Jos se on oikosulussa aika ajoin, niin kuinka sitä voisi ehkäistä?
Suojaamalla rele paremmin? Juottamalla liitoksia paremmin?
Suojaamiselle on olemassa useita vaihtoehtoja, joista yksi on esimerkiksi ns. sähkömiehen teippi (eristysteippi). Sitä kun laittaa koko piirilevyn leveydeltä ja tiiviisti piirilevyyn kiinni ilman ollessa kuiva (kosteusprosentti suunnilleen 40% ja 70% välissä), niin vastaisuudessa ei pitäisi vastaavia lukemia napsahtaa. Toinen, joskin aika radikaali tapa on hommata pullo vasaralakkaa (esim. Biltemasta) ja suihkuttaa muutama kerros sitä piirilevylle. Lopputuloksena on pinta, johon kosteus kerääntyessään ei pääse oikosulkemaan juotoskohtia, koska lakkakerros on juotoskohtia suojaamassa. Tämä tosin tarkoittaa samalla sitä, että jos magneettirele pitää vaihtaa jostain syystä, voi homma olla tavanomaista vaikeampaa, sillä juotoskohtaan pääseminen kolvin kanssa on nyt haastavampaa.
Liitoksien juottaminen ei tuo ratkaisua, ellei silmämääräisesti tarkistamalla näe selvästi, että siellä on jonkinasteinen kylmäjuotos tai muu vastaava juotosprosessissa tapahtunut häiriö. Tosin mikään tuossa kuvaamassasi ongelmassa ei anna syytä epäillä kylmäjuotoksen aiheuttamaa häiriötä, sillä sinulla olisi silloin pitänyt olla ongelmia jo ensimmäisestä päivästä alkaen.
Itselläni levisi LaCrossen sademittari pari vuotta taaksepäin lumisateen, kovan pakkasen ja nopean lauhtumisen jälkeen. Syytä rikkoontumiselle en löytänyt suoraan, mutta oikosulku se ei ollut tai yleismittarini ei sitä osannut näyttää toteen. Keinuvivun kääntäminen keskelle (jolloin magneetti on magneettireleen päällä), sanoi mittari, että virtapiiri on nyt kiinni ja keinuvivun ollessa jommalla kummalla puolella, oli virtapiiri auki mittarin mukaan (= normaali, odotettavissa oleva toiminta). Heti, kun sen laittoi sääaseman lämpötila/kosteusanturiin kiinni, alkoi haamusadetta kertymään heti. On täysin mahdollista, että johdossakin oli häiriö, mutta ajanpuutteen vuoksi ei minulla ollut aikaa saada mitattua johdon kuntoa.