Onkos tuo Päällikön nykyinen anturi sitä samaa sorttimettia, jonka aikanaan sääasemaa perustaessani ostin sinulta? Semmoinen lämpötilan ja kosteuden yhteispaketti, tupakkiaskin kokoa.
Kyllä, prikulleen samaa sortimenttia on.
Täällä Naruskalla se on Ukan mielestä toiminut aikalailla moitteettomasti nelisen vuotta, eivätkä lukemat ole isommin heitelleet vertailuasemien kanssa, eli FMI:n ja Lohikallion. Viime talvena heräili joskus epäilys, että anturi näyttää liian pieniä pakkaslukemia, mutta toistaiseksi mittauslukemat menivät paikallisten erojen piikkiin. Lähinnä siksi, että omat vertailumittarit talon eri puolilla näyttivät PeetBrosin kanssa yhteneviä lukemia.
Saattaa olla, että ilmasto on Naruskalla paljon erilaisempi, kuin täällä etelän suunnalla. Jos alat havaitsemaan kosteusmittauspuolella jotain selvästi poikkeavaa, on silloin syytä alkaa epäilemään, että anturipaketissasi on vikaa. Jos et tällaiseen ilmiöön ole törmännyt, ei sinulla pitäisi olla asian suhteen mitään hätää. Jostain syystä kosteusmittari on ensimmäinen oireilija tuossa laitteistossa.
Mikä näiden vehkeiden keskimääräinen elonkaari mahtaa olla? Minun ammattitaidollani ei voi mennä tutkimaan, mitä tuonkin kotelon sisälle kuuluu. Tai avata osaan, mutta uudelleen kasaaminen on niin ja näin.

Jos Peet Bros ei pelaa filunkipeliä, pitäisi tuollaisen piirilevyn elinkaari olla suotuisissa olosuhteissa reilusti useita vuosia, jopa yli kymmenenkin, kiitos piirilevyn yksinkertaisuuden. Kannattaa kuitenkin huomioida, että lämpötila-anturina toimivalla termistorilla on kuitenkin lopulta tapana lähteä vähitellen tarkkuuden puolesta vaeltamaan, jolloin se olisi syytä kalibroida uudelleen ja tämä tapahtuu todennäköisesti kuvassa näkyvästä sinisestä pikkulaatikosta löytyvää ruuvia kääntämällä. Itse en henkilökohtaisesti ole valmis aloittamaan näpertelyä tässä vaiheessa ja testaamaan mitä käy, jos tuota ruuvia vähän ruuvaa jompaan kumpaan suuntaan.
Kotelon avaamalla et anturia rikki saa, ellet äidy vasaraa tai vaikka kevyttä 2kg:n hienosäätölekaa käyttämään siihen.
Piirilevyyn pääsee käsiksi melko vähäisellä vaivalla. Kotelon pohjasta löytyy neljä ruuvia, jotka avaamalla kotelon kansiosan pääsee nostamaan pois anturipakan tieltä. Mitään tiivisteitä, jousia, lukitusripoja sun muita yllätyksiä ei ole, sillä kotelo on suunniteltu sellaiseksi, että sisuskalut saa vaihdettua vaikka kenttäolosuhteissa. Kotelon sisällä on neljän ruuvin varassa tasantarkkaan samanlainen piirilevy, kuin mitä aloituksessa olevassa kuvassa näkyy, joskin ehjempänä. Piirilevy on ruuveineen pohjapuolella ja jää kotelon kansipuolelta tulevan kaapelin ja sen liittimen varaan. Kotelossa on enemmän tyhjää tilaa, kuin elektroniikkaa. Jos haluaa kummastella missä kunnossa juotospuoli on, avaamalla ruuvit piirilevyn kulmista saa anturin piirilevyn irti.
Lyhykäisyydessään voi sanoa, että piirilevyn sisältö koostuu yhdestä mikropiiristä, yhdestä säädettävästä vastuksesta ja muutamasta kondensaattorista ja vastuksesta. Piirilevy on rakenteeltaan niin yksinkertainen, että sen saisi elektroniikka-protoilualustallakin rakennettua kasaan ja toimimaan, vaikkakin siitä tulisi massiivisempi sitä kautta. Tiedä sitten, onko tuo yksinkertaisuus Peet Brosille hyvä asia vai ei. Jos oikein käämit palaa, pitänee kasata ihan itse tuollainen muutamasta rikkoontuneesta, jos vain aikaa ja kiinnostusta riittää.

Suuren lätäkön toisella puolella, Floridan osavaltiossa, alkaa aamu sarastamaan. Kello on siellä tätä kirjoittaessa hieman yli 7. Myöhäisiltaan Suomen aikaa mennessä luulisi jotain kuuluvan Peet Brosin suunnalta. Piruparoilla menee maanantai läskiksi kertaheitolla.

Jos katsellaan näiden PWS-asemien pioneerejä eli Lohjan vaskia sekä Nauvon sääasemaa niin ovat molemmilla ollut Davikset linjoilla 10+ vuotta. Tosin taitaa molemmilla myös joku anturi hajonnut matkan varrella mutta kuitenkin.
Jos katsotaan tämänhetkistä tilannetta Peet Brosin kannalta, niin sääasemien historiassa kohdallani tämä on nyt toinen kerta, kun sama komponenttiviritys poksahtaa, mutta tämä on tapahtunut käytännössä nyt kahdella eri sääasemalla. Ikää molemmilla sääasemilla on luokkaa pari vuotta. Aionkin tehdä niin ilkeät, että laitan käyttöönottopäivän tussilla piirilevyyn, kun sen asennan FinWX Lohja-15:n aurinkosuojaan, jahka sen saan tilattua. Sitten jos/kun se pakka leviää, saan jonkinlaista tietoa siitä, kuinka pitkään tuo kyseinen anturipakka toimi. Sen juotospuolen aion toki suojata saniteettisilikonilla, koska tiedän sen toimivan paremmin kuin Peet Brosin laittama lakkakerros ja koska tiedän, etten kuitenkaan ole siitä komponentteja vaihtamassa.
