Sääasema palautunut linjoille

Aloittaja J.Jäntti, tiistai, 18.06.2019, 20:36

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

J.Jäntti

Sääasema saatiin pienehkön jumpan jälkeen linjoille.
KVM:ssä on ilmeisesti jonkinlainen regressiobugi päällä, sillä uuden version myötä kaikki sarjaportit ovat menneet virtualisointialustalle täysin mykiksi. Ne näkyvät oikein ja ne tunnistuvat täydellisesti mutta bitti ei vain liiku millään siten että se näkyisi virtualisointialustalla. Tästä johtuen jouduin kikkailemaan toden teolla saadakseni sääaseman takaisin keskustelemaan.

Huomattuani että yksikään rautatason sarjaportti ei ole kiinnostunut liikuttamaan bittejä minnekään suuntaan, eteen tuli tarve saada USB:n kautta tämä sääasema keskustelemaan virtuaalikoneen kanssa.
Sain haltuuni Trendnetin, ATEN:n, Targus:n ja Black Box:n USB-RS232 adaptereita. Ensimmäisenä sain koneeseen kiinni Trendnetin pulikan. Se tunnistautui loistavasti Linux-puolella ja se sai itselleen odotetusti /dev/ttyUSB0:n nimekseen. Tein kuten ennenkin: lisäsin virtuaalikoneelle sarjaportin jonka forwardasin tuolle /dev:lle. Windows Serveri tunnisti että siellähän se COM1 kuikuilee. WUHU sai portin auki mutta sääasemalta ei mitään dataa liikkunut ja sain koko ajan keskisormea WUHU:n lokitietoihin. Bootit eivät auttaneet, eivätkä sen enempää setserialit tai stty:t. Hiljaista oli. Muutin tyyliä ja osoitin sille USB-laitteen. Sen se tunnisti lennosta ja latasi jopa toimivat Prolific:n piiriajuritkin sille suoraan. Liikenne alkoi kulkemaan heti ja säätiedot alkoivat päivittymään.

Case closed? Juu, ei.  ::)
Samalla kertaa, kun sääasemaa nostettiin takaisin keskusteluyhteyteen ulkomaailman kanssa, siirrettiin ympäristömittausserveri II:n töitä virtuaalikoneelle. Yksi näistä siirretyistä töistä oli taustasäteilymittari. Tämä kapistus lähettää nakutuksensa pulssina USB-palikalle joka raportoi siitä laskennallisen säteilyannoksen. Eikä siinä mitään kummempaa; Dongeli kiinni ja osoitus virtuaalikoneelle. Yllätys olikin suuri kun huomasin että tämäkin pirulainen tutustutti itsensä Prolific:n sarjalaitteeksi. Kuinka ollakaan, Windowsissa tämä kapistus paiskasikin keltaisen kolmion naamalle ja totesi ettei hommasta tule mitään. Ihmettelin tätä suuresti sillä käytettävissä oli kaksi eri versiota ajureista joista kumpikaan ei tälle kummajaiselle maistunut millään. Revin jostain pölyisestä arkistosta jeesuksenvanhan CD:n jonka sisällön pudotin virtuaalikoneelle. Siellä oli ajuripaketti tuolle dongelille, joten ajoin sen sisään. Suureksi hämmästyksekseni se tunki antiikkisemman version Prolific:n piiriajurista ja dongeli alkoikin toimimaan.

Homma alkoi kuitenkin saamaan outoja piirteitä perin nopeasti. Ykskaks sääasemani tiedot eivät enää päivittyneetkään FinWX:lle, mutta WUHU kuitenkin toimi normaalisti. Ajattelin että tämä nyt on varmaan joku pikkuhäikkä ja boottasin virtuaaliserverin. Käynnistyksen jälkeen alkoi vi**uilu: Tällä kertaa säteilymittari toimi täydellisesti mutta WUHU ilmoitti ettei saa enää COM1:stä auki. Tällä kertaa WUHU:n haluama COM-portti oli tilassa, jossa se näytti keltaista kolmiota Laitehallinnassa. Raavin päätäni hetken ja totesin että ajetaanpa ne ajurit tuolle uusiksi niin alkaa toimimaan. Alkoihan se - ja siinä samalla loppui keskustelu säteilymittarin ja koneen välillä ja jotta homma meni vielä huolellisemmin puihin, ajuriversio, joka kelpasi aiemmin sääaseman palikalle ei enää kelvannut sille ja kun ajoin vanhemman version säteilymittarille, sekään ei enää kelvannut. Totesin että nyt ollaan ilmeisesti tekemisissä saman valmistajan saman piirin kahden eri-ikäisen version kanssa. Heitin sarjaporttipalikan syrjään.

Sitten tuli ATEN:n laitteen vuoro. Jälleen kerran tuttu kuvio: /dev/ttyUSB0:n forwardi fyysiseksi sarjaportiksi tuotti nollatuloksen, eikä bitti liikkunut minnekään. Homma alkoi saamaan farssin piirteitä, kun sitä tarjottiin USB-laitteena. Valmistajan viimeisin versio ajurista tuotti tilanteen jossa ajurin asennus onnistui mutta laite ei pystynyt aktivoitumaan lainkaan ja laite jäi kaikista yrityksistä huolimatta keltaisen kolmion kanssa keskaria näyttelemään. Siispä laite hiivattiin ja uutta tilalle.

Targusin laite erosi edukseen siinä määrin että sillä oli power-valon lisäksi myös TX- ja RX-LEDit. Linuxilla ei ollut mitään ongelmia laitteen tunnistamisessa ja kun sääasema lähetti dataa, se näkyi valoissa selvästi. Tästä huolimatta data ei kulkenut minnekään. USB-laitteena tämä vekotin oli ihan täysi susi, romu ja sellainen että sen voisi paiskata vaikka jorpakkoon. Windows tunnisti laitteen nimeltä, mutta sen viimeisin ajuriversio jäi asentumatta, koska kyseisen laitteen ajuri oli 32-bittinen eikä 64-bittistä ollut olemassakaan.

Jäljelle jäi sitten enää Black Box:n FTDI-piirisarjan palikka. Tämä, Targusin lelun tapaan, oli varustettu TX- ja RX-LEDeillä. Laitteen forwardointi sarjaportiksi Windowsille toimi täysin samalla tavalla, eli ei, mutta LEDit kyllä räpsyivät sääaseman urheana ilmoittaessa säätietojaan joita kukaan ei saanut. USB-laitteeksi tämä meni heittämällä ja WUHU alkoi toimimaan. Viimeisin ajuripäivitys ei myöskään rikkonut mitään, joten FTDI:n piirisarjan adapteri on nyt töissä sen aikaa, kunnes syy toimimattomiin rautaportteihin ja laiteforwardeihin saadaan selvitettyä. Epäilin ensin SELinuxia, mutta sitä on Debian-pohjaisessa alustassa varsin hankala syyttää kun se on Red Hat/CentOS-osaston juttuja. AppArmor on toiminnassa muutoin, mutta sillä on vain LXC-puolelle asetettu tiiliseiniä. Vailla parempaa tietämystä arvioin tämän olevan joku uusinta aiemmasta KVM-bugista jossa sarjaporttiliikenne ei kulkenut minnekään. Pitänee tarkistella jos lokipuolella olisi jotain vinkkiä tarjolla. Toistaiseksi etsintä on ollut tuloksetonta.

Nyt siis mennään viritystasoisella kokoonpanolla.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------