Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Netatmo PeetBrosin rinnalle.

Aloittaja Naruskan Ukka Matinpoika, torstai, 20.07.2017, 09:38

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

jt68

alkuviikko oli täällä kirkasta ilmaa ja aamulla tietysti lämpö laski nopeasti lähelle nollaa.
Sellaisen panin merkille ,että netatmo ei pysy muiden mittareiden mukana,kun lämpö laskee nopsaan?
jäi jälkeen reilun 2 astetta ,kun aamulla lämpö laski nopeaan.
Muuten tasaisessa lämpötilassa samoissa muiden mittareiden kanssa----on digitaalia ja yksi perinteinen mittari.

Asema päivittää 5-10 min välein,onko sillä jotain merkitystä ?
Onko joku tutkinut millä aikavälillä ilma viilenee nopeaan aamuyöstä,kunnes alkaa jälleen lämmetä?siis kirkkaalla syys-säällä.

Jussa

Lainaus käyttäjältä: jt68 - torstai, 07.09.2017, 07:40
alkuviikko oli täällä kirkasta ilmaa ja aamulla tietysti lämpö laski nopeasti lähelle nollaa.
Sellaisen panin merkille ,että netatmo ei pysy muiden mittareiden mukana,kun lämpö laskee nopsaan?
jäi jälkeen reilun 2 astetta ,kun aamulla lämpö laski nopeaan.
Muuten tasaisessa lämpötilassa samoissa muiden mittareiden kanssa----on digitaalia ja yksi perinteinen mittari.

Asema päivittää 5-10 min välein,onko sillä jotain merkitystä ?
Onko joku tutkinut millä aikavälillä ilma viilenee nopeaan aamuyöstä,kunnes alkaa jälleen lämmetä?siis kirkkaalla syys-säällä.


Taitaa johtua lämpötila-anturin umpinaisesta rakenteesta jolloin se pysyy pidempään lämpimänä. Luultavasti talvella pakkasen jälkeen nopeasti lauhtuessa ilmiö on päinvastainen eli anturi mittaa vielä pakkasta umpinaisen rakenteen vuoksi vaikka olisi jo plussalla.

jt68

Lämmittääkö patterit anturia? tuli mieleen kun ne ovat ns;elävässä tilassa,kun purkautuvat.
ovat tiukassa paketissa tossa netatmon ulkoanturissa.

khyron

Lainaus käyttäjältä: jt68 - torstai, 07.09.2017, 21:25
Lämmittääkö patterit anturia? tuli mieleen kun ne ovat ns;elävässä tilassa,kun purkautuvat.
ovat tiukassa paketissa tossa netatmon ulkoanturissa.

Teoriassa joo. Mut jos ne lämmittäis niin että sillä olis oikeasti vaikutusta niin paristot tyhjenis aika nopeesti.

weatherc

Lainaus käyttäjältä: einari - perjantai, 08.09.2017, 08:31
Kun weatherc mainitsi tuosta oregonin  tuulianturin hitaasta päivittymisestä niin ilmeisesti se ei tallentanut muistiinsa keskituulta, puuskia ja niiden suuntia. Mikäli olen oikein ymmärtänyt niin netatmon anturit tallentavat sateen suhteen sen 5 min. aikana kertyneen sademäärän ja alkaa tietojen luovutuksen jälkeen laskemaan uutta kertymää...

Ymmärtääkseni se teki sitä kyllä. Mutta kuinka usein se tallensi lukemia sisäisesti en tiedä.

Eihän tuota 12 sek dataa tarvikkaan "tallennettua exceliin" vaan siinä tulee peliin se datan keräävä softa, kuten WeeWx, joista suurin osa tallentaa dataa 1 minuutin välein tai harvemminkin jos haluaa. WeeWX:ään saa realtime.txt-palikan joka puskee ulos Cumulus-tyylisen realtime.txt:n yhtä usein kun uutta dataa tulee eli Daviksen tapauksessa 2.5 sek välein.Mulla tuo realtime.txt menee nettisivuille 10 sek välein.

Ongelmahan kaikissa paristokäyttöisessä/langattomassa on se että mitä useimmin dataa kerätään (sisäisesti tai lähettäen) sitä enemmän kuluu paristoja. Tosin en ymmärrä miksi näissä vermeissä vielä leikitään jollain AAA-paristoilla kun varmasti olisi tehokkaampia akun-tapaisia olemassa...

