Sääaseman sijoituspaikan vaikutus lukemiin

Aloittaja yka, tiistai, 08.07.2014, 18:02

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Naruskan Ukka Matinpoika

Ukka vertailee lämpötilaa oma-aloitteisesti FMI Naruskan kulloisiinkin lukemiin. Kesälämpötiloissa toistaiseksi riittää se tosiasia, että FMI Naruska kerää useamman hellepäivän kuin Ukan asema. Jos olisi toisin päin, niin silloin alkaisi mittalaitteiston rukkaaminen niin kauan, että saadaan lukemat seuraamaan virallisempaa mittaria.

Hyvä osa Naruskalla on siinä, että viiden kilometrin ringissä on kolme mittauspistettä, joista saa vertailulukuja kaikista luvuista. Jos oma mittalaitteisto alkaa sekoilemaan, niin virhe ilmenee ainakin kotosalla ollessa muutamassa tunnissa, koska vertailuja tulee tehtyä päivittäin muutaman tunnin välein. Erikoistilanteissa tiuhempaankin silloin, kun liikutaan jossain ääri-ilmiöissä.

Käytännössä jos vertailu ja joku kontrolli saadaan aurinkolämpötilalukemien suhteen, niin muut arvot lienevät pääosin oikeampia.

Omavalvonta tässä on tärkeää. Omavalvontaan voisi Henkka esimerkiksi laatia tarkat perusohjeet, niin mittausolosuhteet saattaisivat piirun verran yhtenäistyä ja sitä kautta lukemat tarkentua... ;)


www.naruska.com

weatherc

Yks mikä juolahti mieleen keinoksi siivota ainakin toplistoja ja karttaa on ottaa käyttöön "verified"-systeemi. Eli asemat voisi/joutuisi tavalla tai toisella todistamaan että asema on (lämpötilan suhteen) ns. OK. Jollei ole todennettu OK:si niin ei olisi myöskään pääsyä toplistoille eikä kartalle. Taulukossa olisi merkintä asiasta että onko todennettu vai ei.

Tietty ensin pitäisi saada aikaseksi se että mikä olisi se "oikea asennus" mahdollisimman mallikohtaisesti (Davis, PeetBroos, halpis-aihiot, ja noin yleisesti).

Tavallaan pakottamalla asemat tekemään tuon (tai jokaisen aseman oma valintahan se olisi) säästyttäis myös nipusta purkkakoodia joka yrittäisi napata kaiken maailman virhelukemia. Tietty nykyiset tarkistukset olisi edelleen käytössä jotta se tarkistaisi ettei ihan puihin mennä syystä tai toisesta.

Käytännössähän tämä olisi vastaava siihen miksei esmex FMI huoli PWS-asemia dataansa, heidän antama syyhän oli juuri ettei voida olla varmoja että asema on "oikein asennettu".

LainaaOmavalvonta tässä on tärkeää.

Totta. Täälläkin harrastetaan tuota vertailua FMI Salo Kärkkään ja Salo Kiikalaan (Pertteli on siinä välissä). Normioloissa on oma Daviskin usemmiten siinä välissä joskin nyt näinä hellepäivinä se on ollut asteen-kaks niiden yläpuolella hitusen riippuen miten aurinko on osunut.
Osittain se kertoo myös sitä ettei nykyinen asennuspaikka lämpötilan suhteen ole ihan 100%:sen optimaalinen joskin ihan OK suurin osa ajasta.

J.Jäntti

Komppaan Ukkaa ja Henkkaa tässä mallikohtaisessa "oikea asennus"-ajattelussa pääosin kyllä, mutta nyt täytyy pysähtyä hetkeksi miettimään asian ydintä myös.
On olemassa virallisia asemia ja on olemassa harrastaja-asemia. Jokainen operaattori varmasti tekee parhaansa asentaessaan sen siihen ympäristöön johon pystyy ja kyseinen asema mittaa juuri sen paikan sen hetkisiä sääolosuhteita. Joissakin tapauksissa tilanne on vain sellainen, että asennusta ei vain voi yksinkertaisesti parantaa olemassa olevasta; Esim. jos olisi tällainen verifioitu sääasema, ei muutama vuosi sitten toiminnassa ollut FinWX Helsinki-42, siirtyessään maantasalta talon 4. kerrokseen, olisi parvekeasennuksessa ikimaailmassa istunut siihen; ei, vaikka minkälaisia immelmanneja olisi tehnyt. Kyseinen asema oli tosin asennusympäristöönsä katsoen varsin uniikki, mutta hyvin, hyvin kaukana verifiointikelpoisesta asennuksesta. Lohjalle muuttaessani tontti tarjosi mahdollisuuden kunnolliseen asennukseen, mutta projekti möhliintyi aivan totaalisesti ja peruuttamattomasti Helmikuun alussa.

