Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.

Aloittaja einari, maanantai, 15.01.2018, 08:08

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.


einari

Netatmon sademittarin (kuva 1) lämmityssysteemin tekeminen oli aluksi hieman haasteellista tuon desing- tyylin vuoksi, mutta aivan tyydyttävään lopputulokseen olen päässyt omasta mielestäni.

Tarvikkeet:
metallinen keksipurkki Ø noin 11 cm (kuva 2)
Liimattava lämmitysmatto 12v /12 wattia, 2 kappaletta, mm.VEKOY myy. (kuva3)
Bimetallitermostaatti, avautuva. sulkeutuu +5° ja avautuu +20°C, voi olla isommatkin arvot, vaikka 10 - 40, myös VEKOY (kuva 4)
Vipukytkin on-off-on . autotarvikeliike tai muu sälää myyvä. (kuva5)
Vipuliitin, vähintään 3 kpl 3-liittiminen, ja 1 kpl 4-5 liittiminen. (kuva6) parempi kuin pikaliitin, helpompi monisäikeisille johdoille..
Ulommaksi kuoreksi vähintään Ø 13 cm putkenpätkä (muovi), sen avulla saa kaukalosta sulatettua lumet ja hyödynnettyä vastusmattojen keksipurkista
ulos suuntautuva lämpö, itse löysin melko sopivan sähkötarvikeliikkeestä tyhjän kaapelikelan muodossa, josta pätkä. (kuva 7)
Lisäksi muuntaja 12volttia / vähintään 2,5 Amppeeria, itsellä 5 A.  Jos matot kytkee sarjaan niin 24 volttia/ 2,5 A
Johtoa tarpeen mukaan..
Ensiksi Termostaatti sadekipon sisään niin ettei häiritse keinua ja johdot alta ulos poratun pienen reiän kautta.
Vastusmatot liimataan keksipurkin sisäpintaan (tarrat itsessään)  ja asetellaan sadekippoon, hyvä olisi leikata keksipurkista pohja pois.   :)
Kytketään vipuliittimellä rinnan (tai sarjaan 24v) Toiseen johtoon kytketään muuntajan nollajohto, toiseen termostaatilta tuleva johto. termostaatille
viedään muuntajalta plus-johto. Periaatteessa ei ole mitään väliä mitenpäin kytkee kunhan virta kulkee vastuksien kautta..

Tuon vipukytkimen voi laittaa jos haluaa helpottamaan valintaa käyttääkö termostaattiohjausta vai tarvittaessa suoraa, kokoaikaista lämmitystä.
jatkuu seuraavassa kuvien takia..



einari

#2
Laitan vielä joulukuun sadegrafiikkaa...  Jäi sanomatta että on helposti riisuttavaa mallia.. keksipurkki on rautalankakoukuilla sovitettu tiiviisti altapäin ja ulkokuori vahvemmalla lankaristikolla päällä.. alapäässä on eristeenä nyt villaa, myöhemmin laitan finboamia tai vastaavaa ;D

einari

Hyvin sulattelee sademittarin lämmitys, aamuyöstä alkoi lumisade ja pakkasta 12-13 astetta.. sulatti 15-18 asteessakin sen vähän mitä satoi :)
Tämä näkyy kuvastakin..

einari

Onneksi.. tai toisalta harmiksi kun tuo aurinko jo säteilyllään lämmittää ;D

Olen tarkoituksella seuraillut miten Netatmot käyttäytyy ilman sen kummoisempia sääsuojia, toinen auringon ulottumattomissa, toiseen iltapäivällä säteet osuvat, ovat vajaan metrin etäisyydellä toisistaan ja samoja polkuja vertailussa muuten kulkevat, paitsi aurinkoisina iltapäivinä parin tunnin ajan reilun asteen verran tulee poikkeamaa..  mikä näkyy kuvastakin..

Kun tuo mollukka on vielä alhaalla niin taidan laittaa vain levyn estämään(heijastava) suoraa säteilyä ja joskus kuunvaihteen jälkeen rakennan suunnittelemani systeemin toiselle ja toiselle yksinkertaisemman viritelmän.. varmaan jo silloin kohtalaisen tarkkaan hommaan tuosta kädestä on..

