Minkä hankkisin Oregonin tilalle?

Aloittaja emr, sunnuntai, 24.03.2013, 11:34

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

emr

Hei. Minulla on ollut nyt muutaman vuoden käytössä Oregon Scientificin WMR200 ja vähitellen alkaa mennä hermot sen yhteysongelmiin. Kotitalo on rakennettu betonielementeistä ja se voi heikentää radioyhteyden kantavuutta, mutta ei selitä kaikkia murheita. Ongelmana on se, että aina kun jostakin yksiköstä loppuu paristo, niin yhteyttä ei meinaa saada syntymään sen jälkeen millään. Vaikka resetoi anturin, laittaa tukiaseman hakemaan antureita jne. niin yhteyden syntyminen on ihan sattumanvaraista. Viime kesänä kipusin katonrajaan vaihtamaan työläästi patterit tuulimittariin ja yhteys vaikutti syntyvän, mutta kun laite oli katolla ja tikapuut viety varastoon niin yhteyttäpä ei ollut. Vastaavasti pihan reunassa aidassa kiinni oleva lämpötilamittari tuottaa murhetta joka kerta paristonvaihdossa. Anturi on ollut muutaman päivän nyt mykkänä ja kun äsken hain anturin sisälle ja vaihdoin freesit paristot, niin yhteyttäpä ei taas löydy kirveelläkään. Olen vaihtanut tuon anturin jo kertaalleen kun ajattelin että se on viallinen, mutta uusi oli viimeksi paristonvaihdossa ihan samanlainen ja yhteys löytyi vasta tuntien päästä. Yleensä kun yhteys on löytynyt työllä ja tuskalla, niin se toimii kyllä kuukausia hyvin.

Toinen asia Oregonissa mistä en ole niin tykännyt on vähän kömpelö ja epäintuitiivinen käyttöliittymä. Kyllä 2010-luvulla saisi toiminta laitteessa olla vähän intuitiivisempaa kuin, että erilaisia toimintoja kaivellaan painelemalla kosketusnäytöstä näppäinyhdistelmiä tai pitkiä painalluksia, joita ei muista millään. Joka kerta kun haluaa tehdä muuta kuin katsoa peruslämpötilan, niin pitää kaivaa manuaali esille. Kun pääsisi käyttömukavuudessa esimerkiksi sellaiselle tasolle kuin moderni älykännykkä.

Tukiasemasta ei ole ollut myöskään minulla mitään yhteyttä esimerkiksi tietokoneeseen koska käytännön syistä tukiasema on paikassa mihin ei sujuvasti sijoitella tietokoneita. Olisi mukava jos laitteen voisi liittää vaikka kodin WLANiin.

Onko mikään kuluttajaluokan laite noiden yhteysominaisuuksien ja käyttöliittymän suhteen selkeästi parempi?

SääSami

Kyllähän teräsbetoni on pahimmasta päästä blokkaamaan radiosignaaleja ja OS on kuuluisa heikosta radioyhteyden laadusta. Oletko tuonut anturin keskusyksikön lähelle haun ajaksi kun vaihdat paristot? Mutta jos takuut on jo menny voisit koittaa vaihtaa keskusyksikön antennin tilalle antenniliittimen ja tehdä ulkoantennin koaksikaapelin päähän. http://www.dxzone.com/catalog/Antennas/70cm/ Nuo toimivat varmasti koska OS toimii 433MHz:n taajuudella.

emr

Tuo yhteysasia on vain aika mysteeri kun se yhteys ei synny vaikka anturi on sisällä metrin päässä tukiasemasta mutta kun yhteys on syntynyt, niin toimii ihan hyvin kun anturi on ulkona 50 m päässä.

Antenniasiaa voisi kyllä kokeilla. Kiitos.

weatherc

Tuohon otsikkoon viitaten niin ongelma tuossa hintaluokassa on se että seuraava aksel on melkein Peet Bros / Davis.
Eli hintaa tulee reilusti lisää Oregonniin verrattuna ennekuin kaikki pulikat on kasassa.
Muistaa pitää myös että sekä Davis että PB harrastaa Jenkkityylistä markkinointia tyyliin "osta auto mutta renkaat ovat lisävaruste ja maksaa erikseen". Daviksella on tuo loggeri sellainen ja PB:llä tais olla ilmanpaine tai joku muu yhtä "oleellinen" anturi joka uupuu peruspaketista.

