Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Talvi 2017

Aloittaja weatherc, perjantai, 01.12.2017, 11:02

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

einari

#20
Tammikuu -87 oli kylmä, mutta sekä tammi ja helmikuu -85 oli vielä kylmempiä allaolevan linkin mukaan..
http://ilmatieteenlaitos.fi/tilastoja-vuodesta-1961

Itse muistan hyvin talven 1973-1974, joka oli kaikin puolin hyvin eriikoinen.. kylmäkin ajoittain. Olin Vaasassa Strömbergin elektroniikkatehtaalla töissä
rakentelemassa laivoihin ja teollisuuteen palohälytyssysteemejä keskuksineen ja silmukoineen.. Pyhäinmiestenpäivän aattona -73 olimme työnjohtajamme ja 3 muun asentajan kanssa koestamassa.. en muista oliko Polar- vai Fenno Express.. palohälytyssysteemejä sen viimeisellä matkalla Vaasa-Uumaja välillä ennen sen siirtymistä välimerelle risteilyliikenteeseen talveksi.. Talvi tuli silloin aikaisin, idästä saapui lumimyrsky ja lumi jäi pysyväksi.

Jo menomatkalla työnjohtajamme nautti kapteenin antimista ja oli aika humalassa ennen saapumistamme uumajaan, siis vajaassa 4 tunnissa niin tolkuttomassa tilassa että oli kukkaronsa hukannut.. lainasimme sille rahaa jotta saa ostettua pojalleen jääkiekkohanskat ja jotain suojia uumajasta.
Me muut testasimme ja teimme pöytäkirjat vakuutusyhtiölle.. olikohan Lloyds. Olimme sen 4 tuntia mitä laiva seisoi kaupungilla kaupoissa katselemassa... työnjohtaja kulki omia teitään ja ihmetellessämme missä on niin Domus-tavaratalon vartija retuutti sitä luoksemme kysyen että onko meidän tuttu.. sanoi että viekää pois kun oli ollut telttaa varastamassa tavaratalosta.. teimme työtä käskettyä ja raahasimme sen bussiin ja laivaan.. sillä oli attaseasalkku ja siellä jääkiekkohanskat... varastettuja nekin toisesta liikkeestä, asia selvisi myöhemmin..

Kun laiva lähti niin ko. mies katosi, tunnin kuluttua toi avaimen säilytyslokeroon, sanoi että pidä vaasaan asti huolta siitä kun kumminkin hukkaisi senkin, sillä oli jo hukannut nahkatakkinsa ja silmälasinsa.. kaveri kävi katselemassa sitä puolessa välissä matkaa ostain laivan baarista kun oli noussut aikamoinen myrsky, että missä kunnossa on, oli oksentanut tekohampaansa johonkin. Laiva keikkui aika lailla, joku henkilökunnasta mainitsi että yli myrskyrajan ollaan, mutta kohta päästään vaasan saariston suojaan. Niinpä meno rauhoittui ja aloimme etsimään pomoa.. ei löytynyt meidän toimesta eikä henkilökunnan.

Ei siinä auttanut muu kun hakea sen tavarat lokerosta.. jääkiekkohanskat oli muuttaneet muovipussiin ja salkku oli täynnä finlandiavotkapulloja.. oli jostain hommannut maihinnousukortteja ja saanut ostettua ne. Vaasaan saavuttua oli pieni pelko persiessä, olin vasta 17 ja salkku täynnä viinaa.. vihreää linjaa kävelin ja tuntui että kaikki tullimiehet vahtaa ikäänkuin tietäen....  eni pari viikkoa ennenkuin työnjohtaja palasi.. ei ilennyt ennen..

Siivooja oli löytänyt sen nukkumasta jonkin hytin sängyn alta jossain Rauman korkeudella..kun laiva lähti sinne etelään heti kun matkustajat oli saatu ulos tavaroineen, luotsivene toi maihin.. kotiin kun pääsi niin pakintona oli vaimon antama musta silmä..  ;D

Samainen työnjohtaja oli tavallaan pääosassa tammikuussa -74. olimme rakentaneet ison palohälytyssysteemin ja lähettäneet sen junalla Onassikselle  kreikkaan saksan kautta.. ilmeisesti jugoslaviassa vaunu oli tyhjätty niin ettei jäljellä  ollut kuin kehikot.. saimme pikakomennuksen lähteä kasaamaan sitä uudelleen sinne sotilasjuntasta huolimatta.. liput ja passit hommasivat jostain ja ilmoittivat ketkä lähtee perjantaina, sanoin että kävisikö että menen perässä maanantaina kun on pikkusiskon hautajaiset.. ei käynyt,sanoi työnjohtaja.. niinpä sitten marssin konttoriin ja sanoin että laittakaa markat jonoon, menen hautajaisiin enkä kreikkaan. 3 kertaa pyysivät sähkösanomalla takaisin.. en mennyt ja sanoin etten kusekkaan sinne päin ???
Vasta -93 palasin takaisin, nimi oli muuttunut ABB:ksi :)

