Meillä on weatherc:n kanssa hiukan näkemyseroa tieasioissa. Tai ei niinkään näkemyseroja, vaan ajattelen ennemminkin, että Turun seutukunnan ja Lapin asiat hiukan poikkeavat toisistaan. Etelässä on enempi valvottavaa.
Oma kokemukseni Tienkäyttäjän linjasta on pelkästään plussalla. Olen useampaan kertaan haastellut linjan päässä olevan henkilön kanssa ja kysellyt heiltä esimerkiksi sen, mistä päin puhelimeen vastaavat. Silloin on mainittu ainakin Turku, eli siellä on ainakin yksi piste.
Täällä Lapissa käyttäessäni esimerkkinä vaikkapa tätä 50 kilometriä pitkää Naruskantietä kotinurkalla, niin on meille alkuasukkaille täysin selvää, että jos epäkohdista ei akuutisti soittamalla ilmoiteta, niin siinä tapauksessa ainakin on aivan varmaa, että sille tai niille päiville asioita ei kukaan tule hoitamaan. ELY-keskus Rovaniemellä ei missään tapauksessa jouda päivystämään tiestön hoidon tasoa kentällä, vaan heille menee ne pääurakoitsijoille lähetetyt viestit tiedoksi myös, eli heillä on ilmoitusten ja hoitamisen jälkeen mahdollista käydä tie tarkistamassa.
Oletukseni on, että he liikkuvat varsinkin täällä syrjäisillä seuduilla harvoin. On tosin kesätien huonosta kunnosta tiedossa käyntejä ja Destian saamista sanktioistakin on tietoja tihkunut.
Pääurakoitsija Destia täällä on se pullonkaula. Heillä ei ole riittävää intressiä esierkiksi selvittää, paljonko tänne Naruskantien pohjoisosalle on lunta satanut. Kelikamerakuva on saatavissa sieltä lumettomalta paikalta, mutta olisihan heillä mahdollisuus näpätä reaaliaikaiset lumisentit Naruskan FMI-aseman reaaliaikaisesta datasta. Sinnehän sentit menevät paremmin ajallaan kuin esimerkiksi minun manuaalikatsemittariltani. Kaksikymmentä kilometriä tieosan alusta on täällä paikallisesti välillä pitkä matka esimerkiksi lumen määrässä.
Ainut reaaliaikainen tapa tien käyttäjillä on ilmoittaa heti, kun epäkohta on käsillä. Tahtoo olla niin, että muutaman kymmenen sentin lumet haittaavat sitäkin vähäistä työmatkaliikennettä, mitä Naruskalta on. Tärkeitä päivittäisiä kuljetuksia ovat kuitenkin esimerksiksi koululaiset koulutaksilla. On turvallisuudestakin kyse. Ja tietenkin liikenteen sujuvuudesta.
Perusongelman ydin on myös siinä, että verrattuna "Vesivaltion" aikoihin, on kalustoa nykyisellään tien kunnostukseen lapsellisen vähän. Sallassakin oli Tielaitoksen pihalla 3-4 tiekarhua, jotka huonon kelin tullen hajaantuivat eri puolille pitäjää. Nyt Destialla on yksi karhu Kemijävellä. Sillä ei herran huonetta rakenneta. Simmac korvaa nykyään karhun, mutta ei ole lanaamisessa mitään kunnon vanhanaikaiseen karhuun verrattuna.
ELY-keskuksen ihmiset ovat byrokraatteja. Destiassa ja sieltä alaspäin paikallisurakoitsijalla on tietotaitoa. Raha tulee ongelmaksi, kun Destia yrittää tehdä tulosta. Sehän on varmaa, että kuluja aiheutuu, kun kelit hankaliksi sattuvat. Valtion omistuksessa asiat ehkä olisivat toisin, kuten aikanaan oli. Oli ukkoja ja oli konetta pilvin pimein. Tilalle on tullut alimitoitus ja voitontavoittelu, jotka eivät tien hyvän kunnon kanssa voi kättä lyödä. Näin sen täällä näen.