J.Jäntti

Teräsbetonirakenne on tuollaiselle matalan tehon signaalille harvinaisen fataalia ja takuulla vaimentaa sitä niin paljon, että ongelmia voi syntyä jo lyhyelläkin matkalla.
Kertomasi tilanne tuon Oregonin laitteesi kanssa haiskahtaa paljon siltä, että samalla taajuusalueella olisi muitakin laitteita, jotka voivat olla mitä hyvänsä langattomista palovaroittimista, radiokaukosäätimen kautta langattomiin kuulokkeisiin. Koska Oregonin anturit toimivat paristoilla, 433MHz:n signaalin lähettäminen ns. nupit kaakossa, söisivät paristoja niin, että niitä saisi olla vaihtelemassa harva se hetki. Lisäksi antureilla ei ole ns. linkkijännettä koko ajan konsoliin, vaan määrävälein, paristojen toiminnon varmistamisen vuoksi, jolloin mitään jatkuvaa tehon säätöäkään ei ole, vaan anturi lähettää paketin konsolille aina samalla teholla.

Ei tarvita, kuin 433MHz:n taajuusalueelle joku muutaman milliwatin kovemmalla teholla ja jatkuvalla lähetyksellä metelöivä laite ja homma on sillä sökö; yhteys antureihin heilahtaa poikki ja vissiinkin antureille on asetettu jonkinlainen yrityskertojen lukumäärä, jonka jälkeen ne vain lopettavat, kunnes anturi synkronoidaan uudelleen konsolin kanssa. Se, ettet saa anturia ja konsolia keskenään keskustelemaan, vaikka laitteet olisivat senttien päässä toisistaan voi tarkoittaa myös sitä, että 433MHz:n taajuusalueella on joko niin paljon hulinaa, että yhteysyrityksetkin hukkuvat hälinään niin, etteivät ne toisiaan kuule vaikka ovat vierekkäin tai sitten tuon taajuusalueen liepeillä on niin paljon radiohäiriöitä, että yhteydenpito on liki mahdotonta. Yksi menetelmä on tietty yrittää jollain tavalla seurata, onnistuneen synkronoinnin jälkeen, koska yhteys konsoliin menee poikki ja seurata ympäristöä samalla tapahtuuko siellä jotain, joka voisi aiheuttaa radiotaajuushäiriöitä. Se on tosin aikaavievää, mutta samalla selviää syy, miksi yhteys napsahtaa poikki.

Lainaus käyttäjältä: weatherc - sunnuntai, 24.03.2013, 14:47
Tuohon otsikkoon viitaten niin ongelma tuossa hintaluokassa on se että seuraava aksel on melkein Peet Bros / Davis.
Eli hintaa tulee reilusti lisää Oregonniin verrattuna ennekuin kaikki pulikat on kasassa.
Muistaa pitää myös että sekä Davis että PB harrastaa Jenkkityylistä markkinointia tyyliin "osta auto mutta renkaat ovat lisävaruste ja maksaa erikseen". Daviksella on tuo loggeri sellainen ja PB:llä tais olla ilmanpaine tai joku muu yhtä "oleellinen" anturi joka uupuu peruspaketista.

weatherc on tässä asian ytimessä. "Ämericän"-malliset sääasemat ovat kyllä laadultaan ihan hyviä, mutta ne todellakin ovat juuri tuolla tasolla: paketissa on karvalakkimalli ja kaikki muut ovat sitten erikseen maksettavia juttuja, osa sellaisia, jotka löytyvät vakiona halvemmista asemista. esim. Peet Bros:n laitekannassa ollaan mielestäni päästelty pilvi pahimmilta haisevia aivopieruja koskaan.

