Uutiset:


Ei uusia uutisia.

Main Menu

Sääaseman rakentelua

Aloittaja Jussa, torstai, 22.03.2012, 16:31

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

weatherc

Nyt tuli kyllä sen verran asiallista tekstiä ilmatieteen laitokselta että tuo pitäisi laittaa omaan, naulattuun ketjuun tuonne rakentelu-osastolle että aina löytyis!

EDIT: tehty

einari

Tuli vissiin tehtyä asiallinen kysely.. eikä mennyt kuin pari arkipäivää kun vastaus tuli.. aloitin pommituksen (vain yksi viesti) Havaintopalvelujen johtajasta joka delegoi sen eteenpäin ja hän taasen tälle Kaukorannalle.. joka vastasi yhtä monipuolisesti kuin kysyin :)

weatherc

Tuossa Kaukorannan vastauksessa on kyllä aika hyvin selitetty nuo säteilysuojien ongelmat, kuten se että tuulettamatonkin suoja näyttää liian lämmintä ja se ettei se ongelmaa poista vaikka kuinka olisi varjoisa paikka.

Sitten vaan kehittelemään "tupla-säleiköllä" ja hyväällä tuulettimella olevaa DIY-suojaa ;)

weatherc

Tuossa teknistä infoa siitä FMI:n käyttämästä Vaisalan härpäkkeestä: https://weather.brusand.net/datasheets/DTR13.pdf
Kysyähän vois että mikä saa tuon maksamaan 500€ muuta kun että katteet ovat Vaisalalla kohdallan?  :o

Lautasmallissa vois oikeastaan kokeilla sisimpänä "säleikkönä" mahdollisimman leveetä valkoista putkea jota eristäis + yläpäähän sopiva ropelli pyörimään 24/7 + putken alapuolelle pienempi lautanen tai vastaava estämään säteilyä alhaaltapäin....

einari

Nyt alkoi kilpavarustelu :)
Olit kirjoittanut weatherc sillä aikaa kun itse kirjoitin.. kyllä varmaan tuo miettimäsi juttu toimii myös..
muuten, mikä on se lämpötilaero joka blokkaa liikaa näyttävät netatmot  pois?

weatherc

Lainaus käyttäjältä: einari - maanantai, 11.12.2017, 20:14
Nyt alkoi kilpavarustelu :)
Olit kirjoittanut weatherc sillä aikaa kun itse kirjoitin.. kyllä varmaan tuo miettimäsi juttu toimii myös..
muuten, mikä on se lämpötilaero joka blokkaa liikaa näyttävät netatmot  pois?

Rajoja on 2 ja 1 osuma riittää:
> 5° lämpimämpi kun 1° säteellä olevien asemien keskiarvo (pl. kyseinen asema)
> 2° lämpimämpi kun 1° säteellä olevien asemien lämpimin (pl. kyseinen asema)
Kylmyydestä ei sakoteta ;D

Jussa

Sääasema kehittyy, näin kait voi sanoa :) Tässä muutama kuva Davisin asentelusta, ja asennuksista. Lopulliset viimeistelyt, kuten johtojen sijoitukset ja asennusket teen kesällä, nyt oli tärkeintä saada asema toimintakuntoon. Lämpötilayksikkö on n. 2m kesämaasta, sademittari n. 1,5m. Voi olla, että nostan sademittarin ylemmäs tai teen suojan ympärille, ettei lemmikkieläimet yms. hypi sitä vasten. Itse en omista koiria, mutta ainahan niitä kyläilee joilla on koiria. Voi olla, että sijoitan sademittarin kokonaan erilleenkin kojusta.

Lämpötilyksikkö on siis varustettu tuulettimella, joka saa voimansa aurinkokennosta. Tällä kelillä kävi jo melkoinen haipakka säteilysuojassa. Kiinnitin Davisin oman lautaspatterin päälle vielä hieman laajemman lautasen joka suojaa Davisin lautasia ylhäältä tulevalta lialta ja siitepölyltä. Seurataan miten lautaset pysyy puhtaana ja tiskataan tarvittaessa. Tuulimittarille tein n. 15m ilmakaapelia muovipäällysteisen vaijerin avulla, mittari on n. 10m korkeudessa, vaan nostan senkin vielä hieman ylemmäs kun kaapelissa on vielä varaa muutama metri. Kaapelia on kaikkiaan 25m. ISS:n ja lämpötilayksikön aurinkokennon päälle tein valokatteesta pienen suojan, ettei räntä yms. kuorruta niin helposti paneeleita, samoin valokate ottaa vastaa ylhäältä tulevaa likaa.
weatherc

Nyt on asiallisen näköistä meinikiä  ;D ;D

Mistä muuten on koijun ritilät tehty? Jotain vailmista vaiko täysin DIY?

Jussa

Lainaus käyttäjältä: weatherc - maanantai, 05.03.2018, 22:07
Nyt on asiallisen näköistä meinikiä  ;D ;D

Mistä muuten on koijun ritilät tehty? Jotain vailmista vaiko täysin DIY?

Kojun ritilät on ihan 22*100 lautaa joista on tehty elementit, olikohan 1000*1200. Elementit on sitten neljässä painekyllästetyssä lankussa ja toisissansa kiinni nurkista. Lankut on sitten maahan upotettu. Valkoiseksi maalattu lopuksi. Täysin DIY ;) Kesällä maalata lisää tuota kun tuli noita tolppia yms. Paneeleita tuohon lisää.

Jussa

#49
Nyt alkaa olemaan asema viimeistelty ulkoasennusten osalta ainakin toistaiseksi. Tuulimittari nousee vielä jossain vaiheessa hieman ylemmäs. Sademittarin asensin lämpötilayksikön yläpuolelle sääkojun suojiin, samalla kojun säteilysuojana toimivat ritiliköt toimii sademittarin tuulisuojana. Itse kojua tukevoitin huomattavasti ristirevoilla jottei tuuli sitä heiluta ja saa virhelukemia sademittarilta. Sademittari on ilmeisesti viralista korkeutta ylempänä, mutta en usko sen mittauksiin vaikuttavan. Virallinen ohje tuntuu olevan lähteestä riippuen kaikkea 30 sentistä aina 2 metriin. Sademittarin lämmityskaapelin upotin maahan.