Naruskan Ukka Matinpoika

Lainaus käyttäjältä: khyron - lauantai, 09.09.2017, 13:36
Litiumparistot on parhaita pakkasessa, niitä noissa kannattaisi käyttää. Mulla niitä on esim. Autossa olevassa taskulampussa.

Samaten litiumakut toimii muita akkuja paremmin jäätyneenä.

Ukalla ei ennen Netatmoa olekaan ollut kokemuksia paristokäyttöisyydestä, kun PeetBros pyörii langallisella menetelmällä. Naruskan pakkasissa tämä toimintaperiaate sopii paristoja paremmin, mutta Netatmossa on kuitenkin käyttäjän kannalta ominaisuus, joka helpottanee paristojen seurantaa. Ison tietokoneen näytöllä, jos oikein olen päätellyt, osoittaa järjestelmä paristojen tilan samassa lokerossa, missä se ilmoittaa signaalien voimakkuudet kultakin mittausyksiköltä. Jos kokovihreä akku lyhyen käytön jälkeen tarkoittaa täynnä olevaa paristoparia, niin paristojen heikkenemisen voisi kuvitella näkyvän sitten, kun ne alkavat kulumaan. Jos näin on, niin suunnittelen paristojen vaihtamisen tapahtuvaksi ennen niiden loppumista esimerkiksi talviaikaan mieluummin lauhalla kelillä kuin tulipalopakkasessa... ;)

www.naruska.com

Naruskan Ukka Matinpoika

Lainaus käyttäjältä: Zalama - sunnuntai, 10.09.2017, 13:23
Juuri näin, patterin kuva näyttää pariston tilan, ja vieressä oleva palkisto signaalin voimakkuuden suhteessa sisäyksikkōōn.

Näinhän minäkin päättelin. Tuo on hyvä ominaisuus minulle varsinkin, kun sääasema Kallelan vuokramökillä sijaitsee linnuntietä 2,5 kilometriä ja maantiematkaa 15:n kilometrin ajomatkan päässä. Käyttäjäystävällistä tietoutta kuin mikä. Muissa kalliimmissa paristokäyttöisissä järjestelmissä on varmaankin samanlaiset infot omistajan näkösällä?

Kukahan se osaisi Ukalle selittää, mikä sen Netatmon tuulimittarin rakenne oikein on. Kun ei tullut kauaa edes kädessä käytettyä ennen Kallelan televisioantenniin sijoittamista, eikäpä tuosta paljoa varmaankaan olisi ymmärrellyt, vaikka olisi toljotellut pidempäänkin. Lukemia se kuitenkin antaa. Ja kun sen toimintaympäristö on haastava siellä puiden seassa jokivarrressa, niin kuitenkin esimerkiksi tällä itäkaakkoisella kovalla tuulella eilen ja tänään suunta on tuulelle samaa suuntaa, mitä Ukan PeetBros osoittelee ja samaa, mitä kalliimpi Vaisala FMI Naruskalla näyttelee. Vielä pitäisi saada aikaiseksi sijoittaa mittalaite tv-antennin yläpäähän, niin suunnatkin alkaisivat paremmin kutinsa pitää.

Vesimittarin toimintaperiaate on suunnilleen selvillä. Kalibrointia en ole tehnyt. Vertailua tietenkin maakuntasadepäivinä oman asemani ja FMI-aseman lukemien ja Netatmon mittaamien kanssa muutamaan kertaan. Samoilla milleillä pyörivät luvut, joten ei se vesimittarikaan ihan höpöjä tehdasasetuksillaan ilmoita.

Talvilumia en toistaiseksi ala mittailemaan, kun ei siellä mökillä oikein ole vastaavaa paikkaa ilmastointihormissa, mistä Ukan PeetBros strutsinmuna lumia mittailee, kun se sulattelee talvellakin lumensa mittauselektroniikan läpi kuin kesäkelissä. Kallelan Netatmon mittari on metrin korkeudella maan pinnasta kannon nokassa, eikä siihen oikein ole helppoa suunnitella mitään sulatusjärjestelmää talvilumille. Riittää, kun saan mittaustiedot manuaalisti Retkeilymajan pihalta ja tueksi vielä millit PeetBrosilta.

Lämpömittari Kallelassa pelaa mielestäni hyvin. Ei ole siellä tuuletinta PeetBrosin mittarin tapaan, mutta toimii ilmeisen lähellä totuutta. Sijoituspaikka on mietitty siihen, mihin se tällä vähäisellä järjellä on osattu laittaa. Suora auringonvalo on laskuista pois ja talvella ei mökin ulkoseinä lämpöä isommin puolenkymmenen metrin päähän saa siirrettyä.

