Tervehdys ja tervetuloa mukaan Foorumiin!
On tunnettua, että budjetti asettaa rajoja sille, minkälaisen laitteen hankkii itselleen säätilaa mittaamaan, joten minun mielestäni Paratronicin tarjoama LaCrosse WS-2350 on erittäin sopiva valinta.
WS-2350 tarjoaa käytännössä samat ominaisuudet, kuin vanhempi asema, WS-2300, 2305, 2307 ja 2308. Näissä mainituissa malleissa suurin ero oli lähinnä vain ulkomuodossa, mutta laitteen sisäiset ominaisuudetkin vaihtelivat, kuten mittalaitteiden lukuaika.
Suurin ero WS-2300:n ja WS-2350:n välillä ovat se, että 2350 on USB-porttiin liitettävä malli, kun 2300 on puhdas sarjaporttimallinen laite. Toinen merkittävä ero on sääasemapaketin mukana tuleva tuulimittari, joka on vaihdettu vanhasta turbiinimallisesta mittarista kuppimalliseen mittariin. Kuppimalli on monella tapaa herkempi ja luotettavampi, sillä tuulen nopeutta mittaavat kupit ovat mittarissa oma itsenäinen osansa. Turbiinimallissa turbiini kääntyi tuulimittarin viirin mukaan, mikä heikensi mm. puuskatuulen mittauksen tarkkuutta huomattavasti.
Jos haluat tutustua tarkemmin tuohon laitteeseen, miten se on asennettu ja kuinka se toimii, kannattaa käydä katsomassa FinWX-asema Lohja-70A:n teknisiä tietoja. Sieltä löytyy LaCrosse WS-2308, joka on tekniseltä toteutukseltaan samanlainen, kuin WS-2350, USB-liitäntää lukuunottamatta.
Ristiriitaisuutta mielipiteestä LaCrosse-asemien suhteen esiintyy langattomuuden suhteen. Kiistaton etu on sen ukkosturvallisuudessa. Lähietäisyydelle iskevän salaman induktiopiikki tai askeljännite ei pääse silloin kaapelia pitkin sääasemakonsoliin eikä siinä kiinni olevaan PC-laitteeseen. Olen lukenut väitteitä, että jo noin 400 metrin päässä iskevä salama olisi kyennyt rikkomaan kaapelikiinnitteisen sääaseman, mutta omakohtaiset kokemukseni kahdesta WS-23xx sarjan sääasemasta ovat sanoneet jotain ihan muuta.
Langattomana sääaseman keskitin toimii paristoilla. LaCrossen insinöörit ovat kehittäneet mielestään hyvän idean pariston säästämiseen, tuulennopeusriippuvaisen lähetyksen. En tiedä onko konsepti muuttunut WS-2350:ssä, mutta 2300 ja 2308 toimivat siten, että jos tuulen nopeus on alle 2,0m/s, lähettää keskitin mittaustietoja joka 128:s sekunti, eli periaatteessa joka toinen minuutti. Kun tuulennopeus ylittää 2,0m/s, lähettää keskitin tietoa konsolille joka 7-10:s sekunti. Tämä on tiettävästi ohitettavissa ohjelmallisesti, mutta vastaavasti silloin paristojen kestävyys vähenee.
Koska laite lähettää 433MHz:n taajuudella tietojaan ollessaan langattomassa tilassa, kantomatka on kymmenistä metreistä jopa sataan avoimessa maastossa. Erilaiset seinämateriaalit vaikuttavat tosin enemmän tai vähemmän negatiivisesti kantomatkaan, kuten myös ympäristön radiomelu. Jos asustaa urbaanissa ympäristössä tai alueella, jossa käytetään esim. radioamatöörikalustoa tai läheisyydessä on radio- tai TV-lähetinmasto, on etäisyys silloin paljon vähemmän, langaton yhteys pätkii tai sitä ei saada muodostettua lainkaan. Tämä kannattaa huomioida, kun miettii aseman asentamista. Paristojen säästämiseksi ja mittaustietojen päivitysnopeuden vuoksi suositellaan käytettäväksi langallista tilaa. Langallisessa tilassa asemakonsoli syöttää virtaa keskittimelle.
