Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Kevät 2018

Aloittaja einari, torstai, 01.03.2018, 06:26

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

Jussa

Kovin talvisia on lukemat, aamulämmöt ollu -27 - -29 viimepäivinä, vuorokauden keskilämpötilat jopa -16. Viimepäivinä on ollut jopa kylmempää mitä huippukylmänä maaliskuuna 2013. Tuolloin vain alkukuu oli niin kylmä, että ei päästä nyt koko maaliskuun keskilämpötilassa kilpailemaan kylmyydessä. Toisaalta tästä kuukaudesta tulee Koilismaalla mahdolisesti ensimmäinen maaliskuu tilastoihin ettei mitata plussaa. Taivalkosken FMI:n tilastoissa on yksi maaliskuu jolloin ei ole suojalla käynyt, vuonna 1962. Kuusamossa ei yhtäkään.

weatherc

Ei tullut Perttelin Maaliskuusta vuosituhannen kylmintä kuten keltainen lehdistö ja FMI (!!) uhkaili. Ei edes vuosikymmenen kylmintä. Asemahistorian toiseksi kylmin kylläkin - kaikilla arvoilla.
Etenkin FMI:n uutisointia kylmimpänä kuukautena en ymmärrä, keskilämpötila liikkuu loppukuusta todella hitaasti ja se oli nähtävissä jo viikko-kaksi sitten ettei tästä kuusta kylmintä tule - ellei sitten olisi iskenyt todelliset siperia-kelit.

Keskilämpötila -4.8° (3.0° alle FMI-norm, alin vuodelta 2013, -6.6°)
Ylin +6.1° (toiseksi alin, alin vuodelta 2009, 4.5°)
Alin -20.7° (toiseksi alin, alin vuodelta 2013, -22.4°)

Kuukausi oli myös kuiva, vain 18 mm, FMI-norm on 39 mm.

Naruskan Ukka Matinpoika

FMI:llä näyttäisi lähteneen uutisoimaan säätilasta kuin säätilasta lööppilehdille otsikoita. Joskus aikaisemminkin on tästä puhuttu, että normaaliakin normaalimmilla talvikeleillä pelotellaan ihmisiä kertomalla, että Siperia saapuu Suomeen. Tämä talvi on varmaankin likempänä entikaikaisia talvia, jolloin Suomessa talvet olivat talvia.

Paikallisesti täällä Lapin raukoilla rajoilla tuntuu siltä, että puupino ainakaan ei ole vajentunut normaalia talvea enempää yhtään. Ja normitalvina takavuosina tuli aina metri lunta tähän kotikonnuille, mutta taitaa tulla onkohan neljäs talvi peräkkäin, kun Ukka ei saa metrisessä hangessa käydä piehtaroimassa...Ja lunta ei ole normaalien viime talvien tapaan tullut, kun 20 senttiä metristä puuttuu, vaikka yhtään hankia pudottavaa suvikeliä ei tälle talvelle vielä ole nähty. Eikä kattolumia ole kesken talven alas tullut, kuten muistelen ainakin kahtena edellisenä talvena tapahtuneen. Ei edes vuokramökkimme muovitettu peltikatto ole tälle talvelle itseään tyhjentänyt, vaikka siihen ei tarvita kuin muutama plusaste. ???

Tässähän voisikin olla iltapäivälehdille ainetta lööppiin, kun entinen Suomen kylmin kylä on muuttumassa Lapin lauhimmaksi ja vähälumisimmaksi seutukunnaksi.... ;) :o

www.naruska.com

Jussa

Kuten weatherc kirjoitti, oli tosiaan jo parisen viikkoa sitten nähtävissä, ettei maaliskuusta voi mitenkään tulla vuosituhannen kylmintä. Siekkisessä maaliskuu kyllä oli toiseksi kylmin, mutta jäi -11,4 asteen keskilämpötilalla lopulta kauas kylmimmästä mikä on 2013 mitattu -14,2. Lunta kuitenkin on se totuttu metri, sillä nyt tuli jo neljäs perättäinen talvi kun metrin raja rikkoontui. Samoin kuin Naruskalla, lumi on kuitenkin aivan höttöä. Ei kanna oikein hiihtäjää eikä moottorikelkkaa vähänkään jos on painavampi lasti. Samoin katot on pitäneet lumensa huhtikuulle asti mitä ei ole esim. aseman pihavarastona toimivan vanhan navettarakennuksen osalta tapahtunut koskaan aiemmin aseman historiassa. Parhaimmillaan lumet on tulleet alas 3-4 kertaa talvessa. Lauhasta sydäntalvesta huolimatta ei marraskuun lopun jälkeen ole kunnon suojasäätä ollut.

Laajemmin jos valtakunnan kelejä katsoo niin pohjois- ja luoteislapissa on marraskuulta asti ollut keskimääräistä kylmempää, muualla vasta tammi- helmikuun vaihteesta. Täälläkin joulu -tammikuu oli niin lauhoja, että puuta säästyi. Tosin helmi- maaliskuu on tätä hieman paikannut, mutta näin keväällä aurinko lämmittää päivisin jo niin paljon, ettei puuta pala siinä määrin kuin sydäntalvella.

J.Jäntti

FinWX Helsinki-71:n Maaliskuu näytti puolestaan tällaiselta:

Ylin mitattu lämpötila    : + 6,2°C  (Mitattu 19.03.2018 kello 11:09)
Alin mitattu lämpötila    : -18,7°C  (Mitattu 01.03.2018 kello 08:25)
Kuukauden keskilämpötila  : - 4,1°C

Korkein mitattu ilmanpaine: 1042,9hPa  (Mitattu 01.03.2018 kello 00:00)
Matalin mitattu ilmanpaine:  991,1hPa  (Mitattu 13.03.2018 kello 23:18)

Sademäärä                 : (Mittari offline)

Verrattuna sääaseman aiempaan pariin vuoteen, mennyt Maaliskuu oli sääaseman kylmin, niin mitattujen äärilämpötilojen, kuin keskilämpötilankin suhteen. Täsmälleen samat keskiarvolukemat tulevat myös FinWX Lohja-12A:lta, jonka tilasto näyttää niin ikään aseman kylmintä Maaliskuuta koskaan ja asema on ollut mittaamassa vuodesta 2010.

Näin ikuisena kaupungin asukkina on pakko todeta, että muistikuvat tällaisista talvista ovat hyvin, hyvin hatarat, mutta olemassa olevat kuitenkin. Ne tosin ajoittuvat lapsuuteeni, eli jonnekin 1980-luvun tienoille. Sen, mitä FinWX Lohja-12A antaa ymmärtää tilastoista ja mitkä ovat omat muistikuvani taaksepäin, oli Maaliskuu jo täällä sellainen, että lumet olivat saaneet lähtöpassit Aprillipäivään mennessä muutamia varjoisia alueita lukuun ottamatta. Nyt sääaseman ympäristö on kuin talvinen ihmemaa, kun lunta on puskenut noin 12h putkeen ja yhä jatkuu vain. Koteihimme jaettava "Kauppakalenteri"-niminen, jääkaapin oveen minulla joutuva kalenterinkapine näyttää ensi viikon maanantaille sanaa "Kesärenkaat". Jos isoäiti-vainaan vanha viisaus "uusi lumi on vanhan surma" on paikkansapitävä, tämän peitteen on syytä sulaa täysin viikon sisään, ennen kuin tässä aletaan vaihtamaan nastarenkaita pois.

Terminen kevät alkoi FinWX Helsinki-71:n mittausalueella 11.04.2016 ja sitten sitä saatiinkin odotella 07.05.2017 saakka. Nyt, kun Maaliskuu oli sääaseman kylmin, sen perusteella voidaan lähteä olettamaan että terminen kevät alkanee täällä näillä näkymin niin ikään vasta Vapun jälkeen.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

weatherc

#25
LainaaKoteihimme jaettava "Kauppakalenteri"-niminen, jääkaapin oveen minulla joutuva kalenterinkapine näyttää ensi viikon maanantaille sanaa "Kesärenkaat". Jos isoäiti-vainaan vanha viisaus "uusi lumi on vanhan surma" on paikkansapitävä, tämän peitteen on syytä sulaa täysin viikon sisään, ennen kuin tässä aletaan vaihtamaan nastarenkaita pois.

Ne suvikumithan vaihdetaan sit kun keli antaa myöden, ei minkään kalenterin mukaan. Niin kauan kun maassa on 25 cm lunta ja käytettävät pikkutiet 10+ cm paksun jään peitossa urineen päivineen saa kiekot pysyä siellä varastossa vaikka Juhannukseen asti ;)

LainaaTerminen kevät alkoi FinWX Helsinki-71:n mittausalueella 11.04.2016 ja sitten sitä saatiinkin odotella 07.05.2017 saakka. Nyt, kun Maaliskuu oli sääaseman kylmin, sen perusteella voidaan lähteä olettamaan että terminen kevät alkanee täällä näillä näkymin niin ikään vasta Vapun jälkeen.

Saattaa muuten hyvinki alkaa jo ensi tällä viikolla jos ennusteeseen on uskominen ;)
Perttelin 12v tilastoissa on tämä vuosi vielä kakkos-sijalla mitä tulee termiseen kevääseen, 2013 se alkoi 10.04. Mites muuten tuo sun 2017 kevät on noin myöhänen? Perttelin tilastoissa se alkoi 09.03 eikä matkaa tässä välissä ole kun se reilut 100 km.

Jussa

Hmm, Taivalkoskellakin alkoi terminen kevät 2016 vuonna jo maaliskuun 26. päivä. Vuosi sitten puolestaan minulla alkoi 21.4.2017. Minä lasken termiset vuodenajat tuon virallisen lämpösummaan perustuvan laskennan mukaan.

weatherc

GFS innostunut "vähäsen"  ;D ;D
Ja juu, tuo on tänne Pertteliin...

Jussa

Lainaus käyttäjältä: weatherc - keskiviikko, 04.04.2018, 00:37
GFS innostunut "vähäsen"  ;D ;D
Ja juu, tuo on tänne Pertteliin...

Tännekkin näytteli 15 asteen lämpöjä vielä illalla. Nyt palattiin päiväjärjestykseen ja kevään alku näyttää siirtyvän täällä hamaan tulevaisuuteen ::)

einari

#29
Ensi viikolle etelä-suomeen on odotettavissa jo tulvia, että kyllä se kevät sieltä tulee.. kesäkin. Olisihan se karmeaa jos elokuussa olisi parimetriset hanget.
Muuten sieltä Perttelin kulmilla on kirjoitettu kirja jonka nimi oli Kun kesä ei tullutkaan. Nokian insinöörejä oli (salanimi Sebastian Lindell) ;D