Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Kevät 2018

Aloittaja einari, torstai, 01.03.2018, 06:26

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Jussa

Lainaus käyttäjältä: einari - torstai, 19.04.2018, 16:16
Saattoi olla kesäkuun 10 -87, se oli ensimmäinen kesä kun kaalia viljelin.. no jokatapauksessa muistan sen hyvin kun vapulta aloimme istuttamaan, kun olimme saaneet kaikki peltoon, noin 4 ha, niin alkoi ilma kylmenmään ja silloin illalla ajoin olkipaaleja ympäri peltoa ja ne sytytettiin hieman ennen puoltayötä,
kova savu peitti tienoon ja pelasti varmaan osaltaan istutukset, jopa kiinankaali kesti sen yön vaikka on paljon arempi kuin kerä ja kukkakaalit..
taloudellisesti se olisi ollut katastrofi..  ;D

Sinänsä seutu on ollut aina aika kylmän maineessa, linnuntietä oli matkaa alajärven möksyn asemalle noin 25-30 km ja see on aikoinaan ollut näiden seutujen kylmin.. tosin asema siirrettiin lämpöisempään paikkaan sen jälkeen kun ei sitä hoitanut pariskunta enää vanhuuttaan jaksanut..

http://suja.kapsi.fi/asema-kuukausi.php?aika=1988-06-01&asema=101522

Tuolta on hyvä tarkistaa säähän liittyviä muistikuvia. Tosinaan muisti tekee jänniä tepposia :) Tässä aiemmin keväällä eräs muisteli paikallislehdessämme, vuoden 1996 huhtikuuta kun oli pakkasta ollut -42 astetta ;D Tais kylmin lukema todellisuudessa olla tuolta aikaa -15.

Aivan päivänselvänäkin tuntuvia asioita saattaa siirtyä jopa 10-vuotta sivu oikeasta, tahi sitten kuukaudet menee sekaisin.

Aurinko vaihtui täällä sakeaan lumipyryyn, ja viileätä taitaa olla nyt useampi päivä. Terminen kevät kuitenkin hyvin todennäköisesti alkoi täälläkin 14.4. En usko, että enää niin pitkää kylmää jaksoa tulee, että se tuosta siirtyisi.

einari

Lainaus käyttäjältä: Jussa - perjantai, 20.04.2018, 10:20
Aivan päivänselvänäkin tuntuvia asioita saattaa siirtyä jopa 10-vuotta sivu oikeasta, tahi sitten kuukaudet menee sekaisin.

Niinhän sitä joskus tuppaa käymään, mutta ei tässä tapauksessa, olin Muuruvedellä puutarhurikoulussa 86-87 kevät.. Ahosen taimistolla 87 kevät - 88 kesä, joten aloitin kaalinviljelyn -88 joten asiaan täytyy olla muu selitys.. olisikohan tässä? siitä pakkasesta laitan melkein pääni pantiksi..
siinä voi myös olla sellainenkin tekijä että mitattiinko ja merkittiinkö 3 vai 6 tunnin välein.. kesäkuussa alkaa aurinko jo varhain lämmittämään, jos myöhään laskeekin, eli kylmä ei montaa tuntia kestänyt..

Myös 19.10.2002  havaittiin keskiboreaalissa   (Alajärvi, 
Möksy) Huosianmaan mäen ja sitä 18 m alempana olevan Linkkilän ilmastoaseman väliseksi
eroksi 4,9 °C, sekä Huosianmaan ja sitä 20 m alemman rämeen eroksi 7,9 °C
Me sentään oltiin 40 m alempana..  ;D

Möksyn havaintoasema on siellä Huosianmaassa.. voi olla että on sieltäkin muuttanut ylemmäksi..  lainasin tuolta tietoa 8) 8)

https://www.researchgate.net/profile/Ari_Venaelaeinen/publication/268303279_AARILAMPOTILOJEN_ALUEELLINEN_VAIHTELU_SUOMESSA/links/5566a97e08aeccd77735a599/AeAeRILAeMPOeTILOJEN-ALUEELLINEN-VAIHTELU-SUOMESSA.pdf

J.Jäntti

Parissa viikossa ehti meininki muuttumaan melkoisen rajusti täällä kaupunkialueella.