Pääsiäinen oli silloin -74 huhtikuun puolessavälissä, kaverilta jäätyi Opel recordin moottori kun ei viitsinyt hakea pakkasnestettä tehdessään remonttia.. oli liki +15 lämmintä ollut alkukuu.. mutta pääsiäislauantaina ei paljoa pääsiäiskokot lämmittäneet.. -32 pakkasta ja kylmä koko pääsiäisen aika..
muistan sen myös siitä kun pikkuveli oli päästä  hengestään.. saunan jälkeen avopäin mopolla ajeli ja kaveriedensa kanssa hiivaista kiljua nauttivat.. imusolmuke turposi ensin kananmunan puolikkaan kokoiseksi, lääkärissäkäynnin jälkeen kotiin ja parissa tunnissa nyrkin kokoinen.. kun pääsivät keskussairaalaan niin isompi kuin pää.. oli pahassa paikassa kun kaulalla.. jos olisi räjähtänyt niin taru olisi ollut siinä.. että semmoista :D





einari

Kesä -87 oli myös kylmä ja kostea, vaikkei hirmuisesti satanutkaan niin maa ei ehtinyt kuivamaan, kun aurinkoa ei juurikaan näkynyt. sato myöhästyi ja oli surkea.. suuri osa jäi peltoon niinkuin monilla puimuritkin..
Olin silloin työnjohtajapuutarhurina keskisuomalaisella isolla taimistolla.. keväällä yksi puutarhuriharjoittelija laitteli linnunpönttöjä taimiston lähimetsään ja vihelteli "metsään on saapunut syys".. vanhemmat naiset sitä varoitteli, ettei tule kesää kun tuollaista viheltelet.. ennustus kävi toteen sen surkean kesän osalta!

Naruskan Ukka Matinpoika

Palaan hiukan vielä kirjoittamaani mielipiteeseen FMI:n tiedotuslinjasta. Tänä aamuna Radio Suoman Lapin radion toimittaja Sirkku Savusalo säätiedotuksen luettuaan hiukan ihmetteli heti jälkeenpäin tiedotuksen sisältöä. Lapissa eivät pidä ihmiset tämmöisiä lähipäivien pakkaslukemia luonnollisestikaan minään. Voisi FMI rajata ennusteitaan tarkemmin. Enkäpä minä usko eteläisen Suomen asukkaiden vielä niin herkkähipiäisiä ja avuttomia olevan, ettei Suomen normaalista helmikuisesta pikkupakkasesta mahdollisine tuulineen selviäisi.

Vai onko niin, että vain Lapin ja Kainuun korpimailla asuvilla ihmisillä on valmius pärjätä normipakkasissa helmikuussa ilman erityisvaroituksia... ;)


www.naruska.com

einari

Tavallaan Ukka on oikeassa.. mutta tavallaan väärässäkin :)
Ei lapin ja kainuun ihmiset ole geneettisesti juurikaan  erilaisia, vaan tottuneet kylmempään ja eihän Ukkakaan ole siinä mielessä lappalainen vaikka luultavasti savolaisia, kainuulaisia ja lappalaisiakin geenejä on historiassa saanut.. ennen oli toista.. lattiat kuurassa aamuisin ja vesiastiat jäässä sisällä :D :D

Tässä asian uutisoinnissa taitaa olla enempi kyse olosuhteista, mihin ihmiset ovat tottuneet, se on kuitenkin aikamoinen terveysriski jos lämpötila laskee totutusta.. laitan tähän liitteeksi asiaa käsitelevän artikkelin.
https://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/terveys/nain_kylma_koettelee_elimistoa

Siinä mm. todetaan että kestää 5-7 päivää tottua lämpötilan voimakkaisiin muutoksiin, lisäksi lapissa ja kainuussa on paljon kuivempi ilma joka ei kohtele elimistöä yhtä raa'asti, kuin etelässä ja länsirannikolla. sen olen huomannut eri puolilla suomea asuessa ja huomaa sen tässä jos menee pietarsaareen, vaasaan tai jopa raaheen että purevampaa on kylmyys.. ei yksistään tuuli sitä tee vaan ilmankosteus on yksi syyllinen ;D

Tyttärentyttäret ovat olleet perjantaista lähtien ylläksellä laskettelemassa liki -30° C(4-6- ja 8-vuotiaat, ovat joka vuosi) eivätkä olleet moksiskaan..

