Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

EWN sivusto

Aloittaja weatherc, lauantai, 22.12.2018, 14:21

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 3 Vieraat katselee tätä aihetta.

weatherc

LainaaEihän siitä isoa haittaa kai ole.. vaikka silloin asema tippuu turhaan pois ewn:stä, toisaalta jos vaikkapa laskettaisiin vrk:n keskilpt niin silloin voisi olla oleellinen merkitys? Jos sellainen tilanne on vaikkapa tuon 8-9 tuntia niin ei kirjaudu sateet tai tuuletkaan yms... 

Tietenkin huono puoli on tuo että se jättää myös muut arvot pois silloin kuin on nollassa. Mutta kuten sanoin, osassa datalähteissä tuo nolla on sama kun virhe tai puuttuva data joten sitä ei voi käyttää. Ja kyllä, nolla virhearvona on jopa sääasema-softissa ellen ihan väärin muista.

LainaaMutta se mistä aiemmin mainitsin kertoisi asemasta oleellisempaa tietoa.. nimittäin lämpösummakertymä ja tehoisan lämpösumman kertymä....  harmi kun sademittaus on vain harvoilla talvella toiminnassa.. sekin olisi muuten hyvä tieto... nimittäin vuoden kertymä...  tokihan ne voisi laittaa vain niihin joissa vuoden alussa(tammikuu) on kertymää enemmän kuin muutama milli

Sademäärän mittausta kokeiltiin EWN:än alkuaikoina. Ei toimi. Liikaa virhelukemia milloin mistäkin syystä eikä porukka viitsi korjata niitä. Ei edes vaikka luki sitä kokonaisarvoa suoraan sääaseman datasta, eli olisivat voineet korjata sen suoraan siihen sääasemasoftaan. Sademäärä on yksi niistä arvoista joka näyttää valitettavan hyvin että meitä on moneen junaan tässäkin harrastuksessa joista osa "asentaa aseman, tuuppaa datat verkkoon ja unohtaa siihen".
Toinen on viralliset asemat joilta kokonaisarvoa ei edes saa, mkl FMI. FMI:ltä sen toki saa - viiveellä - ja lukemalla ihan eri filua mistä "tuoreet säädatat" mutta se ei ole reaaliaikainen data. Mutta keltään muulta viralliselta ei.

weatherc

#211
Lainaamutta  se lämpösumma pitäisi vaihtaa tehoisaksi lämpösummaksi.. esim. rouvissa tehoisa on tuo 1212° suurinpiirtein.. mutta lämpösumma 1800° nurkilla..

Se pitäisi olla sitä. Tuolla se haetaan: (AVG(Temp)-5) ja lasketaan yhteen kaikki päivät jossa se on > 0. Vuorokauden klpt:hen vaikuttaa tietty saatujen arvojen lukumääräkin. Eli jos datoja tullut esim vain kourallinen niin ei se klpt:kään pidä paikkansa.
Tosin, virallisestihan klpt EI lasketa ottamalla keskiarvo kaikista saaduista datoista vaan ihme kaavoilla ja parilla hassulla datalla joka vielä vaihtelee maittain.
FMI käyttää kaavaa
LainaaVuorokauden keskilämpötila on kahdeksan kolmen tunnin välein tehdyn havainnon aritmeettinen keskiarvo.
ja aikahaarukka vuorokaudelle on 00-24 UTC (eli 02-02 suomen talviaikaa)

SMHI:n infosivun mukaan moni maa käyttää simppelia (Tmax+Tmin)/2. Tämä on myös WMO:n suosittelema tapa:
LainaaHence, the  recommended  methodology  for  calculating  average  daily  temperature  is  to  take  the  mean  of  the  daily maximum and minimum temperatures.

SMHI itse käyttää monimutkaista painotettua kaavaa jossa käyetään 5 arvoa joilla jokaisella on oma painoarvonsa riippuen sijannista ja kuukaudesta (linkki)
Lyhysti se on (T07 + T13 + T19 + Tmax + Tmin )/100 . Max ja min on aikahaarukasta 19-19 CET.

