RasPi + Ultrasonic = lumensyvyysmittari

Aloittaja weatherc, tiistai, 30.09.2014, 23:43

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

weatherc

Tuli tuossa mieleen idea kun siivoilin romulaatikkoa ja törmäsin tuon Ultrasonicin SRF02 anturiin ;D
(http://www.robot-electronics.co.uk/acatalog/Ultrasonic_Rangers.html)

Jospa kokeilis saada ulos dataa siitä RasPi:ssä, Linukkahan on ziljoona kertaa kätsympi tällaisille pikku kyhelmille mitä Wintoosa.
Kamerana toimiva RasPi joutas siten tauolle kameratehtävästä ja eikun kokeilemaan.
Ensikokeilun tulos: Toimii :)

Noin manuaalisesti ajettuna tuossa pöydällä käyttäen ohjelmaa jonka löysin niin ulos tulee ihan OK:n oloista lukemaa. Mittanauhalla mittauna 80 cm, Ultrasonic 80 cm.
Toisin sanoen, tätä pitää kehittää eteenpäin :)

I2C:n enabloiminen RasPi:ssä: http://skpang.co.uk/blog/archives/575
SRF02: www.robot-electronics.co.uk/htm/srf02techI2C.htm
RasPi ohjelma-esimerkit:
- http://www.robot-electronics.co.uk/htm/raspberry_pi_examples.htm
- http://davstott.me.uk/index.php/2013/04/07/raspberry-pi-sonar/
- https://github.com/davstott/piTank/tree/master/range - tuosta kokeilin rpi_srf02.c jolla toimii





iccb

Katos, eipähän oo kallis kikkare, täytynee laittaa tilaukseen jossain välissä... Laittetkos ketjuun lisää infos kun oot saanu kikkailtu?!..  ;D

weatherc

Juu.
Mitä olen huomannut näiden kikkareiden kanssa on se että on pirun vaikeaa löytää sopivaa laatikkoa niille. RasPi:kin tarvis saada siten että kaikki liittimet olisi laatikon sisällä ja vain johdot tulisi läpi eli sais olla sellaiset 10x15 cm. Ja sitten kun löytää sopivan kokoisen lootan niin se putiikki kiskoo siitä 20€ sen 3€:n sijaan...Onhan noita isompia lootia vaikka huru ja paljon mutta kun se saisi olla silleen sopivan kokoinen... :P

Tuo rpi_srf02.c jolla kokeilin ei ole kuin muutaman hassun rivin ja siten vois varmaan olla aika simppeli muokata että että se ottais vaikkapa 10 lukemaa ja antais siitä ulos keskiarvon. Orginaali muodossa se printtaa ulos 300 lukemaa sellaisenaan. Vielä kun pystyis syöttämään sille suoraan "pohja-etäisyyden" (eli milloin lumensyvyys pitäis olla 0 cm) ja se osais siitä laskea sen valmiin syvyyden niin avot.

weatherc

Mainio kikkare-tilpehöörikauppa: http://www.electrokit.com/ ;D

Vertailuna, RasPi:n kameramoduuli, Electro:kit 26.77€, Partco 34.47€

weatherc

#4
Mittari toiminnassa tuossa pöydän kulmalla :)

Eli lyhyesti:
- kytke kikkare noiden mukaan i2c-väylään: http://www.robot-electronics.co.uk/htm/srf02techI2C.htm ja http://www.robot-electronics.co.uk/htm/raspberry_pi_examples.htm#I2C. Omassa protossa on kaapelia jatkettu normi 4-karvaisella puhelinkaapelilla.
- enabloi i2c tuon mukaan: http://skpang.co.uk/blog/archives/575
- käännä liitteenä oleva lievästi muokattu pätkä gcc:llä, gcc rpisrf02.c -o srf02
- hae lukema, sudo ./srf02 72

Esimerkissä on oletettu 0-taso asetettu 72 cm:iin, tuloksena kun etäisyys on 70 cm on: Raw: 70, Depth: 2, Offset: 72
srf02 tallentaa rangeOutput-nimisen filun samaan kansioon, sen sisältö on:
time,rawdepth,snowdepth
1412184048,70,2

Filun nimeä ja sijantia voi muokata rpisrf02.c:ssä ennen kääntämistä


djmake

Jos tuollaista aikoo rakentaa, niin kannattaa varmaan tsekata tuo vk:n poisto: http://www.verkkokauppa.com/fi/product/30562/dkjmq/Raspberry-Pi-yhden-piirilevyn-tietokone
RasPista tuli tuo Model B+ ja myyvät sen tieltä pois aikaisempaa jokseenkin sopivaan hintaan.