Koska itse FinWX Helsinki-42:n rakensin, tiesin mitkä sen rajoitteet ovat. Näin ollen tein sen johtopäätelmän, että tämä sääasema on sellainen, jonka asennusta ei voi parantaa enää siitä mikä se jo on, ja se mittaa sääolosuhteita juuri siitä kohtaa missä on, vaikutusalueenaan kilometri, ehkä kaksi. Jos sitä heijastaa tähän keskusteluun, tulee minulla ensimmäisenä mieleen jonkinasteinen diskriminaatio. Koska asema mittaa sen alueen olosuhteita johon on asennettu ja voi taatusti heittää arvoissa ylä- tai alakanttiin viralliseen asemaan nähden, ei minun mielestäni sen lähettämän tiedon tarvitsisi päästä/joutua ympäristön virallisten asemien vertailukohteeksi.

Kaikilla harrastajilla ei ole omaa tonttia tai resursseja nostaa tuulimittari oikealle korkeudelle maaston esteisiin nähden tai tietynlaista maaston muotoa, joka mahdollistaisi esimerkiksi sääasemalaitteiston sijoittamisen niin, että se olisi tiettyjen vaatimusten mukainen. Verifioimattomat asemat poistamalla Top-lista saadaan takuulla sellaiseksi, ettei se sisällä virheellistä dataa, mutta listalla olisi sen pääosin vain pieni kourallinen harrastajia, joilla verifioitu asennus on mahdollista.

Esim. FinWX vastaanottaa asemilta juuri sen datan, jota sieltä tulee, vaikka se olisi järkijättö. Minun näkemykseni siitä on se, että kyseessä on sen kyseisen alueen harrastajan sääaseman automaattisesti suorittama paikallinen mittaus.

Jos Top-lista on toiminnaltaan tärkeässä roolissa, olisiko kaksi Top-listaa parempi: Toinen verifioiduille sääasemille ja toinen verifioimattomille asemille.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

weatherc

Hyvät pointit Laiholta.

Se on totta että ei läheskään kaikilla ole mahdollisuus asentaa se "pykälien mukaan", ei mullakaan ole. Siksi olenkin jättänyt esim tuulet suosiolla kokonaan pois tästä ideoinnista, ne ovat mitä ne ovat eikä taida olla kovinkaan moni vajaasta 1000 EWN-asemasta jolla vispeli on 10 metrissä jossa ei ole puita tai muita häiriötekiöitä lähimainkaan. Eikä mulla ollut alunperinkään ajatuksena mennä jonkun CWOP-paperin mukaan vaan enemmänkin sen mukaan että lämpötilat pysyisi kurissa. Se onko vispeli asennettu 1 vai 15 metriin on jokaisen aseman oma asia.

Sekin on totta että meitin asemathan mittaavat juuri sitä plänttiä johon ovat asennettu ja aseman alkuperäinen tarkoituskin saattaa vaihdella ja datan nettin puskeminen saattaa olla vain sivuosassa siitä. Jotkut haluavat tarkemmin seurata oman pihan edesottamuksia kun taas jotkut haluavat että se kertois enemmänkin kyseisen alueen lämpötilasta kuten viralliset asemat.

Mikään noista ei ole väärä EWN:ää ajatellen eikä tarkoitus olekkaan diskriminoida ketään. Ongelma on kuitenkin se monesti havaittu toplistan vääristyminen ja ainakin sellaisen vaikutelman olen saanut että sitä seurataan sillä silmällä että missä oikeasti ollut lämpimintä/kylmintä ei sillä silmällä että kellä ollut parhaimmat kärventämiskelit takapihalla.
Sama pätee myös karttaan jonka ideahan on että se näyttäisi pikasilmäyksellä että "missä maa makaa" ja myös siinä nuo lämmitetyt vääristää tulosta.

