Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Ilmatieteenlaitos ja Netatmo

Aloittaja einari, keskiviikko, 27.03.2024, 08:37

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

einari

Allaolevan linkin tiedoista löytyi että kyseinen instanssi on kaikessa hiljaisuudessa tehnyt vertailua netatmojen sademittarien sademääristä omiin asemiinsa.. tuossa tutkielmassa oli alunperin noin 3400 sademittaria joista karsinnan jälkeen jä 2500 vertailukelpoista netatmoa, suurinpiirtein 75% oli karsinnan jälkeen mukana, tosin paljon oli huonolla hoidolla syystä tai toisesta. eli petraamisen varaa olisi joillakin 8)

Siitä kävi ilmi että vastaavaa tutkimusta ovat tehneet lämpötilojen osalta...  Ilmeisen käyttökelpoista dataa ovat saaneet alueellisten sademäärien kartoittamiseen..

https://helda.helsinki.fi/server/api/core/bitstreams/3139a753-1c06-4b7e-abbc-0a5c45743ccb/content

arikalli23

#1
Ilmeisesti jotkut netatmo sademittarien käyttäjät eivät osaa/tiedä, että sademittari pitää kalibroida ja vielä tarkasti näyttääkseen sateen oikein. Sademittarien vertailukin kyllä on hankalaa vaikka sen tekisi kuinka ns. tieteellisesti, kun sademäärä vaihtelee paljon pienelläkin alueella 100m päässä sataa mutta meillä ei.
Säätila Lapualla
http://lapuaweather.ddns.net

weatherc

#2
Teknisesti ottaen (eli raudan puolesta) niin kyllähän nämä harrasteasemat ihan kelvollista dataa saa aikaan. Kysehän on paljolti siitä että kuinka moni viitsii tai edes pystyy ympäristön/rakennusten puolesta asentamaan härpättimet WHO:n ohjeiden mukaisesti, alkaen siitä että tuulimittari piäisi olla 10 metrissä, ilman häiriötekijöitä lähimainkaan? Tai esim hommaamaan oikeasti toimivan säteilysuojan lämpötila-anturille ja ottaen huomioon kaikki häiriötekijät, kuten esim rakennusten lämpösäteilyt? Ja että se sademittari pitäisi oikeasti kalibroida?
Ja sehän on se juurisyy miksei esim FMI voi käyttää harraste-asemia datassaan. Koska jokaikinen mukana oleva asema pitäisi jollain tavalla pystytä todentamaan että on oikein asennettu.

Ja se on myös se juuri-ongelma esim Netatmon omassa datassa, siellä on niin paljon niitä asemia mitä näyttää mitä sattuu ja ne "oikeasti hyvät" on liki mahdotonta seulota ulos siitä massasta. Tietenkin voi erilaisilla algotrimeillä seulota osan mutta siinäkin niin paljon muuttujia, kuten juuri että sade voi vaihtella todella paljon todella pienellä alueella. Tai talvisin lämpötila vaihdella paljonkin riippuen maastosta. Jos asema sijaitsee "kylmässä kolossa" jossain laakson pohjalla ei paljoa auta verrata lähimpiin asemiin jotka lämpimämmät. Samaan aikaan pitäisi onnistua karsimaan pois ne jotka käyttää anturiaan esim jääkaapissa tai pakastimessa, sopivalla kelillä kun nekin laskettais ihan ok lämpötiloiksi :P