Ne anturikokeilut saa jäädä kesän kynnykselle.. sen verran takkaa puuhaa että motoriikka pitää olla kunnossa, vaikka hyvällä mallilla onkin jo nyt :)

einari

Rääpäisin tuossa ajankuluksi vähän sadegrafiikkaa kuukausitasolla ja vertailin FMI:n tilastoihin, näille seuduin vuotuinen sademäärä on noin 650 mm ja
viime kesäkuusta on kasassa 556 mm joten sataa saisi vielä oin 100 mm että olisi 12 kk keskiarvoissa.  Keväthän, varsinkin huhti-toukokuu on yleensä vähäsateisia.

Marras- joulukuussa satoi jonkinverran enemmän, myös tammikuu oli sateisempi mutta helmikuu noin 2/3 normaalista..

weatherc

Sateissa on monesti suuriakin heittoja ns. FMI-normaaliin ja todennäköisesti myös suuria paikallisia eroja myös aika pienellä alueella joten siinä ei mitään kummallista. Ainakin omassa tilastossa on monesti vuoden kokonais-sademäärän "korjaillut ylöspäin" yksi todella sateinen kuukausi per vuosi. Niitä tuuppaa näköjään olemaan liki joka vuosi...

einari

#7
Laitan nämä YR/MET.no ohjeet tännekkin..
ULKOANTURIN SIJOITTAMINEN AURINGOLTA SUOJAAN; jotta saadaan "lämmitetyt" asemat pois kartoilta!

Hyvä sijoitus:
- suojattu auringonvalolta
- suojattu sateelta
- mieluiten talon pohjoispuolella

Parempi sijoitus
- riittävä etäisyys lämpölähteisiin kuten  grilli, asvaltti, lämpölamput, tuuletusaukot ja riittävä etäisyys "aurinkopuolen seinään"
- riittävä etäisyys kosteuslähteisiin kuten lammet, purot, katot

Paras sijoitus
- valkoinen säteilysuoja katolla ja hyvällä tuuletuksella
- lyhyeksi leikattu nurmikko anturin alla

https://yrkundesenter.zendesk.com/hc/no/articles/360002196853-Private-v%C3%A6rstasjoner-Dette-b%C3%B8r-du-vite

einari

#8
No niin, ensimmäinen proto säteilysuojaksi valmistunut, pitäydyn kuitenkin pyöreässä muodossa koska pienempi pinta-ala suoran säteilyn suhteen.
Suhtaudun myös skeptisesti ritilöihin, varsinkin jos on sähköinen tuuletin ja anturi putkessa niin en oikein ymmärrä niiden tarkoitusta.. jos kysymyksessä on varjostus niin saman asian ajanee ihan kiinteä levykin jos on riittävän etäällä.. Toisaalta jos putki on eristetty tuskimpa ritilöistä on mitään hyötyä.. sadehattu vielä puuttuu, senkin taidan tehdä U-nurinpäin muotoiseksi koska ainakin savupiipussa veto paranee sillä konstein. aluksi ei tähän tule tuuletinta, kokeilen ensin ihan suorassa auringonpaisteessa sitä, sitten tarpeen vaatiessa siirrän katveeseen, myohemmin tulee tuuletinversio jotta voi vertailla.
Jo nyt on huomattavissa noin puolen asteen lpt-ero proton eduksi.. laitan kuvat noin puolen tunnn takaisista lämpötiloista.. kaikista 3 asemasta ja protossa on 2-aseman anturi joka on kulkenut noin 0,1 asteen sisällä asema1 nähden antureiden ollessa vierekkäin , laitan myös vähän valmistuskuvia.. olisi pitänyt odottaa maalin kuivumista ettei olisi tuhrannut.. mutta siitähän selviää maalilla malttamatonkin  ;D

Putki on samaa mitä Teutarikin käytti.. olin ostanut metrin pätkiä joista sahailin tarpeen mukaan osia, yksi sovitin jotta oli helpompi eristää, mustaa ja hopeamaalia, tähän ei alumiinia tule pintaan, polyuretaanivaahtoa ja muutama itseporautuva ruuvi vaahdotuksen ajaksi jotta väli pysyy ok, samoilla ruuveilla yläosan sisäputki  alaosaan kiinni (sovittimeen) ja yläosan ulomman putken laitoin peltikattoruuveilla sisäputkeen kiinni...

einari

piti pienentää vähän kuvia :)