Totta on myös sekin että hitusenkin tuntien tuota EWN-konkkaronkkaa niin verifioituja asemia tulisi olemaan vain pieni osa nykyisistä asemista koska se on vain pienen pieni osa operaattoreista jotka ovat aktiivisia. Tämä taas antaisi väärän vaikutelman toplistassa siitä että missä oikeasti ollut lämpimintä/kylmintä. Nykyinen listahan antaa suht hyvän kunhan keinolla tai toisella saisi siivottua ulos sen noin top 5 joka selvästi on lämmitetty. Enkä tarkoita että nekään tarvis olla "bannilistalla" vaan että lämpötilat hylättäis se aika jolloin asema antaa lämmitettyjä lukemia. Muut lukemat kuten tuuli ja sade voisi hyvinkin hyväksyä.

Jatkojalostettu idea:
- Mahdollisuus verifioda asema. Tämä merkittäis taulukkoon mutta varsinaista etua se ei antaisi (tai onko ideoita siihen että millaisen sellainen etu voisi olla?)
- Parempi mahdollisuus laittaa asema lämmitetyksi halutuille tunneiksi sekä kovempi seula millä sellaiseksi joutuu adminin toimesta jollei operaattori itse sitä tee. Muuttaa "aunrinkobannia" siten että se hyväksyisi mm tuulet ja sateet "bannin" aikana
- Mahollisuus poistaa asema toplistalta
- User-alue tarvii uudistuksen johon mm. paremmat virheviestit EWN => asema.
(- Toplistasta tehdään 2 versiota, kaikki asemat + verfioidut asemat, kunhan verifioituja on riittävästi että sillä olisi jotain merkitystä)

Jussa

#34
Minulle ainakin on ehdottoman tärkeää, että asemani lähettämä data on mahdollisimman luotettavaa ja vertailukelpoista myös virallisiin asemiin nähden. Tämän seikan tekee ehkä vielä tärkeämmäksi se, että asemani on pariin otteeseen päässyt lehteen ja sitä on verrattu virallisten asemien lukemiin juuri lämpötilan osalta. Täällä myös seurataan hyvin tarkoin lähimmän Fmi-aseman ja omani kulloisiakin lämpötiloja, pitkin päivää. EWN kartta on se mistä tulee aina katsottua lämpötilojen yleiskuva ja mahdollisten säärintamien liikkeet. Kartalta kyllä näkee äkkiä myös nuo virheelliset lukemat. Top-listoja seuraan myös, paitsi näin kesällä yksityisten asemien osalta korkeimmat lukemat jätän noteraamatta. Mitä tulee oman aseman lämpötiloihin verrattuna Fmi-Taivalkoskeen, olen helteillä huomannut omani näyttävän aamupäivisin  ja aamuisin korkeampia lukemia, iltapäivisin eroa ei juuri ole ja alkuillat ja illat Fmi näyttää korkeampaa. Päivän korkein on tässä yleensä hivenen korkeampi. Tämän olen päätellyt johtuvan alueellisesta ympäristöstä johtuvasta seikasta, ei siitä, että toinen näyttäisi väärin. Eilisen asemani ennätyslukeman (30.7) ero Fmi-Taivalkoskeen oli noin aste. Koen olevani asemani vakituisille seuraajille "velkaa" sen, että data on täysin luotettavaa ja teen kyllä kaikkeni sen puolesta, että se myös sitä on.

Naruskan Ukka Matinpoika

#35
On tietenkin onni asua kahden ja puolen hehtaarin tontilla ja saada asentaa sääasemavermeensä juuri sinne, minne parhaaksi katsoo. Ja lisäonnea on siinäkin, että on asettunut tai sattunut asettumaan asumaan alueella, jonka erityisolosuhteet motivoivat sääasematoimintaa harrastamaan.