Lähistöllä olevan Vanhankaupungin vedenpuhdistamon vedenottopoukama oli ainoa, joka piti visusti jäästä kiinni, muun Vantaanjoen jo soljuessa täysin sulana. Olen tässä viimeiset kolme vuotta pitänyt tuota poukamaa silmällä että kun siitä jäät lähtee pois, kevät alkaa alueella. Näin näytti käyvän nytkin. Jääpeite hupeni olemattomiin muutamassa päivässä ja suunnilleen samoihin aikoihin joen ympäristön pensaat alkoivat havahtumaan talvikoomasta. Myös koivut alkavat vähitellen heräämään, kun siitepölynorkkoa pukkaa jo huomattavassa määrin, joten nyt on syytä alkaa vetämään niitä allergiapillereitä tai sitten aivastellaan ja niistetään taas puoli kesää. Toistaiseksi väri ei puissa ole vielä vihreä, mutta se on varmaa, että tästä ei kauaa tarvitse odotella kun nuo lehdet tuolta ykskaks vain pöllähtävät esille. Minut se jotenkin yllättää joka kerta miten äkkiä se tapahtuu. :P

Luonto on alkanut osoittaa muutakin heräämisen merkkiä, kuten lähialueen ruohikko, joka on saanut hetkessä kummallisesti vihreän värityksen ja tuli tuossa koirien kanssa kuljeskellessa nähtyä ensimmäinen havainto perhosestakin samalla. Oma tuntemukseni noista on rapistunut sen verran pahoin, etten muista suoraan mikä otus se oli, mutta tutun näköinen kuvio sillä siivissä oli. Stetsonista vetäisin että olisikohan ollut ritariperhonen tai joku sen niminen. Sitten on tietty niitä kanadanhanhia... Aina kun näen niitä parven niin tekisi mieli päästää koirat irti hätyyttämään ne ympäristönpaskaajat tuonne Vanhankaupunginkosken ylärajaan, vaan kun ei saa. ;D

FinWX Helsinki-71:n alueella terminen kevät alkoi 19.04.2018. Nyt sitten odotellaan koskahan tehdään ensimmäiset havainnot ukkosista. Toistaiseksi ne ovat olleet lähinnä Itä-Uudenmaan juttuja, sekä osittain syvemmällä sisämaassa olevien paikkojen, kuten tänään (27.04.2018) sektorilla Vihti-Karkkila-Pusula. FMI:n kolmiomittaus väittää myös Keravalla napsahtaneen kerran, Jaakkolan kaupunginosassa ja Porvoon sekä Orimattilan välissä muutamia yksittäisiä. Kun pilviä katseli tuossa töistä palatessani ja koiria ulkoiluttaessani, siellä roikkui sen näköistä Cumulonimbusta, että räpsymistä oli ihan realistista odotellakin.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

Jussa

Lainaus käyttäjältä: J.Jäntti - perjantai, 27.04.2018, 17:21


FinWX Helsinki-71:n alueella terminen kevät alkoi 19.04.2018.

Tuo onkin mielenkiintoista. Taivalkoskella terminen kevät alkoi 14.4.2018 kuten lähes suurimmassa osassa pohjoista suomea, lappia myöten. Nyt herää kysymys noista vuorokauden keskilämpötiloista, miten ne asema laskee? On aika erikoista, että noin poikkeuksellisen kylmä paikka olisi noin etelässä? :)

weatherc

LainaaFinWX Helsinki-71:n alueella terminen kevät alkoi 19.04.2018.

100 km lännempänä se alkoi 05.04...Perttelin käytetyt keskiarvot ovat kylmästi avg(temp) koko vuorokauden datasta 5 min hyppelyin.

teutari

Lainaus käyttäjältä: weatherc - perjantai, 27.04.2018, 20:16
LainaaFinWX Helsinki-71:n alueella terminen kevät alkoi 19.04.2018.

