FinWX:n tekniikkaa päivitetään

Aloittaja J.Jäntti, maanantai, 16.03.2015, 14:57

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

J.Jäntti

FinWX:n ylläpito on tehnyt päätöksen laitteistotekniikan päivityksestä.

Päätöksen tausta:
Tarve höystettynä lievällä pakollisuuden sivumaulla. Tämänhetkinen serveri on rakennettu vuonna 2008. Siinä on yksiytiminen Intel Celeron D, 2 Gigatavua RAM-muistia ja RAID1-konfiguraatiossa oleva levypakka, joista toinen levy on jo ilmoittanut lieviä toiminnallisia häiriöitä jo pidemmän aikaa. Kone itsessään on toiminut käytännössä katkotta 24:7 ja siitä on vaihdettu virtalähde sen historian aikana kaksi kertaa. Vaikka laitteisto yhä ns. käy ja kukkuu, on sen teknologia pahasti vanhentunut ja alamme olemaan joka tapauksessa ajautumassa siihen vaaravyöhykkeeseen, että koneen uudelleenkäynnistys - varsinkin sellainen jossa sähköt pistetään poikki jostain syystä voi jäädä laitteen viimeiseksi. Varaserveri pääsi jo kuukausi sitten SER-eläkkeelle, sillä siinä alkoi olemaan selviä fyysisiä vikoja kuten pullistuvia kondensaattoreita prosessorin jännitteenvakautuspuolella. Toinen syy oli se, että varaserveri itse on tuotannon serveriä vanhempi. Ei siis liene kovin suuri yllätys, että asialla on periaatteessa jo kiire.

Mitä taustalla on tapahtunut?:
Yllättävänkin paljon. FinWX:n laitteistopäivitys tulee olemaan tähänastisista massiivisin, joka FinWX:n historiassa on tehty. Tähtäimessä on FinWX:n virtualisointi ja vikasietoisuuden vienti uudelle tasolle.
Virtualisointialustassa on 4-ytiminen Intel Core i5-prosessori ja 8 Gigatavua RAM-muistia.
Levyjärjestelmä rakennetaan toistaiseksi vanhemmalla ASUS M2V-MX SE-emolevyllä, AMD Athlon X2 6000+ (3GHz)-prosessorilla ja 4 Gigatavun muistilla varustetun tietokoneen varaan, kunnes sulautetun levypakan hankintaan avautuu mahdollisuus.

Mitä hankittiin?:
Virtualisointialusta:
Virtualisoinnista vastaavaksi järjestelmäksi valittiin VMware ESXi 5.5 Hypervisor.
Koneessa oleva 8 Gigatavun muistimäärä tuplataan sen tekniseen maksimiin, 16 Gigatavuun.
Kone saa Intel EXPI9301CT-verkkokortin PCIe x1-väylään. Verkkokortti dedikoidaan SAN-verkon iSCSI-liikenteelle, iSCSI Initiatoriksi.

Levypakka-kone:
Levypakkaa ohjaamaan asennetaan Embedded-asennuksella (käyttöjärjestelmä ajetaan USB-tikulla ylös) avoimen lähdekoodin NAS4Free-ohjelma, joka pohjautuu FreeBSD-käyttöjärjestelmään.
Koneeseen asennetaan kolme 500 Gigatavun kiintolevyä RAIDZ1-konfiguraatioon (vastaa paranneltua RAID5:sta) ja ne formatoidaan ZFS-järjestelmään ja lennossa suoritettavaan LZ4-pakkaukseen.
Konfiguraatioon tulevaa lukua ja kirjoitusta nopeuttamaan asennetaan 32 Gigatavun SSD-levy.
Koneen PCIe x1-väylään asennetaan TP-Link TG-3468-verkkokortti ja se dedikoidaan SAN-verkon iSCSI-liikenteelle, iSCSI Targetiksi.

Sisäverkko:
Rakennetaan erillinen, tuotantoverkosta täysin eristetty SAN (Storage Area Network)-verkko, joka dedikoidaan vain ja ainoastaan iSCSI- ja NFS-liikenteelle. Tällä tavoin sivuston palvelut eivät hidastu, mikäli levyjärjestelmään kohdistuu I/O-liikennettä enemmän.


