Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

4G

Aloittaja miihkali, perjantai, 30.03.2012, 07:09

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

miihkali

Taitaa olla vielä hätiköityä haaveilla kuituyhteyden perään, sillä jo eilen alkaneiden uutisten mukaan hallitus on tarttunut toimeen. Nopean yhteyden pitäisi olla käytössä myös Lapin alueella 28 megan nopeudella vuoteen 2015 mennessä. Hintahan sen lopulta, sen valinnan, ratkaisee. Kylläpä nyt puuhataan nettiyhteyksiä oikein urakalla.  ::)

Naruskan Ukka Matinpoika

Ukka lueskeli läpi kirjasen, jonka Sonerasetä antoi käteen kaksi viikkoa sitten. Kirja on Liikenne- ja viestintäministeriön painamaa sanaa veronmaksajille, joten siihen luulisi jossain mitassa voivan luottaa. Siinä sanotaan, että tämä 100 Megan valokuitukaapeliyhteys on toimivaa tekniikkaa seuraavat 50 vuotta. Niiiin, 50 vuotta siinä lukee.

Siinä sanotaan myös, että sen toimintavarmuus on ylivertainen langattomiin yhteyksiin verrattuna.

Sonerasedälle esitettyyn kyvymykseen 4G -verkon leviämisestä näihin tuppukyliin tuli häneltä yksiselitteinen vastaus: EI. Perusteluna oli, että tukiasemia tarvitaan sille taajuudelle 500 metrin välein, joka käytännöstä on mahdollista vain kaupunkipaikoissa.

Eipä ehtinyt kulua kuin 2 viikkoa, kun jo uutisoitiin tästä 4G verkosta. Nyt se oli Liikenne- ja viestintäministeriön ykköshanke. Itänaapuri onkin vapauttanut sen taajuuden, joka poisteli langattomien yhteyksien rakentelua itäisissä osissa Suomea.

Hohhoijjaa tätä vauhtia. Ukkakin aavisteli, että 50 vuotta on aika rohkea aikaraja. Nollan jos siitä ottaa pois, niin ollaan viiden vuoden päässä. Sekin on pitkä aika siihen verrattuna, että meni noin viisi päivää, niin Sonerasedän jakama info oli jo auttamatta vanhaa.

Tässä taitaa huoletta voida pitää kukkaron nyörit umpisolmussa näiden asioiden kanssa. Kenttä elää näissä asioissa nyt niin, että heikompoo huimoo... :o ;)

www.naruska.com

miihkali

#2
Oletan, että yhteydet tulee rakentamaan Elisa. Sonera on liian jäykkä firma pystyäkseen samaan. Ei ole aiemminkaan pystynyt muun kuin mahtikäskyn takia. Hyvässä muistissa on vielä Soneran UMTS, joka vei rahaa roskiin sievoisen määrän. Firmana Sonera on tuhottoman kallis ja vie (jos) 4G-yhteydet sellaiselle hintatasolle, jotta mökinmummo jää nuolemaan näppejään.

Kuitu on kuitu, tosin kohta varmaan vanhanaikainen sekin. Kuitukauppiasta saattaa näinä päivinä hieman ituttaa.

Sonerasedän väittämiin kannattaa uskoa yhtä paljon kuin automyyjän puheisiin. Tarkoitti varmaan Soneraa itseään kertomalla homman kusevan kintuille. Niinhän se tekee joillekin. Luulen, että tukiasemat 500 metrin välein tulevalla yhteydellä ovat silkkaa soopaa.

Kannattaa pitää kukkaron nyörit tiukalla asian suhteen vielä jonkin aikaa. Se, että toimiiko jokin silloin ja sillä tavalla, on vielä hevonkuusessa. Tuon nopeuden suhteen olen tyytyväinen huomattavasti pienempään kuin sataan megaan. En näet tee mitään vaativia rakennuskuvien siirtoja ynnä muuta sellaista, jota harva tekee tarvitakseen sata megaa.  8)

Ps Voisihan tuleva operaattori olla suuri ulkomaalainen. Mastojen omistus taitaa olla yksi este.

finilves

Uskon tuohon 50 vuoden aikaan, nykyään yhdellä kuidulla pystyy siirtämään koko Lapin liikenteen.
Tuo nykyään kaupattava 100M on varmaan hintakysymys asiakaalle tulevan muuntimen hinnasta, 1000M toisesta päästä
on määrittely kysymys.
Mikäli vaihtoehdot on 100M kiinteä ja mokkula valitsen varmasti kiinteän.

Kehitys menee eteenpäin, Ukalla oli 1M ADSL ja varmaan tyytyväinen 5 vuotta sitten.
Nyt Ukalla 10M mokkula, ei kelpaa varmaan 5 vuoden päästä.

