Sääaseman sijoituspaikan vaikutus lukemiin

Aloittaja yka, tiistai, 08.07.2014, 18:02

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

systeemi

Lainaus käyttäjältä: weatherc - keskiviikko, 09.07.2014, 20:22
Lainaus käyttäjältä: systeemi - keskiviikko, 09.07.2014, 20:13
On säteily suoja, daviksen säteilysuoja ja puhallinkin löytyy. En tiedä onko se niin väärin että jonkin verran aurtingonpaiste vaikuttaa. Olen ajatellut vaikka aurinko ei anturia pääse lämmittämään niin koko ympäristön lämpötilaa se nostaa kuitenkin. Josta johtuen lämpötila nousee olkoon säteilysuojat millaisia tahansa.

Mielestäni ei ole. Se mikä lienee ukankin taka-ajatus on pikemminkin nuo jotka eroavat reilusti lähiympäristön muihin asemiin, ei pienet 1-2 asteen erot. Jos asema kertoo 33 astetta kun muilla on 25 niin se on selvä virheluku, ei se että se kertoisi 26 tai 27. Jälkimmäinen ero kun voi tulla jo riippuen siitä että onko aurikoista vai pilvistä anturien kohdalla.

Toki isot erot on virheitä, mutta mikä on iso ja mikä ei: Menee taas hiuksen halkomiseksi  :P

Sääasema Nauska, Kemi

www.kemiweather.fi

weatherc

Lainaus käyttäjältä: systeemi - keskiviikko, 09.07.2014, 20:26
Toki isot erot on virheitä, mutta mikä on iso ja mikä ei: Menee taas hiuksen halkomiseksi  :P

Tuo on juuri se ongelma.
Pikaisesti ajateltuna se riippuu tilanteesta:

- Aurinkoinen hellepäivä, tasainen pilvinen keli => suht pienet erot
- Ukkostapainen kylmärintama, selkeä pakkasyö => isot erot

Toinen ero voisi olla suunta:

- Lämpenee suht hitaasti => jos lämpenee liian nopeasti se on aurinkolämmitetty => kysymys onkin että mikä olisi "sallittu nopeus" niin ettei se nappaa kevät/syys-päiviä jossa isot erot yön ja päivän välillä
- Kylmetä voisi nopeastikkin

Naruskan Ukka Matinpoika

Ukka ei ainakaan tunnusta olevansa hiuksienhalkojatyyppiä. Heitin lämpötilojen osalta sivulauseessa kommentin, josta poikiintui keskustelu, joka toivottavasti ei lainehdi vesilasista yli.

Tapanani on aamusta ensimmäisenä vilkaista Henkan EWN:n toplistat, koska niistä saa hyvin käsityksen kaikista olennaisista sääoloista. Kun jo aamusta tai aamupäivästä jonkun aseman lämpötilat heiluvat korkeammissa lukemissa, mihin iltapäivänkään mittaukset  lähialueella yltävät, niin se aina ihmetyttää pientä kulkijaa. Noissa listoissahan lukemat ovat kunkin vuorokauden alusta nollaantuneet, jos oikein olen asian ymmärtänyt.

Kesällä normipäivänä lämpimin ajankohta ajoittuu iltapäiväkolmen ja kuuden välille noin keskimäärin. Lämpötiloissa saattaa mihin aikaan vain olla suuriakin pudotuksia esimerkiksi ukkoskuuron tms. vuoksi, mutta normaalina lämpimänä sateettomana kesäpäivänä lämpötilakäppyrä pääsääntöisesti näyttää suunnilleen samalta. Aamuyöt ja vielä aamupäivätkin ovat iltapäivää viileämmät normipäivänä.

Ukallakin on keittiön mittari itäseinällä suojaisassa talon sisäkulmauksessa. Se mittari hilippoo monesti jo ennen puoltapäivää kolmenkympin ja neljänkympin välissä, eli ei tiedä varjolämpötilasta mitään. Ukan sääaseman mittari vuorostaan sijaitsee talon länsipuolella katveessa, eikä mittari ole mihinkään aikaan päivästä suoran auringonvalon saavutettavissa. Talon varjon lisäksi se jää kesällä lehtipuiden ja muunkin puuston varjoon. Ja anturin kautta kulkee ilma pystyputkessa laitetuulettimen kierrättämänä yötä päivää ja kesää talvea. Vastakkaisilla puolilla taloa olevien mittarien luvut eroavat varsinkin kesällä suurestikin. Auringon lämpövaikutus kertaantuu tuulettomalla suojaisalla seinustalla.