Mitä seuraavaksi?:
Kun virtualisointialusta ja levypakka ollaan saatu ylös ja keskustelemaan keskenään, aloitetaan toimet FinWX:n serverin P2V (Physical to Virtual)-konversiota varten. Tämä on tosin asia, joka vaatii erillisen huoltoikkunan joten siitä ilmoitetaan erikseen.
Sekä sääasemaa, että salamatutkajärjestelmää pyritään virtualisointialustassa ajamaan niin, että sekä tuotannon serveri, että testiserveri käyttävät samaa laitetta yhtä aikaa. Rautavirtualisointi mahdollistaa tämän ainakin teoriassa, mutta mikäli se osoittautuu ongelmalliseksi, liian hankalaksi tai jopa täysin mahdottomaksi, on toki mahdollista myös jättää tilanne sellaiseksi kuin se on nyt.

Perimmäinen idea?:
Ideana tässä on tehdä FinWX:n serveristä ja siten sekä sivustosta, että sääasemajärjestelmästä erittäin vikasietoinen, esim. käyttöjärjestelmäpäivitysten yhteydessä, jolloin koneesta voi ottaa tilannevedoksen (Snapshotin) ja jos kone vetäisee itsensä totaalijojoon, palautus lähtökohtaan on toteutettavissa muutamissa minuuteissa. Tämän tyyppinen "Datakeskus" on melko epätyypillinen kotiympäristössä, mutta tarkoitus onkin saada rakennettua sellainen järjestelmä ylös, jossa FinWX:n sivusto ei ole sidottuna fyysiseen rautaan ja josta on helppoa ottaa myös varmuuskopioita tarvittaessa ja mikäli laitteistorikko joko levyjärjestelmässä tai itse virtualisointialustassa tulee, ei itse virtuaalikone rikkoonnu niin helposti. Myös testiserverin rakentaminen identtisen ympäristön taakse helpottuu huomattavasti. Tämä oli alkuperäinen toteutussuunnitelma vanhassa osoitteessa asuessani, mutta se on nyt saatu viimein toteutusasteelle.


Päivitän tietoja tästä suhteellisen leveästä projektista tähän viestiketjuun.
Kommentit ja kysymykset ovat tervetulleita, kuten aina. :)
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

J.Jäntti

ESXi:n muistit saapuivat. Innoissani mahdollisuudesta saada kone muistiltaan tekniseen maksimiinsa ajoin koneen alas, otin sen irti piuhoistaan ja siirsin sen asennuspöydälle. Vanhat muistit veks ja uudet tilalle - ja sitten huomasinkin että minut on ehditty jo katapultata Strömsöstä.

Koska kyseessä on periaatteellinen serverilaite, sen tehtävä on ajaa muisteille pitkä testi käynnistyessään. Tämä ei pitkälle pötkinyt: Lukemat rallattivat 3000M kohdalle ja pysähtyivät siihen. Kone hyytyi näppäimistöä myöten. Lopulta kone boottasi itsensä. Ajattelin että kyseessä taisi olla vain emolevyn automaatio jolla se sääti keskustelunsa muistien kanssa ns. samalle aaltopituudelle. Väärin. Kone raksutti uudelleen 3000M kohdalle ja sitten vedettiin kone niin solmuun, että pakkosammutus oli ainoa ratkaisu. Aloin epäilemään että muistit eivät ole tämän härvelin kanssa yhteensopivia, mutta koska kokonaismuistimäärä kuitenkin tunnistettiin kun muistitesti ohitettiin, ajattelin sen olevan vain BIOSin ominaisuus. Annoin koneen käynnistää itsensä ohituksella ja ESXi:n startata itsensä. Pitkälle ei päästy, sillä ESXi alkoi voimaan heti huonosti ja lopulta herjasi, että:

error loading /s.v00
fatal error: 33 inconsistent data


Sitten lähti näppäimistö alta ja kone hyytyi siihen. Se sai kyllä itsensä uudelleenkäynnistymään, mutta törmättyään samaan häiriöön uudelleen, se hyytyi täysin ja vaati pakkosammutuksen. Koska oireet viittasivat joko vialliseen muistipiiriin tai yhteensopivuusongelmaan, ajattelin siirtää muistipiirit työasemakoneeseeni ja testata mitä kone niistä tykkää. Vastaavasti oman koneeni sen hetkiset muistit (Kingstonin HyperX-sarjan muistit) siirsin ESXi-serverille testatakseni onko mahdollinen yhteensopivuusongelma olemassa. ESXi tärähti kerrasta ylös ja ilmoitti "16GiB memory" ruudulla. Kone myös pysyi vakaana kuin peruskallio. Muistipiirit, jotka maistuivat ESXi:n mielestä pahalta, eivät kelvanneet työasemakoneellekaan kunnolla. BIOSin herjattua siilitukkani niskan puolelle siitä, että muistipiirien kellotaajuus ei ole sama kuin aiemmin, se lähti ajamaan Windows 7 x64:sta ylös vain hyytyäkseen täysin siinä vaiheessa, kun käyttöjärjestelmän oli tarkoitus alkaa animoimaan palloista Windows-logoa. Kone hyytyi aiemmasta tutulle tasolle niin että se piti pakolla kaataa. Koska työasemakoneeni sietää erilaisia muisteja paremmin, päätin polkaista Memtest+-ohjelman käyntiin katsoakseni onko muisteissa jotain häikkää vai ovatko ne vain niin tavattoman yhteensopimattomat.

MemTest+ ei pitkälle ehtinyt testeissään kun ruudun alaosa alkoi täyttymään vikailmoituksista. Muistirekisteritesti meni läpi, mutta seuraavaksi tulleessa "Moving Inversions, ones and zeroes"-testissä viimeinen muistikampa sai itkupotkuraivokohtauksen ja minuutin sisällä Error-laskuri naputti yli 10000 virheen lukemissa. Jatko on turhaa, totesin tilanteen mielessäni, napautin ESCiä ja sammutin koneen. Otin koneesta rikkoontuneen muistikamman pois ja ajoin testin uudelleen. Nyt testit menivät nollasta sataan ilman virhettä. Tämä taisi olla historian lyhyin käyttö muistipiireillä koskaan, sillä koska piirit tilattiin 4 x 4GB:n paketissa, koko paketti lähtee takaisin. Lopulta nostin koneen ylös kyseisillä muisteilla (12 Gigatavulla). Käyttöjärjestelmä lähti ylös kiltisti ja kone nousi käytettäväksi. Yritin tätä viestiä kirjoittaa sillä, mutta homma meni poskelleen kun kone täysin varoittamatta jäätyi. Kummasteltuani tuota käytöstä hetken ja todettuani kirjoitustyöni katoavan nyt pakon sanelemana bittiavaruuteen, toivotin koneelleni (tark. muisteille) että "haist..." ja pakkosammutin sen. Koska ESXi-serveri raksutti yhä ilman murheita, totesin Kingstonin muistien olevan edelleenkin täysin ylivertaiset yhteensopivuuden suhteen ja sammutin ESXi:n, otin muistit pois ja siirsin ne takaisin työasemakoneeseeni. Kolme muistipiiriä tökkäsin vielä silkkaa piruuttani ESXi:n sisuksiin ja napautin koneen päälle. Muistimäärä luettiin oikein ja ESXi starttasi - kaatuakseen tuttuun virheilmoitukseen jälleen. Tässä vaiheessa totesin jo menetetyn pelin olleen tuplana menetetty: Muistipiirit olivat sekä yhteensopimattomat, että myös rikki.

Jimm's PC Store sai illan lopuksi RMA-hakemuksen, jossa tilannekuvauksen lisäksi ehdotin tilalle Kingstonin HyperX Beast-mallin muisteja, kunhan erotus maksetaan, joka on tällä hetkellä 28€.
Pelikäyttöön tarkoitettu muisti XMP-tuella serveriin kuulostanee äkkiä ajateltuna ylilyönniltä, mutta taustalla onkin ns. Fallback-strategia: Jos nuo HyperX Beast-muistit maistuvat pahalta ESXi:lle (ihmettelen jos niin käy sillä XMP on suunnattu Intel-alustalle, joten yhteensopivuuden pitäisi olla periaatteessa varma), ne menevät työasemakoneelleni (jossa ne toimivat aivan varmasti) ja työasemakoneessa olevat muistit ESXi:lle (jossa ne todistetusti toimivat).

Tätä harmillista takapakkia lieventää onneksi se, että NAS-levyjärjestelmän komponentit (verkkokortit ESXi:lle ja NAS-laitteelle, NAS-laitteen koppa, sekä SSD-levy, josta tulee RAIDZ1:n Cache-levy) saapunevat tänään - ainakin jos Postin paketinseurantaa käy uskominen.