Naruskan Ukka Matinpoika

Jos se tuleva 4G toimii 25-50 Mbitin haarukassa, kuten huhutaan, niin erot 100 Mbitin kaapeliyhteyteen eivät ilmeisesti niin kovin merkittäviä enää ole tuolla bittien yläpäässä. Jos kymmenellä Mbitillä pyörii jo ihan hyvin kaikki se, mitä Ukka tällä hetkellä tarvitsee, niin niille mökinmummoille ja paapparaisille, joilla ei tällä hetkellä vielä ole ensimmäistä tietokonettakaan, piisaa todennäköisesti 3G ja 4G tsydeemit ainakin niissä paikoissa, missä ne maksimitehoillaan tai niitä lähelläkään toimivat. Niillä yhteyksillä saa kelahakemukset tehtyä ja maitokauppalaskun maksettua ja tilattua apteekista asperiinia. Tämä on nimittäin näiden nettiyhteyksien perimmäinen tarkoitus, kun niitä tänne erämaihin kärrätään. Pyritään siihen, että ihmiset pystyvät jokapäiväiseen asiointiin, kun virastot ja konttorit pakenevat satojen kilometrien päähän.

Viihdepaketteja ei tarvita joka toisessakaan torpassa, vaan nykyisin toimivat kauniitjarohkeat näkyvät täällä vanhusten mielestä aivan hyvin. Pornoelokuvien lataamistarvetta ei ole joka mökissä.

Parituhatta €uroa liittymästä ja siihen päälle 40 €uroa kuukaudessa peruskäyttömaksuja on jossain torpassa jo kipurajan yli. Varsinkin, kun vielä ei ole ostettuna mitään tietoliikenteeseen viittaavaa härveliä, joita myös tarvitaan. Muutamassa torpassa ei tiedetä koko tietokoneen olemassaolosta puhumattakaan sen käyttämisestä vielä mitään. Ensimmäisenä ollaan nyt oven takana kaapelinpää kourassa, vaikka ei ole, mitä siihen kytkeä.

Nyt, kun nämä asiat ovat täällä syrjäkylillä puheena ja pinnassa, niin alkaa tuntumaan siltä, että niitä kyllä hemmotellaan, joilla perustietämystä tietokoneista ja niihin liittyvästä on edes jonkin verran, mutta ummikot ovat edelleen ummikoita. Ukka seilaa jossain siellä välivedessä. Laskut on pystytty maksamaan olemassa jo olleilla yhteyksillä. Formulamenestyksettömyyden on nähnyt lautasen kautta ja nyttemmin myös tällä 10 Mbitin yhteydellä. Tämä yhteysnopeus jos Ukalla tuplaantuu tai triplaantuu, niin voikin käydä niin, että sijoitan 2000 €uroa johonkin tietokone- tai sääasemavermeeseen, kameraan tai mihin vain tikkukaramelliin jatkamalla 15 €urolla kuukaudessa. Jos 4G maksaa hieman enemmän, niin maksetaan se. Soneravalokaapelin hinnalla pyörivät kuukausitaksat 12 vuotta ja kuukausimaksut pysyvät 40 €uron sijasta alle 20 €urossa.

Valokaapeliyhteys ja 3G ja 4G katkeavat sähkökatkokseen tai rasvanäppikaivurikuskin virheeseen samalla sekunnin kymmenyksellä, jolloin kaikki taas ovat ulkomaailmassa kiinni vain huutamalla. Tai voihan jollain kelmillä olla joku satelliittiyhteys jollain akkuvehkeellä, mutta aina on niitä, joilta konstit ei lopu. Enemmistö kuitenkin on avuttomana huutoyhteyksien päässä.

Sitä vastaan minulla ei ole mitään, että valinnan vapautta tulee. Perusasiat ja alkuperäisen tarkoituksen näissä asioissa saavuttaa kuitenkin halvemmalla, jos raha ei ranteita pakota.

Haasteellista tämä varmasti monelle vanhalle ihmiselle on, kun Ukka alle kuuskymppisenä on jo aika ajoin pyörryksissä. Kylässä on enemmistössä torppia mummuja ja vaareja lähempänä sataa vuotta ja tietokoneesta ei ole kuin kuultu puhuttavan. Jos sitäkään.  :o ;)


www.naruska.com

weatherc

Yks asia josta ollaan visiti hiljaa noissa 100M ja 4G-puheissa on se että mikä on se todellinen nopeus jonka asiakas saa ulos seinästä/mokkulasta. 100M kiinteästä tahikka 50M mokkulasta sanoisin olevan silkkaa mainospuhetta, missäs on ne oikeasti käytössä mitatut nopeudet?

100M ja 50 v...
Missä helvatun pahvilaatikossa LVM oikeen elää? 1G on tätä päivää ei mikään 100M.