Yleiset keskustelualueet > Sivuston ja Foorumin tiedotteet

FinWX ja Ilmatieteen laitos aloittavat yhteistyön

(1/4) > >>

J.Jäntti:
FinWX ja Ilmatieteen laitos aloittavat yhteistyön
(jäsenasemien suostumuksella, luonnollisesti)

FinWX:n sivuston ja foorumin ollessa siirtymässä vanhalta Windows-alustalta Linux-alustalle tapahtui taustalla paljon muutakin. Näistä yksi, muttei millään mittarilla vähäisin oli se, että FinWX:n ylläpidon suuntaan otettiin Ilmatieteen laitoksen toimesta yhteyttä yhteistyötarkoituksessa. Asiasta käytiin Ilmatieteen laitoksen edustajien kanssa palaveria 13.9.2018.

Ilmatieteen laitos on liikenteessä ajatuksenaan satsata uusiin säähavaintomenetelmiin, sekä näiden menetelmien yhteisölliseen tuottamiseen. Ilmatieteen laitos on huomannut innostuksen ja voimavaran, jota sääharrastajat ja heidän sääasemansa tarjoavat. Heidän ajatuksena on aloittaa FinWX:n jäsenasemien myötävaikutuksella, FinWX:n järjestelmän kautta, täydentää kansallisen havaintoverkon tuottamaa dataa ja sen myötä parantamaan tietoa ilmakehän tilasta ja paikallisten sääennusteiden laatua.

Osalla teistä saattaa niskavillat nousta pystyyn jo näistä tiedoista, joten selvennetään muutamia seikkoja saman tien:

* Tämä on FinWX:n jäsenasemien, FinWX:n kautta suoritettavaa tiedon jakamista Ilmatieteen laitoksen suuntaan. Säästääksemme operaattoreilta ylimääräisen vaivan tehdä mitään erityisiä muutoksia minnekään, FinWX:n järjestelmien on tarkoitus toimia datamuuntimena ja -siltana Ilmatieteen laitoksen suuntaan.
* Tämä on täysin vapaaehtoista toimintaa. Yhtäkään jäsenasemaa ei tähän pakoteta ja dataa käytetään vain, jos jäsenaseman operaattori siihen antaa luvan.
* Tämä ei ole maksettua toimintaa. Ilmatieteen laitos ei ole havaintodataa ostamassa jäsenaseman operaattoreilta eikä maksa FinWX:lle mitään, mutta haluaa tarjota mukaan lähteville sääasemaoperaattoreille hyötyjä.Mitä Ilmatieteen laitos tarjoaa vastineeksi havaintodatalle?
Ilmatieteen laitoksen edustajien mukaan asioita, jota yhteistyö voisi operaattorin suuntaa sisältää, voisi olla esim.

* Koulutusta sääharrastajille säähavaintotoiminnasta, mittausten edustavuudesta jne.
* Ilmatieteen laitoksen järjestämät tilat kokoontumisiin yhteistyön puitteissa
* Tutustuminen Ilmatieteen laitoksen toimintaan, sääasemiin jne.
* Mahdollisuus toimia uusien sääpalveluiden ja datojen testikäyttäjänä
* Mahdollisuus vaikuttaa joukkoistetun (crowdsourcing) säähavaintotoiminnan kehittämiseenIlmatieteen laitokselta halutaan erityisesti painottaa, että yhteistyön tulee olla joustavaa ja vapaamuotoista sekä toimia harrastamisen ehdoilla. Vaikka Ilmatieteen laitoksella arvostetaan sääasemaharrastajien tekemien havaintojen laatua, ei aikomuksena ole asettaa havaintojen laadulle tai saatavuudelle mitään erityisvaatimuksia. Tämä tarkoittaa sitä, että mikäli sääaseman havaintodatassa on poikkeamia, ne saadaan suodatettua pois. Myöskään asemalla olevat katkokset eivät haittaa. Kyseessä on siis ns. Best Effort-tasoinen toiminta.

