Harrastusmielinenhän muuttaa tuon saman tien vaikka optiseksi tai induktiivisella / kapasitiivisella anturilla toimivaksi.
Minkälainen systeemi pitäisi tehdä? Keinu sulkee virtapiirin hetkeksi kiikkuessaan.
Jäänyt tähänkin kommentoimatta, kun on kovin vähän tullut koneella istuttua viimeaikoina...
Tosiaan se magneetti+reed on näppärä ja yksinkertainen ratkaisu. Eikä edes tarvitse erillistä käyttöjännitettä. Siksi moista käytetään monessa paikassa. Kuitenkin ongelmana on jossakin sovelluksissa reed-releen rajallinen käyttöikä ja osassa se, että magneetti pääsee liikkumaan.
Sademittarista tässä kuitenkin puhutaan, niin siinähän merkitsee magneetin paino. Sitä ei voi muuttaa tai kiikku ei "kiiku". Samaten toki liikeradat ja etäisyys magneetin ja reedin välillä.
Sään vaikutukselle tuo on toki melkoisen immuuni.
Jos niitä vaihtoehtoja miettii, niin kapasitiivisella anturilla voisi tunnistaa kiikun toisen äärilaidan ja pienellä lisäelektroniikalla tai sopivaa anturia käyttäen annetaan pulssi silloin, kun anturi havaitsee kiikun ja toinen kiikun keinahtaessa toiseen laitaan. Molempia ääripäitähän ei tarvitse erikseen seurata.
Etuna on magneettiin verrattuna se, ettei itse kiikun massaan tarvitse lisätä magneettia tai muutakaan. Eikä myöskään kiikun sivusuuntainen liike vaikuta niin helposti.
Toinen vaihtoehto on optinen joko heijastimella tai ilman. Eli joko kiikkuun magneetin tilalle "läppä", joka ohittaa anturin kiikun keinahtaessa tai sitten kapasitiivisen tapaan toisen laidan tunnistus. Jälkimmäinen on helpompi mekaanisesti, mutta ensimmäisellä saadaan suoraan pulssi ilman lisäelektroniikkaa.
Kaapista löytyi tuollainen
http://www.ifm.com/ifmfin/web/dsfs!OU5011.html ja testasin sitä taannoin. Hieman iso toki tuollaiseen sademittarikäyttöön, mutta kestää lähes millaiset tahansa olosuhteet ja suihkupullolla linssiä suihkiekaan en juuri tunnistusetäisyyteen muutosta saanut. Enkä oikein niin suurta vesimäärääkään saanut kerralla anturin eteen suihkittua, että se sen havaitsisi. Tosin tuossa on säteen leveyden suhde etäisyyteen lähes 1:1 Mutta ihan muuta tarvetta vartenhan tuo on hankittu.
Voihan tuon tehdä optohaarukallakin. Se on pienikokoinen ratkaisu, mutta vaatii hieman enemmän rakentamista.
Kyllä sillä magneetilla pitkälle pärjää, mutta tosiaan noin esimerkkinä ainakin nuo siitä, että muitakin vaihtoehtoja on olemassa ja jokaisessa on yleensä omat hyvät ja huonot puolensa.
Se vaan, että tuollasilla on tapana karata ainakin ajatustasolla käsistä. Itse mietein, että saisi viritettyä peiliheijasteisen tai lähetin-vastaanotinparin riittävän kauas toisistaan, niin sillähän olisi periaatteessa mahdollisuus lämpötilaa ja sademittarin kertomaa hyväksikäyttäen saada jonkinlainen arvo vesi- tai lumisateen voimakkuudelle ja myös sumusta jonkinlaista arvoa. Tosin sumulle etäisyyden pitäisi olla melko pitkä ja taas lumisade on toisesta ääripäästä.