Kieltämättä se mikä on normaalia jossakin on epänormaalia toisaalla.. sama se on tiesäätiedotteissakin.. pohjoisen normaali talvikeli olisi kauhistus etelässä ::)

Itsekkin on tottunut lämpimään ja kartan kylmäurtikarian vuoksi vähissä vaatteissa liikkumista.. en ainakaan niinkuin nuoriso enää pukeudu.. reikäisiin farkkuihin nilkat paljaana ja takki leveällä napapaidassa.. onkohan se vielä muotia...

Naruskan Ukka Matinpoika

Jonkun verran tieto eteläisen Suomen lumettomista talvista ja rämpsykeleistä kulkeentuu tänne Lappiinkin. Muutamia ihmisiä on vielä, jotka kaipaavat lunta ja pakkasta ja nauttivat niistä. Ja jos ja kun eivät kotiperillään nauttimaan pääse, niin tänne tulevat.

Vielä en siihen usko, että Suomi niin muuttuu pysyvästi shortsipaikaksi, etteikö vaatekaapissa kannata säilyttää pitkiä kalsareita ja tarvittaissa raappahousujakin. Nykyään nuoriso näyttää kulkevan jalat reikäisillä farkuilla verhottuna. Luulisi ymmärrystä olevan, ettei sillä tyylillä pärjää kosteissa tuulikeleissä missään lämpötilassa.

Onneksi lämmin pukeutuminen näyttää jatkuvan vastasyntyneillä lapsilla ainakin, jos vanhemmat ymmärtävät käyttää äitiyspakkausta. Siellä on vaatepuolta kovimpiinkin pakkasiin. Kouluikäiset sen sijaan ilmeisesti rimputtelevat lakitta ja villavaatteitta vuorittomissa kengissään.

Nöösipoikana asustelin kotiseuduillani Keski-Suomessa Petäjävedellä. Silloin siellä oli vielä talvet talvia, mutta nykyisellään se korkeus Suomesta kuuluu sille rajalle, että lumet tulevat ja menevät pitkin talvikuukausia. Ja sieltä etelään tai länteen mennessä taitaa vain musta talvimaisema yleistyä. Täällä Naruskalla on neljänkymmenen vuoden aikana tullut nähtyä lämpötiloja kokonaisvaihteluväliltään kunnioitettavat 85 astetta Celciusta...ulkona. :o

Jos Ilmatieteen laitoksen varoitukset menevät etelään annettuina hyötykäyttöön, niin eipä se minua haittaa. Kovin oudolta varoitukset tuntuvat kuitenkin täällä hankien keskellä pikkupakkasessa niin radion kuuntelijasta kuin säätiedotuksen lukijastakin... ;)

www.naruska.com

einari

Katteeks käy, vain rapean 70 asteen eron on saman vuodenkierron aikana kokenut -85 Kuopijon suunnalla asuessa  :) Kuusikymmenluvulla oli pari-kolme lumetonta joulua näillä korkeuksilla eikä päässyt ennen uuttavuotta silloin joululahjasuksia mäkeen katkomaan kuten yleensä kävi, vanerinpaloilla ja peltisillä kahvipurkeilla oli huono menekki niinä aikoina  ;D Lumettomia jouluja en muista myöhemmin olleen, paitsi etelässä asuessa.

About -72 Espoo- Lohjan seudulla pyöriessäni näin alkutalvesta ihmeellisen näyn.. mies musta kuin yö ajeli fillarilla ohitseni valkoinen, lyhythihainen paita päällään lumisateessa ja vihelteli  mennessään, pakkasta oli muutama aste! Silloin taisi olla minulla aukko sivistyksessä, kun en ymmärtänyt että oli karaistunut kylmään. Minä menin lämmittelemään Leppävaaran kirjastoon ja kuuntelemaan J.J Galea ja Claptonia  8)

weatherc

Tuota FMI:n tiedotuslinjaa koskien noita varoituksia kyseenalaistaan myös FMI:n twitterin kommenteissa:
https://twitter.com/meteorologit/status/967723996795072512