En ihan tarkasti tunne virallisen mittauspisteen kriteerejä. Pidän kuitenkin suoran auringonvalon vaikutuksen eliminoimista mahdollisiman vähäiseksi tärkeämpänä kuin sitä, että mittari altistuu suoralle auringonpaisteelle.

FMI:n Naruskan aseman mittarit ovat kaikista ilmansuunnista alttiina auringonpaisteelle kesää talvea. Ei sieltä kuitenkaan ihan höpöjä lukemia tule kuumimpanakaan hellepäivänä. Asteen tai pari tai kolme jos siellä näyttää lämpimämpää kuin Ukalla tai päinvastoin, niin se on kai sitä paikallista eroa, jota on ja kuuluukin olla. Vuorokautiset käyrät kulkevat kuitenkin suht yhteneväisesti. ;)

www.naruska.com

ahpe

LainaaEn ihan tarkasti tunne virallisen mittauspisteen kriteerejä. Pidän kuitenkin suoran auringonvalon vaikutuksen eliminoimista mahdollisiman vähäiseksi tärkeämpänä kuin sitä, että mittari altistuu suoralle auringonpaisteelle.

FMI: n sivuilta löytyi lämpötilanmittauksesta seuraavaa:

Ilman lämpötilan mittaus vaatii tarkkuutta
.
.
Ei-ammattimaiseen mittaukseen tarkoitetun suojan mittausvirhe voi olla jopa 5-7 astetta, ilman suojaa olevalla mittarilla ero voi olla vieläkin suurempi.
.
.
Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n vaatimaa tarkkuutta ei kotikonstein saavuteta, mutta yhden asteen tarkkuuteen voidaan käytännössä päästä. Tällöin anturin tulisi sijaita esimerkiksi yksinkertaisessa suojuksessa, joka suojaa mittaria sateelta, mutta jossa ilma pääsee vapaasti vaihtumaan. Tämä suoja tulee sijoittaa mahdollisimman varjoisaan, mutta samalla mahdollisimman avoimeen paikkaan. Metsikön, puuston tai rakennusten avoin pohjoispuoli ovat soveliaita paikkoja. Anturi tulee kuitenkin sijoittaa riittävän etäälle rakennuksista. Käytännössä jo 20 cm on riittävä, mikäli seinustaan ei aurinko pääse paistamaan.

http://ilmatieteenlaitos.fi/ajankohtaista/471354

Naruskan Ukka Matinpoika

Aika selkeää tekstiä löytyy muualtakin heidän sivuiltaan. Alla olevasta linkistä kopioitu pätkä tekstiä:

http://ilmatieteenlaitos.fi/saahavainnot

"Sääasemat:

Ilmastollisesti edustava havaintopaikka kuvaa paikkakunnan yleistä ilmastoa ja silloin mittauksessa pyritään sijoittamaan mittarit avoimelle kasvuston ympäröimälle kentälle. Muusta ympäristöstä poikkeavat maastonkohdat kuten mäen harja, jyrkkä rinne tai notkelma eivät ole ihanteellisia sijoituskohteita.

Merellisillä havaintoasemilla, kuten majakoilla, antureiden sijoitteluun usein vaikuttaa se mihin niitä on ylipäätään mahdollista sijoittaa. Yhdellä tietyllä havaintoasemalla ei aina kyetä ilmastollisesti edustavasti mittaamaan kaikkia suureita, joten mittauskokoonpanossa esiintyy asemakohtaista vaihtelua. Esimerkiksi tuuli- tai auringon säteilymittaukset asettavat erityisiä vaatimuksia sääasemaympäristön avoimuudelle. Alla oleva kuva näyttää tyypillisen sääaseman laitekokoonpanon ja sen jälkeen kuvataan keskeisimpien suureiden mittausmenetelmiä.

