Kirjoittaja Aihe: Auringon aktiivisuus ja yhteysongelmat  (Luettu 2468 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa miihkali

 • Kiinteä osa Foorumia
 • *****
 • Viestejä: 370
Auringon aktiivisuus ja yhteysongelmat
« : Sunnuntai, 24.03.2013, 14:18 »
Olen ollut huomaavinani, että aika monella on ollut yhteysongelmia viime aikoina. Omissa laitteissani (868 MHz) on alkanut esiintyä käsittämättömiä pätkimisiä. Laitteet ovat taatusti kunnossa eikä niiden paikkoja ole muutettu. Tarkistus on suoritettu vieläpä erikoisella tavalla kuljettamalla anturia sekä konsolia ympäri kylää. Täysin aukealla alueella aaltomaisesti  tapahtuva kusoikonin katoaminen on aika kummallista, koska vielä kuukausi sitten ei mitään ongelmia ollut. Häiriötekijät on yritetty minimoida, mutta ei vain auta. Laite taajuudella 433MHz  sen sijaan ei tunnista mitään häiriötä missään.

Auringon aktiivisuus on ennenkin tehnyt tepposia muun muuassa lyhytaaltopuhelimiin, joten kävipä mielessä tällainenkin syyvaihtoehto. Olenko aivan metsässä?   ???

Poissa J.Jäntti

 • Foorumin ylläpitäjä
 • Ylläpito
 • *****
 • Viestejä: 5337
  • Finland Weather Exchange (FinWX)
Vs: Auringon aktiivisuus ja yhteysongelmat
« Vastaus #1 : Sunnuntai, 24.03.2013, 22:15 »
Auringon aktiivisuus on ennenkin tehnyt tepposia muun muuassa lyhytaaltopuhelimiin, joten kävipä mielessä tällainenkin syyvaihtoehto. Olenko aivan metsässä?   ???

Mielestäni et lainkaan. Ilmeisesti 868MHz:n alue ei ollut ainoa taajuusalue, jossa esiintyi ongelmia. Olen havainnut samanlaisia kummallisuuksia esim. langattoman lähiverkkoni toiminnassa, sekä Fortum Kotinäyttökonsolin ja sen lähettimen välillä.

Minulla on 2.4GHz:n taajuusalueella oleva, 300Mbit/s 802.11n-WLAN-tukiasema. Jostain syystä muutamana perättäisenä aurinkoisena päivänä pöydällä olleen kannettavan koneeni ja langattoman tukiaseman välisessä kommunikaatiossa esiintyi aivan käsittämättömiä kummallisuuksia, kuten nopeuden heilahtelu 120Mbit/s ja fallbackina käytiin jopa 54Mbit/s välillä jatkuvasti vaikka liikennettä ei ollut hädin nimeksikään, sekä sivut latautuivat hitaasti, ikään kuin langaton verkkokortti ja tukiasema olisivat joutuneet kyselemään toisiltaan koko ajan paketteja uudelleen. Toinen kummallisuus tapahtui Fortumin kotinäytön kanssa, jossa yhteys lähettimeen vain nitkahti poikki ja palasi hetken päästä uudelleen, toimi muutaman minuutin ja taas nitkahti poikki. Tätä pätkintää tapahtui täysin randomina. Kumpaakaan laitetta ei oltu siirretty niiden paikaltaan mihinkään koko päivänä ja vielä aikaisin aamulla ne toimivat normaalisti.

Kotinäytön ja lähettimen välissä on puukattoa ja -purua yhteensä 40cm matkan verran viistoon joka kyllä aiheuttaa signaalin heikkenemistä, mutta yhteys kyllä toimii tasaisesti muutoin. Laite on ohjeistettu keskustelemaan sellaisella 2.4GHz:n kanavalla, joka on WLAN-tukiaseman kanava-alueen ulottumattomissa, joten se ei aiheuta ongelmaa. Kannettavan ja tukiaseman välissä on tasan yksi puinen suorassa kulmassa ja jos signaali kuuluu talon kellarissakin (välissä teräsverkolla vahvistettua betonia), ei yksi puuseinä paljoa tunnu.

Esimerkiksi nyt liikenne on tasaista 120-150Mbit/s kannettavalla ja yhteys Kotinäytön ja lähettimen välillä toimii normaalisti. Vain noina muutamana täysin aurinkoisena päivänä tapahtui tällaista muutamaan kertaan, enkä itsekään muuta syy-yhteyttä ole löytänyt tähän mennessä.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: 03.03.2021
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.----
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2021; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
Twitter, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

Poissa miihkali

 • Kiinteä osa Foorumia
 • *****
 • Viestejä: 370
Vs: Auringon aktiivisuus ja yhteysongelmat
« Vastaus #2 : Maanantai, 25.03.2013, 08:07 »
http://fi.wikipedia.org/wiki/Radiotaajuush%C3%A4iri%C3%B6t

http://www.esa.int/fin/ESA_in_your_country/Finland/Aktivoituva_Aurinko_tekee_avaruussaeaen_tutkimuksesta_entistae_taerkeaempaeae

Melkoisia revontulia näkyi myös jokunen aika sitten, joten enpä enää isosti ihmettele jonkun milliwattisen lähettimen pätkintää.