Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Sääaseman rakentelua

Aloittaja Jussa, torstai, 22.03.2012, 16:31

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

khyron

Ei nyt kyllä tosta selityksestä vielä selvinny mitä se yläosan valkonen pätkä tois lisää. Pikemminkin se haittais koska siellä on kylmää ilmaa jonka keskiosan lämpimän ilman pitää puskea tieltään.

Mitään säätösysteemiä ei tarvitse, ilmavirta ei voi jäähdyttää anturia viileämäksi mitä ilma itsessään on.

Jussa

Tuskin ilma putkessa sentään aivan kauheata haipakkaa pitää. Se riittää, että ilma ei seiso, varsinkin kesäaikaan. Virtaus itsessään ei tosiaan voi vaikuttaa lämpötilaan mitenkään vaikka menisi 100m/s. Se saa vain sen aikaan, että anturilla on koko ajan uutta ilmaa ja oikea ilman ns. varjolämpötila.

einari

#22
Sanoin kyllä sen olevan oletus, tuskin sillä kovin suurta vaikutusta olisi, ajatuksena oli se että vastustaisi ilman virtausta, joten oma energia (lämpö) kiihdyttäisi kokonaisvirtausta putkessa ylöspäin. :-)

Siitä on niin kauan kun on virtausoppia joskus hieman "päntännyt", varmaankin parempi  sellainen vaihtoehto että putken alapää (valkoinen)olisi vaikka 75 mm ja yläpää 125 mm (musta), niin suhde olisi noin 1:3 eli käänteisenä.. jos ylhäältä ilma virtaa ulos vaikkapa 2 m/s niin alhaalla se olisi 6 m/s, sitten kun sinne alas laittaa tukkeeksi 5 cm anturin (halkaisija) niin suhde olisi 1:5 , eli 10 m/s.. noin karkeasti ottaen.. onhan siinä muitakin tekijöitä, kuten kitka ja turbulenssi jota on aina virtaavassa ilmassa..  ;D

Ei se niin merkittävää se virtaus ole, että suurta vaikutusta olisi.. ainoastaan ehkä hieman kosteuteen...

Viimeinkin löytyi ja ihan sattumalta, melkein kompastuin siihen.. nimittäin lähes sopivankokoiseen kappaleeseen sademittarin lämmitysviritelmän uloimmaksi pömpeliksi.. vähän piti laittaa sisäpuolelle sokkelikaistaa (solumuovi). Tuo 130 mm koko on kiven alla muovisena.. saunan hormiputkia teräksisenä kyllä on..  Kaapelikela oli kaupan ovella matkalla roskikseen.. sai kuulemma ottaa niin hyötykäyttöön päätyi ainakin pieneltä osin.. sydämeltään.. kuva liitteenä  :)

einari

Taisi mennä tämän äijän lämpösuoja-ajattelu uusiksi, empä taida valkoista käyttää koko hommassa, mattamustaa kylläkin siinä yläosassa..
Kävin tänään Jeppiksessä, eli Pietarsaaresssa sellaisella kaustisella oppinsa saaneella wellmakerilla.. nuori sälli mutta taitava.. palomiehet ja poliisit hakevat siltä myös apua.. kyllä siinä jumit ja kivut kaikkoaa.. pääkin alkoi taas vähän pelaamaan :)
Kotimatkan varrella on erikoisen sininen jalkapallohalli.. ja muistin nähneeni siitä väristä joskus uutisen.. joten ei muuta kuin nettiä kaivelemaan..
ja tulos oli ettei sillä värillä ole väliä mitä silmämme näkee.. kunhan kiiltävä tai YInMn-blue..

tässä uutinen
https://yle.fi/uutiset/3-8989189

einari

Rääpäisin noita ajatuksia hieman paperille.. tällainen olisi loppujenlopuksi helppo rakentaa ja olisi siro ja sieväkin jos hieman aikaa laittaa siihen, kommentteja otetaan vastaan  :)

Jussa

Lainaus käyttäjältä: einari - tiistai, 05.12.2017, 18:11
Rääpäisin noita ajatuksia hieman paperille.. tällainen olisi loppujenlopuksi helppo rakentaa ja olisi siro ja sieväkin jos hieman aikaa laittaa siihen, kommentteja otetaan vastaan  :)

En tiedä tarviiko putki eristettä alkuunkaan? Jos anturi on putken alapäässä ja ilma poistuu yläpäästä niin silloinhan anturille tulee koko ajan oikeanlämpöistä ilmaa.