Taas tuli opittua - tutusti kantapään kautta - se, että halvalla(??) ei saa hyvää eikä varsinkaan parasta.
Näitä asioita on tullut tehtyä kuitenkin niin pitkään että sitä luulisi uskovan sitä mitä intuitio sanoo. Onneksi ratkaisu oli vähäisen lisäinvestoinnin takana. :P
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

J.Jäntti

RMA-numero saatiin Jimm's:ltä ja paketti lähti asiakaspalautuksena heille takaisin. Paketti lähtee liikkeelle huomenna, sillä sain sen paiskattua liikenteeseen vasta kello 18 aikaan.
Yhtä kaikki, paketti joka tapauksessa pääsee Turkuun tavallista hitaampaa vauhtia koska asiakaspalautukset yleensä niputetaan ennen kuin ne lähtevät liikenteeseen. Näin ollen muistien suhteen ollaan viisaampia viimeistään ensi viikon keskivaiheilta alkaen. Toivottavasti suostuvat vaihtoon ja siihen että maksan erotuksen jotta saan ne Kingstonin palikat tilalle.

Pieni lisäpettymys oli myös se, että odotuksista huolimatta tavarat eivät saapuneetkaan tänään, vaikka kaikki siltä näytti. Sen sijaan paketit ovat jo kahteen kertaan lajiteltu samassa paikassa Turun päässä, viimeksi aamulla ja sen jälkeen ei ole pakettien liikkuvuudessa tapahtunut yhtään mitään. Toiveet ovat korkealla että ne saataisiin tänne huomiseksi.

Toistaiseksi on pakko siis odottaa.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

J.Jäntti

Katselin eilen vähän epäuskoisena puhelimeen pudonneita sähköposteja Jimm's:ltä.
Ensin tuli aamusta ilmoitus että paketti on saapunut heille ja he ottavat sen heti käsittelyyn ja vain viisi tuntia siitä, tuli ilmoitus että tapaus on käsitelty.
Lisätietona oli, että korvaavat muistikammat ovat tilattu ja siitä tulee ilmoitus kun ne saapuvat ja lähtevät tänne päin.

Jimm's PC-Store saa tästä toiminnasta 6 tähteä 5:stä. Tähän mennessä nopein koskaan näkemäni palautuspaketin käsittely eikä mitään erimielisyyksiä tullut mistään. Tulevat muistikammat maksoivat vajaa 30€ enemmän, joten minulle tulee vielä postiennakkona maksettavaa karvan yli 30€. Jimm's:n sivulla on muisteille annettu arvioiduksi saapumispäiväksi 30.03.2015. Katsotaan miten käy, sillä NAS-levypakan roippeet saapuivat aiemmin kuin mitä oli arvioitu.

ESXi Server sai verkkokortin ja tunnisti sen lennossa, kuten kuuluukin ja sai itselleen SAN-verkolle aiemmin määritetyn IP-osoitteen. SAN-verkko nostettiin myös ylös ja 1Gbit/s linkki on ylhäällä SAN-verkon kytkimen ja ESXi Serverin välillä. Lauantain agendaksi tuleekin NAS-levypakan rakentaminen loppuun, SSD-levyn lisääminen Z-konfiguraatioon välimuistilevyksi ja koko pakan asentaminen ja nosto ylös odottamaan ESXi Serverin liittymistä SAN-verkkoon.

ESXi:n muistimäärä (8GB) ei estä levypakan nostamista ESXi:n näkyville tai edes serverin luomista testiksi, joten tilanne muistien suhteen ei ole kriittinen tässä kohtaa.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

J.Jäntti

Sähköpostia pukkasi Jimm's:ltä: Korvaavat muistit ovat lähteneet Postin kuljetettavaksi.
Tässä nähtiin taas kerran hämmentävä nopeus, sillä kyseisten muistien toimitusaika oli 3-10 työpäivää ja nämä muistit lähtivät liikenteeseen kahdessa työpäivässä. Äärimmäisen kunnioitettava suoritus, kättä lippaan!
Turun puolella paketti pyörähti lajittelussa 23.3.2015 kello 17:07, joten nyt sitten jännätään, josko tänään olisi SmartPOST-laatikossa haettavaa. Mikäli on, saa ESXi Server viimeinkin muistimääränsä tuplattua.

