Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Kesä 2019

Aloittaja einari, tiistai, 28.05.2019, 21:42

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

einari

Heinäkuun alku on ollut lämpötilojen osalta sopiva, keskilpt 12 ensimmäiseltä päivältä 13.33°C.. viime vuonna vastaavan ajan keskilpt oli 17.25°C..  siis täällä Rouvissa...

Sopiva monellakin tapaa, jaksaa tehdä ulkohommia paremmin,  muutenkin ihmisten terveyden kannalta parempi. myös luonto ja kasvit kiittävät näistä lämpötiloista.. mansikatkin ovat tosi makeita :D

Sataa saisi hieman, tekisi hyvää perunalle.. ja naapurin kuiville heinille.. kuten sanonta kuuluu 8)

Laitan yhden linkin jossa asiaa sivutaan, siellä on linkki myös hs:n kuukausiliitteeseen joka kertoo asiasta hieman laajemmin..
Jutussa hieman sivutaan aikaisemmin käytyä keskustelua keskusten ja kaupunkien. yms sääasemien sijoittelusta.. miten sen muuten tietäisi mitä kaupungissa on lpt.... kysyn vaan... ::)

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006172357.html?ref=rss

Noissa pihahommissa meinaa kauha käydä pieneksi.... tosin ei sitä kuvan kiveä minikaivurilla olisi saanut hievahtamaankaan.. noin30 tonninen kaivuri oli.. olisko ollut jopa 45 Tn.. (kuva)  ;D

Naruskan Ukka Matinpoika

Viileä kesä hyvä kesä myös Lapille. Naruska on luonnoltaan karua seutua. Kuiva kesä sitä runtelee vielä karummaksi kasveiltaan, mutta tällainen helteetön on kaikelle kasviperäiselle harossi. Meidän pihapiirissä kaikki on normaalia huomattavasti rehevämmällä mallilla raparperistä erilaisiin pensaisiin, ruusut mukaan lukien.

Helteen ystävät kiroavat, mutta ulkotyöläiset ja porot kiittävät, koska esimerkiksi pahaa räkkää ei tälle kesälle ole näköpiirissä. Porot harhailevat tokkaantumatta, kun niitä eivät paarmat ja mäkärät ja sääsket vaivaa. Rakennusmiehet ovat rakennuksillaan mielissään ja niin edelleen.

Lämpösummaa kertyy hitaanlaisesti. Sekään ei haittaa, koska marjasato saakin kypsyä pidemmällä aikavälillä. Koillisen ja pohjoisen puoleiset tuulet kun ilman viilentävät, niin ainut pelko perseentakana on selkeä yö tai yöt, jolloin saattaa iso marjanpoimuri nimeltään halla pyyhkiä marjapöydän puhtaaksi. Kuivuus ei hillasatoa enää ehdi pilata, koska jängät ovat nyt alkukesän sateista litimärjät, eikä vettä sieltä haihdu, kun päivälämpötilat pysyvät maltillisina alle viidessätoista tai alle parissakympissä.

Tulee ulkomuistista mieleen toissakesä, jolloin Naruskalla kävi kesä-elokuun aikana lämpötila kolmena vuorokautena yli kahdessakympissä. Jos oikein muistan...Tämä kesä kulkee samaa perusrataa. Vaatetta kun pitelee päällä, niin kyllä tarkenee tuulessakin. Onhan kuitenkin lämpöisempää kuin talvella... ;)

www.naruska.com

Jussa

Tulin eilen viikon vaellusreissulta Norjan Finnmarkista. Siellä kesä aloitteli vasta ensi askeleitaan. Tai virallista termistä kesää tuolla tuskin vieläkään oli, lämpötila pyöri 0-10 asteen välillä, ehkä yhtenä päivänä lähellä 15 astetta. Lumia oli vielä siellä täällä, parhaimmillaan metritolkulla. Sääskiä ei haitaksi asti ollut vielä, myrkkyä ei tarvinnut käyttää. Järvet ja lammet oli kuitenkin jo sulia ja tulvat laskeneet. 2017 oli vielä osa järvistä jäässä näihin aikoihin. Kelit oli vaelluksen ja kalastuksen kannalta kuitenkin mukavia, ei satanut ja aurinko paistoi lähes koko ajan. 2018 oltiinkin ylängöllä 30 asteen helteessä 8)

Samaan aikaan täällä Koillismaalla oli sääasemallani käyty jopa pakkasella asteen verran ja samana yönä paletui perunanvarsia paikoin. Marjasatoon en ole ehtinyt vaikutusta vielä havainnoimaan. Luultavasti kuitenkin jotain jälkiä on jättänyt. Heinäkuun ensimmäinen puolisko on ollut siten viileä, tai jopa kylmä jos keskiarvoja tuijottaa. Loppukuu tosin ehtii korjata tilannetta lähemmäs normaalia jos niikseen tulee.

Nurmikko ei ole 2-viikossa juuri kasvanut, sen verran kuitenkin, että pitää leikata. Kinttaat kädessä saa leikkuria ohjastaa :)

weatherc


einari

Eilen meni viime vuosi kuluvaa vuotta 0,3 astetta edelle keskilämpötilaltaan.. minun mittauksieni mukaan..
viime vuonna oli heinäkuun loppu myös lämmin.. 21-31 päivien jaettu keskilpt oli 23,5 astetta/päivä ja kun
katsoo ennusteita hieman (päässälaskien) niin aika samoissa lukemissa varmaan liikutaan loppukuun osalta..
Joten loppuvuoden osalle jää se onko tämä vuosi viimevuotista lämpimämpi vai viileämpi... kylmä sanaa en käytä... kun ei perusteita ???

Kuvan taulukon lämpötilat ovat muutaman päivän välein päivitetty asemieni historiatiedoista, tässä näkyy sama asema mikä on EWN:n sivuilla.. kuitenkin täydellisine historiatietoineen...  ;D

einari

Heinäkuu on ollut ja mennyt, samoin Elokuu alkaa viieissä merkeissä..

Koko vuoden osalta  on kääntynyt myös tämä vuosi noin 60 astevuorokautta kylmemmäksi, siitä grafiikkaa kuvan muodossa..

Näyttäisi siltä että tämä vuosi jää näillä nurkilla sinne keskikastiin, riippuen tietenkin loppuvuodesta, laitan Kauhavan perkiömäen historiaa hieman pitemmältä ajalta, siinä netatmossa alkoi 5 vuosi menemään....
Aikoinani luin foorumilta juttua jossa epäiltiin pilven toimivuutta.. yms.. no seuraava kuva kertonee sen että toimii ja myös sen että 2015 jälkeen on ollut 2 kylmempää ja 2 lämpimämpää heinäkuuta, kun katselin vuorokausiarvoja taaksepäin niin näyttäisi olevan aseman tiedot ok. ::)

Varauduttiin Ukan kanssa melkein kaikkeen.. mahdottomaankin ja laitoin oman Netatmon siirtämään dataa myös Wu:n sivuille ja ohjeistin Ukkaa myös siinä että miten sen Kallelankin saa sinne...  dataa on nyt monessakin paikassa ;D
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IEVIJR1
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/ISALLA23

Vielä kun saisivat tuon netatmon algoritmit kuntoon tuolla ranskanmaalla tai sitä odotellessa Weatherc:n laittamaan sinne suomen hakuihin, tai ainakin 63° pohjoispuolen  sen Filter = False.. niin olisi sekin data paremmalla tolalla ja "ilman" katkoksia, eteläsuomessa on muutenkin kaikkea enemmän.. niin vähän tasaisi tilannetta ;)


weatherc

Perttelin heinäkuussa oli sellanen mielenkiintoinen ilmiö että heinäkuu (17.4 astetta) oli kylmempi mitä kesäkuu (17.6 astetta). Tämä ensimmäistä kertaa aseman 13 vuoden aikana.  :)
Heinäkuu itsessään oli loppujen lopuksi liki FMI-normin mukainen, +0.2 astetta.

iccb

Eurassa kävi kanssa niin että Heinäkuu (16,4) oli kylmempi kuin kesäkuu (16,6)..
Aikaisempina vuosina on eroa ollut reilusti, esim. viime vuonna oli Heinäkuu yli 6 astetta lämpimämpi!

