Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Aurinkolämmitteiset

Aloittaja weatherc, tiistai, 04.02.2020, 13:45

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

weatherc

Mistä tietää että kevät tulossa?
No siitä että pukkaa aurinkolämmitteisiä asemia...
Tässä näkyy se Netatmojen suurin ongelma aikas hyvin......

einari

Pitäisikö ottaa se netatmon true-algoritmi käyttöön..  jospa se karsisi enimmät liian lämpimät pois..
kuten tuolta näkyy.. https://weathermap.netatmo.com/ .... siinä on tietenkin se vaara että oikein näyttäviäkin karsiintuu..

weatherc

Se vois olla yksi mitä vois kokeilla.

Ongelma tuossa on se että tuo tarkistus mitä tehdään jota ruuvattiin kun oli suuret erot pohjoisessa niin se päästää nyt läpi noita.
Nuo on luvuiltaan verrattavissa Norjan rannikkoon jossa mantereella voi olla reilusti pakkasta mutta rannikolla plussaa.

einari

Pikkuisen kaduttaa että esitin tuota true-asetusta, täytyy ilmeisesti palata siihen falseen koska karsii kylmempiä asemia pois, ei ne ole sitä saaneet kuntoon...  :D

pitää vamaan keksiä jotain muuta kun tuo rouvista länteen.. ja vähän muuallakin on tyhjiä alueita..
yksihän tietenkin olisi että hakisi erikseen tuon kuvien alueen falsella...  toinen olisi ehkä se että etelämmässä olisi tiukemmat rajat 8)

siinä on myös sellainen vaara että alkaa kerätyissä datoissa olla aukkoja ihan vain netatmon omituisen algoritmin vuoksi.. saattaa jopa ajoittain heittää rouvinkin kartalta pois (on heitellyt!) vaikka taatusti näyttää oikein... 3 asemalla on tullut testattua ja kaikki näyttää samaa... jopa tuo vigingin lelumittari jos vie samaan sääsuojaan ulkoanturin ;D
ensimmäisessä ei true-filtteriä.. toisessa on

weatherc

Ongelmahan tuossa, niin EWN:än tarkistuksessa kuin Netatmon algotrimissä, on se ettei se välttämättä ole kovin helppoa napata "vain väärät" johtuen siitä että erot voi oikeastikkin olla aika suuret lyhyellä matkalla.
Nuo +20:set ovat vielä helppoja napsia pois mutta kun lämpötilat alkaa heittämään 10-15 astetta lyhyellä matkalla niin aletaan olla jännän äärellä.
Pikaisesti mietittynä niin tämä ongelma lienee eniten täällä pohjoisessa ja (avoimen) meren äärellä.

Esim kun vertailu-alueen lämpötilat ovat kymmenisen astetta pakkasella mutta vertailukohde onkin rannikolla ja (oikeasti) plussalla niin haaviin jää. Tai Lapissa, kohde onkin paikalla jossa 15 astetta lämpimämpää mitä muut asemat.

EWN:än tarkistushan salli reilusti muita kylmempää (muistaakseni 20 asteen eroon asti) koska se harvemmin se on kovin väärä (jos anturi pakastimessa kesällä niin haaviin jää silti). Mutta nuo lämpimämmät ovat sitten hitusen kinkkisemmät napsia ilman että jäisi "oikeitakin" haaviin.
Jos anturi on auringossa voisi ainakin olettaa että se todennäköisesti menee plussalle joten EWN:än tarkistuksessa on raja siinä nollan tuntumassa, jos kylmempää niin on tuo haavi-raja höllempi jolloin se sallii isommat erot.

einari

Se alkaa tuo aurinko jo lämmittämää selkeinä päivinä... joten ehkä sitä rajaa pitäisi hieman siirtää kevään edetessä.. :D

Mietin että miten kävisi jos se tarkistus perustuisikin kuluvan vuorokauden reaaliaikaiseen keskilämpötilaan.. tuota pitäisi seurata jotta pääsisi "jyvälle" millainen haarukka siinä toimisi... ei ainakaan hetken hektiset muutokset vaikuttaisi niin radikaalisti...  kannassahan se karttuu kuukausi- ja vuositasolla.. ainakin kuukauden keskilpt elää... 8)

weatherc

Veikkaan ettei välttämättä toimi, tai haarukka pitäisi olla aika iso. Pikaisesti katsottuna Perttelin NOAA-raportteja niin yli 10 asteen eroa max vs klpt löytyy useampikin.

