Ilmatieteen laitoksen data avoimeksi ?

Aloittaja Hemmo, tiistai, 07.08.2012, 17:18

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

tito

LainaaValtiovarainministeriön ensi vuoden talousarvioehdotuksen mukaan Ilmatieteen laitoksen reaaliaikaiset sää- ja ilmastohavainnot, tutka- ja salamadata, kansallinen sääennustedata sekä lentokenttähavaintojen data vapautetaan yleiseen käyttöön kahdessa vaiheessa.

Hieman positiivisempaa asennetta ;) ;)
Ei kannata aina haukkua ennalta, odotellaan mitä tulee  :) :) :)

Naruskan Ukka Matinpoika

Titon kanssa samaa mieltä. Eikä vain siksi, että me ollaan kohtuullisen hyviä tuttuja keskenämme.

Suomen Ilmatieteen laitos ei voi laahata kansainvälisessä vertailussa muiden maiden perässä loputtomiin. Pakko sillä on avautua, kuten jossain muussa ketjussa taittiin ennakoida jo joskus kevättalvella, kun Maanmittauslaitos alkoi kaivautua ulos kuorestaan.

Tämä asia jos mikä on sellainen, johon voi tässä vaiheessa suhtautua pelkästään positiivisella mielellä. Ja jopa niin, että pidellä sillat kunnossa tulevaisuutta ajatellen. Ja saattaahan sitä jossain välissä päästä heittämään vaikka toivomuslantin tai -luun Ilmatieteen laitoksen suuntaan... ;) ;D

www.naruska.com

weatherc

Täällä ollaan kyllä ihan positiivisella asenteella asian suhteen, pikemmin on ensimmäinen aatos että "vihdoinkin".

Kuten Ukka sanoi, FMI, aivan kuten SMHI, ei kertakaikkaan voi olla kivikaudella ikuisuutta. Niiden on pakko avautua ja jo EU-direktiivikin siihen pakottaa.
Nyt en muista mistä kohtaa sen luin tuossa oliko toissapäivänä mutta FMI:kin halutaan että hiedään ennusteet/data näkyisi mahdollisimman laajasti ja että toivovat että heidän datan ympärille kehittyisi uusia aplikaatioita. Jo tuo on erittäin hyvä asia.

LainaaJa jopa niin, että pidellä sillat kunnossa tulevaisuutta ajatellen. Ja saattaahan sitä jossain välissä päästä heittämään vaikka toivomuslantin tai -luun Ilmatieteen laitoksen suuntaan..
Täältä lähtee jossain vaiheessa "toivomuskirje" menemään FMI:n suuntaan mm. ennusteiden muodosta että olisi saatavilla kuten yr.no:lla xml- tai json- muodossa ja haku mielllään kordinaateilla jotta voisi tehdä omat ennusteet helposti.
Kova sana olisi myös jos data olisi saatvilla GRIB-muodossa, silloin voisi tehdä vaikka tämän tapaista: http://data.nordicweather.net/yr/scripts/leaf.php :)
Pitää vain suunnitella kirje hyvin...;)

angle

Tänään tuli radiosta Ajantasa ohjelmassa juttua tästä. Linkki

jamo

http://yle.fi/uutiset/avoin_saadata_auttaa_maanviljelijaa_ja_golfaria/6249330?origin=rss

Vähän tulee semmoinen fiilis että fmi olisi jokin edelläkävijä ja jos kysyy dataa niin he antavat sen tuosta noin vaan.  ;D

jamo

weatherc

Ei se edelläkävijä ole missään nimessä.
Jenkeissähän, kuten jutussakin mainitaan, on kaikki säädata "public domainilla" eli vapaasti käytettävissä ja esim. meitin WASP2:een saa reaaliaikasen sadetutkakuvan. Myös jenkki-sääsivuilla on monella sadetutka. En nyt muista softan nimeä joka "tekee" sen.
Tutumpi GFS-data on myös sellaista.
WXSIM-softalla on myös Jenkeissä useampi malli käytettävissä mitä meillä.
jne.

Mitä muualla Euroopassa on tapahtumassa säädatan suhteen en tiedä mutta arvelisin että jollain aikavälillä kaikki tulevat perässä, kiitos tuon EU-direktiivin ja siinä saattaa FMI olla ensimäisten joukossa. Ainut tieto joka tänne asti on kantautunut on naaurimaan SMHI joka myös avaa "kaiken datan", siellä ei edes eritelty avattavaa dataa kuten suomen uutisissa on FMI:n kohdalla.

Yksi asia josta ei jostain syystä ole mainittu tai huomattu kun juttu on datan avaamisesta on se että se voi myös tuoda säästöä datan tarjoajalle. Ajatelkaa tilanne jossa yksi kaikkille avoin "virallinen tutka", eli vastaava kun Suomessa nyt, kun iskee tilanne jossa suuri määrä haluaa tarkistaa sen niin siihen tarvitaan aika lailla palvelintehoa jo pelkästään sen näyttämiseen.
Kun taas jos samainen tutkakuva löytyy usealta sivutolta se jakaa sen tarvittavan palvelintehon.

Leka


Sääasema Vilppula - Davis Vantage Pro2 Wireless

weatherc

Lainaus käyttäjältä: Leka - tiistai, 18.09.2012, 20:21
Pauli Jokisen Sääbriefingissä juttua asian tiimoilta.

Suomen kattava Hirlam-data 10 km resolla on ollut saatavilla jo pitkään yr.no:lta grib1-muodossa. Siitä tosin uupuu tasot esim tuulitiedoissa sekä esim capet sun muut jotta saisi ukkosaiheisia karttoja tehtyä.

miihkali

Aamu-uutisissa tuntui ainakin Forecan edustaja olevan tyytyväinen. Pääsevät kiinni säädataan, joka tähän asti on ollut hankalasti hankittavissa (kallista?). Uutisissa myös epäiltiin uusien kilpailijoiden tuloa sää-alalle. Varmasti näin on, ja kuluttaja hyrisee onnesta valikoidessaan hänelle sopivaa säätä!

weatherc

Jahka se data ensin vapautuu ja nähdään missä muodossa, mitä ja miten niin varmaa on että sitä tullaan tutkimaan että mitä hyödyllistä ja hubaa siitä voisi tehdä :)
Muutama juttu tietty löytyy jo valmiina toivelistalta joskin se jää nähtäväksi että toteutuvatko ne....