Mitä nyt sitten tapahtuu?
Yhteistyö on ottanut vasta ensimmäisiä askeliaan ja niistä merkittävin on tämä: Jäsenasemien operaattoreille ilmoittaminen yhteistyöstä.

Liittyminen tai siitä kieltäytyminen on niinkin yksinkertaista, kuin sähköpostin tai Foorumin yksityisviestin lähettäminen allekirjoittaneelle. Vain hyväksyneiden asemien data lähetetään Ilmatieteen laitoksen suuntaan, kun siihen saakka päästään. Asemaoperaattorit jotka eivät lähetä ilmoitusta kumpaankaan suuntaan asiasta katsotaan samaksi, kuin kieltäytyminen. Tällöin aseman dataa ei lähetetä Ilmatieteen laitokselle. Pois jättäytyminen ei vaikuta FinWX:n jäsenyyteen tai sen statukseen.

Mikäli asiassa heräsi kysymyksiä, lähestykää asiassa minua joko näin sähköpostin välityksellä, tai vaihtoehtoisesti FinWX:n foorumin yksityisviestillä.

Jussa:
Mielestäni tämä uutinen on varsin loistava, meidät yksityiset sääasemaharrastajat otetaan vakavasti :D Onhan se tähän asti tavallaan ollut hukattua voimavaraa joka nyt sitten otetaan käyttöön. Näkisin tämän antavan uutta pontta koko harrastukselle. Odotankin suurella mielenkiinnolla mitä kaikkea tästä vielä voi kehittyä!

Naruskan Ukka Matinpoika:
Järkevältä kuulostaa minustakin. Ja ehkä harrastukselle tulee vielä enemmän intressiä pitää vermeet tikissä ja näyttämässä mahdollisimman oikeaa tietoa. Ilmatieteen laitoksen asemaverkon peitto on tosiasiassa ainakin Lapissa harvahko. Oma kulmakuntani on hyvä esimerkki tästä. FMI kartta näyttää lumitilannetta nollalla koko Suomessa, mutta meidän pohjoisosassa Sallaa Naruskajärven ja Tuntsan alueella oli viikonlopun aikoihin lunta jo seitsemisen senttiä.

Uudistus ei kaikkia ongelmia poista, koska on satojen neliökilometrien alueita, joissa ei sijaitse FMI:n, eikä kenenkään muunkaan sääasemia. Ajatasaisella tiedolla vaikkapa lumitilanteesta olisi joillekin ryhmille, vaikkapa metsästäjät, kysyntää paljonlaisesti.

Muutos on ilman muuta askel parempaan suuntaan. ;)

weatherc:
Komppaan Ukkaa ja Jussaa että hyvä uudistushan tämä on. Privaatteja asemia kun on myös alueilla jossa ei ole FMI-asemia lähimainkaan. Ja niiden välissäkin. Hyvä esimerkki oma Kemiönsaaren asema. Oon parikin kertaa ilmoittanut heitin "ilmoita säätila"-jutun kautta sateita kun ollut huomattavasti suuremmat mitä heitin lähiasemilla Kemiö ja Hanko kun ukkoskuurot pyyhkässeet yli sopivasti.

Pienenä piikkinä kuitenkin se että mähän ehdotin heille tätä jo jokunen vuosi sitten, mutta silloinhan idea ammuttiin alas ihan suoralta kädeltä. Kummasti on hetin mieli muuttunut muutamassa vuodessa...  ;)

Zalama:
Taidan jättää väliin… mutta jos heillä on tarvetta saada säädataa vuodeta 1998 lähtien 15 min resolla, niin voin kyllä myydä. 2 miljoonaa riviä taitaa olla tällä hetkellä tietokannassa. Vähän huonoja kokemuksia tuolta virkamiespuolelta vuosien saatossa.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta