Netatmon asetukset, kalibrointi, datan hyödyntäminen, yms

Aloittaja einari, maanantai, 15.01.2018, 08:10

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 3 Vieraat katselee tätä aihetta.

einari

Satanut se on täälläkin.. eilen tuli aamusta lunta ja  iltapäivällä vettä ja ilmeisesti jäätävää sadetta..

Tuullut ei ole mitenkään hirmuisesti, mutta siitä huolimatta keikkuu asema toplistan kärjessä, ainut selitys on oikeastaan se illallinen ja alkuyön vesisade ja lämpötilan akillinen laskeminen noin 10 asteella.. 

laitoin aamulla 8 aikoihin lämmityksen päälle siinä tuulimittarin putkessa, aluksi toviksi normalisoitui mittaustulokset , sitten kiipesi takaisin korkeisiin lukemiin toviksi kunnes taas laski normaaliksi... pysyvämmin..

Toisaalta voi olla että on jäänyt hieman löysälle pohja tai ruuvit  ja päässyt kosteutta sisään sotkemaan... mene ja tiedä... toisaalta olisihan silloin ongelma ilmennyt jo aiemmin.. ehkä se on jäätynyt vain se sade siihen mittaustasolle... pitää laittaa silikoonia kesemmällä sinne alakertaan ;D

Niimpä on kohtalaisen tärkeää olla se lämmitys.. saa ainakin lukemat normaaleiksi sen avulla ilman että tarvii kaataa ns. tolppa.. eli putki tässä tapauksessa...

laitan kuvan tuulen käytöksestä... oin 10 m/s oli maksimit fmi:n asemilla lähistöllä... tarkistin myös aseman signaalit ja patterien varauksen joka näkyy toisessa kuvassa... edelleen smarmixinillä... :)

Jussa

Täytyy kyllä tähän väliin ikään kuin varkain kehua tuota Davisin tuulimittaria. Kaikki talven alijäähtyneet sateet, räntäsateet,lumituiskut ja äkilliset pakastumiset on kestänyt jäätymättä jumiin. Rakenne on varsin nerokas, siro ja malliltaan sellainen ettei kerää kauheita lunta ja suuntaviirin ja tuulivispilän kuppimaiset suojat estää akseleita jäätymästä todella hyvin. Lämmitystä ei siis ole. Muutaman kerran olen käynyt täräyttää tolppaa tyvenen ja kovan lumisateen jälkeen jolloin kertyneet lumet on tipahtaneet mittarin päältä pois.

einari

Ei varmaan tuollaista jäätävää sadetta kuin viimeyönä usein olekkaan.. autot oli muutaman millin kerroksen peitossa ja lumilapiokin piti sulattaa kun ei pysynyt kintaissa.  ei ole ollut ennen ongelmia siinä suhteessa.. varmaan olisi davikseenkin tarttunut... sademittari oli sulana kun on se lämmitys 24/7 ollut koko talven ;D

Noissa vaisalan ultrasonic-jutuissa on myös lämmitys (kattavampi kuin minun) https://www.vaisala.com/fi/products/anturit-ja-muut-mittauslaitteet/saaasemat-ja-anturit/wmt700

Davikselta en heti löytänyt... mutta näkyy niilläkin olevan pilvipalvelun kautta weatherlink app ja mobilize app... 4 ja pro-versio 9 dollarin kuukausihintaan.... tai jotain sinneppäin.... mikäli oikein ymmärsin ::)

Jussa

Lainaus käyttäjältä: einari - lauantai, 09.03.2019, 22:40
varmaan olisi davikseenkin tarttunut...

Kyllä tuohon on alijäähtyneet sateet tarttunut, mutta ei ole toimintaa haitannut. Vuodenvaihteessa oli paha keli kun lämpötila oli -5 ja vettä satoi aika reilusti. Eli rakenne on sellainen, että jäätä pitäisi kertyä jo heti paljon, että jumittaa kamppeen. Tuo jää muuten on jännää, että se haihtuu mittarilta ajan oloon tuulessa ja tuiskussa vaikka ei plussalla oltaiskaan. Toki mustaan mittariin tähän aikaan vuodesta aurinko jo ottaa hyvin tehokkaasti :)

einari

Lainaus käyttäjältä: Jussa - lauantai, 09.03.2019, 23:19
Kyllä tuohon on alijäähtyneet sateet tarttunut, mutta ei ole toimintaa haitannut. Vuodenvaihteessa oli paha keli kun lämpötila oli -5 ja vettä satoi aika reilusti. Eli rakenne on sellainen, että jäätä pitäisi kertyä jo heti paljon, että jumittaa kamppeen. Tuo jää muuten on jännää, että se haihtuu mittarilta ajan oloon tuulessa ja tuiskussa vaikka ei plussalla oltaiskaan. Toki mustaan mittariin tähän aikaan vuodesta aurinko jo ottaa hyvin tehokkaasti :)