Havaintoni levypakan toimivuudesta ESXi Serverillä ovat olleet hyvin rohkaisevia. Testiksi ylös ajettu virtuaalikone on toiminut moitteettomasti ja kiduttanut Gigaista SAN-verkkoa parhaimmillaan 650Mbit/s nopeudella. Rohkaisevia ajatuksia tosin karsi hieman se, että tuli havaittua pullonkaula rakennetussa koneessa ja se on prosessori, joka on tehtäväänsä aivan liian kömpelö ja kuuma; Se käy pahimmillaan liki 70°C lämmöillä kun vain yksi virtuaalikone käpistelee levypakkaa ja kaikkien näiden lisäksi härveli imee sähköä keskivertokuormitettuna 185W, joka on ihan liikaa.

Näin ollen jotain täytyy tehdä - Ja niin myös tehdään: Samalla kertaa, kun ESXi:n muistit vaihdetaan, tulee käytöstä pois jäävät 8 Gigatavua asennettua toiseen, ESXi Serverin spekseillä varustettuun koneeseen, jonka kotelon kokoluokka on tosin pienempi, mutta speksien mukainen virrankulutus täyskuormalla on 71W. Se on lähtökohdaltaankin hiljaisempi ja prosessori tämänhetkistä huomattavasti tehokkaampi, joten verrokkina tämänhetkiseen tehoimuriin se on ylivoimainen. Koska ZFS-levyt ovat jo kolmeen otteeseen todettu vikasietoisiksi ja alustariippumattomiksi, ei kynnystä laitteiston vaihtoon juurikaan ole ja levytkin saadaan kaikki saman ohjaimen alle, samalle nopeusluokalle (Ovat nyt hajallaan vanhan PCI-väyläisen levyohjaimen ja emolevyn levyohjaimen kanssa). Levypakka joutuu tosin toimimaan hetken ajan ilman välimuistina toimivaa SSD:tä, mutta se lisätään, kun Jimm's saa toimitettua urospuolisella Berg-liittimellä varustetun SATA-virta+data-kaapelin. Tosin on pakko varautua myös siihen etteivät he saa toimitettua sitä lainkaan (oli toimitusajaltaan "Ei vahvistettu" ja päivä-pari tilauksen jälkeen tuote vain hävisi heidän valikoimistaan), joten jos niin huonosti käy, edessä on "Juha leikkaa, juottaa, ja kiroaa"-niminen ohjelmanumero, jossa Berg-liittimestä muovataan SATA-virtaliitin.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

J.Jäntti

Muistit saapuivat eilen, kuten odotinkin, mutta kelloajaltaan melko myöhään: Paketin saapumisilmoitus pöllähti puhelimeen vasta kello 18 jälkeen ja Murphyn lakia noudattaen olin tietenkin käynyt kaupassa ja siellä todennut ettei pakettia näy, ei kuulu. Näin sitten saikin tehdä kaupan liepeille toisen reissun paketin noutaakseni.

Asennus aloitettiin saman tien kun kotiin pääsi takaisin. Hermoja alkoi kummasti kiristämään siinä vaiheessa, kun kone lähti käyntiin, ESXi aloitti lataamaan kaikki tarvittavat datat nippuun ja jäätyi kun piti siirtyä käyttöliittymämoodiin. Katselin ruutua hetken aikaa ja ajoin sitten koneen alas. Totesin, että Fallback-strategia pitää ottaa käyttöön, joten oma työasemakoneeni sai luvan luopua Kingstonin HyperX 10th Anniversary Edition-muisteistaan ja Beast-sarjan muistit menivät tilalle. Työasemakone ei ollut yhtä mieltä uusien muistien spesifikaatioista, koska ne olivat manuaalisesti lukittu, joten muokkasin ne muistien SPD-informaation tasolle varmistaakseni että muistit pelaavat kuten pitää. Kone pysyi stabiilina ainakin sen aikaa mitä se oli päällä vielä tuon jälkeen, eli noin tunnin verran).