100 km lännempänä se alkoi 05.04...Perttelin käytetyt keskiarvot ovat kylmästi avg(temp) koko vuorokauden datasta 5 min hyppelyin.

50 km lännempänä alkoi Perttelin kanssa samaan aikaan.


Naruskan Ukka Matinpoika

Naruskan metrin lumikerros on huvennut lähes 70 senttiä. Ja suurin osa lumesta on hävinnyt taivaan tuuliin tai maaperään, koska lähijokivedet eivät ole vielä alkaneet tulvaan nousemaan. Oikeastaan niiden virtauma ei ole muuttunut miksikään.

Jos koko Lapin alueella lumen sulaminen käy samalla tavalla, niin Kittilän tulvavallit rakentamatta jäättäneet tahot saavat taas kerran oman lottovoittonsa. Läntisessä Lapissa tosin on lunta enempi kuin täällä idässä, mutta oletettavasti kevään kelit ovat olleet sulamiselle suotuisat sielläkin.

Meillä pystyy järvillä vielä pilkkimään turvallisesti. Jokivedet sen sijaan ovat vapautumassa jäistään. Naruskajoki ja toinen lähijokemme Tenniöjoki luovat yleensäkin jäänsä ilman ongelmia. Jääpadot ja niiden nostamat paikalliset tulvat ovat enemmän läntisen ja Perämeren suunnan ongelmat. Kuvassa Tenniöjoki eiliseltä päivältä. Jäät purkaantuvat rauhallisesti...

www.naruska.com

einari

Ukka on varmaan kaivanut siimat ja koukut naftaliinista.. kuorinut lyijyä esille vanhoista sähkökaapeleista painotarpeiksi ootosonkiin joita on kohta  kahden puolen Naruskajoen rantoja koskipaikoissa yönseutuvissa kun purotaimen, l. tammukka, l. forelli, . l.tonko.. kuka mitenkin sitä miksi sanookaan, lähtee suvantopaikoilta pikkuhiljaa kohti syksyisiä kutupaikkoja latvavesien somerikkoihin  ;D

minulle se on aina purotaimen kun lapsena sitä kalastetiin nykyään kielletyillä ootosongilla ja kesällä suvannoista vain koukku siima ja mato aseina.. ei siinä perhoja tarvinnut, eikä virveleitä..  eikä kanta romahtanut siitä kalastuksesta, kuiva kesä, oliskohan -68 - 69 tai jotain oli sen romahduttaa. Isän serkku, innokas luontoihminen tuli meille kahden kylän takaa ja sanoi että nyt tarvitaan sankoja ja muutama nassikka koluamaan kivenkoloja muutaman kilometrin pituisesta koskesta.. vettä ei ollut kuin pieniä ämpärin kokoisia länttejä.. pitkän päivän me kannettiin niitä siitä koskesta ylä ja alapuolen suvantoihin..
Toinen syypää kantojen pienenemiseen on nuo soiden ojitukset ja niistä valuva humus ja muu liete joka pilaa kutusomerikot.. onneksi EU rahoitti kutupaikkojen putsauksen ja sorastuksen muutama vuosi sitten, kun on niitä harvoja luonnonvaraisen purotaimenen elinympäristöjä näillä seutuvilla. Kanta on ihan hyvä, kävin koekalastamassa eräänä juhannuksena kielletyillä välineillä ja kielletyllä alueella.. kerroin kyllä kalastuksenvalvojalle etten ota kuin pari itselle :)

Se tulee kesä ensi viikolla 8)

weatherc

Lainaus käyttäjältä: einari - perjantai, 04.05.2018, 20:05
Se tulee kesä ensi viikolla 8)

Kerkee peruuntumaan ja vaihtua lumipyryksi ainakin 3 kertaa ennen ensi viikkoa  ;D
Mutta kohta sen kuuluisi tullakkin. Perttelin 12v haarukka ollut 28.04-19.05.

einari

Ei taida tulla lumipyryä ennen kesää... muistan kyllä yhden helluntain jolloin oli viitisen senttiä yöllä lunta satanut mutta silloinkin oli kesä jo alkanut ;D