Sääaseman sijoituspaikan vaikutus lukemiin

Aloittaja yka, tiistai, 08.07.2014, 18:02

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

yka

Lainaus käyttäjältä: Naruskan Ukka - tiistai, 08.07.2014, 08:16

Samalla voisi taas kerran vihjata siitä, että selkeästi liian kuumia aurinkovaikutteisia lukemia ei saisi yksityisiltäkään asemilta tulla. Esimerkiksi en usko, että Alajärvellä tänään vielä mennään yli +30 asteen lukemissa varjossa, vaikka Seinäjoen tangomarkkinat alueen peruslämpötilaan lähipäivinä vaikuttavatkin... ;)

Henkka voisi aivan syystä laittaa virheellistä dataa lähettävien asemien ylläpitäjille postia, että jotain parantamisen varaa saattaisi jonkun mittaustuloksen kanssa olla, jos luvut poikkeavat reippaasti suuntaan tai toiseen lähialueen muiden asemien tiedoista. ;)

Nuo lämpötilalukemat saattavat tietysti olla ihan siitä johtuvia, että aurinko pääsee paistamaan mittariin tai mittarinsuojukseen, mutta syitä voi kyllä olla muitakin. Omaa asemaani kohtalaisen lähellä ovat Tampereella sijaitsevat asemat. En ole kaikkia mitenkään tutkinut, mutta esim yksi asema sijaitsee melko jyrkässä lounaispuoleisessa harjun rinteessä. Nyt käy heikonpuoleinen tuuli pääasiassa idän suunnasta. Vaikka aseman lämpötilan mittaus tuossa harjun rinteessä olisi kuinka hyvin tahansa auringolta suojassa, nousee lämpötila lounaisrinteessä paljon muita alueita korkeammaksi. Mittarihan voi näyttää vain paikallisen lämpötilan ja sen tuleekin niin näyttää. Meillä mittari näyttää useimmiten matalampia lämpötiloja kuin lähiseutujen muut mittarit. Se taas johtuu siitä, että talo jonka pohjoisseunustalla mittari on, on lähellä voimakkaasti viilentävää havumetsää. Nimenomaan kesällä tämä on selvästi havaittavissa. Mittarin viereen on asennettu kaksi muuta mittaria, joiden näyttämät arvot poikkeavat vain muutamia asteen kymmenesosia sääaseman mittarista ja nekin vähän vaihdellen.
Tietenkin mittarien asennuspaikalla on merkitystä, mutta syitä voi kyllä olla muitakin.
yka

weatherc

Juuri noin.
Exmex tuo mainitsemani kakkosasema nakutti tänään tauluun 32 ja rapiat. Tämä aikas tasaisella 0.7 m/s tuulella.
Tuo on liian lämmin jos katsotaan yleisesti suuremmalta alueelta mutta ei välttämättä kysesisen pläntin mikroilmastoa katsellessa koska tiedän kokemuksesta että siellä kalliolla voi olla läkähtävän lämmintä jos on "tyyntä" ja aurinkoista. Pikemmin yllätyin ettei se korkeammalle noussut ottaen huomioon sen beigen värisen säteilysuojan... :P

Jos katsotaan EWN:ää niin siellä on varmasti asemia jossa aurinko saanut aikaseksi asteen pari korkeampaa tulosta mitä täysin varjossa olisi tullut. Oma Daviskin on monesti asteen verran korkeampi mitä lähin FMI Kiikala näillä keleillä. Ainut mitä oikeastaan voi tehdä on panoistaa säteilysuojan/tuuletuksen tärkeyttä jos aurinko pääsee paistamaan anturiin (sekä kirota noiden halvempien laitteiden kyseenalaisia/olemattomia oletus-suojia).

Naruskan Ukka Matinpoika

Ei Ukalla ollut tarkoitus ketään lokaan vetäistä mielipiteellä toplistan lukemien luotettavuudesta. Täällä Naruskalla jos missä on suuria eroja lämpötiloissa, sademäärissä ja tuulilukemissa. Niihin vaikuttavat tietenkin aseman sijainti ja niillä yksittäisen mittarin sijoituspaikka.