Olen itsekin asunut puolenkymmentä vuotta pääkaupungissa kerrostaloasunnossa 1970 -luvun lopulla. En kaipaa sinne, mutta ajatuksissani voisin hyvinkin ajatella niin, että saisin asentaa niinkin hyödylliset vehkeet kuin sään seuraamiseen tarkoitetut laadukkaat laitteet taloyhtiössä niin, että mittareille löytyisi parempi ja toimivampi paikka kuin esimerkiksi oma parveke.

Näen sieluni samenevin silmin, että Tapanilassa sen taloyhtiön asukkaat sopivasti informoituna todennäköisesti olisivat antaneet asentaa häiriötä heille missään muodossa aiheuttamattomat sääasemalaitteeni pihapiiriin ja katolle niin, että mittaustulokset olisivat vastanneet sen alueen "oikeinta" säätilaa. Voin olla väärässäkin, mutta sääasemalle olisi ollut helpompi saada lupa ja yleinen hyväksyntä kuin parveketupakoinnille tai sianruhon grillaamiselle parvekkeella. Jossain voi tietenkin olla, ja onkin, ihmisyhteisöjä, joille ei passaa maailmassa mikään.

Olen ymmärtävinäni yhdeksi sijoittamisvaikeudeksi senkin, että laitteilla on useassa tapauksessa kantama, jonka ulkopuolelle niitä ei voi asentaa. Se on jo hankalampi juttu kerrostalossa ja muussakin tiheässä rakentamisessa. Asennuspaikkoja pitäisikin isolla ajatuksella miettiä niin päin, että yrittää hankkia asennukseen soveltuvat vermeet kulloisenkin paikan ehdoilla, eikä niin päin, että ostetaan vehkeet, jotka siten asennetaan sinne, mihin satutaan saamaan.

Ohjeistusta ja tietoa asioista saa esimerkiksi tältä foorumilta. Jossain vaiheessa taisin heittää ajatuksen, että kootut ohjeet perusasioista voisivat olla kirjoitettuna ja julkaistuna sellaisessa muodossa, että untuvikkokin asian ymmärtäisi. Ja ohjeisiin tekstin lisäksi asiaa valaisevia kuvia oikeista ja vääristä asennustavoista. En väitä, etteikä tietoja täältä löytyisi, mutta välillä hyödyllinen tieto jää löytymättä, kun se sijaitsee milloin minkäkin otsikon alla.

Hyvä esimerkki on tämäkin ketju, jonka käynnistin otsikossa mainitusta asiasta, mutta nyt ollaan jo hieman otsikon asiasta sivussa ja tänne tulee tekstiä hyvistä ihan muista asioista. Kyllähän Päälikkö välillä siirtelee kirjoituksia oikeampien otsikoiden alle, mutta kohtuutonta on häneltäkään vaatia sellaista ylläpitoa, että kaikki asiat olisivat järjestyksessä kuin armeijan vaatekaappi. Kun sekään ei ollut järjestyksessä ainakaan yllätystarkastuksessa.

Omavalvontaa ja kekseliäisyyttä ei näissä sääsema-asioissa voine liikaa painottaa. Tiettyä kunnianhimoa jos saadaan harrastukseen istutetuksi, niin ainakaan se ei lopputulosta huononna. Näin sen näen, jos jotain näen. ;)

www.naruska.com

Jussa

Itse koen myös Ukan tapaan olevani etuoikeutettu kun tonttia riittää talon ympärilla yli 40ha, että on vara valita sijoituspaikka asemalle ;) Samanlaisia ajatuksia on minullakin mitä Ukalla, että jopa kerrostaloasukas saattaisi saada sijoittaa aseman sellaiseen paikkaan missä se mittaisi oikeellisia lukemia. Ainakin itse tämmöisessä tilanteessa selvittäisin mahdollisuutta sijoittaa asema maantasoon. Toki tässä tulee kysymykseen sitten ilkivalta yms. häiriötekijät yleisellä piha-alueella, että jos kovin monesti joutuu omin kustannuksin osia uusimaan, niin saattaa mielenkiinto lopahtaa.