Nettiyhteys on toiminut häiriöittä. Siellä kytkinkello aamukolmen kantturoissa käyttää modeemin kiinni kaikkina vuorokausina. Telian valokuitu Karhutunturin päällä takaa ilmeisen hyvin yhteyden säilymisen. Ennen oli peiliyhteyksin toisin talvisin, mutta nyt luotan nettiyhteyteen kuin ainakin jäävuoreen. Sähkökatkokset muutoin, ainakin alle tunnin, hoituvat upsilla.

Toistaiseksi en osaa mitään kohtaa Netatmosta moittia. Luulen, että paristojen vaihtaminen ajoissa ja yhtä aikaa kaikkiin vermeisiin ei ole iso vaiva, kun se aika tulee. Laadukkaita paristoja todennäköisesti löytyy, koska pilipalipötköihin en tulipalopakkasilla usko. Joku voisi täällä kehuskella käyttökokemuksien perusteella, mitä kirjavilta paristomarkkinoilta kannattaa ostaa, kun aika on... ;)

www.naruska.com

einari

Netatmon tuulimittarissa on 4 ultraäänihärpäkettä tuuliraon kummallakin puolella, ( ylä ja ala.) en tiedä ovatko puolet eli neljä lähettimiä ja toiset puolet vastaanottimia, vai kaikki 8 yhdistettyjä lähetinvastaanotinsensoreita. Itse mittaustapahtuma perustuu lentoaika-ajatukseen ja on pitkälti laskennallinen juttu, Itse mittaustapahtumaa on vaikea kuvailla mutta jos ajattelee omia aistejaan, lähinnä kuulosellaista niin aivot prosessoivat äänen suunnan ja voimakkuuden niin on pikkuisen jyvällä. Itseasiassa mittaus tapahtuu samalla tekniikalla kuin lepakoiden "tutka" niiden saalistus ja esteiden havaitseminen perustuu ultraääneen siis lähetykseen ja kaiun vastaanottoon...  nuo sensorit mittaavat siis kaikki yhdessä tuulen suunnan ja nopeuden ja pötikän sisuskalut prosessoivat sen meille ymmärrettäväksi dataksi. (mittausalue on 0-45 m/s eli riittävä suomen oloissa)

weatherc

Ideahan ultraäänimittauksesta on hieno mutta toimiiko se myös talvella ilman lämmitystä?
Seurataan mielenkiinnolla Ukan kokemuksia tuosta Netamon tuulimittarin toimivuudesta Naruskan lumikeleissä tulevana talvena  :)

einari

katselin hiemman tuolta norjan tuntureilta.. ainakin sieltä oli tietoa talvella kertynyt..

olin väärässä, se skaala on 50m/s asti eli 180 km tunnissa..

laitan linkin manuaaliin jossa ilmenee kertomani asiat ehkä selvemmin  :)

http://cache-m2.smarthome.com/manuals/86515-manual.pdf

Tuolla jostain aiemmista viesteistä jäi mieleen että ilmanlaatu ja ennusteet tulee tuntemattomasta lähteestä (olisko jo 2013 viestit), ei se ihan tuntematon lähde ole, MACC/ECMWF jaa GMES sekä ennusteet Meteogroupilta..

jos jotakuta kiinnostaa niin laitan myös linkin peruspaketin manuaaliin..

http://www.produktinfo.conrad.com/datenblaetter/75000-99999/094469-an-01-en-station_meteo.pdf

Sisäilman laadun laskee lämmpötilan, kosteuden sekä CO2-arvon tai vaihtoehtoisesti melun Db-mittari) perusteella..

Parasta on kuitenkin se että näkee helposti puhelimesta seuraavat arvot, ulkoyksikkö/lämpötila, vrk:n alin ja ylin sekä miltä tuntuu (feels like), kosteus sekä ilmanlaatu.. sisäyksikkö/lämpötila, vrk:n ylin ja alin CO2-pit.. sisäilman kosteus, ilmanpaine ja ilmanllaatu sekä melu. sademittari/ viimeisen tunnin sade, vrk:n kertymä sekä sade-ennuste. tuulimittari/ tuulennopeus ja suunta, vallitseva tuulensuunta, puuska ja voimakkain tuuli päivän aikana. kaikki tämä.. olit itse missä tahansa, maalla, merellä tai ilmassa :D