Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.

Aloittaja einari, maanantai, 15.01.2018, 08:08

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

teutari

Lainaus käyttäjältä: einari - perjantai, 18.05.2018, 21:50
se teutarin venemalli.. putkisysteemi reagoi voimakkaammin ja tuo yölpt varmaan jää tuuletinsysteemissä
korkeammaksi osittain siksi että oli aivan surkea akku siinä..  jos haluaa sen toimivan varjoisassa paikassa ja yöllä.. niin sähkö on vedettävä...

Nää on taas näitä musta tuntuu pohdintoja.... no problems. ;D
Käppyröissä 2 muuta Davisin sääasemaa n.6km etäisyydeltä, Maksjoki pohjoisempana Tähtelä etelämpänä ja minä siinä keskellä.
Noista käppyröistä voi katsella miltä nuo yölpt näyttää ottaen huomioon että sääasemien sijainti/asennus paikka on jokaisessa erinlainen.

Eikä noita Davisin sääasemia tarvitse kiikutella pitkin tonttia varjoiseen paikkaan (niinkuin eräitä muita)... ne voi köllötellä auringossa aivan huoletta ja niinhän Davisin langalliset/langattomat on tarkoitettukin. ;)  :D

einari

Tarkoittaakohan teutari nyt sitä ettei minun tarvitse olla huolissani siitä että asemani näyttävät aamulla alhaisempia lämpötiloja kuin muut näillä seuduin ja päivisin suurinpiirtein samaa.. illalla ehkä hieman enemmän kuin muut... ja minulla ei sen isompia heittoja ole ympäröiviin asemiin yleensä kuin aste pari  ja välimatkaa on 16 - 50 km. maksjoen ja virkkalan sekä inkoon ero näyttää huomattavasti suuremmalta.. jopa 3,5 - 5 astettakin parhaimmillaan.. vai sanoisiko pahimmillaan. eikä omien asemienkaan ero päätä humaa olosuhteista huolimatta..

Ymmärrän senkin tosiasian että myös Davis näyttää enemmän auringossa kuin varjossa, jollei automaattisesti kalibroi itse  lämpö- ja ultraviolettisäteilyn.. sekä myös ilmavirtauksen  suhteen lämpötilaa. uskallan väittää että jos laitetaan kaksi davisia rinnakkain varjoon ja kalibroidaan näyttämään samaa lpt:aa ja kun siirretään toinen aurinkoon, eroa tulee väistämättä jo yksistään sen vuoksi että ympäristö ja maa lämpiävät eri tavalla kuin varjossa.

Ehkei ihan sitä absoluuttista totuutta näillä vermeillä saada.. oli merkki sitten kallis tai halpa.. ehkä pitää tyytyä siihen ettei selkeästi aurinko lämmitä useita asteita asemaa muihin verrattuna, niin se on riittävää.. ja oma totuus.. siis paikan..

Ei niitä tarvitse kiikutella sen kummemmin.. etsin vain optimaalista paikkaa ja suhteellisen oikeaa vertailulämpötilaa jotta olisin itse tyytyväinen.. nytkin tuo kakkosasema on tarkoituksella tosi lämpimässä paikassa.. idän puolela talo, lännen puolella pihasauna, pohjoisen puolella aitta ja puutarhavaja sekä koillisen suunnalla iso kesäkeittiö-grilli-ulkoruokintatila (vieraideen :-) ja kaikkien etäisyys asemasta 5-10 metriä... ja aurinko paahtaa itä-etelä-länsisuunnasta täysin siihen.

Tällaista pohdintaa täältä suunnalta, ei liion propleemia..  ;D

weatherc

#22
Einarille helpotusta pohdintoihin...

Yö: Se on selvää että avoimessa paikassa oleva voi näyttää alempaa lukemaa mitä "varjossa" oleva, sehän lienee lähellä jotain rakennelmaa jos varjossa. Rakennelma itse varastoi lämpöä päivisin jota se säteilee ulos öisin eli sen ympäristö on lämpimämpi mitä siellä keskellä tonttia on. Esim asuintalo voi sädellä yllättävinkin kauas. Ei ole sattuma että "virallisessa ohjeessa" pitää lpt-mittari olla useampi metri taloista.
Yö-lämpötilojen vertailu on myös muutenkin aika turhaa koska silloin voi myös ympäristöstä johtuvat erot olla isommat (selkeä "kylmä" yö, tuuppaa yks mittari metsään ja toinen keskelle peltoa ja katso erot). Mulla 2 mittaria, korkeuseroa ehkä 4 metriä, sivuttais-etäisyys ehkä 10 metriä, korkeammalla oleva on Davis. Korkeammalla näyttää nyt 8.2 ja alempana oleva 6.4.

Päivä:
Lämpeneehän se ilma auringossa varsinkin jos ilma on seisova vs ilmaan joka ollut koko ajan varjossa, sehän on selvä asia. Sen näkee katsellessa ihan virallista FMI-dataakin, hyppyrataa tekee lpt päivisin jos keli on oikea.

LainaaEhkei ihan sitä absoluuttista totuutta näillä vermeillä saada..
Sitä ei ole olemassakaan, jokainen mittari on omassa micro-ilmastossaan.  ;)

teutari

Tuossa on ilmakuvat Maksjoki, Teutari ja Tähtelä, niistä voi katsoa tuota maastoa kuinka haastavissa paikoissa sääasemat sijaisevat, tuota Tähtelän sääaseman sijaintia en tarkalleen tiedä voi olla se valkoinen ympyräkin siinä vasemmalla.