Otetaan muutama esimerkki:

  • Ilmanpainemittaus löytyy vain Ultimeter 2100-sääasemasta. Se on - yllätys yllätys - se kallein ns. "lippulaiva"-malli kyseisestä kolmen mallin laitekatraasta. Seuraavaksi halvin niistä on Ultimeter 800. Sen kuoret ovat identtiset 2100-sarjaan mutta ilmapuntaria siihen ei saa edes optiona.
  • Sisälämpötilan mittaus on 2100- ja 800-malleissa vakiona. 100-malliin se on optio, jostain käsittämättömästä syystä. Sisäkosteuden mittaus on erillisen anturin varassa, jonka saa 2100- ja 800-mallille. 100-malliin sitä ei sitten saakaan
  • Paketista paljastuu pelkkä ulkolämpötila-anturi. Jos haluat ulkoilman kosteuttakin mitata, niin sitten joudut hommaamaan erillisen lämpötila/kosteusanturin.
  • Paketista ei löydy lainkaan sademittaria - sen saat ostaa myös erikseen ja vaihtoehtona on joko tuttu keinuvipumalli tai elektroninen pisaralaskurimalli. Jälkimmäinen on herkempi ja tarkempi, mutta sademäärät tulevat silti 0.25mm palasissa, vaikka pisaralaskennalla päästäänkin 0.025mm resoluutioon. Vertailuna sama 0.25mm resoluutio on keinuvipumallilla suoraan. Eroa ei siis ole muussa, kuin herkkyydessä. Hyvä uutinen on se, että minkä tahansa muunkin sääaseman keinuvipumallinen sademittari käy, jos sattuu löytymään sellainen, jossa on RJ11-liitin. Tämä siksi, että Ultimeterin saa tulkitsemaan sademittarin pulssin 0.25, 0.50 ja 1.00mm/pulssi, tiedoille.
  • Kolme reikää ikkunankarmiin vai yksi? Jos vain yhtä halajat, maksa rahaa ostamalla Single Cable Kit. Tämä härveli sijoittaa paketista löytyvän, normaalisti sisälle asennettavan, mustan ns. Junction Boxin, johon anturit liitetään, suojakoteloon, joka asennetaan ulos. Sieltä normaalilla RJ45-liittimellä (perustason suora Ethernet-kaapeli käy hyvin) koko pakan tieto kulkee sitä pitkin konsolille, sisätiloihin tulevan pienemmän liitäntälaatikon kautta, joka injektoi virran sekä konsolille, että antureille.
  • Liittäminen koneeseen tai kannettavaan? Juu; onnistuu pomminvarmasti, kunhan hommaat sarjakaapelipaketin, joka myydään erikseen.
  • Osien kestävyys? Tuulimittarilla erittäin hyvä, lämpötila/kosteusanturilla huonompi. Toistaiseksi kaksi anturia on kuollut, joista kosteusmittaus ensin. Kyseessä piirilevyn kuparipinnoitteen ruostuminen (minkä ei pitäisi olla mahdollista, mutta koska Amerikassa kaikki on mahdollista niin myös vissiin tämäkin)

Näistä listan kummallisuuksista huolimatta ei kannata heittää toivoa: Laite on toimiva ja erittäin luotettava, mutta vaatii huoltoaikataulun, sen tulin huomanneeksi FinWX Lohja-12A:n suhteen, jossa sademittari on disabloitu haamusateen vuoksi, kosteusmittausanturi on kuollut (viimeinen tieto ennen kuolemaa: 105% kosteus) ja lämpötila-anturi keikkuu kuoleman ja itsemurhan välimaastossa, puhuen niin paljon omiaan että Offset-arvoja jouduttiin säätämään alaspäin kaksi astetta Celsiusta konsolista ja kuusi astetta WUHU:sta myöhemmin ja kovimmat pakkaset ovat jääneet mittaamatta, kun anturi jää jumiin tiettyyn astelukemaan. Ainoastaan tuulimittari toimii tällä hetkellä ainoana anturina moitteetta koko sääasemalla. Edessä on lämpötila/kosteusanturipakan vaihto ja sademittarin pisaralaskurin kovan luokan myrkyillä puhdistaminen.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

weatherc

Lainaaweatherc on tässä asian ytimessä. "Ämericän"-malliset sääasemat ovat kyllä laadultaan ihan hyviä, mutta ne todellakin ovat juuri tuolla tasolla: paketissa on karvalakkimalli ja kaikki muut ovat sitten erikseen maksettavia juttuja, osa sellaisia, jotka löytyvät vakiona halvemmista asemista. esim. Peet Bros:n laitekannassa ollaan mielestäni päästelty pilvi pahimmilta haisevia aivopieruja koskaan.