Suurin jännitys koettiin ESXi:n kohdalla, miten kone reagoi muisteihin, vaikka aiemmin kaikki toimi kuten pitikin. Jännitys oli sikäli turhaa, sillä kone nousi ylös, pääsi käyttöliittymämoodiin ja toivotteli, että "16 GiB memory" kertoillessaan samalla mitä palikoita nostellaan parhaillaan ylös. Hypervisor heilahti ylös ja pääsin käpistelemään konetta kuten aiemminkin. Tiesin kyllä, että Fujitsun emolevy, niiden oma emolevy kun on, voi olla kranttu muistipiirien suhteen, mutta että noin kranttu, ettei yksi maailman parhaimmaksi yhteensopivuudessa luokitellun muistivalmistajan muistipiiri ole riittävän hyvä, mutta toinen samaan sarjaan kuuluva muisti kelpaa. Pienet ovat toleranssit noilla koneilla, näemmä. ::)

Jimm's:ltä tuli kuin tulikin lopulta ilmoitus, jota periaatteessa osasin odottaa: He eivät pysty toimittamaan kyseistä tuotetta enää, koska toimittajallakaan ei sitä ole enää saatavilla. Näin ollen suunnitelmiin tuli muutos ja tänään alkaa "Juha leikkaa, juottaa, ja kiroaa"-ohjelmanumero. Viimeksi olin joutunut tekemään muutoksia PC:n virtalähteeseen hieman yli 15 vuotta sitten, jolloin korvasin Berg-liittimen Molex-liittimeksi. Arvio on, että valmista tulee noin kymmenessä minuutissa, jonka jälkeen käytössä on neljä SATA-virtaliitintä kolmen sijaan.

Eli nyt, kun ESXi Server on saatu lopulliseen muotoonsa, on aika kääntää huomio levypakkaan. Sen muovaaminen lopulliseen muotoonsa alkaa niinikään tänään.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

Naruskan Ukka Matinpoika

Aiheuttaako tämä tekniikan päivittäminen ongelmia sääasematietojen vastaanottamisessa vai onko häikkä täällä omassa päässä?

Kovin ovat pitkät päivitysvälit, äsken näkyi kellossa joku vajaa puoli tuntia ja sääkoneen resetoinnin jälkeen lähetti kait kerran nomaalisti, mutta sitten on kertynyt taas kuutisen minuuttia ja nyt jo kymmenkuntakin...

Aamuyöllä näytti hiukan siltä, etten päässyt millään koneella FinWX:n millekään sivulle... :o ???

www.naruska.com

J.Jäntti

Lainaus käyttäjältä: Naruskan Ukka - torstai, 26.03.2015, 08:03
Aiheuttaako tämä tekniikan päivittäminen ongelmia sääasematietojen vastaanottamisessa vai onko häikkä täällä omassa päässä?

Kovin ovat pitkät päivitysvälit, äsken näkyi kellossa joku vajaa puoli tuntia ja sääkoneen resetoinnin jälkeen lähetti kait kerran nomaalisti, mutta sitten on kertynyt taas kuutisen minuuttia ja nyt jo kymmenkuntakin...

Aamuyöllä näytti hiukan siltä, etten päässyt millään koneella FinWX:n millekään sivulle... :o ???

Ongelma, josta kerrot taitaa olla tämä, joka tuli juuri korjattua. FinWX:n serveri ja tietoliikenne pelaavat tällä hetkellä normaalisti ja niitä vahditaan kuin haukka.
Eilen suoritettu päivitystyön osatehtävä ja nyt tapahtunut katkos eivät liittyneet mitenkään toisisiinsa. Tekniikan päivittämiset ovat vielä taustatöitä, eivätkä siten vielä tässä kohtaa vaikuta FinWX:n sivuston toimintaan lainkaan. Tämä johtuu siitä että laitteet, joihin nuo työt kohdistuvat, ovat täysin eri vehkeitä kuin FinWX:n serveri itse ja vaikka ovatkin samassa sisäverkossa (paitsi levypakka joka on omassa erillisverkossaan), eivät ne häiritse FinWX:n toimintoja millään tavalla.