Eikä ne FMI:n kummalisuudet siihen lopu, kyseenalaistin minäkin heiltä kerran suoraan heiltä kysymällä että miksi myrskyraja on Suomessa 21 m/s kun se naapurimaissa ja yleisesti Euroopssa on 25 m/s. Vastaus oli tyyliin että "muutoin olisi Suomessa niin vähän myrskyjä". Jep, jep...

einari

Tuossa myrskyasiassa on toisenlaistakin tietoa, tosin vuodelta 2004.. jotta Ruottis olis sama raja  :)

Ilmailuteiteen laitokselta vastattiin näin kysymykseen miksi myrskyraja Suomessa on eri kuin muualla maailmassa:
(Helsingin kaupunginkirjastosta ilmeisesti peräisin, tuo ilmailuteiteen laitos on kyllä tuntematon ainakin minulle  ;D)

"Rajojen erilaisuus johtuu ilmastollisista tekijöistä ja tuulen nopeusjakaumasta, sillä Suomessa 24 m/s ylitetään niin harvoin, että täällä esiintyisi myrskyjä tuskin lainkaan. Myrskytuulen nopeusrajan tavoin mm. helleraja vaihtelee eri puolilla maailmaa eli ilmiö suhteutetaan esiintymistodennäköisyyteensä.
Ruotsissa on käytössä sama myrskyn raja kuin Suomessa."

Sitten asiaa.. miksi näin: WMO on syyllinen...
Mutta kuka on päättänyt hellerajan, Ilmatieteen laitoksen johtaja Petteri Taalas?
– Maailman ilmatieteen järjestö on päättänyt rajat. Se on se yli 25 astetta ja sillä hyvä. Samalla tavalla tuuli- ja myrskyrajat on kansainvälisesti sovittu, Taalas kertoo.

Suomessahan tuo raja oli jo boforiaikaan sama..  ja tuo aikaisemmin mainitsemani pyhäinpäivän myrsky oli 10 boforin luokkaa muistaakseni. meillä myrsky alkaa 9 boforissa, muualla 10:ssä!
liitän kuvan asteikosta..


Palaan  vielä tuohon pakkasen merkitykseen, alkoi ainakin itseäni kiinnostamaan
sen verran että hain faktaa siitä, ja löysinkin.. sattaapi olla että kylmyydellä on tekemistä minun sairaskohtauksen kanssa.. tai sitten ei.
Nuori lääkäri sanoi että me pidetään "nuoremmista" ihmisistä hyvää huolta, joten ultrataan vielä ruokatorven kautta sydän.. varuuksi, toivottavasti ei löydy mustaa aukkoa.. joka tähtitieteestä tutumpi ::)

https://www.hs.fi/tiede/art-2000005583429.html?ref=rss

weatherc

Lainaus käyttäjältä: einari - tiistai, 27.02.2018, 08:07
Ruotsissa on käytössä sama myrskyn raja kuin Suomessa.

Ei pidä paikkansa, heillä on käytössä tuo yleis-eurooppalainen 25 m/s (tai 24.5 m/s jos tarkkoja ollaan):
https://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/skalor-for-vindhastighet-1.252

einari

Se  tieto ei ollutkaan faktaa, tiesin toki sen itsekkin, ilmeisesti ovat katsoneet mainitsemallasi sivulla ollutta
Äldre benämning på vindstyrkor- osiota..  mutta oli siellä SMHI:n sivuilla se vanhempikin taulukko jossain yksistään..
kun edellistä viestiä kiroittaessa katsoin..

Silloin ruotsissa oli tuo seuraava käsite, mitenkähän tuon kääntäisi.. puolimyrsky vai myrskynpuolikas  ;D
Hård vind    9    41-47    20,8-24,4    75-88    Halv storm    

Muuten, kun tarkemmin lukee tuota uutta taulukkoa.. kuling merkitsee myrskyä... ainakin Norjassa..
Benämning till sjöss >>> eli merellä...
Hård vind    7    28-33    13,9-17,1    50-61    Kuling    
Hård vind    8    34-40    17,2-20,7    62-74    Kuling    
Hård vind    9    41-47    20,8-24,4    75-88    Kuling

eli 14 m/s lähtien voisi tulkita myrskyksi?
Samoin englantilaisten Gale merkitsee myös myrskyä.. epämääräisiä, tulkinnanvaraisia ilmaisuja ;D

Tuulesta pakkaseen.. Ennenvanhaan vanhempi ikäluokka sanoi että tammi ja helmikuussa puulato tyhjenee...
pitää aikalailla paikkansa, arvioisin että semmoiset reilu puolet vuoden polttopuista menee näin alkuvuonna, jopa ehkä 3/4 tulee kannettua sisälle