Jokaiselta tontiltakin ja talon ympäriltä löytyy paikka, jossa varsinkin auringonpaisteessa lämpötila kohoaa joskus huimiin lukemiin. Sellainen paikka ei mielestäni ole lämpömittarin paikka ainakaan silloin, jos tietoa lähetetään johonkin sillä mielin, että lukema kertoo laajemmankin alueen silloisesta lämpötilasta tai muusta sääolosuhteesta.

Kesälämpötiloissa harvoin on niin suuria eroja, mitä talvilämpötiloissa. Naruskan kolmen mittauspisteen lukemia verrattaessa sen hyvin usein huomaa.

Lähinnähän nuo toplistojen virheet, tai millä nimellä niitä nyt kutsutaankin, toistuvasti ovat samojen asemien lähettämiä. Jos alueellisesti mikään muu asema ei ole esimerkiski hellerajan yläpuolella, niin jonkun aseman keikkuminen vaikkapa kolmessakympissä laittaa ensimmäiseksi miettimään, onko mittauspistessä jotain häikkää. Onhan näissä vermeissä mitä erilaisimpia vikoja, kuten usein voi täältäkin lukea.

Keskustelu alkoi lumihavainnosta, kun oli melkoinen kontrasti, kun FMI:n asema ilmoitti hellettä ja pariakymmentä lumisenttiä, joka mitä suurimmalla todennäköisyydellä ei ollut tai ole totta. Vaikka Naruskalla tapahtuikin. ;)

www.naruska.com

weatherc

Totta on kyllä että lämmitettyjä antureita on listalla. Ja että monesti se on ne samat jotka siellä keikkuu.
Jos katsoo tätä päivää missä FMI:n tähän mennesä mittaama maksimi on 27.5, niin olisi ainakin koko top 10 hyviä ehdokkaita lämmitetyksi koska listalle edes pääse alle 29.4 lukemilla. Tässä kohtaa luotan kyllä enemmän tuohon FMI:n listaan kun PWS-listaan, valitettavasti.

Teoreettisesti se olisi mahdollista tarkistaa mysqlistä mitkä ovat lähi-alueen lämpötilat. Tämä vain teoriassa koska aina ei ole lähellä muita asemia. Tämä toimis myös käytännössä vain Suomessa/Pohjoismaissa missä meillä on suht tiheä asemaverkko EWN:ssä tiesää- ja metoffice-asemien ansiosta.

Toinen ongelma siinä on että sen pitäisi joka tapauksessa sallia X asteen ero ja se että mikä tuo raja olisi. Exmex. jos FMI Naruskalla on -25 niin voisko sallia että ukalla on -35? Tuo on jo 10 asteen ero. Toisinpäin käännettynä tuo sallisi 37 asteen lukeman jos verrokilla on 27. Tietty sen vois tehdä myös että talvella se sallisi suuremmat erot mitä kesällä ja että sallittu ero vaihtelis lämpötilan mukaan sekä myös etäisyyden mukaan, exmex 2 km - 2 astetta, 5 km - 3 astetta jne.

Mitä FMI lumiin tulee niin ilmoa mennyt Kumpulanmäelle ja heitin havaintoyksikköön.

Zalama

Seinäjoen aseman sademäärät on tainut korjaantua, vain onko blokattu pois ? Siellähän satoi alkuvuonna joka päivä 30 - 50 milliä  :o

weatherc

Lainaus käyttäjältä: Zalama - keskiviikko, 09.07.2014, 12:53
Seinäjoen aseman sademäärät on tainut korjaantua, vain onko blokattu pois ? Siellähän satoi alkuvuonna joka päivä 30 - 50 milliä  :o

Nuo sademäärät tulee suoraan asemalta, eli jos korjaa vuosisadetta WD:ssä se korjaantuu myös EWN:ssä. Alussahan NWN laski vuosi/kuukausisateen päivän sateesta mutta se ei toiminut haamusateiden takia joten helpompi/toimivampi jos asema pystyy itse korjaaman sen suoraan.