Ilman lämpötila

Ilman lämpötila mitataan 2 metrin korkeudessa. Automaattinen mittaus tehdään Pt100-vastusanturilla, joka perustuu platinajohtimen resistanssin muutokseen lämpötilasta riippuen. Anturin resistanssi mitataan ja muunnetaan lämpötilalukemaksi sääaseman keskusyksikössä. Anturi on sijoitettuna hyvin tuulettuvan säteilysuojan sisään, joka suojaa mittausta suoralta auringon säteilyltä ja sateelta. Aiemmin lämpötila-anturi tai manuaalisesti luettu nestelämpömittari on ollut sijoitettuna valkeaksi maalatussa puusta valmistetussa kojussa 2 metrin korkeudella.

Ilman lämpötilaa mitataan myös läheltä maanpintaa, jolloin kyseessä on maanpintaminimilämpötilamittaus. Automaattimittaus tehdään kesäkaudella 5 cm korkeudella maanpinnasta keinonurmi- tai luonnonnurmialustalla. Mittausperiaate on sama kuin 2 metrin lämpötilamittauksessa. Maanpintaminimimittarin tulee olla avoimella paikalla, jotta maanpinnasta poistuva lämpösäteily ei esty ja mittaustulokset ovat edustavia."

Tuostahan sitä voi itse kukanenkin alkaa kotimittarin sijoittamista suunnitella... ;)


www.naruska.com

weatherc

Laitetaanpa CWOP-guide kehiin jossa sivulla noin 30 on taulukko eri asennuspaikkojen paremmuudesta (lontooksi)

Naruskan Ukka Matinpoika

Lainaus käyttäjältä: weatherc - torstai, 10.07.2014, 10:49
Laitetaanpa CWOP-guide kehiin jossa sivulla noin 30 on taulukko eri asennuspaikkojen paremmuudesta (lontooksi)

Naruskalle asti ei tästä linkistä aukene muuta kuin suomenkielinen EI ONNISTU tai sinne päin... :o

www.naruska.com

Leka

#17
Liitteenä hieman Davisin tekemää säteilysuojatestiä.

Edit: Jos liite ei aukea, niin tässä suora linkki testiin.

CWOP-guide ;)

Sääasema Vilppula - Davis Vantage Pro2 Wireless

weatherc

Kun katselee noita lämpötiloja niin oikeastaan ainut ryhmä jossa ei ole "virheellisiä" on metlaitosten asemat.
- Jotkut SYNOPit puskevat tasaisen väliajoin 40 lukemia. Nämä ovat usemmiten samat asemat (Atlantin öljynporauslautat) mutta täyttä varmuutta ei ole.
- Tiesääasemat puskevat välillä myöskin hassuja lukemia joskin ehdoton suurin osa lukemista ovat ihan OK (näin 37 astetta tänään jostain Kuusamon perukoilta)
- PWS:ät...Lievästi sanottuna ongelmallinen ryhmä. Tänäänkin ollut 37 asteen lukemia esim Norjasta jossa viralliset ovat olleet 32-33 astetta.
37 astetta on sallituissa rajoissa näin heinäkuuksi ja siksi se pääsee läpi.

Mitään vippaskonstia näiden suitsimiseen mulla ei ole mutta...
- Lämpötilan nousun seuraamista, jos liian nopeaa => virhe. Eli tämän rajan tiukentamista. Myös laskua pitää seurata mutta siinä voi olla isompi sallittu arvo jotta ukkostapaiset romahdukset tulisi läpi. Yleisin liian nopea laskuhan lienee jos softa syystä tai toisesta puskee 0.0 lukeman.
- 0.0 lukemat ovat oma ihan ongelmakategoriansa ja miten niistä pääsis eroon....
- Parempi systeemi jossa pystyisi laittamaan aseman "aurinkolämmitetyksi" niin että sen lämpötilaa ei lueta päiväsaikaan / johonkin aikaan päivästä kuten esim klo 07-11. 

ahpe

Katselin aamulla klo 4.00 tuota Top-listaa, 1. 34.1 C, 2. 32.1 C.
Vastaavat asemat, kotisivuilta katsottuna, (Today High Temperature) olivat
1. 34.1 C
LainaaHigh Temperature   18,7 °C   at 00:00
2. 32.1 C
LainaaHigh Temperature   21,2 °C   at 00:00
Mielestäni lukemat jotka ylittävät +30 C esim. 00.00-12.00 joutavat heti roskiin, ovat 100 varmasti suomessa aseman puskemaa virhe- tai aurinko dataa.