Ilmatieteen laitos ennusti historiallisen hyvin

Aloittaja angle, tiistai, 15.01.2013, 20:36

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

angle


weatherc

Jutusta puuttui (yllätys) yksi erittäin oleellinen osa tuossa lämpötilan paikkansapitävyydessä, nimittäin mikä on se haitari jonka sisällä se luokitellaan onnistuneeksi.
Yr.no:lla se on +- 2 astetta.
Ja sitä käyttäen omalla vertailusivulla http://www.nordicweather.net/ennustevertailu.php?fi, jonka sain takaisin henkiin ennen joulua ei kyllä FMI, ja vielä vähemmän Foreca, pääse kovin juhlittaviin lukemiin, joskin eivät nyt katastrofaalisen huonotkaan ole.

angle

Tämä jutun kärki taisi ollakin että mennyt vuosi oli FMI:n oman historian tarkimmin ennustettu. Ei niinkään että ennusteet olisi muiden ennustajien ennusteita tarkempia. Suunta on siis oikea. :)

weatherc

Juu, mutta tuohon 90% joka mainitaan jutussa en kyllä usko.
Ja voihan ne kertoa mitä satuja tahansa kun ei kerran mitään todistetta julkaista (= paikkakuntakohtainen tilasto/taulukko).

Esim. yr.no:lla on Norjan osalta jokaisen paikkakunnan ennusteen yhteydessä myös tilastot osumatarkkuudesta mukana, joita FMI:n (tai Forecan) kohdalla voidaan vain haaveilla, esimerkkinä liitteen Oslosta.

Snowi

Itsekin vähän epäilen. En sitä, etteikö olisi ollut FMI:n historian paras vuosi tarkkuuden osalta, mutta että päästiin tuohon 90%. En tiedä mikä FMI:llä on se raja-arvo tuolle kuten weatherc:kin tuossa sanoi. Siitähän tuo tarkkuusprosentti on kokonaan kiinni. Ja myöskin siitä, mihin asemaan sitä ennustetta verrataan.

Varsinkin pilvisyysennusteissa on FMI:lla parantamisen varaa ja siinä oma wxsim tuntuu olevan selvästi parempi. Toki vaihtelua on suuntaan ja toiseen, mutta varsinkin selkeiden kelien ennustaminen talvella tuntuu olevan FMI:lle hankalampaa kuin wxsim:lle. Toki omat asetukset wxsim:ssa vaikuttaa hyvin paljon myös tuohon pilvisyysennusteeseen.

uskela

Voihan se olla että yhden vuorokauden ennusteet ovat osuneet historiallisen tarkasti kohdalleen, mutta KAIKKI MUUT pitemmän ajan ennusteet eivät.
Hyvänä esimerkkinä viime kesän superhyper ukkosennusteet sekä lähempi esimerkkitapaus kun eilen luvattiin to-pe väliseksi yöksi/aamuksi 17-18 pakkasta ja tänään lukema olikin jo -21.Viimeviikolla mediassakin luvattiin hyytäviä kelejä tällekin viikolle, mutta vain yhtenä päivänä on täällä päästy edes yli 10 pakkas-asteen joten yhtä hyytävää ollut kuin lokakuun lopussa ;D
Itse luulen, että ainoa mikä on parantunut on ennusteiden päivitysväli.
Sääasema Hämeenkyrö, uskela
http://koti.mbnet.fi/vp2