Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Kevät 2018

Aloittaja einari, torstai, 01.03.2018, 06:26

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 3 Vieraat katselee tätä aihetta.

einari

Itsellä nuo lämpösummat sattuneesta syystä vähän vinksallaan ovat, toinen asema näyttää noin 10° liikaa ja toinen samanverran liian vähän.. eli siinäkin se kultainen keskitie on aika lähellä totuutta..

Minun piti jo huomatavasti aiemmin kysyä weatherc:ltä noista FMI:n ja Tiesääasemien datankeruusta tai keräämättömyydestä kun ei EWN piirrä käppyrää niiden lpt:sta, keskilpt:stä puhumattakaan, hakeehan kuitenkin lämpötilat ainakin lähistön asemiin ja taulukoihin.. ???

täällä kun yleensä näkyy niistä 11 asemasta vain 2-3 yksityistä, loput lähimmät ovat 2 Met-aseman lisäksi tiesääasemia, eli keskimäärin 5 tiesäasemaa..
olisi helppoa katsoa tietoa yhdestä paikkaa...

Melkein samaa mieltä Olen Ukan ja Jussan kanssa , mutta yhtä asiaa ei sovi unohtaa varsinkaan hillan suhteen.. nimittäin päivän pituus.. Täällä etelä-keskipohjanmaan rajoilla se on kypsää samoihin aikoihin kuin länsilapissa kolari-kittilä-muonio akselilla, joskus jopa myöhemmin. välimatkaa on 600-700 km.
Ilmeisesti lämpösumma karttuu joutuisammasti siellä pohjoisessa kesä-heinäkuussa, on käynyt niinkin että täältä olen joutunut hakemaan täydennystä niiden osalta pakastimmeen pohjoisesta palattuani ;D

Naruskan Ukka Matinpoika

Päivän pituus on tässä asiassa yksi suurre, vai mikähän se oikea termi olisi. No, sama sille. Päivän pituudella ei ole merkitystä. Jos nimittäin on kylmää, niin se vaan on kylmää, eikä kasvu silloin etene. Viime kesä oli tästä hyvä esimerkki. Päivänpituus oli sama kuin on ollut miljoona vuotta, mutta kun ei ollut muun muassa yhtään hellepäivää, ei montaakaan yli kahdenkymmenen asteen keskilämpötilapäivää ja niin edelleen, niin kaikki kukki ja kasvoi hitaasti, kuten Loirin laulu takaperin soitettuna...

Valoisuus ei auta, jos kesä menee koillisen, luoteen ja pohjoisen suuntien ilmavirtauksilla. Hilla kukki viikkoja, kypsyi viikkoja ja kuukausia, kun lämpimänä kesänä kaikki kukkii nopeasti... ;)

www.naruska.com

einari

#72
No, viime kesä oli hyvä kesä hillan suhteen.. mutta kyllä sillä päivänpituudella on suuri merkitys, kasvitkin lajitellaan pitkän ja lyhyen päivän kasveiksi.. esim. krysanteemi ei aloita kukintaa jos päivän pituus ylittää 12 tuntia, niinpä puutarhoilla niitä pidetään pimennysverhojen alla muutaman viikon. Toiset taas vaativat että päivänpituus on yli 12 h, kaikki suomessa luonnonvaraisena esiintyvät kasvit edellyttävät sitä kasvaakseen ja kukkiakseen ja tuottaakseen suvunjatkamisen kanalta tärkeitä siemeniä!!

Edit/ melkein kaikki suomesssa luonnonvaraiset kasvit.. on päivänneutraaleja kuten useat rikkaruohot ja ruusu...

tokihan lämpötilalla on ratkaiseva merkitys, mutta vaikka olisi kuinka pilvistä niin valoa kasvit tarvitsevat muodostaakseen vedestä ja hapesta sekä maasta ottamistaan ravinteista hiilihydraatteja(fotosynteesi), liian ne sitten pukkaa ulos hiilidioksiidina yöllä, mitä enemmän lämpöä, valoa, happea ja tarpeeksi ravinteita niin kaikki kasvu on nopeampaa ja sitä kasvua tapahtuu kunhan keskilpt on yli sen 5 astetta eli vaikka lpt olisi kuin saunassa ei kovin kauaa kasvua tapahdu jollei ole valoa ja vettä....  ::)

