Sääaseman sijoituspaikan vaikutus lukemiin

Aloittaja yka, tiistai, 08.07.2014, 18:02

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

weatherc

#20
30 rajana ennen klo 12 voi olla liian tiukka. 12:20 on jo parilla FMI-asemalla 29.3 astetta eli 30:kin olisi täysin mahdollista...
Muutoin tuo vois olla toimiva mutta sehän siivoisi vain aamupäivän lukemia, kun kello löisi 12 niin tauluun ilmestyisi myös kaikki 36-asteen asemat.

Idea...
Jos katsotaan Suomi/Ruotsi/Norja-akeslia josta meillä on myös metlaitosten dataa saatavilla niin niihin voisi verrata kunhan ovat riittävän lähellä ja ottaen huomioon korkeuserot. Tosin sekään ei olisi ihan läpihuutojuttu.
- Laskusuunnassa pitää sallia nopeatkin laskut sekä isommat erot lähimpään asemaan jotta ukkostapaiset 10 asteen romahdukset saadaan mukaan. Tällöin voi olla isotkin erot lähimpään asemaan => ongelma miten sen havaita/sallia.
- Ukalla voi myös olla huomattavstikkin enemmän pakkasta mitä FMI:n asemalla. Tai päinvastoin. Toisaalta kylmässä pakkas-kelissä ei välttämättä tarvis ollenkaan vertailla muuta kuin napata ne jossa aurinko lämmittää päivällä.
- Lämpimässä hellepäivässä erot ei välttämättä ole "kovinkaan suuret". Eli jos lähimpien asemien keskiarvo (kunhan riittävän lähellä) on vaikkapa 29 niin asemalla tuskin on oikeasti 34 astetta.
Ongelma tässä on miten havaita se että onko "aurinkoinen helle" vai onko joku ukkosrintama liikenteessä sotkemassa lukemia.

Zalama

Voisiko noille säännöllisesti virheellisiä lukemia antaville asemille laittaa ukaasia: " Asemanne näyttää selvästi virheellisiä lukemia, korjatkaa olosuhteet, tai muuten.... >:("
Muutama asema tuolla top listalla on ihan selkeitä tapauksia.

weatherc

Vois mutta sellaisen ukaasin vaikutus lienee aika kyseenalanen koska aina on joku jonka mielestä "anturi on asennettu ihan oikein" vaikka se puskisi 37 astetta päiväsaikaan. Jo silloin kun laitoin X asemaa aurinkolämmitetyksi eli ovat offlinessä päiväsaikaan tuli maileja että "miksi asemani on offlinessä?".

Ongelman ydin on sama mitä Tobi & co ovat nähneet BO:ssa, on aina asemia jotka ovat asennettu "asenna ja unohda" periaatteellä sen kummemmin välittämättä siitä onko tulevat lukemat käyttökelpoisia vai ei saatikka että asialle viitsittäis tehdä mitään. Itse ainakin näen että vaikka paikka olisi kuinka hankala tahansa eikä liikkumatilaa anturin asennuspaikan valinnassa olisi kovinkaan paljoa niin on se täysin mahdolista saada ulos edes kohtalaista dataa säteilysuojalla ja tuulettimella jos katsotaan lämpötiloja. Sateet ja tuulet ovat sitten ihan omat lukunsa.

Eli ainut toimiva tapa on että niitä rajoitetaan verkon puolesta keinolla tai toisella. Sellainen joka voisi toimia on että
- mahdollista rajoittaa kellonajan ja mahdollisesti almanakan mukaan (esim. 01.05 - 31.08 klo 14-18).
- muutamalla valitulla olisi oikeus rajoittaa muitakin asemia oman aseman lisäksi, omaa asemaa voisi jokainen rajoittaa.
- datakeruun yhteydessä seurata lämpötilan muutosta, jos lämpenee liian nopeasti (tai on kokonaan sallitun vaihteluvälin ulkopuolella) niin offlineen. Lämpötilan laskussa olisi suurempi muutos sallittua kun nousussa.
- 0.0 ja -20.0 lukemat ovat ongelmatapauksia koska softat käyttävät niitä myös "anturi kadoksissa"-lukemina ja ainut tapa jolla ne saisi kokonaan pois on hylätä kaikki kyseiset lukemat. Tällöin tosin lähtisi myös ne oikeat 0.0 ja -20 lukemat.


ahpe

Kävin tänään pikaisesti Yllästunturissa, Ison Ylläksen puolella.

