Uusi ilmastonmuutos-syytös-villitys: Tietoliikenne

Aloittaja J.Jäntti, torstai, 27.06.2019, 19:46

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

J.Jäntti

Pitihän sitten tämäkin päivä nähdä ja kokea - Internet demonisoidaan ilmastonmuutoksen osaksi.
YLE tuuttaa pihalle uutisen, jossa tietoliikenne joutuu seuraavaksi tämän ilmastonmuutosvouhotuksen kohteeksi.

Jutussa kerrotaan miten nyt ykskaks pitää alkaa tuntemaan syyllisyyttä siitä, että katsoo matkapuhelimella, tabletilla tai muulla vastaavalla laitteella vaikkapa suoratoistopalvelusta jonkin sarjan jakson; Sillekin on nyt lyöty oma kiva pikku hiilijalanjälkensä ja jos tillität 84 tuntia yhteensä videota, olet syyllistynyt samanlaiseen päästömäärään kuin yksi lento Helsingin ja Tukholman välillä ja joka sekunti videon katsomista tuottaa 0.2g hiilidioksidipäästöjä. Tämä on puolestaan sidoksissa siirrettävän datamäärään, suoremmin videon resoluutioon, eli ilmeisesti tässä puhutaan Full HD (1920x1080)-videosta.

Juttu kuitenkin hyppää ykskaks suoratoistovideo-vertauksesta yleiseen dataliikennemäärään, mutta hyppy on niin läpinäkyvä, että vähemmän hereillä oleva sotkee äkkiä silmille hyppivät tiedot koskemaan vain katsottuja videoita mikä on väärin ja kuten YLE:n yleiseen poljentoon kuuluu, me suomalaiset olemme taas syyllisiä maailman tuhoutumiseen pelkkään kuukautiseen dataliikennemäärään perustuen.

Aalto-yliopiston professori Kari Hiekkanen tuntui ihan täysin fiksulta henkilöltä argumentteineen kunnes nämä lyötiin pöytään:
Lainaus käyttäjältä: Kari Hiekkanen, Aalto-yliopisto
- Tietysti se, että ostetaan vihreää sähköä, lisää vihreän sähkön tuotantoa, mutta palveluita käytetään 24/7, oli sähköverkossa tarjolla vihreää sähköä tai ei. Kun yöllä katsotaan videoita, ei aurinkoenergiaa ole paljon saatavilla.


Luin tuon lainauksen kolme kertaa varmistuakseni, etten kärsinyt lukihäiriön oireista ja että luin sen oikein ja että olin asettanut sen oikeaan kontekstiin jutun kanssa. Sitten nousin työpöydältäni ylös, kävelin ensin vessaan irvistelemään peilille katsoakseni ettei luetun ymmärryksessäni olisi ollut vikatilaa päällä ylläri-aivohalvauksen takia ja todettuani ettei ole, menin lääkekaapille hakemaan 1g:n päänsärkypillerin.

Toki tässä jutussa on muutakin isketty vyön alle yksi on älypuhelimet joita jutussa demonisoidaan myös isona osana hiilijalanjälkeä ja niiden datakäyttöä tämä professori kuvaa "näkymättömäksi ongelmaksi" joka on syntynyt siitä että ihmiset ovat "totutettu käyttämään vapaata dataa". Professorin mukaan meidän pitäisi alkaa miettimään datakeskusten ja verkkoinfrastruktuurin sähkönkulutusta surfatessamme netissä ja miettiä sen pohjalta datankäyttötapaamme. Mitä enemmän minä tätä juttua luen, sitä enemmän pääni tulee kipeäksi, sillä tässä jutussa sivuutetaan paljon sellaisia asioita jotka tälle professorille pitäisi olla myös selvillä ainakin mitä tulee datakeskuksiin, verkkoinfraan ja jopa älypuhelimiin.

Jos oikein lähdetään nyt saivartelemaan, niin viimeisimmät vuodet huudettiin että lentämällä kokouksiin meneminen on typerää ja maapalloa tuhoavaa, koska lentoliikenne aiheuttaa päästöjä ja etätyöt ja kokoukset netin yli ovat nykypäivää. Nyt koko homma on ihan päälaelleen heitetty tämän jutun myötä. Nyt saatu kuva on siis se, että ICT:n hiilidioksidipäästöt ovat ylittäneet lentoliikenteen päästöt ja ovat nyt jotenkin yhtäkkiä uusi uhka, joka on "epämiellyttävä totuus, josta ei haluta puhua". Hyvä on sitten. Vastaisuudessa aionkin vaatia lentolippua kokouksiin, jotka ovat kauempana kotimaassa, koska lentoliikenne on tämän jutun perusteella nyt sitten vähemmän ilmastoa kuormittavaa, kuin mikään Skype/Teams/Lync-kokous koskaan ikinä.