Siinä vaiheessa, kun nämä tekniset työt alkavat vaikuttamaan FinWX:n sivuston toimintaan, aikataulutetaan se ja asia ilmoitetaan aina etukäteen riittävän pitkällä varoitusajalla täällä, sekä tietenkin FinWX:n ylläpidon Twitter-tilillä
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

J.Jäntti

Vanha levypakkakone pääsi ansaitusti pitämään lepopaussia, kunnes sille keksitään joku parempi funktio.
Levyt kasattiin uuteen koneeseen ja kone käynnistettiin samalla kun tarkkailtiin, miten Berg-liittimen vaihto SATA-virtaliittimeksi lopulta onnistui. Koska savua ei muodostunut ja SSD-välimuistilevy joka tuohon modifioituun kaapeliin oli kytketty vastasi BIOSin geometriakyselyyn kiltisti, katson suoriutuneeni työstäni kunnialla. ;D

Koska kyseessä oli eri sisuskaluilla varustettu kone (pois lukien levyt ja Gigabitin PCIe-verkkokortti), piti luonnollisesti koko NAS4Free-järjestelmä nostaa taas nollasta ylös. Koska nyt kyseessä oli jo kuudes kerta, kun asennus tuli tehtyä, alkoi homma olemaan jo niin rutiinia, että levypakka oli puolessa tunnissa täydessä iskussa, näkyvillä, iSCSI-linkki ESXi Serverille pystyssä ja levypakassa oleva virtuaalikone käynnissä.

Koska nyt sekä ESXi Server, että levypakka ovat molemmat muovautuneet lopulliseen muotoonsa, aletaan testaamaan sekä levypakkaa, että ESXi Serveriä toden teolla, jotta yllätyksiä ei synny siinä vaiheessa, kun FinWX:n serveri muunnetaan fyysisestä koneesta virtuaalikoneeksi.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

J.Jäntti

Virtualisointitesti on suoritettu.
Testiin joutui 1-Wire-verkkoa pyörittävä ja UPSia valvova kannettavani, jolle tein konversion fyysisestä koneesta virtuaalikoneeksi.
Kuten aiemminkin, mitään ongelmaa ei esiintynyt konversion yhteydessä ja virtuaalikone vastaa nyt sisäverkosta kuin mikä hyvänsä fyysinen kone. Samalla kertaa siirsin USB-palikat ESXi Serveriin kiinni ja totesin ilokseni että ne näkyivät virtuaalikoneelle kuten piti ja virtuaalikone pääsi niihin kiinni ja pystyi kommunikoimaan niiden kanssa kuin ne olisivat olleet suoraan koneessa kiinni. Ohjelmat jotka niihin tukeutuivat toimivat myös täysin virheettömästi. Tähän hetkeen mennessä kaksi fyysistä konetta on saatu virtualisoitua ja näin ollen saatu pois syömästä sähköä. Testit ovat olleet kaikki erittäin rohkaisevia ja näin ollen kynnys siirtää itse FinWX:n serveri virtuaalikoneeksi on madaltunut huomattavasti.

Levypakka itsessään toimii muutoin loistavasti, mutta huomio kiinnittyi siihen, että se ajoittain generoi varoituksia ESXi Serverille lisääntyneestä keskimääräisestä I/O-viiveestä, joka heilahteli paikoin rajustikin, ollen pahimmillaan jopa kahden sekunnin luokkaa. Levypakan I/O-viiveeseen vaikuttavat monet osatekijät mutta niistä yksi merkittävin on ZFS-levypakan yksi levyistä, joka kellottaa eri siirtonopeutta, kuin muut järjestelmän levyt ja joka aiheuttaa odotusta. Vaikka tilanne kuulostaakin pahalta, se ei ole sitä todellisuudessa, sillä virtuaalialusta ei vielä kahdenkaan sekunnin keskimääräisellä I/O-viiveellä vielä ala saamaan mitään virtuaalikoneita pysäyttävää "Hui sun helv**n per**le, se on loppu ny!"-tyylistä hepulia. Koska virtualisointialusta toimii luotettavasti ja virtuaalikoneet toimivat luotettavasti, on aika siirtyä seuraavaan vaiheeseen siirto-operaatiossa, joka on FinWX:n serverin valmisteleminen P2V-konversiota varten.

Alustavasti konversio on tarkoitus suorittaa joko viikon 14 viikonloppuna (04.-05.04.2015) tai viikon 15 viikonloppuna (11.-12.04.2015). Kun konversio on suoritettu, siirretään fyysiseltä serveriltä Boltekin tutkakortti ESXi Serverille ja ohjataan virtuaalikone käyttämään sitä.

Konversioajankohdasta tehdään erillinen katkosilmoitus. Pitäkää hatuistanne ja turvakaaresta kiinni, sillä kohta alkavat isot siirrot!! ;D ;D
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------