Ps, kasvit ottavat myös hiilidioksiidia ilmasta ja monesti kasvihuoneissa käytetään hiilidioksiidilannoitusta.. ja metsäthän on hiilinieluja...

einari

Nyt kun tämä osio alkaa olla lopuillaan ja joku pykää kesä2018 osion niin laitan tänne tuossa äsken sivuamaani aihetta käsittelevän artikkelin jossa ymmärrettävästi selitetään prosessia jonka auringonvalo aikaansaa.. näköjään sivuaa vähän minunkin saamaani diagnoosia ic10-koodi F17.29  ;D
https://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/nain_fotosynteesi_toimii


Naruskan Ukka Matinpoika

Ukan sääaseman lumet on nollattu. Vielä sitä valkoista metsissä on pihapiirissäkin, eikä pohjoisrinteillä vaaroissa liioin ole vielä lähellekään kaikki sulanut, mutta Ukan ja FMI Naruskan mittauspisteissä maa paistaa.

Eilen helatorstaina päästiin kymmenystä vaille +20 asteeseen Naruskalla. Millään asemalla ei ylittynyt tuo raja, jota melkein vois alkaa kutsua täällä hellerajaksi. Tänään saattaa rikkoontua, kun eilinen tuuli on ainakin aamusta pois haittaamasta lämpenemistä.

Ukan sääaseman webkameran kuva tältä aamulta. Jään odottelemaan Naruskajoen tulvaa, joka on kehittymässä, kun latvoilla on lunta vielä muutamakin kymmenen senttiä. Vesi on nousussa... ;)

www.naruska.com

Naruskan Ukka Matinpoika

Lapin tulvaviranomaiset ovat muutaman päivän ajan antaneet pokkana lausuntoja, että tulva tuli tänä keväänä "puskista". Ei heleskutti tulva asu puskissa, eikä se piilottele varsinaisesti missään. Viranomaisen olisi syytä tarkistella terminologiaansa ja myös asennettaan siitä, että myönnettäisiin oltavan väärässä tulvaennusteiden kanssa.

Väärässä oleminen taas on sinänsä ihmeellistä, että Lapin alueen lumipaksuudet ovat olleet tiedossa pitkin talvea. Lumi se muodostaa sitä tulvavettä sulaessaan, eli ei se tulva puskista tule. Kaikkialla Lapissa on rikkoontunut metrin lumiviiva. Länsikairassa on kauttaallaan ollut lunta pitkin talvea toista metriä. Toisin paikoin poikkeuksellisen paljon.

Lunta on tänäkin keväänä haihtunut paljonlaisesti taivaan tuuliin, mutta kun sitä on paljon, ja eritoten kun sitä on paljon vielä jäljellä poikkeuksellisen lämpöaallon aikoihin, niin vedeksi se lumi tuppaa muuttumaan, olipa tulvaviranomainen kuinka toiveikas tahansa. Ja mikseivät kaikkikin ihmiset ole toiveikkaita, mutta tosiasian edessä tapahtuu juuri se, mitä nyt taivastellaan.

Viranomainen on nytkin ottamassa ensimmäisenä käyttöönsä keinoja, jotka mielestäni pitäisivät olla listalla loppupäässä. Päätetään pikana, että säännöstelyvesien ylärajoja nostetaan ja vettä varastoidaan siten altaisiin enemmän. Loogisempaa olisi ajatella niin päin, että kun tulvaveden määrä alkaa hahmottumaan paikallisina tuhotulvina, niin pidettäisiin tulvaluukut auki niissä joissa, joissa tulvaluukut sähköntuotannon vuoksi on olemassa. Megawattitunteja juoksee tietenkin tuottamattomana mereen, mutta luulisi sen menevän siitä tuhon tiestä edelle, joka nostaa vesiä asuin- ja liikerakennuksiin aiheuttaen niille isoja vahinkoja.

Tulvavallien rakentamattomuus riskipaikoille on ollut tiedossa vuosia. Aina pitää odottaa, että luonto armahtaa ihmisen puuttellisia rakennelmia, mutta entäs, jos ei armahdakaan. Kuten tänä keväänä kauttaallaan Lapissa on käymässä. Riskit ovat laukeamassa Torniojoella, Rovaniemellä Kemi- ja Ounasjokien risteyksessä, eikä vaara ole ohittumassa radiouutisten mukaan Ivalojoellakaan. Ja miksi näin on taas käymässä: siksi, että meille on talven aikana satanut runsaasti lunta, josta suuri osa on vielä sulamattomana siinä vaiheessa, kun toukokuun puolivälin kohdalle sattuu yöpakkaseton hellejakso.

