Ukka sai savut kurkkuunsa

Aloittaja teutari, keskiviikko, 18.07.2018, 18:05

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

teutari


Sais se veli venäläinen tehdä jotain asian eteen  ettei tulisi sellaista tilannetta että Ukka joutuis lähtemään evakkoon. ???

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/201807182201081764_u0.shtml

weatherc

Ei mee Pohjoismailla hyvin tällä hetkellä, Suomi näyttää ainakin toistaiseksi päässeen aika vähällä.
Ruotsi on käytännössä tulessa, joista suurin palo on kokoluokkaa 8500 hektaaria (11500 jalkapallokenttää).
Norjassa palaa myös, sekä siellä teurastetaan eläimiä kuten lehmiä kuivuuden takia.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/e1ol64/byn-hotas-fran-tre-hall--brandomradet-mer-an-fordubblat
https://www.vg.no/nyheter/meninger/i/6n7mK0/for-boendene-er-sommeren-2018-et-mareritt

Naruskan Ukka Matinpoika

Harvinaisia "sääilmiöitä" tämmöset mettäpalosavut. Kun moneen päivään ei taivaalla ole näkynyt normipilvenhattaraa, vaan kaikki valkoinen korkealla tai matalalla on savua. Ja sitä tuntuu naapurin puolella Venäjänmaalla riittävän, kun tänään on koko päivän tuuleksinut aika lailla.

Tuuli kääntyili pikkuhiljaa etelään, eli savut pukkaantui kohti pohjoista, jolle reitille tämä Naruskan kyläkin sattuu. Onneksi tänään on enempi ollut keli sellainen, että savusta tuntuu enemmän muodostuneen "yläpilveä".

Viikonlopun sateita on luvattu. Tuollaisia usean nelikilometrin laajuisia paloalueita ei kuitenkaan ihan pikku sateilla saamuteta, eli palot saavat levitä ilman maakuntasadetta rauhassa. Itänaapuri nimittäin ei sammutushommissa kovin aktiivinen ole.

Tuossa muutama kuva tältä päivältä. Käväisin muutamaa rengasrikkoista jelppimässä Värriön kairassa. Pohjoisesta tieltä kuvattuna savupilviverho peitti kairaa rajasta länteen ja länsiluoteeseen.

www.naruska.com

teutari

Fires.ru:n mukaan näyttäis eiliseen nähden että Kotalan itäpuolella oleva metsäpalo ois pienentyny mutta Rajajoosepin kohdalla se on levittäytynyt ja lähenee rajaa.

http://fires.ru/

Naruskan Ukka Matinpoika

#4
Mielenkiintoisia sivustoja Teutari tutkii. Otin hiukka tuoreemman rajauksen Kotalankylän kohdalla Venäjän puolella riehuvasta metsäpalosta. Nyt se näyttää suunnilleen siltä, mitä savun määrästä Suomen puolella voisi päätellä. Täällä kiertää nyt tieto, että Suomen rajalle on lännimmäisestä pisteestä arviolta kolmisensataa metriä.

Saattaa olla vielä sammutustyötä tiedossa Sallankin alueella, kuten Raja-Joosepissa on käynyt... :o

www.naruska.com

einari

jaa,a.. sitähän ei tiedä merkkaako venäjä vain omalle puolelle rajaa palot..
Tuo niidenkin systeemi perustuu NASAN Modis-satelliiteihin.. siellä Nasalla on koko maapallon palot.. ja tarkempi (375 m. ) Viirs- satelliitti,
noilla muilla on muistaakseni kilometrin tarkkuus.. laitan tuohon linkin jonkamukaanolisi suomen puolella jo.. kartasta saa maarajat näkyviin alareunan overlay-valikosta ja tarkkuuksiakin paranneltua...

Siellä alakurtissahan olisi rykmentillinen koptereita.. jos tahtoa olisi niin olisi sammutettu aikoja sitten.. mutta jos ne täydentää sitä sotien aikaista poltetun maan taktiikkaa ::)
https://firms.modaps.eosdis.nasa.gov/map/#z:12;c:29.1,67.1;l:firms_viirs,today

einari

Näyttäisi olevan hiipumaan päin niin nämä palot rajalla kuin ruotsin Kårbölen suurpalo.. ainakin tämänaamuinen kartta (jälkeen puolenyön) väittää..
Tuossa venäätän kartassa on nuotionkuvia.. ne ei taida kuitenkaan olla ihan kohdillaan kun ylä-kiimajärvi on palanut eilisestä lähtien.. tokihan siinä voi olla saari... mutta ei sellainen kauaa pala..... Jospa ne ovat pystyneet vettä polttamaan ilman proseessointia pelkäksi vedyksi, saisi Ukkakin tankattua vaikka naruskajoesta ;D
tuolla jossain se palaa..
https://anttifox.1g.fi/kuvat/kev%C3%A4t/maisemia/Salla/Karhutunturista_vanhaan_Sallatunturiin.jpg

Naruskan Ukka Matinpoika

Eipä siitä sammumisesta Venäjällä ole mitään tietoa niin kauan, kunnes sade armahtaa. Niillä on rajan pinnassa yksi palo meneillään Kotalankylän kohdalla ja yksi isompi palo Nurmitunturin seudussa, eli kolmisenkymmentä kilometriä heidän sisämaahansa päin.

Karhutunturista ja tuosta Politimavaarasta täältä Suomen puolelta molemmat savuntuottajat erottuvat ihan hyvin toisistaan. Ja se on ainakin entisyyden perusteella varmaa, että sammutustyöt itänaapurissa alkavat vasta sitten, jos nurkanpää jossain on syttymässä. Eikä tuossa alueella nurkanpäitä kovin paljoa ole.

Tulessa olevat alueet laajenevat kaikkiin ilmansuuntiin, eli myös länteen, Suomeen. Nyt jo hiljalleen uutisoidaan Sallan kohdallakin tilanteen olevan huolestuttavaan suuntaan.

Huonolla tuurilla tulevien päivien ukkosrintamat aiheuttavat ongelmia Lapissa, koska kuivuus on tosiasiampi kuin vuosiin. Riittävästi sammutettavaa on kohta jo alkaneista metsäpaloista, joten uusia tuskin kukaan kaipaa... :o

www.naruska.com

weatherc

LainaaNäyttäisi olevan hiipumaan päin niin nämä palot rajalla kuin ruotsin Kårbölen suurpalo..

Ruotsin Ljusdalin palo on kasvanut yön aikana tuhansia hektaareja ja arvio on että se kattaisi noin 15000 hektaaria. Länsinaapurissa luokitellaan 4 paloa sammuttamattomaksi eli "case impossible" ja että sataa pitäisi viikkoja putkeen että ne sammuisi.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/yvjvjJ/ljusdalsbranden-flyger--har-spridits-tusentals-hektar

Naruskan Ukka Matinpoika

Sallan suunta saa helpotusta parasta aikaa, kun sataa kaatamalla. Tuskin tämä Venäjän paloa sammuttaa, mutta varmasti palokunta on mielissään, että Suomen metsä kunnolla kastuu. ;D

Nyt jo tullut Ukan sademittarille nelisen milliä ja tutkan mukaan laajempi sadealue taitaa osua etelän suunnasta juuri strategisille alueille.

www.naruska.com