Visio/wishlist...
Koko tuo jäsenalue tarvis paremman alustan jossa pystyisi paremmin muokkamaan omia datoja kuten exmex asettaa oman aseman lämpötilan blokkiin vaikka klo 10-14 ajaksi. Vielä parempi jos myös pystysi asettamaan päivämäärät jonka aikana blokki olisi voimassa, kuten 01.06-01.08 jos oma anturi puhuu palturia tuona aikana.
Myös jonkin sortin "admin-osasto", johon muutamat valitut saisi pääsyn jossa pystyisi esmex blokkamaan lämpötilan myös muilta. Tämä koska (valitettavasti) kaikki ei välitä antureiden sijannista saatikka paikkansapitävyydestä.

Automaattipuolella tarvis edelleen kehittää tarkistuksia, kehissä on sekä sallitut max/min-arvot (vaihtelee kuukausien ja sijannin mukaan) sekä "askel-testi" eli lämpötila ei saa muuttua liikaa edellisesta lukemasta. Askel-testi ei vaan tahdo toimia näissä aurinko-lämmitteisissä koska se nousee kuitenkin suht hitaasti ja toisaalta sen pitää sallia aika isotkin hypyt (tyyliin ukkosten aiheuutama romahdus lämpötilassa).


Leka

Puuston harvennuksen vuoksi on ollut havaittavissa pientä lämpötilojen nousua kun varjopaikka pieneni, vaikka Davisin säteilysuojan ympärillä on säteilysuoja ;D

Aluksi asennetaan säteilysuojaan Daytime FARS, kunhan se saapuu Echtshopista ja ensi vuonna siirretään koko lämpötilan/kosteuden mittaus uuteen paikkaan langattomalla yhteydellä johon ympätään tuo DFARS.

Ei tuo oman aseman max. lämpötila eroa kovinkaan paljoa FMI Halli, Lentoasemantien lukemista. Omassa max tänään +29,3°C vs. FMI:n 28,6°C 

Sääasema Vilppula - Davis Vantage Pro2 Wireless

weatherc

Ihan samankokoista nousua täälläkin on havaittavissa auringossa. Kehissä Daviksen orginaalit lautaset + lautanen jossa tuuletin hurisee 24/7. Eli aurinko vaikuttaa kyllä hitusen vaikka olisikin se säteilysuoja.

systeemi

On säteily suoja, daviksen säteilysuoja ja puhallinkin löytyy. En tiedä onko se niin väärin että jonkin verran aurtingonpaiste vaikuttaa. Olen ajatellut vaikka aurinko ei anturia pääse lämmittämään niin koko ympäristön lämpötilaa se nostaa kuitenkin. Josta johtuen lämpötila nousee olkoon säteilysuojat millaisia tahansa.
Sääasema Nauska, Kemi

www.kemiweather.fi

weatherc

Lainaus käyttäjältä: systeemi - keskiviikko, 09.07.2014, 20:13
On säteily suoja, daviksen säteilysuoja ja puhallinkin löytyy. En tiedä onko se niin väärin että jonkin verran aurtingonpaiste vaikuttaa. Olen ajatellut vaikka aurinko ei anturia pääse lämmittämään niin koko ympäristön lämpötilaa se nostaa kuitenkin. Josta johtuen lämpötila nousee olkoon säteilysuojat millaisia tahansa.

Mielestäni ei ole. Se mikä lienee ukankin taka-ajatus on pikemminkin nuo jotka eroavat reilusti lähiympäristön muihin asemiin, ei pienet 1-2 asteen erot. Jos asema kertoo 33 astetta kun muilla on 25 niin se on selvä virheluku, ei se että se kertoisi 26 tai 27. Jälkimmäinen ero kun voi tulla jo riippuen siitä että onko aurikoista vai pilvistä anturien kohdalla.