Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Geokooderi pohdintoja

Aloittaja einari, torstai, 13.02.2020, 21:17

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

weatherc

Tuo Pelias ois aika mielenkiintoinen, datalähteinä useita, mm OSM, Openadresses, Geonames:
https://github.com/pelias/pelias
Pelias on alunperin Mapzenin mutta nykyään osa Linux Foundationia.

Siinä ei vaan ole edes projektina pelkkä Eurooppa, vaan muutamia yksittäismaita + maailma...

weatherc

#11
Jaoin nämä geokooderi/paikannimi pohdinnot omaksi ketjuksi niin pysyy homma kuosissa  ;)

Tuokin vois olla varteen otettava: https://github.com/gisgraphy/gisgraphy
Siinä pystyy valitsemaan mitä dataa hakee siihen (OSM, Openadresses ym).

Jos ajattelee yleisesti....Niin olishan tuollainen näppärä, ei olis mitään käyttö yms rajoituksia kun on "oma".
Olis varsin näppärä esim ennuste-haussa kun pystyisi saamaan minkä paikan tahansa, eikä vaan ne "muutamat" mitä löytyy nykyisestä geonames-kannasta. Mutta myös esim just Netatmojen ja muiden puuttuvien paikannimien hakemiseen.

Mitä tuollainen tarvii: n 500 GB tilaa + jonkin verran RAM:ia. RAM ei ole onglema nykyisillä serverillä. SSD-lättyjen tila ehkä jonkin verran kylläkin. Jos ajattelee miten tuollaisen voisi laittaa pystyyn niin mieleen tulee 2 vaihtoehtoa:
- oma purkki tuolle, johon voisi siirtää karttaserverin roinatkin - ehkä kalliimpi ylläpitää kahta purkkia joskin silloin ei ole "kaikki munat samassa korissa"
- uusi purkki kaikelle jossa lättytilaakin olisi riittävästi. Tällöin jakaisin melkeen hommat (ainakin) 3 virtuaalille, tai sitten tuo geokooderi karttaserverille jolloin olisi webbi + kartta kuten nyt.

Asiaa tarvii miettiä, joskin jos saksanmaalla olisi joku halpa huutokauppapurkki voisi kokeilla tuollaista geokooderia kylläkin.


weatherc

Tätäkin ruuvailtu pikkasen :)

Tuo Pelias osoittautui kohtuu epävakaaksi, kaatui jatkuvasti. Ainakin osasyy lienee että toimiakseen vaatii prkellesti RAM:ia, varsinkin jos haluaa käyttää OSM-dataa siinä myös. Vakaa jos käyttää pelkästään WOF-datan kanssa, tosin siinä uupuu ääkköset suurelta osalta nimistä.

Joten kokeiluun lähti OSM/Nominatim (https://nominatim.org/release-docs/latest/admin/Installation/). Kohtalaisen nopea asennus OSM-datasta riippuen mitä importtasoa käytti. Pelkät admin-nimet meni sisään parissa tunnissa. Kevyt käyttää koska on simppelisti PHP-koodia jota lukee Pgsql-kantaa. Huonona puolena se ettei osaa autocompletea, eli ei osaa ehdottaa "Turku" jos kirjoittaa "Tur".

Seuraava oli saksalaisen Komootin Photon (https://github.com/komoot/photon). JAVA-jar joka nojaa vahvasti Nominatimin tietokantaan (eli se pitää olla ensin).
Muutoin, jos nyt tuota JAVA:aa ei lasketa, niin ihan lupavaalta näyttää. Alkusennus kun tekee omat filut Nominatimistä kesti parisen tuntia. Käytössä nyt tuossa YR-ennusteessa. Mutta kuten aina, täydellistä ei ole, Photon ei osaa rajoittaa nimihakua maiden perusteella. Kordinaattien mukaan osaisi mutta silloin pitäisi jokaiselle maalle keskiä "laatikko" ja silti menisi yli reunoissa.

Paras olisi Nominatim raakana kunhan siihen keksis autocompleten koska se ei vaadi mitään erillis-softaa vaan pyörii natiivien PHP:n ja Pgsql:n varassa.