Täälläpäin maasto ei ole aakeeta laakeeta vaan korkeuseroja löytyy kun maasto on kumpuilevaa/metsäisää esim. Tähtelä 35m, Teutari 55m Maksjoki 53m merenpinnasta joka osittain selittää Tähtelän alhaiset lpt kun se sijaitsee montussa.

Jos noita käppyröiden lpt:tä lähetään viimisen päälle analysoimaan niin sitten pitäisi tietää kuinka puusto/pilvet jne. ovat vaikuttaneet sääaseman mittaukseen eli kyllä tuota heittoa aina syntyy ja mitä nopeammin ilma vaihtuu sääaseman tem/hum sensorilla niin sitä nopeammin se siihen reagoi.

Eli aika hyvin nuo käyrät kuitenkin myötäilevät toisiaan vaikka pientä eroa löytyykin ja niinkuin sanoit ympäristö ja maa lämpiävät/viilenevät eri tavalla jokaisella sääasemalla.

Optimaalinen paikkahan sääasemalle on aukea pelto tai kukkula mihin aurinko paistaa heti noustessaan ja niin kauan kun se painuu horisonttiin jolloin kaikki häiriötekijät on poissa mutta näillä eväillä on mentävä mitä on olemassa ja muilla konsteilla koitettava paikkailla sääaseman mittauksia.

weatherc

FMI:n kuvasta viime yölyäkin näkee että kahden vierekkäisen aseman ero voi kevyesti olla 8 astettakin, eli tuo vertailu niiden välillä on aika lailla turhaa nimenomaan koska ympäristö/maasto eroaa jokaisessa.

einari

Niinpä, mutta vertaillenkin lähinnä omia asemia ja hain edelleen sellaista keskitien paikkaa, tokihan sitä tulee vertailtua siinä ohella muitakin asemia kun kuitenkin näillä nurkilla yleensä pysyy parin-kolmen asteen sisällä.. nyt taidan tyytyä tuohon viimeiseen sijoituspaikkaan tällä erää.. on 15 metriä lähimmästä rakennuksesta.. ainut haittapuoli on iltapäivästä eteenpäin.. kun on katveessa. raportoin jatkossa onko paikka hyvä  ::)

Teutari; kyllä se Lohjan seutu on tuttua.. Sorkin tilalla tuli sauna pystytettyä siihen pihapiiriin Heikki Tannerille, vanha rouva asui silloin yksin siinä suuressa päärakennuksessa (oli sillä jokin apulainen) ja saime maistaa heitin viinikellarista omaa viiniä  ;D

Samalla kertaa Olkkalan suunnalla teimme yhtä mokkiä Averian rantaan ja jollemme ollisi siirtäneet telttaa mokin sisälle kun saimme vesikaton valmiiksi.. henki olisi ehkä lähtenyt kun seuraavana yönä oli raju ukonilma ja salama löi entisen telttapaikan läheiseen kuuseen ja kaatoi sen juuri edellisöiden nukkumapaikan kohdalle.. silloin ei ollut kummempaa majoitusta. Ojamolla tuli pyörittyä sitten Espoon aikoina ja Neitsytlinnan seutuvilla kun oli parikin tyttöystävää silloin siellä.. tosin eri aikaan.. toinen asuu Virkkalassa... on yhä ystävä, tosin etänä.. :)


einari

Laitoin asemat ja suojaviritelmät samaan kakkoskakkosen pätkään, tosin jouduin tuon venetuulettimella olevan pötkön laittamaan alemmaksi tilapäisesti
ettei viritelmä kaadu ennenkuin saan isomman laatan ja palkkikengän.. kun omista varastoista ei löytynyt .. tilapäisen näköinen kiinnityskin ;D

Nyt Evijärvi1(tuuletin) 17.8 ja evijärvi2(putkisysteemi) 17,4 astetta..

teutari

Tein mielenkiinnosta pienet testit vaikka olosuhteet eivät olleet aivan laboratorio luokkaa mutta antaa kuitenkin jonkinmoista osviittaa 2:sta eri väristä.

Otin 2 spraypullon muovista korkkia valkoisen sekä hopean väriset ja vein ne ulos aurinkoon.

Puolisen tuntia odottelin että ne saivan kunnolla aurinkoa ja lämpenevät jonka jälkeen IR-mittarilla mittasin molempien korkkien pintalämpötilan.

Kyllä se vaan näyttäisi että värillä on väliä.... taas olisi pientä pohdiskelun aihetta. ;)

einari

Niinpä, huomasin sen itsekkin... siksipä sen putkijutun alaosa on taas valkoinen. ilmeisesti asiaa auttaisi se että suihkuttaisi lakkakerroksen päälle niin toimisi vähän niinkuin peili. nyt mietityttää että pitääkö siihen tuuletinpömpeliin laittaa myös maalikerros.. vai onko se tuuletin liian tehoton ja ikäänkuin tuukkeena siellä yläpäässä.. polyuretaania kun kuitenkin on viisinkertainen kerros välissä... otan toviksi pois sen tuullettimen ja katson miten ijän käy...

Tuo putkiviritelmä vapaalla ilmavirtauksella(evijärvi2) kun hakkaa mennentullen tuon toisen kuten kuvasta näkyy..

einari

#29
tämä on lämmin paikka.. varjossakin 26,1°C/evijärvi3
Otin tuulettimen pois 1-asemasta, alkoi lpt tippumaan ja ero kaventui 1,5 asteesta 0,7 asteeseen hetkohta eli pian  ;D
tuo korkeimman lpt ero 1,1° johtuu siitä kun otin tuulettimen pois niin 2-asema jätkoi vielä nousua