Kirjoittaja Aihe: Anturituulettimet talvikäytössä  (Luettu 5360 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Snowi

 • Foorumin Yleismoderaattori
 • *****
 • Viestejä: 2072
  • Sääasema Klaukkala
Vs: Anturituulettimet talvikäytössä
« Vastaus #10 : Tiistai, 11.12.2012, 15:23 »
Vähän ihmettelinkin tuota FMI:n vastausta, että tuuletin ei muka vaikuttaisi talvella mitenkään. Ehkä heillä oma lehmä ojassa sen suhteen, että tuulettimia ei ole, mutta kyllä varmasti vaikuttaa tiettyinä päivinä edes vähäsen se että käy pieni ilmavirtaus kotelon sisällä. En tiedä paljonko kotelon suunnitellulla/muodoilla pystytään pelkästään vaikuttamaan tilanteeseen, mutta tosiaan itse uskon että talvellakin tuulettimella on pieni vaikutus. Tosiaan pitää joskus tehdä kunnon testi asian tiimoilta :)

Poissa miihkali

 • Kiinteä osa Foorumia
 • *****
 • Viestejä: 370
Vs: Anturituulettimet talvikäytössä
« Vastaus #11 : Tiistai, 11.12.2012, 16:15 »
Kyllähän tässä asiassa saa, ja pitääkin, käyttää järkikultaa. Ahdas anturikotelo melkeinpä olemattomilla tuuletusaukoilla pitää varmasti sisällä olevan ilman paikallaan pitkään ilman mitään apukeinoa. Toisin sanoen siinä kotelon sisällä olevassa ilmassa on juuri se suhteellinen kosteus, joka on. Uutta kosteampaa tai kuivempaa ilmaa ei tule, tai tulee sisään hyvin hitaasti, ehkä tuntien kuluessa. Ei siinä tilanteessa voi odottaa sensorin saavan heti mitään uusia virikkeitä toimintaan. Lukema on ja pysyy pitkään samana. Eihän sen ilmanvaihdon tarvitse olla mitään hurrikaani-tyyppistä puhallusta. Hidaskin ilman liike tekee hyvin tehtävänsä. FMI:n tyyppi on varmaan käsittänyt kysymykseni koskemaan vain lämpösensoria. Tarkoitus oli kylläkin ottaa esiin vaikutus suhteellisen ilmankosteuden näyttöön. Oli miten oli, mutta omat kokeeni osoittavat ilman pienenkin liikkumisen tarpeellisuuden kosteusmittauksissa. Säteilysuojan jäähdytys auringon säteitä vastaan on se toinen asia erikseen.  8)

Ps. Noita anturiromuja on jo sen verran, että käyn joku päivä piruuttani kokeilemassa, mitä kunnon paineilma saa aikaan. Lähtee samalla nuo swiss sensoritkin lentoon eikä jää epäselväksi liian nopeasti liikkuvan ilman vaikutus.  :D
« Viimeksi muokattu: Tiistai, 11.12.2012, 16:24 kirjoittanut miihkali »

Poissa weatherc

 • Ylläpito
 • *****
 • Viestejä: 8955
Vs: Anturituulettimet talvikäytössä
« Vastaus #12 : Tiistai, 11.12.2012, 17:36 »
Lainaus
Ahdas anturikotelo melkeinpä olemattomilla tuuletusaukoilla pitää varmasti sisällä olevan ilman paikallaan pitkään ilman mitään apukeinoa.

Samaa mieltä edeltäjien kanssa kyllä. Toinen esimerkki, selkeä tyyni pakkasyö, tiiviissä kotelossa lämpötila pääsee laskemaan huomattavstikkin alemmas mitä ympäristön lämpötila.
Luulen että FMI:n kaveri myös osittain viittasi vastauksellaan siihen että anturithan ovat (lue: pitäisi olla) avoimessa paikassa jossa liki aina ilma liikkuu edes vähäsen vaikkei varsinaisesti tuulisikaan.

Sitten päivän havainto, tai havainto oli eilen...Turun ohikulkutiellä oleva tiesääaseman lämpötilapurkki oli pikimusta...Hyvää dataa tiedossa...NOT... ;D

Poissa miihkali

 • Kiinteä osa Foorumia
 • *****
 • Viestejä: 370
Vs: Anturituulettimet talvikäytössä
« Vastaus #13 : Tiistai, 11.12.2012, 18:50 »
Voi hyvänen aika tätä tietoa, jota tuntuu olevan:

http://hortsci.ashspublications.org/content/42/6/1372.full.pdf