsenpöläystä, niin ei osaa muuta kuin töllistellä tilannetta. Ei se jumissa ole, vaan kymmenykset vielä vaihtuu, mutta kokonaiset asteet on pirusti pielessä.

Mitä esittää PeetBros asiantuntija Päällikkömme asiaan... :(

www.naruska.com

Naruskan Ukka Matinpoika

Vielä sitä noin vuojen takaisia asioita näemmä jollainviissiin muistaa. En ole noita vaihdettavaksi menneitä sääasemaosia juurikaan roskiksiin heitelly, vaan säilytellyt niitä, josko niistä joskus jotain osia tai muuta apua sais. Nyt, kun vajaan vuoden ikäinen anturi lämpötilapuolelta on syystä, jota en tiedä, sekaisin ihan kunnolla, niin vanha löytyi sieltä mittauspaikalta eristeputkesta. Ja sen johto lähti sieltä kolmisen metrin päähän liitospaikkaan, johon viimeinen liitos on pakko ollut tehdä aikanaan pitkän etäisyyden vuoksi.

Pakkaskonttasilla sormilla sain liitospaikan otettua esille. En testannut nykyisen mittarin uudelleen kytkentää, vaan päädyin kytkemään johdot vanhaan laitteeseen, joka alkoikin lähettää oikeaa säätilaa ja ehkä oikeaa kosteuslukemaakin. Toivottavasti se nyt pelaisi, kunnes lauhtuu. Uusikin mittari on tilauksessa Hollannin PeetBroskaupasta. Sinne tulee viestin mukaan tavaralähetys tulevalla viikolla.

Pitää ostella kutistesukkia isompaa ja pienempää kaliiberia, niin saisi lopulliset liitokset taas tehdä niin huolella, miten amatööri vain voi. Tulipalopakkasessa en aio sormiani konttaan vedellä, vaan odottelen lauhempaa iltapäivää ja tuuletonta aurinkopaistetta asennukselle.

Amerikanmaalta ei ole takuukyselyyn vastausta tullut, mutta eiköhän sieltä vastaus tule aikanaan. Kertoilen täällä, onko savolainen takuu kyseessä... ;)

www.naruska.com

J.Jäntti

Jos toisessa anturipakassa toimii kosteus muttei lämpötila ja toisessa puolestaan lämpötila muttei kosteus, niin korjaus on niinkin helppo kuin toimivan kosteusanturin siirto siihen piirilevyyn, jonka lämpötilamittaus toimii normaalisti.
Irrotat vain piirilevyltä sen valkoisen, suorakaiteen muotoisen anturin joka on hajalla ja heität sen olkasi yli (se lähtee irti ihan ilman väkivaltaa kun on vain irto-osa) ja korvaat sen sillä joka toimii.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: 16.01.2023
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2023
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2023; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää
------------------------------------------
Twitter, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

Naruskan Ukka Matinpoika

Einarin kanssa olin hiukan kirjeenvaihdossa asian johdosta. Hän piti mahdollisena liitospaikkojen ongelmia, koska niitä tuossa pitkässä johtoyhteydessä vängällä on. Kun purin mittaria lähinnä olevan liitoksen, niin sen verran, mitä puolentoista lukulasit päässä näen tarkemmin, niin virrankulku saattaa kyllä huonontua kosteuden vuoksi, jota oli havaittavissa huonollakin näöllä.

Voin toki kasata noista kahdesta täällä olevasta yhden oletuksena ehjemmän, joskaan en aivan varma ole, mikä niissä missäkin varsinaisesti sökö on, vai ollaanko vain tekemisissä johtoyhteyden vikojen kanssa. Mulla on varautuminen tulevaan kytkentään sillä mallilla, että kokeilen tinausyhteyksiä liitoksiin ja sitten sukitan ne kutistesukilla niin huolellisesti kuin tumpelo osaa. Pitää laittaa vielä kovemmat lasit päähän ja jatkettava alkoholitonta elämää (takana 12 vuotta), ettei käsi vipaja liitoksia rakennellessa.

