Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Talvi 2014-2015

Aloittaja Naruskan Ukka Matinpoika, keskiviikko, 03.12.2014, 19:26

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Naruskan Ukka Matinpoika

Joulukuun alku on lisännyt Lapin lumimäärän 30:n sentin paremmalle puolelle. Jotenkin on sellainen perstuntuma, että talvi saattaisi pitää otteensa, kun routaakin on maassa moneen vuoteen. Viimeisin tieto roudan syvyydestä on rapiat 20 senttiä kulkupaikoilla.

Lunta näyttäisi tulevan tänäänkin eilisen malliin. Mummelin kanssa ajelimme kohtuullisessa myräkässä eilen Rovaniemellä mutkin. Poissa ollessamme oli Naruskalla sadellut toistakymmentä senttiä. Linkomies kävi ne aamulla siivoamassa pois, mutta huomenna aamulla saattaa lumityö taas odotella.

Vuodenvaihteeseen mennessä talven lumista kerääntyy puolet, jos vanhan kansan sanontaan luottaminen on. Puoli metriä ei tätä rataa ole kuin ajan kysymys jo ennen vuodenvaihdetta, joten Joulupukki päässee täältä kolmen viikon päästä liikkeelle perinteisin kulkuneuvoin. Eri asia on, kuinka pitkälle lumirajaa silloin on täältä etelään päin, mutta nyt näyttää ihan oikealta hyvältä talvelta...

Autoilussa on omat haasteensa. Samoin joillakin puilla on kohta ongelmia lumikuormiensa kanssa, kuten kuvista saatatte huomata. Koivut ovat nuupallaan ilmeisen laajalla alueella Lapissa. ;)

www.naruska.com

Jussa

Taivalkoskellakin alkaa näyttämään talviselta viimepäivien lumisateiden johdosta. Lunta on nyt mittarissa 21cm. Routaa liene selvästi enempi kuin Naruskalla, sillä käytännössä marraskuu oli lumeton ja pakkasia kuitenkin piti väliin. Piha ainakin on jo noussut kuin keväällä ainai :o Teräsjäätä kuuluu järvillä olevan 20-40cm ja kalastajat kulki autoilla aina viimepäiviin asti pyydyksillään. Nyt se taisi loppua ja on otettava muut vehkeet käyttöön.

Naruskan Ukka Matinpoika

Tuossa talven aloitusjutussa mainitsin lumen painosta nuupallaan olevat puut Lapissa. Viime yönä alkoivat ongelmat näkymään ja tuntuman sähkökatkoksina. Muusta osasta Lappia en uutisia vielä ole katsellut, mutta Naruskalla oli ennätyspitkä yhtenäinen sähkökatko, joka kesti 4-5 tuntia. Sen lisäksi on sähköjä yritetty kytkeä päälle onnistumatta ainakin kymmenkunta kertaa, joten UPSin pingaamista on saanut kuunnella yön aikana riittävästi... :o

Tilanne saattaa olla edelleen päällä, koska lumensyvyys alkaa Naruskan alueella olemaan 40 senttiä. FMI:n asemalla se on jo kasassa ja Ukallakin vain senttiä vaille.

Paikallinen sähköfirma ilmoitti viikko sitten nostavansa siirtohinastossa maksuja vajaat 20 prosenttia. Syynä toimintavarmuus. Ei muuta kuin töihin pojat vaan linjoille ja kaapelia routamaahan ja puuta surutta nurin avolinjojen lähialueelta... >:(

www.naruska.com

Naruskan Ukka Matinpoika

Nollakeli lähestyy. Ja tuulee. Saattaa tulla tykkylumille puista lähtö. Mutta ennen lähtöä saattaa tulla muutamakin sähkökatkos, josta oireita on ollut jo pitkin päivää. Kymmenkunta kertaa on upsit pinganneet.

Satoja kiloja olivat jotkut metsäntutkijat mittailleet yhdestä ainoasta puusta pudotettuja lumia olleen. En ole itse nähnyt tai kuullut uutista kuin yhden kauppareissulla tapaamani tuttavan kuulemana ja kertomana. Isoissa puissa sopii helpostikin olemaan satoja kiloja, koska paljon on oksia jo antautunut ennen tuulen heilutteluakin.