einari

#7
ei max.. vaan klpt vastaan klpt... eli lähistön senhetkisten keskilpt keskiarvoon vertaisi.... haarukka ei tarvitsisi olla kovin iso ja vain lämpimämpään suuntaan... sehän elää päivän edetessä tuo keskilpt.. riippuen ilmoista..

esim. jos ottaisi tuon minun toisen anturin.. niin 0,1 astetta on nyt tämän päivän keskilpt:ssä eroa tähän ewn:ssä olevaan..

varmaan aste-pari riittäisi siinä....  mutta vertailussa ei voisi olla kovin laajaa alueellista pohjaa.. eli semmoinen 4-6 lähintä asemaa.. voi se toimia isommallakin määrällä...   sitä täytyy tutkia kun ehtii, manuaalisesti vain työlästä...  8)

Edit// semmoinen reaaliaikainen keskilpt:n laskenta olisi hyvä vaikkapa asemasivulla siinä päiväkohtaisessa osassa..
tai jos viitsii puuhastella niin käppyrälaatikkoa lisää  ;) :D ;D

weatherc

Ei auta...
Jos asema sanotaanko Norjan rannikolla, aseman klpt +5, sula meri. Vertailussa olevien asemien klpt voi helposti olla -5 tai -10.
Silloin kun oli nuo isot erot pohjoisessa niin Norsket (ja suomalaisetkin) jäi haaviin juuri klpt-vertailussa, ei asema vs "maksimi muilla"-vertailussa. Tosin silloin se vertaili sen hetken lukemia. Silloin oli ero aseman lpt vs klpt usealla asemalla 6-7 asteen luokkaa.

Tuollainen klpt-vertailu nappaisi haaviin ne joissa nopeat vaihtelut. Jos ollut kylmää ja siten klpt alhaset niin haaviin jäisi jos lämpötila nouseekin vaikkapa 10 astetta, tai mitä lapissa nähty, 20 astetta. Ei se klpt niin nopeasti reagoi, varsinkin jos siinä on 24h dataa.

Sanoisin että se haavi pitää perustua sen hetken lukemiin, ei mihinkään menneeseen koska lämpötilat voi vaihdella paljonkin vuorokaudessa. Pitää vaan saada ne rajat ja alueen koko johon verrataan toimivaksi.

einari

Me lähestymme näköjään hieman eri ajatuksella tätä.. tarkoitan aseman keskilpt/muiden asemien keskilpt... ::)

siinä ei hetkelliset nousut ja laskut tunnu.. mutta jos on aurinkolämmitetty niin tuntuu keskiarvokäppyrässä...
ja sen perusteella sitten voisi poimia ne pois..

samoin siinä voisi olla sitten hieman laajempi haarukka mentäessä nollasta ylös tai alaspäin...  sitähän ei näe ennen kuin on laittanut ne keskiarvokäppyrät samanlaiseen vertailuun kun nyt on asemasivulla lähimpien asemien lämpötilan suhteen.. se varmaan ratkaisisi sen kesäisen ongelman ukkosrintamien vaikutusten eri alueiden lämpötiloihin..

kieltämättä siinä menee pitempi aika kun näkee "normista" poikkeavat asemat.. mutta ne voi sitten poistaa pysyvästi..
sinänsä ne  kartalla näkyvät ei varmaan suuremmasti haittaa jos ne vaikka viikon, pari siellä lämpimimpinä keikkuvat jollei tee siitä mitään isompaa ongelmaa!

niin, nuo norjan ja pohjoisen erot aiheuttavat hieman päänvaivaa.. tietenkin voisi ajatella ettei suoraviivaisessti valitsekkaan lähimpiä asemia vertailuun, vaan nitä jotka ovat aseman keskilpt lähimpänä keskilämpötilaltaan... >>> vaikeasti selitetty ja vaikeahko varmaan toteuttaa ;D