Jo pelkän sääharrastuksen ja yksityisten sääsivustojen uskottavuudenkin vuoksi näkisin jokaisen operaattorin olevan velvollinen huolehtimaan asemansa lähettämän datan oikeellisuudesta.  Itse olen huomannut noita aurinkosuojia suunnitellessa, ettei riittävän aurinkosuojan kustannukset kyllä nouse niin korkeaksi, että sen vuoksi jättäisin sen tekemättä tai hommaamatta. Toki tämä sääharrastus on itsellä jokseenkin vahvasti verissä, että ajatuksetkin tulee siltä pohjalta :D

Tässä kuva omasta suojasta mihin on käytetty vain puutavaraa,maalia ja ruuveja;

Hökötyksen kokonaiskorkeus n. 3m.

weatherc

Se on totta että aseman asentaminen taajamassa varsinkin rivarissa/kerrostalossa on haasteellista. Siksi juuri en ole ottanut mitenkään huomioon esim tuulia tässä ideoinnissa koska ne ovat "mahdottomia" saada virallisen hyviksi jollei sitten sattumalta taloyhtiö satu olemaan sopivalla tontilla siihen tarkoitukseen. Jollei muuta niin on puita edessä kuten on täälläkin.

Pihalle asentaminen ei välttämättä myöskään oikeen inspiroi taajamassa vaikka saiskin taloyhtiön puolesta juuri ilkivallan takia vaan mielummin sen hinaa tavalla tai toisella ainakin sen veraan korkealle ettei maasta siihen ylety. Tiedän että moni muissa maissa on asentaunut sen katolle juuri siitä syystä.
Jo tuosta syystä voi heittää virallisen "2m asennuskorkeus lämpötilalle"-vaatimuksen roskiin samantien ja sen sijaan katsoa sitä että miten se anturi toimii ettei se lämpene (liikaa) auringolla. Asteen pari lämpneminen voitaneen sanoa että on ihan OK (koska emme kuitenkaan tiedä mikä on se "oikea" lämpötila kyseisellä asennuspaikalla) mutta 6-8 astetta ei ole.

Vaikka olenkin saanut asennella noita härpäkkeitä täällä suht vapaasti (joskin kysyen lupaa aina tarvittaessa) niin tuulivispeli tarvis olla ainakin 4-6 metriä korkeammalla jotta se oikeasti mittaisi jotain. Tai sitten pitäis pyytää Salon kaupunkia harventaa puita. Esim aikasemmin kesällä olleessa ukkosmyrskyssä jäi maksimi puuskaksi 16 m/s:in kun todellisuudessa se oli kyllä jotain aivan muuta. Sen näkee puistakin normi tuulella että ylempänä pitäisi olla ennen kuin alkaa tuulemaan.

Lämpötilan vertaaminen lähiasemiin automatiikalla oli sitten virallinen tai ei olisi myös aika haasteelista, pitäisi olla vertailuasema(t) riittävän lähellä, korkeustiedot puuttuvat osalta (eikä 0.1°/100m edes toimi) ja sää pitäisi olla kaikilla saman tapaista. Toisaalta pitäisi kuitenkin sallia ainakin 2 asteen erot jolloin sen hyöty jäisi minimaaliseksi.

Se mikä tässä ketjussa käy selvästi ilmi on että kartta ja toplista haluttais "vertailukelpoiseksi" lämpötilojen osalta. Siinä olen samaa mieltä. Keino millä ne tehdä sellaiseksi on vaan hakusessa :)

Leka

Täksi päiväksi nappasin Davisin säteilysuojan edestä lisävarjostimet pois testatakseni kuinka tuo DFARS kykenee pitämään lämpötilat kurissa näin auringonpaisteisena ja kuumana päivänä. Yllätys oli enemmän kuin positiivinen, koska sääaseman lämpötila pysyi pääsääntöisesti ±1°C sisällä koko päivän lähistön kolmen FMI-aseman ja yhden tiesääaseman kanssa :) FMI-asemien etäisyys sääasemalta 22-24km ja tiesääaseman 8km.

