Mitä kosteutta Viking (Clasu) 1080 mittaa?

Aloittaja miihkali, lauantai, 03.03.2012, 09:17

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

miihkali

Esimerkki: FMI kosteus 80%, lämpötila 3.0C. Viking kosteus 78% lämpötila 3.0C.

FMI kosteus 98%, lämpötila -2C. Viking kosteus 72% lämpötila -2C.

Tietyĺlä lämpötilalla Viking nähtävästi alkaa sekoilemaan eli kosteusanturi ei ole lähelläkään järkeviä lukemia, vaikka ottaisi virheprosentin huomioon. Tyyppivika? WS1600:n anturi on aivan toista luokkaa eikä hötkyile. Eroa maksimissaan FMI:n lukemiin sellaiset 4%, joka on hyvinkin siedettävä lukema. Ei kai FMI:n laitteet nekään ole 100% varmoja lukemissaan.

finilves

Samat ongelmat, läpötila + on lahellä, mutta pakkasella elää omaa elämään. Hankin tuollaisen 1-wiren on vielä pöydälla.

Snowi

Halvoissa antureissa ja sääasemissa juuri kosteus saattaa mennä pahasti pieleen. Tämä johtuu siitä, että halvoissa antureissa kosteus mitataan vastuksen muutoksella, mutta kalliimmissa antureissa mittaus perustuu kapasitanssiin. Tosin ongelma ilmenee yleensä silloin jos ilma on normaalia kuivempaa.

Itsellä tuo lehtitilauksen mukana tullut Zeniq sääpallo näyttää ulkolämpötilan aivan erinomaisesti oikein, mutta sisäkosteus menee pahasti pieleen. Davis on näyttänyt jatkuvasti noin 23-25%, mutta Zeniq 39-41%. Zeniqin lukema on pahasti pielessä, sillä myös Fluken käsikäyttöinen mittari näyttää Daviksen kanssa hyvin samoja lukemia. Tällä hetkellä Davis näyttää 24%, Fluke 22% ja Zeniq 39%.

weatherc

Samahan se oli Oreginissakin, ulkokosteus oli se joka ensimmäisenä sanoi titityy ;D

miihkali

#4
WeatherShack.n sivustolla muun muuassa RainWise ilmoittaa kosteustarkkuudet tietyssä lämpötilassa. Oregonilla näyttäisi olevan kolmeakin lämpötilaa tarjolla sekä "normaalit" 5-7% heitot suuntaan ja toiseen. Vikingiltä en ole koskaan odottanut oikeastaan mitään, sillä koko laite oli vain heräteostos halpuutensa takia. TFA:n pohjille tehtyä ws1600:aa sen sijaan uskallan suositella ensimmäiseksi laitteeksi kelle tahansa. Laatu on hyvä ja myös ulosanti sen mukainen. Kallis ei ollut sekään, mutta kepittää varmasti tarkkuudellaan monen muun. Huonointa laitteessa on se, että laite tosiaan toimii omillaan. PC-liitäntä plus taustavalot eivät kuulu pakettiin, mutta sen sijaan laitteen hankkija tuntuu saavan laatua pikkurahalla. J Laiho kirjoitteli joskus antureiden sveitsiläisyydestä, ja kyllä ne taitavat siellä jotain osatakin tehdä. Viking saa sovinnolla näyttää mitä lukemia haluaa. Minä tulen näyttämään sille samaa komeroa, jossa se on jo yhden talven toimettomana  ollut. Seuraava projekti on jo ovella ja toivottavasti se hankinta ei mene aivan pieleen.

SääSami

Klasun laitteen kosteusanturi on kyllä kapasitiivinen anturi ja jokseenkin tuon näköinen http://www.meas-spec.com/downloads/HS1101LF.pdf

Jos se näyttää paljon pieleen se voi johtua monestakin syystä, esimerkiksi sisään joutunut pöly ja kosteus yhdessä sotkevat anturin kapasitanssin. Jääkide levyjen välissä sotkee myös tehokkaasti mittauksen. Puhdistus jollain haihtuvalla sprayllä voi auttaa asiaa. Muistelen että näille antureille ei luvata tarkkuustakuuta kovin pitkäksi aikaa johtuen juuri tuosta likaantumisen aiheuttamasta kapasitanssin muutoksesta.
Jos anturi näyttää liian vähän niin kolvi käteen ja rinnalle sopiva keraaminen kondensaattori pohjakapasitanssiksi sillä sen saa näyttämään oikein  ;D

weatherc

#6
Laitetaan nyt parit speksit mitä löysin noin pikaisesti vertailuksi: ;D

Davis: ±3% (0 to 90% RH), ±4% (90 to 100% RH)
Vaisala WXT510: ±3% (0 to 90% RH), ±5% (90 to 100% RH)
1-wire: ±2%
WS-sarja: ± 3 % when temperature > - 10 °C and < + 40 °C and ± 5 % outside these ranges
Oregon: 25% - 40%: ± 7%, 40% - 80%: ± 5%, 80% - 90%: ± 7%

miihkali

Tuo WS-sarja? Lukeutuuko La Crosse ws1600 siihen? Mikäli, niin se taitaa olla samaa kastia omani (Vega ws1600)kanssa, sillä näiden yhdennäköisyyttä olen pitkään ihmetellyt. Vegan valmistajan PITÄISI olla TFA. Ei huonoja lukemia. Davis laittaa Vaisalalle kampoihin kummasti ja hintaeroa varmasti löytyy.

weatherc

Lainaus käyttäjältä: miihkali - sunnuntai, 04.03.2012, 11:43
Tuo WS-sarja? Lukeutuuko La Crosse ws1600 siihen? Mikäli, niin se taitaa olla samaa kastia omani (Vega ws1600)kanssa, sillä näiden yhdennäköisyyttä olen pitkään ihmetellyt. Vegan valmistajan PITÄISI olla TFA. Ei huonoja lukemia.
Lukeutuu :)
Sivulla jolta LaCrosset nappasin niin oli myös WS1600 mukana ja itse asiassa kaikissa oli samanlaiset speksit kosteudelle pl ettei kaikissa ollut tuota lämpötilajutksaa vaan osassa oli vain ± 3 %.

Lainaa
Davis laittaa Vaisalalle kampoihin kummasti ja hintaeroa varmasti löytyy.
Hintaeroa on juu noiden välillä aika rutkasti (lasketaan tuhansissa euroissa) :)

Nummika

Itsellä oli kyseinen sääasema ensimmäisenä asemana, eri paikasta hankittuna. Siinä oli tuo kosteusmittaus jotenkin jumissa siten että näytti aina ulkona 100% kosteutta. Samoin jos pakkanen meni alle -10 alkoi asema näyttämään yli -22 astetta   ???
Laite meni korjaukseen jossa se odotteli ensin toista viikkoa varaosia, sitten ilmoitettiin että vaihdettu mitä vaihettavissa on ekä toimi  ;D
Saman liikkeen kautta meni seuraavana päivänä toinenkin sama laite huoltoon jossa ulkoa kosteus näytti 100%, joten ei jäänyt laitteesta kovin hyää kuvaa.