Eli FMI ja SMHI eivät laske klpt WMO:n tavan mukaisesti  :o

(SMHI:n linkit ovat ruotsiksi)

Pitääpi ihan piruttain kokeilla noita eri laskutapoja jostain päivästä, meinaan luulisi tulevan eroa eilisen tyylisen päivän lukemissa jossa lämpötila sahasi -7 => +4.5...

einari

LainaaVuorokauden keskilämpötila on kahdeksan kolmen tunnin välein tehdyn havainnon aritmeettinen keskiarvo.
ja aikahaarukka vuorokaudelle on 00-24 UTC (eli 02-02 suomen talviaikaa)

Pitääpi ihan piruttain kokeilla noita eri laskutapoja jostain päivästä, meinaan luulisi tulevan eroa eilisen tyylisen päivän lukemissa jossa lämpötila sahasi -7 => +4.5...

Käy vähän ihmeelliseksi tuo fmi:n systeemi... katselin vähän entisestä kapsista ja havaintojen latauksesta... väittivät että haettaessa 29.12 arvoja alin lpt olisi ollut -7,7°C.. mutta sellainen arvo löytyy kuvanmukaisesta paikasta 28.12 klo 19.20-19.40.. asema on alajärvi, möksy.. ei sovi mitenkään niiden aikahaarukkaan.. ei sittenkään jos ajattelisi että se olisi 28 päivän dataa... silloin oli paljon kylmempää.. alimmillaan liki -20 astetta..  "elämä on ihmeellistä"  ;D

Katselin tuota smartmixinin tapaa.. ei ole sekään se ylin-alin/2 mutta aika lähellä sitä.... kuvassa kuukauden dataa...

Oletettavasti aikamoisia heittoja tulee.... ehkäpä tuo on helppo tapa vääristellä keskilämpötiloja... viime vuonna oli 4,7° ja kuluva vuosi 4,1° C joten hieman kylmempi kuin edellinen.. joka ei ollut sekään lämpimämpien joukossa. siis itsellä noin 8)

weatherc

#213
Lainaus käyttäjältä: einari - maanantai, 30.12.2019, 10:20
Käy vähän ihmeelliseksi tuo fmi:n systeemi... k

Oma mielestä jos tarvis valita noista kolmesta tavasta niin valitsisin FMI:n tavan, 8 arvoa tasaisesti 3h välein edustaa edes jollain tavalla koko vuorokauden lämpötiloja.

Enemmän ihmetyttää se etteivät käytä WMO:n suositusta. Tuohan aiheuttaa sen etteivät eri maiden lukemat ole vertailukelpoisia keskenään.
Herää väkisinkin myös kysymys että mitä muita arvoja he laskevat "omasta päästä keksityillä kaavoilla"?

Lainaus käyttäjältä: einari - maanantai, 30.12.2019, 10:20
Oletettavasti aikamoisia heittoja tulee.... ehkäpä tuo on helppo tapa vääristellä keskilämpötiloja...

Niinhän se on, vale, emävale, tilasto  :D

EDIT:
Perttelin 2019-12-28 02:00 - 2019-12-29 02:00 klpt eri tavoilla laskettuna

avg(temp): -7.07
max+min/2: -7.5
FMI:n tapa: -7.1
SMHI:n tapa: -7.46
(SMHI:n tavassa valittu longitudi 23E:n painoarvot jotka lähimpänä, Tmax ja Tmin ovat haarukasta 02-02 jotta vertailukelpoinen)

einari

#214
Laskin omasta eilisen >>
5 min välein    -0.52
30 min välein  -0.50
3 tunnin väl.   -0.48
max+min/2    -0.95 kaikki haut

Smartmixin -0.5 joka on sama kuin ylemmät 1 desimaalilla...
tuo max+min heitti yllättäen sen puoli astetta.. että ehkäpä se 8 arvoa vuorokaudessa on se paras...  ;)

Edit// tuli mieleen että jos ja kun fmi ilmoittaa ne max+min/2 lämpötilat wmo:lle niin sopivassa tilanteessa voivat olla asteitakin todellisesta keskilämpötilasta... jossainhan sellaista luki että wmo:n uuden laskentatavan ja ohjeistuksen mukaisesti....  ::)

weatherc

#215
Lainaus käyttäjältä: einari - maanantai, 30.12.2019, 13:39
Edit// tuli mieleen että jos ja kun fmi ilmoittaa ne max+min/2 lämpötilat wmo:lle niin sopivassa tilanteessa voivat olla asteitakin todellisesta keskilämpötilasta...