Minulla on 4G/LTE-yhteys, koska DNA tarjoaa sutta ja sekundaa minulle palveluikseen kotitalooni.
Minun viime kuun suunta-erottamaton dataliikenne kaikenkaikkiaan LTE:n yli oli 158.1 Gigatavua, FinWX:n dataliikenne siihen mukaan lukien.
Jos HDTV-muotoinen video on sellaiset 15 Megabittiä sekunnissa eli 1.875 Megatavua sekunnissa, tuo datamäärä tekisi laskennallisesti videostreamiksi muutettuna sellaiset 84 320 sekuntia videota.
Jos tuo 84 320 sekuntia nyt sitten muutetaan YLE:n jutun mukaisesti hiilidioksidimääräksi, eli 0.2g/sekunti, minä olen aiheuttanut yksinäni 421 600g, tai vähän päälle kolmen Helsinki-Tukholma -meno/paluu-lennon verran hiilidioksidipäästöjä.

Tulkaa perkele vaikka kivittämään. I regret nothing.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

Jussa

 Lainattua:

"Olettekos törmänneet tällaiseen Ylen kuvaan lähipäivinä? Raflaava, eikö totta?

Tuo taulukko on todennäköisesti silkkaa puutaheinää.

Koska numerot näyttivät täysin järjettömiltä näin työkseen erilaisia konesaliympäristöjä asiakkaille suunnittelevalle, niin laskin ihan itse ensin millaisella virrankulutuksella tuollaista streamausympäristöä voisi pyöritellä.

Heti ensimmäiset hyvin hyvin varovaiset laskelmat osoittivat, että noissa kuvan laskelmissa on ainakin 100-kertainen virhe.

Lisätonkimisella kaivoin esiin Netflixin omat laskelmat streamausinfran kulutuksesta ja niiden mukaan päästöt olisivat 0,5g/h. Siis 0,5g/h, ei 720g/h.

Päälle toinen mokoma (hiha-arvio) tiedonsiirron päästöjä ja lisäksi sen älylaitteen kulutus noin 10W eli 1,5gCO2/h.

Yhteensä 2,5g/h. Vain hieman alle 300-kertainen virhe.

Konkretiaa: tuon Tukholman-lennon päästöillä striimaa Netflixiä kännykkään rahtua vaille 25 000 tuntia. Eli kolme VUOTTA!

Raivostuttavaa tuollaisessa tahattomassa tai tahallisessa perseilyssä on kaksikin asiaa; nyt saatiin turhaan syyllistettyä sitä videon katsojaa ja sitten toisaalta vähäteltyä sen lentämisen hiilijalanjälkeä.

HUOM: Väite ei ole Finnairin, vaan Ylen."

Lähteet:

Viitattu artikkeli: https://yle.fi/uutiset/3-10832413
Ylen lähde: https://climatecare.org/infographic-the-carbon-footprint-of-the-internet/
Netflixin päästölaskelma: https://medium.com/netflix-techblog/netflix-streaming-more-energy-efficient-than-breathing-57658d47b9fd
Suomen sähköntuotannon CO2-päästökerroin: https://www.motiva.fi/ratkaisut/energiankaytto_suomessa/co2-laskentaohje_energiankulutuksen_hiilidioksidipaastojen_laskentaan/co2-paastokertoimet

einari

Tuossa jutussa särähtää eniten näin äkkisilmäyksellä puheet vihreästä sähköstä.. varsinkin se että sitä tuotettaisiin ainoastaan ja vain aurinkoenergialta.. kuuluu siihen paljon muutakin..  onkohan tuollakaan kaikki purut kuivia  ::) >

Vihreä sähko on yhteisnimitys vähän tai ei lainkaan saastuttavilla, uusiutuvilla energiamuodoilla tuotetulle sähkölle. luokkaan lasketaan yleensä maalämpö, tuulivoima, aurinkoenergia ja vuorovesivoimalat, biomassan poltto, biokaasu ja vesivoima, joskus myös jätteiden poltto. niitä muilla tuotetaan tietääkseni 24/7

Tässä maalla asuvana voi olla päästöjen suhteen aika levollisin mielin muutenkin.. puulla lämmitetään ja ledivalaistusta käytetään, tosin nämä datavermeet hieman kuluttavat.. pitänee laittaa höyrykattila ja turbiini pienellä generaattorilla kattamaan nämä suuret sähkönkulutukset, koska Hiilidioksidiekvivalenttien laskemisen määritteissä sanotaan näin..  "Puunpolton aiheuttamat hiilidioksidipäästöt muodostavat kuitenkin poikkeuksen: niitä ei huomioida, koska niiden ei oleteta lisäävän ilmakehän hiilidioksidimäärää pitkällä aikavälillä."   ;D

Mutta kohta kai on kauhea asia kun grillataan ja laskeskellaan päästöjä paljonko yhden makkaran grillaaminen lisää maapallon lämpenemistä...

