Ukka sai savut kurkkuunsa

Aloittaja teutari, keskiviikko, 18.07.2018, 18:05

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

weatherc

Palaa Ruotsissa aikas lailla...

https://www.sosalarm.se/trender--analyser/lagesbild-brand/

Ja 30:in helteet jatkuvat koko ensi viikon, ainakin...Ruotsissa höpistiin 35 asteen lukemista...
Norjalaiset tuumaili taas että on mahdollista että helteet voivat jatkua aina elokuun loppuun asti...

Naruskan Ukka Matinpoika

Naruskaa savuillaan häirinnyt mettäpalo Venäjällä tuossa reilun kymmenen kilometrin päässä on näillä näkymin ohi. Aika erikoista, että kymmenkunta milliä sateli Naruskalla vettä, eli oletettavasti suunnilleen saman verran Kotalankylän tasalla naapurin paloalueella, mutta se riitti ilmeisesti sammuttamaan palon.

Tänä aamuna oli vielä Suomen paloviranomaisilla torjuntavalmius päällä, mutta iltapäivään mennessä joukot vedettiin pois. Lisäsateita ei tänään päivällä ole tullut, mutta ei tietoa siitäkään, että uusia ongelmia olisi tiedossa. Illaksi lupaili kuuroja, mutta maakuntasadetta ei.

Kaikille parempi lopputulos näin... ;)

www.naruska.com

einari

Luin jostakin että kyllä venäläisetkin on niitä paloja yrittäneet sammuttaa.. en tiedä missä laajuudessa.. oli niillä rajajoosepissa ainakin
lentokone ja kopteri Lapin pelastuslaitokseen mukaan.. ja suomalaisilta 3 sammutusyksikköä rajan toisella puolen venäjän tullin suojelussa..

Ne palopesätkeetkin oli karttojen mukaan vähentyneet yli kuudestakymmenestä 11 ja sallankin korkeudella huomattavasti ennen sateita..
ja viranomaisten mukaan  10 mm riittää..  mutta miten lienee jos on syvälle pureutunut turpeeseen,..

tässä lainaus: "Soppelan mukaan vettä pitäisi sataa useita millimetrejä, jotta palo saadaan kokonaan sammutettua.
– Sateita toivotaan vähintään kymmentä, kahtakymmentä millimetriä, että sammutusvaikutus olisi pysyvä. "

weatherc

#13
Tuota suomalaisviranomaisten, miten sen sanois, sinisilimisyyttä on ehkä väärä sana, näiden metsäpalojen sammumisen suhteen en oikeen ymmärrä.
Pyhärannalla sanottiin "ettei enää pöllähdä" heti seuraavana päivänä, tuolla että "10 mm riittää". Tämä vaikka maa on rutikuivaa ja palothan voi kyteä syvällä maapinnan alla viikkojakin ennenkun tulee esiin.
Ruotsissa samat sanat ovat tyyliin että "vähintään 100 mm yhteen menoon vaihtoehtoisesti talvi sammuttaa". Eli tarvitaan kunnollinen runsas ja päiviä jatkuva maakuntasade kuten Ukka nimitsi sen. Rankka ukkoskuuro ehkä sammuttaa liekit mutta maa ei vedä mitään kun on niin kuivaa.

Mutta se on varmaa että jos nyt luvattu ennuste (30+ ainakin seuraavat 10 päivää) niin nämä nyt nähdyt voivat olla vasta alkusoittoa...