Jussa

Täällä kesä- ja heinäkuu oli kymmenyksen tarkkuudella samanlämpöisiä, 13,1 astetta. Kesäkuu vajaat kaksi astetta yli normin ja heinäkuu kaksi astetta alle normin.

Terminen syksy alkoi täällä 29. heinäkuuta, tai kunnes intiaanikesä sen siirtää alkamaan lähemmäs normaalia😉 Nyt ollaan oltu kuitenkin jo kuusi vuorokautta termisen syksyn puolella.

J.Jäntti

Olisi varmaan syytä näin viimein lomalla loikoillessa päivitellä tännekin päin oman sääaseman tietoja kesän kulumisen tiimoilta.
FinWX Helsinki-71 (Viikinmäki) löi Heinäkuun osalta seuraavanlaista statistiikkaa:

Ylin mitattu lämpötila     : +28,9°C  (Mitattu 24.07.2019 kello 12:21)
Alin mitattu lämpötila     : + 9,8°C  (Mitattu 07.07.2019 kello 05:11)
Kuukauden keskilämpötila   : +16,9°C

Korkein mitattu ilmanpaine : 1021,67hPa  (Mitattu 26.07.2019 kello 11:09)
Matalin mitattu ilmanpaine : 1002,37hPa  (Mitattu 01.07.2019 kello 06:49)

Kuukauden kuivin päivä     : 24.07.2019 (Vuorokauden keskimääräinen kosteus 56%)
Kuukauden märin päivä      : 07.07.2019 (Vuorokauden keskimääräinen kosteus 83%)

Kuukauden sademäärä        : 25,16mm
Sateisin päivä             : 05.07.2019 (18,29mm vuorokauden aikana)

- Data ei vertailukelpoinen. Datasetistä puuttuu lähes puolet. Poissaolollaan loistaa 13 vuorokautta (päivät 2., 4., 6., 11.-14., 16., 20., 21., 23., 27. ja 28.07.2019).
- Hellepäiviä 3 kpl (Datasetin vajavaisuudesta johtuen lukema on varmasti tätä paljon suurempi)
- Ukkospäiviä 3 kpl
- +30°C raja ei rikkoontunut sääasemalla (Datan vajavaisuudesta johtuen tätä ei voi varmentaa)
=========


Data on otettu Weather Underground-palvelusta, jossa on ollut ilmeisiä katkoksia datan vastaanotossa.
Verrantoa Kesäkuun ja Heinäkuun välillä on mahdoton tehdä, ylläolevasta syystä johtuen.

Elokuu on alkanut sääasemalla varsin viileissä merkeissä mitä yön ja aamun lämpötiloihin tulee. Toistaiseksi sääasemalla on saatu mitattua koko aseman historian kylmin lukema Elokuulle, joka on nyt +6,6°C ja +20°C raja on mennyt vain kerran rikki tässä vaiheessa. Vielä on tietenkin Elokuun osalta mahdotonta sanoa mitään sillä vasta ollaan muutama päivä tässä menty. Ukkosia odotetaan tälle kuukaudelle edeltäjäänsä enemmän, varsinkin koska salamatutka on nyt uudessa paikassaan, muttei ole vielä päässyt todellisiin töihin ja kalibrointi on tämän vuoksi jumittunut paikalleen. Lämmön puolesta ollaan ns. mukavuusalueella (+15-20°C) ja mitä helteisiin tulee, en oikein enää kaipaa takaisin.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------