Näin yhden uutisen vuosien takaa, "Selvin päin en olisi humalassa auton rattiin lähtenyt", selitti Sirpa Pietikäinen tapausta lehdistölle.
Tuosta tuli mieleen että jos pienimuotoisesti alkaisi tuottamaan uusiutuvaa energiaa, siis biopolttoainetta... eli pontikkaa.. saisikohan siihen investointitukia ja avustuksia.. jättäisi käyttökohteen avoimeksi 8)

J.Jäntti

Täsmälleen samaa ajattelin itsekin tuosta taulukosta, sillä se ei ollut missään suhteessa esim. siihen miten minä oman työpaikkani pikkuisissa serverisaleissa tuon tuosta ravaavana olen omia kulutushavaintoja tehnyt. Se, että Aalto-yliopiston professori pitää yhdestä tahosta noukittuja lukuja uskottavina ilman mitään tarkistustoimia pitäisi olla kyseiselle yliopistolle jonkinlaisen hälytyskellojen soiton paikka tai sitten tätä professoria kiinnosti YLE:n kyselyt kuin kilo sitä itseään.

Tuosta jutusta puuttuu muuttujia kuten esim. teknisistä edistyksistä serverirautojen virransäästöominaisuuksissa, virtualisoinnin ja hyperkonvergenssin tuomat energiankulutuksen vähentymiset jne.
En ihan varmaksi mene sanomaan, mutta jotenkin tuossa annetaan sellainen kuva että konesalissa olevat laitteet tempaisevat CPU:t, muistit, levyohjaimet ja verkkoinfran tappiin sillä siunaaman millisekunnilla kun joku painaa laitteessaan Enteriä.

Lainaus käyttäjältä: Jussa - perjantai, 28.06.2019, 09:33
Raivostuttavaa tuollaisessa tahattomassa tai tahallisessa perseilyssä on kaksikin asiaa; nyt saatiin turhaan syyllistettyä sitä videon katsojaa ja sitten toisaalta vähäteltyä sen lentämisen hiilijalanjälkeä.
Ja mielestäni jollain tasolla jopa edesvastuutonta kun se juuri pudotettiin vaikutuksille hyvin alttiiden nuorten syliin tuossa jutussa vielä ja saatiin jo valmiiksi ilmastoahdistuneet nuoret stressaamaan vielä lisää. Kyllähän sitä ollaan syyllistämällä saatu nuorison ajatusmaailmaa ja toimintatapoja muutettua, mutta se on niin 1900-lukua, että kun lähestytään 2020-lukua pikkuhiljaa, niin pitäisi joku vähän parempi metodi olla jo olemassa. Lasken sen varaan, että noissa nuorten kommenteissa on luultavasti hieman päälle ripoteltua YLE-suolaa mutta pistää se silti miettimään, mitä toimittaja on jutussa olleille nuorille kertonut saadakseen jotain tuon kaltaista reaktiota kirjoitettavaksi, ellei sitten vetänyt ihan stetsonitsta. Osa nuorista on vielä sellaisia että heiltä puuttuu (vielä) (media)kriittisyys joten joku noista saattaa nyt oikeasti lakata katsomasta suoratoistopalveluita.

Saapahan nyt sitten nähdä mitä SITRA:n tutkimus tuosta tuo esille - ja miten poliittisesti suuntaansa vinossa se sitten on, kun sen johto on täynnä puolueen jäsenkirjojen omaavia yksilöitä.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

weatherc

No niin, milloin tulee "datasiirron saastuttamisvero"? Eli selvästi pedataan syytä korottaa hintoja, ja rajusti...

Dedi, joka majailee saksassa, porskuttaa vesivoimalla  8)

Lainaa

In our German data center parks, we at Hetzner Online use hydropower. Our environmental partner is Energiedienst AG, a TÜV certified company that generates green energy from 100 percent carbon dioxide-free and environmentally-friendly hydropower.

In Data Center Park Helsinki in Finland, Hetzner employs wind power for all of its energy uses. Our wind power provider is the Finnish energy company Vantaan Energia.



J.Jäntti

Lainaus käyttäjältä: weatherc - perjantai, 28.06.2019, 14:54
No niin, milloin tulee "datasiirron saastuttamisvero"? Eli selvästi pedataan syytä korottaa hintoja, ja rajusti...