einari

Oikeastaan sillä eristeellä on rakenteen kasassapysymisen kannalta olennainen merkitys, liimaa sisäputken ja ulkoputken toisiinsa :-)
Toisaalta tämä näkyvä valo, jota niin kovasti torjutaan valkoisella värillä on vain pieni murto-osa kokonaislämpösäteilystä.. niin tuo ratkaisu suojaa
kaiken muun kuin maasta tulevan läpösäteilyn, toki sekin on torjuttavissa.. syteen tai saveen.. kokeeksi teen.  ;D

lainaan tässä yhtä osuvaa kirjoitusta eräältä keskustelupalstalta tähän liittyen;
"Jos nyt ihan tarkkoja ollaan, niin auringon ja esim. sähkölampun säteilemästä tehosta vain pieni murto-osa on valoa ja suurin osa lämpöä. Kiiltävä tai valkoinen pinta heijastaa suurimman osan siitä näkyvästä valosta pois, joka on siis pienin osa koko säteilytehosta. Pinnan väri ei niinkään vaikuta siihen, kuinka suuren osan siitä isoimmasta osasta eli lämpösäteilystä pinta heijastaa pois. Mutta mattamusta pinta imee itseensä todennäköisimmin suurimman osan sekä näkyvästä valosta että lämpösäteilystä, kun taas joku pelipinta heijastaa suurimman osan molemmista pois.

Asiaan ei siis liity mitään henkimaailman ilmiöitä, vaan kaikki on ihan tieteellisesti todettavissa ja mitattavissa. Se, että onko jokin pinta ihmisen mielestä väriltään musta vai valkoinen, johtuu juurikin kyseisen pinnan heijastusominaisuuksista. Paljon valoa heijastava pinta mielletään yleisesti vaaleaksi ja vähän valoa heijastava pinta mustaksi, koska vaalea pinta näyttää vaaleammalta juuri siksi, että se heijastaa enemmän valoa pois. Silti pinta voi käyttäytyä eri tavalla lämpösäteilyn suhteen, eli yleensä pitemmän aallonpituuden suhteen.

Kansantajuisena esimerkkinä: Esimerkiksi kesällä auringonpaisteella mustassa kiiltävässä autossa voi olla viileämpää kuin vaaleassa likaisessa autossa. No, onneksi autoihin on jo keksitty ilmastointilaitteet."

khyron

Mua vähän epäilyttää että suoran säteilyn estäminen ja riittävä ilmakierto, vaikka painovoimainen, on riittävä. Koska sitten tulee vastaan anturin tarkkuus, ja vaikka olisikin tarkka anturi niin ilman lämpötilan mittaaminen tarkemmin kuin 0.1 asteen tarkkuudella ei liene kovin järkevää.

Ei sillä, jos joku haluaa puuhastella niin siitä vaan, on sitä huonompiakin harrastuksia:)

einari

Niinpä, en edelleenkään ole huolissani oman lämpötilamittauksen suhteen, asteenkin tarkkuus on ihan riittävää, paitsi ehkä kuumemittarissa ja joissakin ehdotonta vaativissa prosesseissa. Itsellä kun on mahdollisuus sijoittaa moduuli hyvinkin varjoisaan paikkaan, mihin ei auringon säteily suoraan pääse..
mutta sellaisessa paikassa tahtoo olla kosteus huipussaan..

Kun katselin noita erilaisia suojaviritelmiä niin tuli ajatus että jos tekee niin tekee kunnollisen samalla vaivalla, mihin ei suorat säteilyt ja hajasäteilyt kovin helpolla pääse ja toimisi samalla niin että vain se oikea ilmankosteus olisi lähellä sitä mitä mittari näyttää :)

Varmaan lähes samaan tulokseen pääsisi monilla muillakin keinoin, sitä sitten onkin vaikea arvioida mikä olisi paras tapa.. itse en usko oikein jonkin puusäleikön estävän sen sisällä olevan mikroilmaston lämpenemistä kesän aurinkoisilla, vähätuulisilla säillä.. jos sellaisia enää kovin paljon on odotettavissa sillä tapaa kuin 60-70 luvulla. Itse pidän tähän paikalliseen ilmastonmuutokseen (Suomi) suurimpana syynä soiden ojituksien ja isojen avohakkuiden aikaansaamat alueelliset muutokset. Kun ei ole märkiä soita keväisin, syksyisin tasaamassa lämpötiloja niin hallat ovat lisääntyneet.. Näin sen koen..

Jussa

Lainaus käyttäjältä: einari - keskiviikko, 06.12.2017, 19:06
itse en usko oikein jonkin puusäleikön estävän sen sisällä olevan mikroilmaston lämpenemistä kesän aurinkoisilla, vähätuulisilla säillä..

Ilmatieteenlaitoksen mittarithan on aiemmin sijainneet nimenomaan puisissa, valkoiseksi maalatuissa sääkojuissa. Liene siis riittävän luotettavat suojat. Itselle riittää lämpötilan mittaamisessa se asteen kymmenyksen tarkkuus. Käytännössähän noiden mittareiden tarkkuus liene +-0,3 - +-0,5 astetta. Kun ulkoiset virhetekijät poistetaan niin kyllä noiden vähänkään kalliimpien antureiden mittatarkkuus riittää.