Laietaanpa Daviksen vastaavat ihan piruttain, hintatiedot echtshop.de.

- "Langaton" 6152EU, 530€. Tuossa jo se ensimmäinen emävale, ei se mitään langaton ole muuta kuin ISS kykentäboxi <> konsoli. Anturit <> ISS ovat langallisia aina jollei hanki lisälähetintä tuulimittarille.
- WeatherLink loggeri, jota ilman et pysty kytkemään koneeseen, 160€ => eli minimissäänkin on lasku 690€
- Solar-anturi, 150€
- UV-anturi, 340€

Leka

Lainaus käyttäjältä: weatherc - sunnuntai, 24.03.2013, 21:40

Laietaanpa Daviksen vastaavat ihan piruttain, hintatiedot echtshop.de.

- "Langaton" 6152EU, 530€. Tuossa jo se ensimmäinen emävale, ei se mitään langaton ole muuta kuin ISS kykentäboxi <> konsoli. Anturit <> ISS ovat langallisia aina jollei hanki lisälähetintä tuulimittarille.
- WeatherLink loggeri, jota ilman et pysty kytkemään koneeseen, 160€ => eli minimissäänkin on lasku 690€
- Solar-anturi, 150€
- UV-anturi, 340€

Lisäksi tarvitaan asennussarja Solar- ja UV-antureille jos semmoiset hankkii, 27€
Tuulimittarin lisälähetin, 163€

Antureiden kaapeleiden jatkaminen on suht helppoa.

Sääasema Vilppula - Davis Vantage Pro2 Wireless

SääSami

#7
Komppaan tuota teoriaa häiritsevästä laitteesta samalla taajuudella. Nyt kun saisit jostain skanneriradion niin voisit kuunnella taajuutta 433,92MHz ja todeta omin korvin onko liikennettä. Nykyään alkaa noita langattomia laitteita olla paljon ja häiriö voi tulla naapuristakin. Siinä sitten kolkuttelemaan naapurin ovea että voisitteko heittää langattomat kuulokkeenne roskiin koska musan kuuntelun aikana sääasema menettää yhteytensä anturiin  ;D

Edit: Sain ajatuksen tarkastella omaa tilannetta taajuudella 433,9MHz. Käytössä on Ezcap USB TV-tikku ja ohjelmistona SDR Sharp. Kuvassa näkyy radiotaajuuden spektri ajan suhteen. Aktiivinen liikenne erottuu kirkkampina väreinä. Tarkkaan kun katsoo voi erottaa kaikki 8 anturia erilaisina spektreinä. Muuta liikennettä ei juuri näy.


emr

Kiitokset kommenteista. Täällä näyttää olevan ymmärrystä noiden laitteiden sielunelämästä. Muutaman tunnin värkkäyksen jälkeen anturi löytyi taas, joten seurailen vielä tilannetta. Davis kuulostaa kyllä aika hintavalta setiltä.

uskela

monien autojen kaukolukitukset toimii myös tuolla 433 taajuudella ja on kuulemma langattomat sääasemat joskus aukoneet autojen ovia ennenaikojaan  ;D
Itse olen ollut davikseen todella tyytyväinen vaikka hinta ja lisäanturit kalliita ovat olleetkin, mutta toisaalta toi ainainen päitysrumba on vähentynyt selvästi :)
itselläni on ollut aikoinaan pari la crossen asemaa ja ne ainakin toimivat hyvin sen aikaa kun mulla olivat (toinen noista on vanhemmillani yhä käytössä).
Jos kuitenkin on tämä sääasema harrastus päässyt puraisemaan oikein kunnolla, niin suosittelen silloin ostamaan sen kalliimman vaihtoehdon.
Sääasema Hämeenkyrö, uskela
http://koti.mbnet.fi/vp2