Jos oikein tarkasti ajattelee fysiikan lakeja.. niin varmasti on toimintaa haitannut..
Massa kun kasvaa niin energian tarve kasvaa vastaavasti että saa sen massan liikkeelle ja taas toisaalta kun se massa on isompi niin jarrutusmatka kasvaa noin verrannollisesti.. eli vielä pyörii vaikei tuulekkaan jonnin verran kauemmn kuin ei sitä ylimääräistä massaa olisi...  muuttuuhan se toiminta ainakin hieman ;D

Tuo ultraäänimittaus taas voi heittää hieman siksi että jos äänen kulkema matka lyhenee niin mitattu suure kasvaa... sitä pohdin että voiko se kasvaa noin paljon.

Sitähän en tiedä kun en nähnyt sinne tuulirakoon että paljonko siellä on sitä jäätä ja jäätynyttä.. röpelöistä räntää. Auton päällä oli sen  jään lisäksi noin sentti .. sanoisko kohvaa ja jos tuulimittarin rako on noin 4 - 5 cm niin 1/3 saattaisi olla ollut ns. tukossa..

mutta kuten jo sanoin, voi sinne olla päässyt kondensiokosteutta jos liitoskohta ja ruuvit on jääneet löyhälle...

Muuten on näyttänyt oikein.. tarkistin marraskuusta alkaen punaisella olleet päivät muistakin asemista... lähinnä fmi:n ja sitten lähistön yksityisistä ja ei olennaisia eroja... 8)


einari

Näin takatalven ajankuluksi rustailin pientä käppyrää ja vertailin hieman noita 2 erilaisella suojalla varustettua lämpötila-anturia..
Nyt maaliskuun alusta, eli vajaassa 40 päivässä eroa on tullut vajaa 2°C lämpösummakäppyrään tuuletetun mallin hyväksi.. Toisaalta kun eroa on vain 0,047°C/vrk keskiarvona, niin sanoisin että aika samoja polkuja kulkee molemmat.. ei näy juurikaan sinistä keltaisen keskilpt-viivan alta.

Ne ovat nyt niinpäin että tuo hieman lämpimämpi 2-asema "varjostaa" jonkin verran 1 asemaa.. pitää hieman kääntää jotta näkee miten vaikuttaa ;)

Mietin myös noita specsien antamia arvoja.. sensirionin 2x-sarjalle annetaan +/-0,3°C 25-anturille +/- 0,2 ja 3x-sarjalle +/-0,2 sekä 35-antureille +/- 0,1°C.. eroa voi siis olla minimissään 0,2° ja maksimissaan 0,6°.  Jos vaikka arvioisi että heitäisi keskiarvona 0,2° niin tuossa 40 päivän ajassa voisi periaatteessa tulla eroja 2 anturin välillä maksimissaan jopa 8°C.. suuntaan tai toiseen..

Voisi sanoa noiden pohdintojen perusteella.. että on ihan sama onko tuuletettu vai se tekemäni putkimallinen.. ero ei ole suurensuuri..
kuviahan niistä on tuolla netatmon sää-ja säteilysuojien rakentelu-osiossa...

Tein tuon taulukon myös siksi että saan nuo tehoisat lämpösummat sinne.. sekä ajattelin että voisi alkaa samaista vertailua tekemään kesä, syksy ja talvikuukausista 3 kk:n jaksoissa ;D

weatherc

Lainaus käyttäjältä: einari - tiistai, 09.04.2019, 10:11
Näin takatalven ajankuluksi rustailin pientä käppyrää ja vertailin hieman noita 2 erilaisella suojalla varustettua lämpötila-anturia..
Nyt maaliskuun alusta, eli vajaassa 40 päivässä eroa on tullut vajaa 2°C lämpösummakäppyrään tuuletetun mallin hyväksi.. Toisaalta kun eroa on vain 0,047°C/vrk keskiarvona, niin sanoisin että aika samoja polkuja kulkee molemmat.. ei näy juurikaan sinistä keltaisen keskilpt-viivan alta.

