Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Infrapunalämpömittari

Aloittaja yka, torstai, 25.09.2008, 23:04

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

weatherc

LainaaItselläni on käynyt mielessä eräänlainen "purkka-laastari-lasikuitukitti"-ratkaisu ja ajatuksena on ollut lätkäistä käyttöön webcam, jossa on jokin yksittäinen valkoinen LED-valo toljottamassa mittarin näyttöön niin, että lukema näkyy erillisessä kuvassa.

Luonnollisesti se idea eli sellaiset viitisen sekuntia, ennenkuin se rypistettiin ja heitettiin roskakoriin. Webcamin kuvana se jäisi vain "ihan hauska"-asteelle, eikä sitä kyettäisi "jatkojalostamaan" siitä enää eteenpäin.

Suurin haaste tässä onkin saada tuo mittarissa olevan LCD-näytön lukema jollain tapaa siirrettyä lankaa pitkin koneelle. Periaatteessa tuollaisen 7-segmentti-LCD-näytön "data" on binäärimuotoista dataa, sillä jokainen segmentti on joko 0 tai 1 (= eli joko ei näy (0) tai näkyy (1)). Jos nuo näytön kaikki segmentit saataisiin jollain tavalla kikkailtua binäärijonoksi ja lähetettyä eteenpäin vaikka ASCII-merkkijonona.

Esimerkki rakentamastani mahdollisesta binäärijonorakenteesta:
Lukema => Binäärijono:
1 => 0110000
2 => 1101101
3 => 1111001
4 => 0110011
5 => 1011011
6 => 1011111
7 => 1110000
8 => 1111111
9 => 1111011
0 => 1111110

Eli, jos 7-segmenttinäytön yhdessä "numeropaikassa" lukee "1", olisi sen segmentin merkkijono silloin vaikkapa 0110000. Tuollaisen jonon muuntaminen tavalliseksi desimaalilukemaksi "kääntäjän" avulla on ainakin periaatteessa mahdollista. Haastetta tuossa on huikeasti. Hymyilee

Mielenkiintoista...

Ihan vinkkinä, WD-nero sieltä Uudesta Zeelannista kehitti juuri WD:lle toiminnon jolla saa datat näkymään LCD-näytöllä eli tuo olis vähän samanlainen projekti mutta toisinpäin  ;D

Eihän tuo näin ei-mitään-tietävänä ole kun piuhat kiinni LCD-näyttöön meneviin piuhoin ja com-portti-liitin toiseen päähän ja sitten eikun kaivamaan esiin datat koneelta  ;D ;D ;D

yka

Tässä vielä yksi mittaustulos tänään klo 10.
Mittaus samasta paikasta kuin aikaisemminkin. Mittarin ympäristön lämpötila +8,4. Tuuli kaakosta 1,9 m/s (vaihtelee).
Pilvisyys yhtenäinen Ns. Aurinko peittyy kokonaan.
Mitattu lämpötila "pilvestä" +5,2.

Tulokset puoltavat edelleen tämän tyyppisen laitteen käyttämistä pilvisyysmittarina.

yka


J.Jäntti

Lainaus käyttäjältä: weatherc - keskiviikko, 01.10.2008, 00:52
Ihan vinkkinä, WD-nero sieltä Uudesta Zeelannista kehitti juuri WD:lle toiminnon jolla saa datat näkymään LCD-näytöllä eli tuo olis vähän samanlainen projekti mutta toisinpäin  ;D

Eihän tuo näin ei-mitään-tietävänä ole kun piuhat kiinni LCD-näyttöön meneviin piuhoin ja com-portti-liitin toiseen päähän ja sitten eikun kaivamaan esiin datat koneelta  ;D ;D ;D

Heh... Kunpa se vain olisikin noin yksinkertaista....
Ongelmana onkin se, että kun se ei osu ihan noin hyvin kohdilleen, sillä yksi 7-segmenttinäyttö vie johtoja sen 7 kappaletta ja COM-portissa niitä on 9 ja yhden on pakko olla (signaali)maa, joten 8 johtoa 9:stä tulisi täyteen ;D.

Näinollen tuo data pitäisi saada purettua jo ennen LCD-näytölle tunkemista ja data, joka joltain piiriltä tulee ulos, pitäisi saada paiskattua jollekin FIFO-piirille ja siitä COM-portin suuntaan. Ei ole mikään helppo nakki, etenkin, koska mittarin piireistä pitäisi saada jonkinnäköiset speksit, kytkentädiagrammit ja se, minkälaista dataa sieltä puskee ulos ja sitten katsoa, saako sen piirin kytkettyä sarjaporttiin jonkun FIFO-piirin läpi vai ei.

Jotta piiridatakirjan hankinta kannattaisi, pitäisi aloittaa kasakaupalla muitakin vastaavia projekteja ja siihen ei ihan taidot riitä. :)
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

meteorologi

Päivitetäänpä tietoja tämän infrapunalämpömittarin käytöstä pilvisyyden mittaukseen.

Mittausjärjestelyiden toteuttaminen on näin muutaman vuoden jälkeen huomattavasti helpottunut. Nyt on saatavilla halpoja minitietokoneita, joiden I2C-väyään löytyy suoraan pilvisyyden mittaukseen sopivia IR-sensoreita, esimerkiksi tämä: https://www.sparkfun.com/products/9570
Itselläni on käytössä Beaglebone Black ja ko. sensorin käyttöönotto ja liittäminen osaksi weewx:n havaintoja kesti yhteensä noin puoli tuntia.
Homma on jo vähän liiankin helppoa...  8)

Entäpä tulokset? Sensori näyttää tällä hetkellä täysin selkeällä ilmalla taivaan lämpötilaksi noin -30 astetta. Pilvisyyden vaikutusta täytyy tarkemmin vielä tutkia, mutta toisin kuin Bilteman IR-mittareissa, tämä sensori havainnoi kirkkauslämpötilaa todennäköisesti suuremmalla kulmalla (90 astetta). Näin kokonaispilvisyyden muutokset vaikuttavat myös taivaan lämpötilaan paremmin, eivätkä yksittäiset pilvilautat jää niin helposti huomaamatta. Toisaalta -40...-50 asteen lämpölukemiin ei ylletäkään juuri koskaan.
Pilvisyyden arvioinnissa tulisikin ilmeisesti käyttää maanpinnan ja taivaan lämpötilojen erotusta (http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=9366.0).

Ovatko muut foorumilaiset väkerrelleet viime aikoina vastaavanlaisten pilvimittareiden kanssa?