Totta... :o

Käytännössä näyttää avg(kaikki) olevan liki sama mitä 3h välein ja tuo että otetaan kaikki on myös helpoin toteuttaa (sen saa myslistä suoraan) koska EWN:ssähän nuo aikaleimat heittää eli voi olla hankalaa napsia 3h välein arvot tasaisesti, saatikka :00 minuutilla.

einari

Oletko miettinyt sitä miten hoitaa sen keskiarvon laskemisen kun netatmoista tulee nyt osasta asemia harvemmin dataa..
olen nyt tunnin hakenut pelkällä temperaturella vähän vaihdellen 10-12 min välein ja joka kerta on antanut uuden timestampin.. paitsi yhden kerran joka antoi sitten puolen minuutin kuluttua uuden...

kerroin siitä jo aiemmin... ilmeisesti on kuitenkin vielä "vanha" haku.. kun on vanhoja aikoja jonkin verran... kello on nyt 18.06 ja  seuraavassa haussa aikani ewn:ssä tulee olemaan 18.05.. justiin hain  ::)
edit//
Jos ne ajat saisi tulemaan tasaisemmin sillä yhdellä hakuehdolla.. voi se olla humiditykin joka on kaikissa asemissa..  voisi päivän saldon jakaa kaikissa yhdellä luvulla.. eli 120.. jos muutama arvo jää uupeloon.. niin ei se niin paljoa haittaa..

weatherc

Lainaus käyttäjältä: einari - maanantai, 30.12.2019, 18:08
Oletko miettinyt sitä miten hoitaa sen keskiarvon laskemisen kun netatmoista tulee nyt osasta asemia harvemmin dataa..

Ei siinä tarvi miettiä, antaa myslin laskea, se kun osaa sen automaattisesti :)
Tyyliin
SELECT date, avg(temp) as klpt FROM ....... ja loppuun GROUP BY date(date) niin listaa klpt jokaiselle päivälle riippumatta kuinka monta arvoa päivästä löytyy...
;D

weatherc

Oikeastaan tarvis tehdä päivittäis-taulukko tuonne kantaan jota päivittäis puolen yön maissa. Tällöin voisi pitää tuota jatkuvasti kasvavaa "käyrätaulukkoa" vaikka kuukauden kokoisena (eli sen kokoisena mitä näkyy asemasivulla). Silloin saisi myös kerättyä pidemmän ajan arvoja kuten kuukausi- ja ajan mittaan myös vuosi-arvoja.

Ei ihan kerkee uusi EWN-sivu vuoden vaihteeksi linjoille mutta periaatteessa etusivu on aika lailla valmis, pitää vaan siivota koodi (= laittaa js-koodi omaan filuun yms).  :)
Asemasivusta uupuu käyriä, joitain arvoja sekä "lähimmät asemat" vielä.

einari

Onhan se hyvä että mysli osaa laskea.... kun on tuo laskutaito kuulemma hiipumaan päin :D

Harmi, ettei uuden vuoden alkuun saa valmiiksi... mutta onhan se parempi toimiva sivusto kuin puolitoimiva...
mielenkiinnolla odotan h-hetkeä...  muuten ne menun linkit ei vielä vie taulukoissa oikeaan osoitteeseen.. meinaatko muuttaa niitäkin?

ne on hyviä kyllä nuo skaalautuvat käppyrät... jos vaikka sattuisi tulemaan tällaisia lämpötiloja.. http://www.euro4m.eu/Publications/ElFadli_etal_World%20Meteorological%20organization%20assessment%20of%20the%20purported%20world%20record%2058C%20extreme%20at%20El%20Azizia,%20Libya.pdf  tai siperian -70 asteen lämpötiloja.. vaikka tuo aurinko on minimin pohjilla nyt niin on lämmintä.. ???

Katsoin noita wmo:n tmaxeja ja tminimejä... 4 ta 8 kertaa ottavat arvot/vrk.. paikallista aikaa.. sitten  utc:n itäiselle ja läntiselle puolelle lisäillään ja vähennellään 2 tiimaa...  ;D