Seurailin tullessa auton ulkolämpötilamittarista lämpötilamuutoksia, korkeuden vaihdellessa 86 m - 280m.
Lähtiessä puolenpäivän jälkeen kotoa (86m) näytti +25 C, perillä (n. 1.5 h) Ylläksellä (280m) +27 C.
Takaisin tullessa vaihteli välillä +27 C - +29 C, eipä paljon lämpötila vaihtele näin laajan korkepaineen alla, vaikka korkeus eroa n. 200m.

Kotia tullessa päätin tehdä testin, paljonko auringon suora paiste vaikuttaa Vuen lämpötilaan.

Lämpötila näytti nuoren mäntymetsän varjossa klo 17.30, 28.3 C, Vue aurinkoon 1 h kuluttua 32.1 C ja 2 h (pilveili välissä) kuluttua 32.4 C, nousua +4.1 C.

Vue takaisin normi paikalle, nyt näyttää lämpötilaksi 28.4 C, laskua 30 min -4.0 C.

Elikkä, näyttäisi siltä etteivät tämäntasoisten, eikä halvempien sääasemien alkuperäiset aurinkosuojat ole riittäviä, jos haluaa todella seurata mikä lämpötila ulkona noin +- xx on.

Jos jättäisin Vuen tuohon keskelle pihaa ilman mitään lisäsuojausta, ilmoittaisin, että minun lämpötilalukemat ovat aurinkolukemia, eikä niitä kannatte ilmoitella muille, ovat vain minua itseä varten.

Huomenna testaan, jos helteet jatkuu, viemällä WH-1080 tuohon keskelle peltoa (näkyy tuossa kotisivuni kamerassa paikka), ilman lisäsuojauksia ja seuraan onko sen aurikolukemat mitä.

Verrokkina käytän Vue näyttämää.


Leka

Lainaus käyttäjältä: weatherc - torstai, 24.07.2014, 16:44
Ongelman ydin on sama mitä Tobi & co ovat nähneet BO:ssa, on aina asemia jotka ovat asennettu "asenna ja unohda" periaatteellä sen kummemmin välittämättä siitä onko tulevat lukemat käyttökelpoisia vai ei saatikka että asialle viitsittäis tehdä mitään. Itse ainakin näen että vaikka paikka olisi kuinka hankala tahansa eikä liikkumatilaa anturin asennuspaikan valinnassa olisi kovinkaan paljoa niin on se täysin mahdolista saada ulos edes kohtalaista dataa säteilysuojalla ja tuulettimella jos katsotaan lämpötiloja.

Tämä "asenna ja unohda" on lievästi sanottuna harmittavaa ja täysin epäreilua niitä kohtaan jotka yrittävät parantaa sääasemaansa siten että sen tuottama data olisi mahdollisimman luotettavaa >:(

Tämän päivän "Ylin lämpötila" PWS-topkymppilistalta neljä ensimmäistä lienevät selviä tapauksia, taitavat olla aurinkoisina päivinä samat asemat kärjessä joka kerta.

VP2:n DFARS+varjostimet mittaamat lämpötilat pyörivät yllättävän samoissa lukemissa lähiseudun FMI-asemien ja yhden tiesääaseman kanssa. Varjostimien vaikutus on 0,6 astetta alentava kuumimpaan aikaan suoralla auringonpaisteella joka tuli taas kerran tänään todettua kokeilemalla.

Sääasema Vilppula - Davis Vantage Pro2 Wireless

weatherc

LainaaTämä "asenna ja unohda" on lievästi sanottuna harmittavaa ja täysin epäreilua niitä kohtaan jotka yrittävät parantaa sääasemaansa siten että sen tuottama data olisi mahdollisimman luotettavaa

On, ja vielä hankalemmaksi asian tekee se että aseman pitäjän mukaan se voi hyvinkin olla että on "ihan oikein asennettu". Tällaisina päivinä tekis hyvinkin mieli laittaa asennusvaatimukseksi Davis/Peet Broos tai vastaava jossa asianmukaniset suojat ja fotograafit asennuksesta. Ja halvempiin pykälän verran kovemmat suojat eli orginaali EI kelpaa. Tämä höystettynä tuuletinpakolla.

Lainaa
Tämän päivän "Ylin lämpötila" PWS-topkymppilistalta neljä ensimmäistä lienevät selviä tapauksia, taitavat olla aurinkoisina päivinä samat asemat kärjessä joka kerta.

Top 5 mennee selviin tapauksiin ja sijat 5-10 on ihan rajamailla ottaen huomioon että 31.8 on virallinen maksimi.
.
Lainaa
Huomenna testaan, jos helteet jatkuu, viemällä WH-1080 tuohon keskelle peltoa (näkyy tuossa kotisivuni kamerassa paikka), ilman lisäsuojauksia ja seuraan onko sen aurikolukemat mitä.