Lainaus käyttäjältä: JussaJo pelkän sääharrastuksen ja yksityisten sääsivustojen uskottavuudenkin vuoksi näkisin jokaisen operaattorin olevan velvollinen huolehtimaan asemansa lähettämän datan oikeellisuudesta.
Tästä asiasta olen täysin samaa mieltä. Toisaalta, kuten edellä oli jo mainittukin niin kerros/rivitalossa sääaseman asentaminen on todella haasteellista. Myös oman sääaseman sademittaus on "einytihan" CWOP-speksien mukaan, sadekippo on asennettu antenniputkeen katolle n.4m korkeuteen, tähän sanottakoon puolustukseksi se että auringon säteilytehon anturi saa hyvin aurinkoa ;)




Sääasema Vilppula - Davis Vantage Pro2 Wireless

J.Jäntti

Lainaus käyttäjältä: Naruskan Ukka - sunnuntai, 27.07.2014, 09:22
Olen itsekin asunut puolenkymmentä vuotta pääkaupungissa kerrostaloasunnossa 1970 -luvun lopulla. En kaipaa sinne, mutta ajatuksissani voisin hyvinkin ajatella niin, että saisin asentaa niinkin hyödylliset vehkeet kuin sään seuraamiseen tarkoitetut laadukkaat laitteet taloyhtiössä niin, että mittareille löytyisi parempi ja toimivampi paikka kuin esimerkiksi oma parveke.

Näen sieluni samenevin silmin, että Tapanilassa sen taloyhtiön asukkaat sopivasti informoituna todennäköisesti olisivat antaneet asentaa häiriötä heille missään muodossa aiheuttamattomat sääasemalaitteeni pihapiiriin ja katolle niin, että mittaustulokset olisivat vastanneet sen alueen "oikeinta" säätilaa. Voin olla väärässäkin, mutta sääasemalle olisi ollut helpompi saada lupa ja yleinen hyväksyntä kuin parveketupakoinnille tai sianruhon grillaamiselle parvekkeella. Jossain voi tietenkin olla, ja onkin, ihmisyhteisöjä, joille ei passaa maailmassa mikään.

Ukalla on hyviä näkemyksiä tässä, mutta valitettavasti asiat eivät ole noin ruusuisia yhtään, mitä tulee kerrostaloasennukseen, etenkin Helsingissä, varsinkin vuokra-asuntoja sisältävässä kerrostalossa.
Kokemuksesta voin kertoa, että asukkaat eivät varmasti ole moksiskaan; ei, vaikka ilmoittaisi asiasta. Merkittävimmät syyt ovat yksinkertaisesti siinä, että ainakin helsinkiläinen tyyli asua on sellainen, jossa et välttämättä tiedä edes naapuriasi etunimeltä (sukunimeltä kylläkin, se kun tuppaa olemaan ovessa) ja jokainen/suuri osa asukki/asukeista tällaisessa talossa lähinnä vain keskittyy omaan elämäänsä ja antaa muiden elää omaansa. Poikkeuksiakin on, kuten jokaisessa taloyhtiössä vakiona löytyvä, elämänsisällöltään vajavainen kyylä, mutta sitä ei tarvinne ruotia sen enempää.

Suurin vastarinta tulee takuulla isännöintipuolelta, jos jostain. Talon asukasopaskin oli yhtä suunnatonta kieltolistaa jossa mm. kiellettiin kaikenkarvaiset parvekeasennukset satelliittilautasille sun muille virityksille. Minun kohdallani ensin piha-asennus ja sittemmin parvekeasennus olivat pakon sanelemia. Piha-asennukseen ei puututtu, koska se oli pihalla eikä häirinnyt naapureita. Parvekeasennus oli sellainen, että on ehkäpä jonkinlainen pieni ihmekin ettei siihen puututtu. Syy tosin saattoi olla sekin että olin talon ensimmäisiä asukkaita.

Kattoasennus kävi mielessä itsellänikin viimeistään kun talon maantasalta muutettiin 4. kerrokseen samassa talossa. Ongelmista suurin oli se, että asiasta ei päässyt koskaan käymään minkäänlaista dialogia. Kyseisen taloyhtiön isännöitsijä ei paljoa esille tullut ja vain hänen alaisensa olivat ne, joiden kanssa dialogia käytiin ja he tulkitsivat asukasopasta hyvin tiukasti: Jos siellä jokin oli kielletty, se oli kielletty, heidän tulkintansa oli riittävä ja asia oli heidän mukaansa loppuunkäsitelty. Huoltomiehet olivat porukasta ne, jotka pitivät laitekokonaisuutta siistinä ja mielenkiintoisena ja tulkitsivat parvekeasennuksenkin olevan hyvin suunniteltu haruksineen päivineen. Ikinä en kuullut mitään poikkipuolista heiltä asian suhteen.