LaCrosse WS-2350:stä tosin vaivaa samat puutteet, kuin muitakin vastaavia LaCrosse-sääasemia ja se on talven aikana tapahtuva ajoittainen tuulimittarin jumiutuminen, mikä johtuu kosteuden tiivistymisestä ja jäätymisestä tuulimittarin liikkuvien osien ja kiinteiden osien väliin. Kyseinen tapahtuma ei kuitenkaan mittaria hajoita mitenkään ja lämpötilan noustua nollan yläpuolelle, mittari "sulaa" ja alkaa taas toimia. Toinen on tuuli- ja sademittarin kaapelin pituus, joka rajoittuu kymmeneen metriin alkuperäispaketissaan. Jos kaapelia haluaa joko lyhentää tai pidentää, on edessä tuulimittarin tai sademittarin purkaminen ja juotoskolvin käyttö.
Ohjelmistosta on myös sen verran sanottavaa, että jos haluat lähettää säätietoja Internetiin päin, oman tiedonkeruun lisäksi, on olemassa ainakin kaksi vaihtoehtoa: WeatherDisplay ja WUHU. WUHU on kokonaan englanninkielinen, mutta pystyn itse tarjoamaan sille tukea, koska sääasemani toimii sen varassa ja olen mukana kyseisen ohjelman tukea tarjoavassa yhteisössä, tämän lisäksi ohjelma on ilmainen. WeatherDisplay on taas moninkertaisesti monipuolisempi WUHU:un verrattuna, mutta tämä monipuolisuus maksaa. Sen ominaisuuksista osaavat varmasti weatherc ja teutari vastata paremmin, koska ovat sen valinneet sääasemaohjelmakseen. Sääaseman mukana tulee HeavyWeather-ohjelmapaketti, mutta se ei lähetä suoraan tietoa Internetin suuntaan, minkä lisäksi se on aika raskaaksi rakennettu ohjelma, osa voisi sanoa jopa tuhottoman huonosti tehdyksi ohjelmaksi.
Ei kuitenkaan kannata hätkähtää näitä negatiivisia puolia. Ne ovat vain hyvä listata tähän, jotta tiedät laitteen toiminnasta kaiken riittävän ja voit tehdä päätöksen ostoksista. LaCrosse-sääasema on hinta/laatu-suhteeltaan erittäin hyvä ja monipuolinen teknisistä pikku puutteistaan huolimatta ja se toimii hyvin luotettavasti.
Davis Vantage- ja Peet Bros Ultimeter-sarjat ovat teknisen toteutuksen ja laitteiston kirjon vuoksi siitä kalliimmasta päästä. Niissä hinta saadaan nousemaan nopeasti tuhannen euron tasolle ja siitä eteenpäin. Davis vie tässä taistossa pidemmän korren varustelutasossa, johon kuuluu kaikkea pyrometrista (auringon lämmitystehon mittarista) aina maakerroslämpömittariin saakka. Sen tarkemmin en osaa Davisin laitteista sanoa.
Peet Bros Ultimeter-sarjan sääasemat ovat täällä Suomessa harvassa. Sääasemani on virallisesti ensimmäinen Internetiin tietoa lähettävä Peet Bros-asema Suomessa. Ero LaCrosse-asemiin on se, että Peet Bros-asema lähettää ulkoantureilta tietoa jatkuvana virtana, käytännössä reaaliaikaisesti ja sääasemakonsoli lähettää antureilta kerätyt tiedot PC:lle kaksi kertaa sekunnissa. Toinen ero on se, että joudun tilaaman hajonneeseen anturiiin osan joko Saksasta tai USA:sta, tekniikasta riippuen. LaCrosse-aseman vaihtoantureita myy Paratronic.
Siinä suhteellisen kattava tietopaketti minun suunnaltani. Toivottavasti siitä on apua.