Saattaa Lapissa olla ongelmia, ennen kuin tilanne vakiintuu... :o

www.naruska.com

J.Jäntti

Jos Ukan mainitsema lumiraja jossain on, niin Helsinki on kaukana kyseisen rajan vastapuolella.
Näin itsenäisyyspäivänä, observaatiopisteellä lämpötila keikkuu +2°C kohdilla ja keliolosuhteet ovat pilviset, sumuiset ja tuuliset ja kun päälle laitetaan vesisade, jossa on pieni vivahde räntää (tai ainakin sen kylmyyttä), ei keliä voi luonnehtia kauniiksi. Ulkona oleminen ei ole tuossa kelissä pätkän vertaa hauskaa, koska alas satava vesi tuntuu jäätyvään naamaan kiinni, mutta kuten naapurini vanhan kotiosoitteeni liepeiltä viisaasti sanoi "se on pukeutumiskysymys".

Marraskuun puolella oli Helsingissäkin sentään hetkellisesti lunta ja pakkasta, mutta siitä riemusta pääsi nauttimaan vain muutaman päivän ajan ja sitten iski tuttu harmaus ja pimeys jälleen.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

Leka

Kyllä kateeksi käy Ukan maisemia. Synkkää ja pimeää on näillä näkymin täälläkin tarjolla seuraavat 1½ viikkoa :( Viimeisimmästä lumisateestakin on jo pari viikkoa.
Ainoa positiivinen asia öljylämmittäjän näkökulmasta on se että lämpötila on pysynyt reilusti normaalia korkeimmissa lukemissa :)

Sääasema Vilppula - Davis Vantage Pro2 Wireless

Argonex

Auramiehen kannalta tää talvi alkaa olemaan taas aika surkea esitys, ellei kohta muutosta tule. Pari vuotta taaksepäin oli aina hirmunen kiire auraamaan ennenkun kerkee satamaan uutta lunta, vaan mikäpä on tilanne nyt. Kiireellä auraamaan ennenku kerkeevät sulamaan pois. On tää kyllä melkosen ankeeta menoa, vettä vaan sataa :(
Kun kiekuu uljas kukko laella tunkion, niin tietää joka ukko, sään muutos tulos on. Voi tulla poutaa sadetta, voi tulla pakkas sää, voi myöskin käydä niin että entiselleen jää

spege

Taisi olla 10 kerta kun satoi lunta, viime yön aikana hävisi vajaat 10 senttiä pois. Tähän mennessä korkeintaan muutaman päivän maassa, usein sulaa jo seuraavana päivä. Nyt taas todella synkkää.
FLC foorumissa nimimerkki Speijo.

Naruskan Ukka Matinpoika

Naruskalla on auramiehillä hiukan parempi osa. Ei tosin ole Ukan pihaa taittu käydä linkoamassa kuin neljästi tänä talvena, kun ihan ensimmäisten lumien annetaan hiukan polkeentua pihamaalle, niin ei kolhiinnu linko sepelissä.

Eilen linkomies sai Ukalta ylimääräisen tehtävän, kun käskin häntä tökkimään etukuormaajalla tuonne postilaatikolle johtavaa sisääntulotietä reunustavia koivuja, joiden oksissa oli reippaasti tykkylunta. Yksi koivunoksa jo katkesi päivänä muutamana rungosta irti ja päätti pudota kulkuväylälle. Eikä mikään risu, vaan tyveltään reiden paksuinen oksa, joka taatusti olisi jonkun päähän osuessa tiennyt sairaalakeikkaa.

Linkomies putsaili onnistuneesti kymmenkunta koivua. Muutenkin tykkylumivaara on tämän päivän aikana vähentynyt huomattavasti, kun luonto on itse pudotellut lumia lämpötilan käytyä hiukan plussalla ja tuuli on ravistellut ja auttanut puuparkoja riisumaan ylimääräisiä lumipalttoita pois päältä. Samalla ovat sähkökatkokset selkeästi vähenemään päin, eli rapia vuorokausi on jo katkotonta aikaa takana. Kop kop. ;)

www.naruska.com

weatherc

#9
Tätä vois kait jo kutsua matalapaineeksi.  :P
Kuva Saksalaisten DWD:n datasta, FMI:n Hirlamilla on muutama pykälä korkeampaa lukemaa..

EDIT: Jotain sään kummalisuudesta kertonee myös se että perjantaiksi pukkaa kohonneita ukkosarvoja kun kesällä konsonaan, CAPE ~500 J, Lifted -2 K. Olen jo muutaman päivän ihmetellyt omaa WXSIM:iä että mistä se on ukkoset kaivanut esiin näin keskellä joulukuuta mutta nyt on WRF liittynyt mukaan kerhoon.