Lainaus käyttäjältä: Naruskan Ukka - sunnuntai, 27.07.2014, 09:22
Olen ymmärtävinäni yhdeksi sijoittamisvaikeudeksi senkin, että laitteilla on useassa tapauksessa kantama, jonka ulkopuolelle niitä ei voi asentaa. Se on jo hankalampi juttu kerrostalossa ja muussakin tiheässä rakentamisessa. Asennuspaikkoja pitäisikin isolla ajatuksella miettiä niin päin, että yrittää hankkia asennukseen soveltuvat vermeet kulloisenkin paikan ehdoilla, eikä niin päin, että ostetaan vehkeet, jotka siten asennetaan sinne, mihin satutaan saamaan.

Aivan oikein. Tässä kohtaa myös ainoaksi vaihtoehdoksi tahtoo jäädä myös se, että kerrostalokaton kyseessä ollen laitteen pitää olla virransaanniltaan itsenäinen (esim. aurinkokennot), ja ehdottomasti langaton, eli esim. Peet Bros:n voi jättää listalta suosiolla pois. Tämä johtuu siitä, että taloyhtiö muuttunee vieläkin penseämmäksi kattoasennuksen suhteen, jos aletaan keskustelemaan vaikka sähköasennuksista, joka tarkoittaisi kustannuksia taloyhtiölle. Eikä se siihen loppuisi: Asentaminen olisi myös oma juttunsa. Asukasoppaassa kiellettiin ehdottomasti myös katolle meneminen ja aika harvalla kaupunkiasukilla on omasta takaa turvavaljaat. Minun vanha kotitalo oli 6-kerroksinen, jolloin asia korostuu entisestään.

Lainaus käyttäjältä: Jussa - sunnuntai, 27.07.2014, 12:17
Jo pelkän sääharrastuksen ja yksityisten sääsivustojen uskottavuudenkin vuoksi näkisin jokaisen operaattorin olevan velvollinen huolehtimaan asemansa lähettämän datan oikeellisuudesta.

Harrastuksen ja yksityisten sääsivustojen uskottavuuden puolesta en pysty olemaan huolissani. Minun näkemyksen mukaan ei kukaan harrastaja lähde ihan tuosta vain, ajatusta uhraamatta, hankkimaan ja asentamaan mittauslaitteistoaan satunnaiseen paikkaan, kuin spriimittaria talon etelänpuoleiseen ikkunankarmiin konsanaan. Jos harrastaja investoi laitteistoon, siinä kohtaa hän on varmasti jo tilanteessa, jossa asennuspaikka on mietitty ja asennus toteutetaan niin huolella, kuin mitä ympäristö vain sallii, sillä varmasti operaattori hakee myös itseäänkin varten luotettavia lukemia siltä. Siinä, missä laitteiston omat tarkkuutta ja luotettavuutta tuottavat avut loppuvat, lisätarkkuuden saaminen on kiinni henkilön taitotasosta; siitä, kuinka hyvin hän pystyy rakentamaan vaikkapa esimerkkikuvassa olleen säteilysuojan, tuulettimet siihen jne.. Esimerkiksi itselläni tuollaisen kapineen rakentaminen tuon näköiseksi ei onnistuisi ihan käden käänteessä, kun ei satu olemaan ihan tuota puusepän ominaisuutta. Ehkä jostain valmiselementeistä tuon saattaisi taidoillani saadakin kasaan. :D ;D

Jos sääasemakaluston on hommannut, voi sanoa aika suurella varmuudella, että sääharrastus on siinä vaiheessa jo hyvin lähelle kunnia-asia, jolloin lähettämän datan oikeellisuudesta huolehtiminen on jokaiselle operaattorille itsestäänselvyys.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------