Mitä siihen lootaan tulee, niin kyllä... Laadukas laatikko pyrkii maksamaan. Vastaavasti ainakaan ulos asentaessa ei ole mitään mieltä säästää sitä muutamaa euroa ja huonossa tapauksessa monen kympin sisuskalut ovat hetkessä pilalla sen takia.
Mutta sähköliikkeen kautta kannattaa kokeilla. Edullinen IP55 muovikotelo esim kokoa 153*113*77 maksaa vitosen puoleen ja toiseen + alv. Vähän kalliimmastakin liikkeestä pitäisi irrota ihan siedettävään rahaan. Sitäpaitsi weatherc:llä on se etu, että Finnparttia on melkein naapurissa. Ainakin osassa sähkötarvikkeista hinnat ovat varsin kohtuullisella tasolla. Ei muutakuin hakemaan sieltä kasa koteloita ja muuta tarpeellista.

weatherc

LainaaAinakin osassa sähkötarvikkeista hinnat ovat varsin kohtuullisella tasolla. Ei muutakuin hakemaan sieltä kasa koteloita ja muuta tarpeellista.

Kiva kun tuostakin olisi tiennyt...Niitten PDF-hinnasto on kyllä aikamoinen ja ainakin mun läppärillä liki mahdoton plärättävä kun se jatkuvasti lataa sivuja. Tosin juuri nyt en tartte tilpehöörejä mutta pitääpi pistää se korvan taakse.

djmake

Lainaus käyttäjältä: weatherc - torstai, 02.10.2014, 14:41
Kiva kun tuostakin olisi tiennyt...Niitten PDF-hinnasto on kyllä aikamoinen ja ainakin mun läppärillä liki mahdoton plärättävä kun se jatkuvasti lataa sivuja. Tosin juuri nyt en tartte tilpehöörejä mutta pitääpi pistää se korvan taakse.

No nyt tiedät... Tuokin on taas sellainen, mitä ei ole tajunnut mainita :-[ Itsellä noiden luettelo on palvellut melkoisen pitkään siinä, kun pitää joidenkin tavaroiden hintatasoa hieman katsella ja kustannuksia miettiä. Ja on sieltä tavaraakin tullut tilattua. Tosin se 75 euron minimi ei oikein palvele yksittäisten tavaroiden kohdalla, mutta vastaavasti muista tukuista ei yksityishenkilönä liiemmälti tavaraa tarvitse hakea ollenkaan.

Kannattaa muuten ladata se hinnasto koneelle ja avata suoraan pdf-readerissa, eikä millään selain-plugarilla. Ainakin foxitin kanssa selaaminen on varsin sujuvaa niin hitaallakin koneelle. Ja tuohan on nykypäivänä sikäli harvinainen paikka, että lähettävät ihan paperisenakin saman luettelon, kunhan vaan pyytää.

Pitäisiköhän täällä olla joku pysyvästi pinnalla oleva ketju, jonne voisi kerätä vinkkejä ostopaikoista? Tyyliin liike, paikkakunta, webbiosoite, eritysala tms.

weatherc

LainaaItsellä noiden luettelo on palvellut melkoisen pitkään siinä, kun pitää joidenkin tavaroiden hintatasoa hieman katsella ja kustannuksia miettiä. Ja on sieltä tavaraakin tullut tilattua. Tosin se 75 euron minimi ei oikein palvele yksittäisten tavaroiden kohdalla, mutta vastaavasti muista tukuista ei yksityishenkilönä liiemmälti tavaraa tarvitse hakea ollenkaan.

Totta kyllä. Toisaalta tulee täältäkin sellaiset 40 km yhteen suuntaan tuonne Perniön perämetsään jos lähtee hakemaan tilperhööriä paikan päältä. Eikä kyllä Partco-tyylinen verkkokauppakaan olis paihitteeks tuolle firmalle, tuo heitin websivu kun ei nyt oikeen "ajan hermolla" ole :P

LainaaPitäisiköhän täällä olla joku pysyvästi pinnalla oleva ketju, jonne voisi kerätä vinkkejä ostopaikoista? Tyyliin liike, paikkakunta, webbiosoite, eritysala tms.

Vois muuten olla ihan hyvä idea kerätä kaikki putiikit yhteen ketjuun.

Lainaa
Kannattaa muuten ladata se hinnasto koneelle ja avata suoraan pdf-readerissa, eikä millään selain-plugarilla.
Readerillä mä sitä pläräsin tuossa aikasemmin samalla kun tallensin sen talteen, ainakin tämän FF:än plugari kun on aivan surkea.  :)

Pby11