Ei lumi ole tullut puskista. Sen määrä on lukuisissa kartoissa ollut näkyvillä ensimmäisen hiutaleen maahan putoamisesta lähtien. Paikallisesti on täällä tiedetty koko talven ajan, että tulva tulee, jos olosuhteet sattuvat sellaisiksi, mitä ne juuri nyt ovat. Ja päätelmät ovat olleet tehtävissä ihan vaan hiukan asioita ja taulukoita seurailemalla. Kotisohvalta.

www.naruska.com

weatherc

LainaaLoogisempaa olisi ajatella niin päin, että kun tulvaveden määrä alkaa hahmottumaan paikallisina tuhotulvina, niin pidettäisiin tulvaluukut auki niissä joissa, joissa tulvaluukut sähköntuotannon vuoksi on olemassa. Megawattitunteja juoksee tietenkin tuottamattomana mereen, mutta luulisi sen menevän siitä tuhon tiestä edelle, joka nostaa vesiä asuin- ja liikerakennuksiin aiheuttaen niille isoja vahinkoja.

Onko suomen viranomaiset todellakin niin tyhmiä etteivät tyhjennä noita altaita mahdollisimman tyhjäksi ennen lumien sulaamista eikä pidä luukkuja auki mahdollismman levälläs hallitun juoksutuksen ylläpitämiseksi???  :o :o :o
Jos ovat, niin eikun oikeuskanslerille kantelua ja medioihin juttua menemään. Ei pelasta tätä kevättä mutta jos se sais jotain muutosta aikaseksi pidemmällä aikavälillä.

Naruskan Ukka Matinpoika

Kyllähän ne altaat talven aikana alarajoilleen varmaankin tyhjenevät, mutta marssijärjestys vesien kanssa näyttäisi olevan aina niin päin, että ensin täytetään, sitten vasta aletaan juoksuttamaan. Ja nyt on ilmassa järjestys niin päin, että ensin ylitäytetään yli säännöstelyrajojen, jonka jälkeen vasta aletaan juoksuttamaan.

Voimalaitosyhtiö tässä Kemijoen osalta on paljon vartijana. Heillähän on jatkuvat suunnitelmat vain rakentaa lisää altaita esimerkiksi tänne Rovaniemen yläpuolisille alueille. Rakentaminen on tehty nimikkeellä "Rovaniemen tulvasuojelu", vaikka tosiasiassa altaan juoksutuspäähän on tulossa, mikäpä muukaan kuin voimalaitos.

Mallikko-oletukseni on, että Rovaniemen suurtulvaa pystytään hyvin pitkälle hallitsemaan, kun pidellään lunkat levällään Rovaniemen alapuolisella Kemijoella siihen asti, kunnes tulvavahinkojen vaara on minimissään. Näin päin tässä asiassa en tiedä koskaan menetellyn. Raha haisee. ;) :o

www.naruska.com

weatherc

LainaaRaha haisee.

Ullatus. Raha ensisijalla ja tuhojen ennalta minimointi sen jälkeen  :o

J.Jäntti

Helleraja rikottiin FinWX Helsinki-71:llä tämän vuoden osalta ensimmäisen kerran 13.05.2018 kello 09:52, jolloin mitattiin +25,3°C. Päivän maksimilukema oli +26,3°C
Tämä kuluva päivä on nyt entistä kuumempi: Maksimit tälle päivälle ovat asemalla +27,6°C, mitattu kello 11:36. :P
Paukkuuko huomenna kolmekymmentä astetta

Ei sen puoleen että olisi syytä valittaa. Keli on tosin aika kuuma ajella kaupunkipyörällä töistä kotinurkille (jos sellaisen tällaisena päivänä tästä työpaikan edestä saa) ja pyöräparkista kotiin käveleminen (n. 2km), mutta mieluummin sotken ja kävelen kotiin päin selkeässä säässä kuin sateessa ja kylmässä. :)
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------