Saanet ihan kivat lukemat. Ainakin oma latoi orginaalisuojalla 32+ lukemia ihan kevyesti mutta jo pikasesti kyhätty lautassuoja jonka laitoin sen "päälle" auttoi kummasti...

weatherc

Yks keino joka voisi myös toimia "todellisten ylilyöntien" siivoojana, joka tosin toimis vain Suomen ja Ruotsin osalta, on että tarkistetaan met laitos-asemien tämän hetkinen maksimi ja sallitaan vaikkapa +2 (tai +3) astetta siihen. Jos maksimi olisi vaikkapa 30.0 niin se siivois ulos kaikki yli 32.0 (tai 33.0) lukemat. 2 asteella se siivois ulos koko tämän hetkisen top 10 ja 3:lla asteella top 4:sen....

Tuo "siivous" tarvii joka tapauksessa useamman tavan jolla tarkistetaan, pelkkä yksi ei riitä.

ahpe

Testiä tehty nyt välillä 9.30-16.30, 8-mittausta, arvot luettu samaan aikaan.
Verrokki asemana käytin FMI Pello kk n. 1 km: n päässä.

Aamulla kalibroin WH: n ja Vuen näytöt kohdilleen.

- WH-1080 oli suorassa auringon paisteessa, alkuperäisin säteilysuojin varustettuna.
- Vue on puuston latvusten varjossa.

Kahdeksan mittauksen keskiarvojen erot olivat:

FMI            0.0 C
Vue         +0.5 C
WH-1080 +4.5 C

Korkeimmat lämpötilat:

FMI Pello 16.00  27.7 C

Vue         16.21 27.8 C

WH-1080 16.01 32.1 C

Odotin kylläkin suurempaa heittoa ylöspäin.

Jos olisi ollut vaikkakin siivous +3 C, olisi aseman korkein arvo jäänyt näyttämättä.

Olisiko jokin keskiarvo, useimpien mittaus perusteella, millä siivous tapahtuisi?


weatherc

Itse asiassa +3:lla olisi oma Daviskin ollut hilkulla jäädä ulos, samaan aikaan kun Davis latoi 32.8 tais maksimi FMI:llä olla koko Suomen osalta 30.1 ja kaikki Salon FMI-asemat tais sillä hetkellä olla alle 30:in.
Tuo vaan todistaa sen että kuinka hankalaa se voi olla löytää toimiva raja tuollaisessa, jos se on liian lepsu listoille menee nippu lämmitettyjä mutta jos se on liian tiukka se nappaa myös oikeita lukemia. Lähinnä tuollaisella pystyisi joka tapauksessa vain nappaamaan ne jotka ovat reilusti lämmitettyjä koska jonkin verran pitää eroa sallita.

Toisaalta tuossa kun katselin alimpia lämpötiloja FMI:llä tältä päivältä niin aika lyhyelläkin matkalla on ollut 6-7 asteen eroja viime yönä. Merellä ollut jopa 22 astetta alimpana lämpötilana kun mantereella oli noin 15 astetta.
Eli tuollainen siivous ei todennäköisesti toimis muuta kun päiväsaikaan.

Tämä menee nyt ääneen ajatteluksi mutta...
24/7-seuranta:
- tarkistetaan että lukema on sallitussa vaihteluvälissä. Tämä vaihtelee kuukausittain ja alueittain. Tällä hetkellä on 3 aluetta definoituna tuota varten.
- Seurataan muutosta, jos liian suurta (varsinkin ylöspäin), niin hylätään.
- Softaperäiset virhelukemat siivotaan pois, eli 0.0, -20 jne. Tässä voisi ottaa huomioon muutoksen, eli jos nopeasti tippuu 0:aan vaikkapa +10:stä niin hylätään.
Yllä olevat ovat kaikki melkein jo käytössä jossain muodossa.

Päiväs-aikaan:
- Manuaalinen aurinkolämmitetty lista, eli paremmat mahdollisuudet laittaa asema listalle (kuten tuossa aikasemmin fundeerasin).
- Jonkin sortin tarkistus virallisiin asemiin päin, kuten esim että jos maan "metlaitos-maksimi" on 30 ja asemalla 34 niin hylkäys jotta saatais edes nuo räikeimmät ylilyönnit hylätyksi.
- Jonkin sortin vertailua lähi-asemiin jos ovat riittävän lähellä (eivätkä ole vuoristossa tai vastaavassa paikassa)


ahpe

Jos saisit ympättyä siihen toisen top- listan, mihin tulisivat vain ne asemat jotka lupautuvat, siis lupautuvat(toistan) pitämään asemat lähellä FMI suosituksia.
Omilla sivuilla sen lupauksen voisi tehdä, ja jos sen jälkeen antaa aurinkolukemia, paha peritköön!