Sanotaan että varmaan sitten kun autoilijoita on ensin ruoskittu veroilla ja tietulleilla ja katsottu tulokset. Siihen idiotismiin jos nyt lähdetään että dataliikennettä aletaan verottamaan ilmastoperusteilla niin voimme todellakin vain katsoa kuinka Suomi taantuu yhä kiihtyvällä vauhdilla ICT:n banaanivaltioksi.

Kaikki taitaa olla kiinni siitä mitä tuloksia SITRA saa tutkimuksestaan ja miten ne tulkitaan ja poliitikoille jaetaan. Tämänhetkinen hallitushan on vielä istumassa sen parin vuoden sisällä jolloin tuo tutkimus valmistuu, joten Rinne ja hänen vahakabinettinsa saattavat joutua ottamaan kantaa tuohon, jollei siitä tule vain kallista nollatutkimusta (jota kyllä tässä kohtaa suorastaan toivon).

Meillä on jo EU:n hyväksymät järkijättöiset Artiklat 11 ja 13 tulossa riesaksi - eivätkä ne ole ilmaston kanssa missään tekemisissä.

Minä maksan omasta pussistani sähköt, jota oma serverifarmini syö, ihan kiltisti, joten mitään en aio muuttaa toimissani.

Lainaus käyttäjältä: einari - perjantai, 28.06.2019, 16:13
vähän korjattua tieoa..
https://www.verkkouutiset.fi/ylella-satakertainen-virhe-puhelimen-ilmastovaikutuksista/

Joku tuolla on jo ehtinyt toteamaan että tieto, johon Verkkouutiset tiedon pohjaavat on "skeptikkoblogista" otettua eikä ole luotettavaa.
Jännää, että YLE ei saa samalta kommentoijalta yhtään sapiskaa. Ilmeisesti se, mitä YLE kertoo on sitten automaattisesti totta vaikka lainattu lähde puhuisi täyttä soopaa.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

einari

sattui silmiin eräs mielenkiintoinen juttu.. paikkaansapitävyydestä en tiedä.. mutta jos on näin... niin panikoijat ovat kai väärässä :D

http://ilmastorealismia.blogspot.com/2014/11/lustot-kertovat-jarvi-suomen-ilmaston.html

Vastakohdaksi luettavaa paniikista, punaisen lihan kera  ::)
https://www.co2-raportti.fi/index.php?page=ilmastouutisia&news_id=5190

J.Jäntti

Lainaus käyttäjältä: einari - perjantai, 28.06.2019, 20:27
Vastakohdaksi luettavaa paniikista, punaisen lihan kera  ::)
https://www.co2-raportti.fi/index.php?page=ilmastouutisia&news_id=5190

Sen verran faffat kaffet oli sivustolla keitettynä, että oli ihan pakko katsoa, että mikä instanssi tuon co2-raportti.fi-sivuston takana on...
Kyseisen domainin omistajaksi paljastui espoolainen Benviroc Oy, joka on energia- ja ympäristöalan konsultointiyritys... ::)

Sitten vain tekemään ihan omia arvioita siitä, mikä yhteys ja tarkoitus tuolla sivustolla on suhteessa kyseisen yrityksen bisnesideaan..
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

einari

Kovasti ne yrittää vakuuttaa olevansa riippumattomia... liekö totuus toisenlainen..

Palaan vielä tuohon lustotutkimukseen.. tapani mukaan pohdin, liekö mahdollista päästä 800-luvulle asti..  sohvalla maatessani ja kattoparruja tuijotellessani tulin siihen tulokseen että voi vaikka suomen vanhin puu (tiedossa oleva mänty) on 800-vuotias.

Jo yksistään omien kattoparrujen perusteella pääsee ajassa ainakin 700-800 vuoden taakse, ehkä kauemmaksikin, vanha osa on tähän siirrettu 1900-luvun alkuvuosina.. kuten siihen aikaan oli tapana.. kattoparrut oli ilmeisesti olleet aikaisemmassa elämässä savupirtissä tai riihessä, niin mustia olivat.. mutta höyläämäällä vanhaa patinaa säästäen oikei silmiähiveleviksi tuli.. kuitenkin eri sarjaa kuin muu hirsirunko.

suomen vanhimmat säilyneet hirsirakennukset ovat 1600-luvun alusta, joten jo sillä pääsee sinne käppyrän alkumetreille.. lisäksi saattaa olla että on käytetty joitakin luonnon säilömiä uppotukkeja tms.. ja radiohiiliajoitusta..
Pohdinta johti siihen tulokseen että mahdollista on ::) 8)