Tässä illan ratoksi ajattelin käydä katsomassa mitä salamapaikanninvalmistaja Boltek on viime aikoina puuhaillut. Ajattelin, että koska PCI-korttini on vanha kuin taivas, mutta toimii edelleen luotettavasti, miten on varalaitteen laita, jos ja kun joku päivä se laite ottaa ja rikkoontuu. Naiivina kuvittelin että "kyllähän niillä jo tässä vaiheessa on varmaan PCI Express-väyläisiä korttejakin saatavilla, koska PC-koneissa ei kohta normi-PCI-paikkoja ole". No oliko?
No eipä ollut.

Itseasiassa ei ole edes PCI-korttiakaan enää.

Ainoat myynnissä olevat härpäkkeet ovat hajautettu kategoriaan lyhyen kantaman ja pitkän kantaman havaintolaitteet, sensorit ja lisäkilkkeet (joissa PCI-kortti oli vielä edustettuna).
Lyhyen kantaman laitteissa olivat edustettuna uusia tekstiviestejä lähettävä lähitutka, joka haistelee salamoita noin 40-80km etäisyyksiltä ja pystyy varoittamaan tekstiviestitse kun salamointi alkaa olemaan säädetyn rajan sisäpuolella. Tarjolla oli myös heidän aiempi mittauslaitteensa, EFM-100C-sähkökenttämylly, sekä pari kivaa kittiä jossa yhdisteltiin sekä LD-250-paikanninta, että sähkökenttämyllyä sellaisilla hinnoilla että sain noutaa kulmakarvani kotitaloni katolta.
Pitkän kantaman sarjassa olivat edustettuina LD-250- ja -350-sarjan laitteet joko pitkän kantaman versioina tai mobiiliversioina (jolloin käytännössä mukana oli vain GPS-palikka ja vähän erinäköinen antenni.
Uutuutena listalla oli Boltek LRX-1, salamapaikannusverkkolaite. Mitään pitkän kantaman paikantimista et ilman nelinumeroista summaa pulittamalla tuolta saa ja LRX-1 on puolestaan niin hävyttömän hintainen että Boltek kehottaa ottamaan yhteyttä.

Sensoripuolella oli entuudestaan tuttu sähkökenttämylly, mutta myös LD-sarjan laitteet, mikä oli hämmentävää, koska en tulkitse niitä sensoreiksi vaan laitekokonaisuuksiksi (mitä ne myös olivat).
Kilkeosastolla oli käynyt muutama muutos. Näistä merkittävin oli Boltekin antennipuolella, jossa vanha musta "röökiaski"-antenni on muuttunut virtaviivaiseksi antennikoteloksi. "Röökiaski" tunnettiin nimellä ANT-1 ja uusi ANT-2 korvaa tämän vanhan antennin ja samalla myös muovisen ENC-1-kotelon johon aski laitettiin suojaan ulkomaailmalta. Ristiriitaisia ajatuksia tästä uutuudesta heräsi siinä mielessä, että kasausohjeissa lukee että antenni on asetettu 24" alumiinimaston nokkaan. Kuitenkin antennin tarroissa lukee että antenni tulee asentaa avoimeen paikkaan, pois metalliesineiden liepeiltä, kuten vanhakin antenni. Vanhaa ANT-1:stä ei Boltekilta myöskään saa enää tämän muutoksen myötä, vaan ANT-2 tarjotaan pakolla iloiseen vajaan 300 Dollarin hintaan. Hiphei.
Vanhan kunnon PCI-väyläisen StormTrackerin lisäkilkeosasto tarjoaa edelleen LTS2-tytärkorttia jonka avulla salamaniskuille saadaan äärimmäisen tarkka aikaleima paikannusverkkoa varten. Hinta on edelleenkin vanha tuttu 1.5k$.

Mitä sitten jäi tästä visiitistä käteen?
Boltek LD-250 rajoitteineen (ei pysty erottamaan salamaniskutyyppejä toisistaan) on sitten "uusi StormTracker". Jos ja kun tuo StormTracker sanoo poks, ainakin Jäntin jätkä on sitten kumma kyllä vähän kusessa, sillä halvimmillaan LD-250:n ilman mitään muita lisäpalikoita on sellaiset vajaa 800$ ja LD-350 menee kilodollarin yli että heilahtaa. Pahimmillaan se tietää tutkan täyttä hylkäämistä sääaseman repertuaarista silloin, ellei sitä saa Euroopasta revittyä huokea(mma)lla. Se ei ole kuitenkaan näköpiirissä. Niin pitkään kuin laitteet toimivat, niitä käytetään.