Onhan se hyvä sanoa noin näin alkukeväästä jolloin päästy juuri ja juuri keväpäiväntasauksesta eroon. Tee uusi vertailu kesä-heinäkuussa ja sano sitten onko eroa vai ei  ;)

einari

Miten osasin odottaa jotain tämäntapaista kommenttia ja tarkistin etukäteen viime kesän keskiarvot toukokuusta elokuuhun eli  4 kk ajalta, eroa oli  yhteensä  6 astettaa helteistäkin huolimatta.. touko 1, kesä 3, heinä 2 ja elokuu 0 astetta suorassa auringonpaisteessa.. muistaakseni kesäkuussa kokeilin sadehattua siihen putkisysteemiin.. :)

Tuossa jaksossa oli 123 päivää joten vuorokautiseksi keskiarvoksi erolle tulee 0,047 astetta..  tässäkin..

einari

#58
Tein tarkemman päiväkohtaisen keskilpt-käppyrän kun nuo edellisen viestin kesän -18 arvot oli vain kuukausikohtaisia keskiarvoja.. ja keskiarvothan voivat hieman kertoa eri totuutta pitkässä juoksussa kuin tarkemmat otannat ;D

Kovin radikaalisti ei se tilanneta muuttanut.. ero kasvoi asemien välillä tosta 0.047° > 0,08°  Keskilptn ollessa tuon 4 kk:den aikana rouvi1 > 15,77°C ja rouvi2 > 15,88°C, eli erotus tuo mainitsemani 0,08 astetta.

Tuossa liitteenä olevassa käppyrässä tuo taso on näkyvissä vajaassa 16 asteessa.. 8)
Edellämainitusta käppyrästä muistui mieleen että tuunasin netatmon ulkoyksiköstä anturin näkyville myös toisesta siinä kesä-heinäkuun vaihteessa.. huomattavasti vakiintui samalle viivalle tuo kuvaaja, en vain muista kumpi oli viimeksi porauksessa...

Varmaan pitäisi rakennella tuollainen systeemi.. niin voisi muisti parantua ainakin hetkeksi...  siinä kyllä on vaaransa... voi vaikka räjäyttää päänuppinsa vahingossa.. 7-8 hertsiä on pehmytkudoksille vaarallinen taajuus, jota myös käytetään ääniaseissa räjäyttämään sisuskalut riekaleiksi.. tuo tasavirta  ei kovin kaukana ole siitä (0 hz) ja jos pieni häiriö ja liian suuret desibelit.. niin se on siinä.. olisi varmaan ainekset dekkariin.. infraäänimurhat, tai vastaavaa ::)
https://www.hs.fi/tiede/art-2000006064792.html?ref=rss

edit// keskilämpötilasumma oli 9,9 astetta putkimallisessa lämpimämpi..  se tekisi arviolta vuodessa 30 astetta.. tai tarkemmin jos tuo ero olisi vakio.. 365 X 0,08 = 29,2°C.. pitää katsoa ero vuodenvaihteessa ja vaikkapa vaihtaa keskenään ne säteilysuojasta toiseen.. näkisi sitten että johtuuko ero suojamallista vai anturien toleransseista... sinänsä ero on suoraansanoen mitätön.. vään niinkuin hyttysen kusi itämeressä :o

einari

Saas nähdä riittääkö tuo "vakuuttamaan" weatherc:n siitä, ettei periaatteessa säteilysuojan tarvitse olla ihan historian uumenista kaivettujen mallien mukaisia... ja että luonnollinen tuuletuskin riittää antamaan riittävän tarkat tulokset :o

Ainakin, mitä olen ympäristön asemiin verrannut, niin aika lailla on samassa  olleet.. tosin luotettavimat ovat aika kaukana ja lähinkin tiesääasema 17 km:n päässä.. joka tosin nyt heitti yhtäkkiä edellisestä päivityksestä, 1° lukemasta seuraavassa 0,1 asteeseen...
Kaustisen yksityinen on nyt lähimpänä..  0,8 asteen erolla.... tuossa lähistöllä olevissa asemissa..