Kirjoittaja Aihe: Kesä 2019  (Luettu 1068 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa einari

 • Kiinteä osa Foorumia
 • *****
 • Viestejä: 312
Vs: Kesä 2019
« Vastaus #20 : Lauantai, 13.07.2019, 07:27 »
Heinäkuun alku on ollut lämpötilojen osalta sopiva, keskilpt 12 ensimmäiseltä päivältä 13.33°C.. viime vuonna vastaavan ajan keskilpt oli 17.25°C..  siis täällä Rouvissa...

Sopiva monellakin tapaa, jaksaa tehdä ulkohommia paremmin,  muutenkin ihmisten terveyden kannalta parempi. myös luonto ja kasvit kiittävät näistä lämpötiloista.. mansikatkin ovat tosi makeita :D

Sataa saisi hieman, tekisi hyvää perunalle.. ja naapurin kuiville heinille.. kuten sanonta kuuluu 8)

Laitan yhden linkin jossa asiaa sivutaan, siellä on linkki myös hs:n kuukausiliitteeseen joka kertoo asiasta hieman laajemmin..
Jutussa hieman sivutaan aikaisemmin käytyä keskustelua keskusten ja kaupunkien. yms sääasemien sijoittelusta.. miten sen muuten tietäisi mitä kaupungissa on lpt.... kysyn vaan... ::)

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006172357.html?ref=rss

Noissa pihahommissa meinaa kauha käydä pieneksi.... tosin ei sitä kuvan kiveä minikaivurilla olisi saanut hievahtamaankaan.. noin30 tonninen kaivuri oli.. olisko ollut jopa 45 Tn.. (kuva)  ;D

Poissa Naruskan Ukka Matinpoika

 • Taso ei enää mitattavissa
 • *****
 • Viestejä: 1270
  • Naruskan Retkeilymaja
Vs: Kesä 2019
« Vastaus #21 : Lauantai, 13.07.2019, 15:06 »
Viileä kesä hyvä kesä myös Lapille. Naruska on luonnoltaan karua seutua. Kuiva kesä sitä runtelee vielä karummaksi kasveiltaan, mutta tällainen helteetön on kaikelle kasviperäiselle harossi. Meidän pihapiirissä kaikki on normaalia huomattavasti rehevämmällä mallilla raparperistä erilaisiin pensaisiin, ruusut mukaan lukien.

Helteen ystävät kiroavat, mutta ulkotyöläiset ja porot kiittävät, koska esimerkiksi pahaa räkkää ei tälle kesälle ole näköpiirissä. Porot harhailevat tokkaantumatta, kun niitä eivät paarmat ja mäkärät ja sääsket vaivaa. Rakennusmiehet ovat rakennuksillaan mielissään ja niin edelleen.

Lämpösummaa kertyy hitaanlaisesti. Sekään ei haittaa, koska marjasato saakin kypsyä pidemmällä aikavälillä. Koillisen ja pohjoisen puoleiset tuulet kun ilman viilentävät, niin ainut pelko perseentakana on selkeä yö tai yöt, jolloin saattaa iso marjanpoimuri nimeltään halla pyyhkiä marjapöydän puhtaaksi. Kuivuus ei hillasatoa enää ehdi pilata, koska jängät ovat nyt alkukesän sateista litimärjät, eikä vettä sieltä haihdu, kun päivälämpötilat pysyvät maltillisina alle viidessätoista tai alle parissakympissä.

Tulee ulkomuistista mieleen toissakesä, jolloin Naruskalla kävi kesä-elokuun aikana lämpötila kolmena vuorokautena yli kahdessakympissä. Jos oikein muistan...Tämä kesä kulkee samaa perusrataa. Vaatetta kun pitelee päällä, niin kyllä tarkenee tuulessakin. Onhan kuitenkin lämpöisempää kuin talvella... ;)

Poissa Jussa

 • Taso ei enää mitattavissa
 • *****
 • Viestejä: 1142
Vs: Kesä 2019
« Vastaus #22 : Maanantai, 15.07.2019, 14:51 »
Tulin eilen viikon vaellusreissulta Norjan Finnmarkista. Siellä kesä aloitteli vasta ensi askeleitaan. Tai virallista termistä kesää tuolla tuskin vieläkään oli, lämpötila pyöri 0-10 asteen välillä, ehkä yhtenä päivänä lähellä 15 astetta. Lumia oli vielä siellä täällä, parhaimmillaan metritolkulla. Sääskiä ei haitaksi asti ollut vielä, myrkkyä ei tarvinnut käyttää. Järvet ja lammet oli kuitenkin jo sulia ja tulvat laskeneet. 2017 oli vielä osa järvistä jäässä näihin aikoihin. Kelit oli vaelluksen ja kalastuksen kannalta kuitenkin mukavia, ei satanut ja aurinko paistoi lähes koko ajan. 2018 oltiinkin ylängöllä 30 asteen helteessä 8)

Samaan aikaan täällä Koillismaalla oli sääasemallani käyty jopa pakkasella asteen verran ja samana yönä paletui perunanvarsia paikoin. Marjasatoon en ole ehtinyt vaikutusta vielä havainnoimaan. Luultavasti kuitenkin jotain jälkiä on jättänyt. Heinäkuun ensimmäinen puolisko on ollut siten viileä, tai jopa kylmä jos keskiarvoja tuijottaa. Loppukuu tosin ehtii korjata tilannetta lähemmäs normaalia jos niikseen tulee.

Nurmikko ei ole 2-viikossa juuri kasvanut, sen verran kuitenkin, että pitää leikata. Kinttaat kädessä saa leikkuria ohjastaa :)

Poissa weatherc

 • Ylläpito
 • *****
 • Viestejä: 8329
Vs: Kesä 2019
« Vastaus #23 : Maanantai, 15.07.2019, 16:01 »
Alpeilla puskee talvea yli 2000 metrissä:
https://twitter.com/severeweatherEU/status/1150733066773643264

Poissa einari

 • Kiinteä osa Foorumia
 • *****
 • Viestejä: 312
Vs: Kesä 2019
« Vastaus #24 : eilen kello 19:27 »
Eilen meni viime vuosi kuluvaa vuotta 0,3 astetta edelle keskilämpötilaltaan.. minun mittauksieni mukaan..
viime vuonna oli heinäkuun loppu myös lämmin.. 21-31 päivien jaettu keskilpt oli 23,5 astetta/päivä ja kun
katsoo ennusteita hieman (päässälaskien) niin aika samoissa lukemissa varmaan liikutaan loppukuun osalta..
Joten loppuvuoden osalle jää se onko tämä vuosi viimevuotista lämpimämpi vai viileämpi... kylmä sanaa en käytä... kun ei perusteita ???

Kuvan taulukon lämpötilat ovat muutaman päivän välein päivitetty asemieni historiatiedoista, tässä näkyy sama asema mikä on EWN:n sivuilla.. kuitenkin täydellisine historiatietoineen...  ;D