Kaiken kaikkiaan olen näistä heikkovirtapiuhoista sitä mieltä, että on oltava tuurintynkää hiukkasen mukana, että saa neljään karvaan kaikkiin sellaisen yhteyden, että kuso kulukee. Ja kosteudelta suojaamisessakin on näissä pohjoloissa säänvaihtelujen vuoksi haastetta... ;)

Vielä ei Hollannin poika ole uutta lähettänyt. Pitää tilata lauhaa keliä sille päivälle, kun tarkat hommat alkavat...

www.naruska.com

weatherc

Täällä käytetty noita Scotchloc-liittimiä karvakaapeleiden jatkamiseen. Toiminut hyvin myös eteläsuomen tihkusateisissa talvissa  :)

https://www.starelec.fi/product_info.php?products_id=15910

einari

Kauppasin Ukallle myös samantyylisiä napsutettavia liittimiä... itse olen käyttänyt tuontapaisia rasialiittimiä.. ei se kosteus eikä sadekkaan niissä haittaa jos ei paketoi tiiviiseen nippuun eri johtimia..... kunhan ei upoksissa ole :D
https://www.tokmanni.fi/rasialiitin-3-napainen-vipu-4055143459037

Ukan ongelma lienee se että on kiertänyt johtimet toisiinsa ja sukan päälle... ja sitten isommalla sukalla saman nippuun ja jos sinne pääsee kosteus ryömimään ja eikä sitten pois niin homma on valmis...

Jos ajattelee niitä antureita ja niiden jännitteitä/virtoja/vastusta niin tuontyyppiset pika-asennukset saattavat tuoda tukun ongelmia, ensinnäkin huono liitos katkaisee virran kulun tai heikentää sitä lisäämällä vastusta.. joten lpt-lukema (myös kosteus.. oli mittaustapa sitten resistiivinen tai kapasitiivinen) siinä tapauksessa näyttää liian lämpöisiä lukemia.

Sitten jos johdinparien välilllä (tai yhdessä parissa) on kosteuden aiheuttama vuoto niin käsittääkseni saattaa vastuksen puuttuessa näyttää mitä tahansa.... esim pt100 anturin ominaisvastus on 0°C 100 ohmia... ja huono liitos lisää vastusta vaikkapa 0,39 ohmia niin lämpötila on 1 asteen korkeampi.. ja vaikkapa 4 ohmia niin nollassa näyttäisi hieman yli 10 astetta liikaa.. joten ei siellä isoa ongelmaa tarvitse liitoksisssa olla kun on konsolilla iso ero  8)

Naruskan Ukka Matinpoika

Minäpä tilasin nuita suositeltuja liittimiä. Onneks tilasin myös niille tarkoitetu pihdit. Epäilen nimittäin, että saattais tulla puristetuksi liian isolla momentilla.

Eilen oli hiukka lauhempi päivä. Ulkona kuitenkin tuntui jo edellisen illan säätieteilijätyttären ennustus, että tuuli kääntyy pohjan puolelle ja kylmenee. Ja oli viliposaa kanssa paljain käsin touhuta.

Purin vanhat kierretyt liitokset ja tasasin kunkin johtoparin johdot sen leikkuripuristimen leikkuriosalla tasamittaan. Johto per reikä ja sitten naps. Rasvat tirahti johtojen sisäänmenoaukkoon, mikä lienee tarkoituskin. Samalla tyylillä loput kolme johtoparia. Piti olla ne värit pahvilapulla, kun ne tuleva ja lähtevä piuhanelikko eivät ole samoja värejä. Onneksi ne oli pahvista katsottavissa...

Hyvin lähti pelittämään laitteet heti kytkennän jälkeen. WUHU herjasi muutaman minuutin tekemällä logiin virheilmoitusta tietenkin siltä lyhyeltä ajalta, kun napanuora oli jonkun piuhan kohdalta väliaikaisesti poikki.

Nyt toimii, enkä vielä vaihtanut Hollannista lähetettyä uutukaista lämpötila/kosteusmittaria. Jos tulee tarvetta, niin vaihdan sitten. Liittimiä piisaa... ;)

Ukka Matinpoika toivottaa rauhallista pääsiäistä kaikille. Meilläkin koronan takia ovet säpissä toistaiseksi... ;)

www.naruska.com

Naruskan Ukka Matinpoika

Jäi kertomati semmonen pikkuasia, että vedin puristusliitosten päälle vielä ison kutistesukan, jolla estyy kosteuden kulku liitoksiin entisestään. Kuumailmapuhaltimen tehot riittää kuitistamiseen ulkonakin. Tiivistä tuli... ;)

www.naruska.com