Salamapaikannusohjelmat > Kysymykset ja vapaa keskustelu salamapaikannusohjelmista

Vs: SalamaX

(1/3) > >>

J.Jäntti:
Siirsin tämän ketjunpätkän tänne, kun sillä on asia-arvo suurempi, kuin päivittäisketjussa. :)


--- Lainaus käyttäjältä: Hade - Sunnuntai, 08.06.2008, 23:09 ---Niinkauan kun jokainen asema heittelee jokaisesta salamasta ikonin mielivaltaiseen paikkaan/etäisyyteen, tulee täydellistä harhakuvaa.  >:( >:( >:(

--- Lainaus päättyy ---

Se on valitettava piirre, jolle on tässä vaiheessa varsin hankala tehdä mitään. Tätä ongelmaa ei esiintyisi lainkaan, jos maailma olisi pannukakku eikä maaston muotoja olisi lainkaan ja kaikki olisi merenpinnan tasolla. Silloin tätä ongelmaa ei olisi. Nyt, kun olemme tilanteessa, jossa salamatutka-asemat ovat kaikki eri korkeuksilla merenpinnasta ja sijaitsevat kuka mikäkin erinäisissä paikoissa, jossa maasto on hyvin vahvasti erilainen, tätä tarkkuushajontaa ja jopa suoranaisia suuntavirheitäkin tulee väistämättä, kun salaman signaali voi kimmota jostain isosta kalliosta tutkaan, jolloin suunta voi olla jopa päinvastainen siihen, mikä se todellisuudessa on.

Eikä se rajoitu pelkästään maaston tuomiin ongelmiin, vaan myös siihen kylmään tosiasiaan, että kyseessä on yksittäinen antenni, eikä kolmiomittaava antenni. Periaatteessa antennin tehtävä on helposti istutettavissa ihmisen toimintoihin: Kuvittele itsesi istumassa tuolilla silmät ja kädet sidottuna, vasen (tai oikeanpuoleinen) korva käännettynä pohjoiseen ja kaverisi napsauttaa sormeaan jossain kohtaa huonetta. Sinun tehtävänäsi on päätellä:

* Miten kaukana napsautus kuului (vrt. salamaniskun etäisyys tutkasta)
* Miten lujalla äänellä napsautus kuului (vrt. salamaniskusignaalin amplitudi)
* Miten korkea napsautuksen ääni oli ja napsauttiko kaverisi vasemman vai oikean käden sormiaan (vrt. mikä salama oli kyseessä; Positiivinen/negatiivinen pilvisalama vai maasalama) ja
* Missä suunnassa asteen tarkkuudella napsautus kuului (vrt. salamaniskun suunta tutkasta)
Tuon kun teet, niin alat ymmärtämään salamatutka-antennin tehtävän vaikeutta. Tämän lisäksi antennit ovat kaikki "yksilöitä", joilla on oma herkkyysasteensa johonkin ilmansuuntaan (eli toinen korva on enemmän tukossa, kuin toinen).


--- Lainaus käyttäjältä: Hade - Sunnuntai, 08.06.2008, 23:09 ---Sitten jos ja kun saadaan homma siihen pisteeseen että salamakuva tipahtaa kahden tai kolmen tutkan mittaamaan risteymäkohtaan, yhden tutkan havainto pitäisi olla pelkkä viiva.
Silloin homma pelittää ja on OK
Siihen asti SalamaX on :   

--- Lainaus päättyy ---

Tilannehan on vielä tässä vaiheessa se, että SalamaX ei osaa kolmiomitata vielä yhtään mitään. Kun jossain vaiheessa saadaan ohjelmasta sellainen versio, että kolmiomittaus saadaan päälle, nuo heittovirheet saadaan korjattua matemaattisesti. Toistaiseksi siis SalamaX:n antamat tiedot eivät ole kolmiomitattuja, vaan sisältää raakaa analyysidataa, joka on muutettu Google Earthin ymmärtämään muotoon.

Se, milloin ohjelmasta tulee jotain päivitystä, on täysin hämärän peitossa, sillä ohjelman kehittäjiä taitaa olla vain yksi ja hänkin asustaa muistaakseni Uusi-Seelannissa. :)

J.Jäntti:

--- Lainaus käyttäjältä: Hade - Maanantai, 09.06.2008, 12:38 ---No sitten salamaX on täysin turha tavalliselle bongarille.
Tällähetkellä siitä on vain hyötyä tutkien kalibroinnissa, hyvä niin.

--- Lainaus päättyy ---

Tavallaan, mutta useampi asema kykenee edes vähän oikein suunnattuna ja kalibroituna paikallistamaan iskuja hyvin lähelle toisiaan, jolloin on mahdollista saada jonkinasteinen kuva missä ukkostaa, mikä ei varsinaisesti ole nyt kovinkaan mahdollista.

Jos totta puhutaan, siitä ei ole tutkan kalibroinnissakaan hyötyä senkään vertaa, sillä Google Earthin kuvasta on likipitäen mahdotonta päätellä oman tutkan salamaniskumerkin ja lähiaseman salamaniskumerkin yhteneväisyys etenkin, kun ajallista heittoa voi olla minuutista jopa kolmeen, ennenkuin päivitys näkyy Google Earthissa. Siinä vaiheessa tiheämmin lähettävien tutkien tiedot ovat jo auttamatta vanhentuneet.

Kunnollisen kolmiomittauksen perusta on käytännössä keskitetty tietokanta, johon tutkat lähettävät millisekuntitarkkuudella dataa. Jos tiedot ovat hajautettuna eri koneilla ja koska PC:n kello ei ilman synkronointisoftaa pysy vaaditussa tiukassa aikaikkunassa, en usko, että tuota kolmiomittausta voidaan toteuttaa kovinkaan hyvin itsenäisesti toimivien koneiden varassa, etenkin, kun tietoa ei jaeta muiden vastaavien tutkakoneiden kanssa.


--- Lainaus käyttäjältä: Hade - Maanantai, 09.06.2008, 12:38 ---Toivottavasti muutamat tutkat näkisivät edes 10% siitä kalibrointivaivasta, minkä Sinä olet pistänyt likoon.
 ;) ;) ;)

--- Lainaus päättyy ---
Kiitosta vain, mutta olen pakon edessä joutunut ottamaan isommassa mittakaavassa tuon kalibroinnin, koska ympäristö, jossa tutka on, ei kuulu siihen asennusystävällisimpään paikkaan ja joudun tekemään kaikkeni, että tutka toimisi parhaimmalla mahdollisella tavalla, joten asetettuna vaakakuppiin muiden tutkaoperaattoreiden kanssa, minun työni on lopulta yhtä suuri, kuin mikä muillakin on ollut.

Tarkoituksena on mennä kysymään isännöitsijäntoimistosta jossain vaiheessa, onko mitään mahdollista saada pultattua sitä tutkaa kerrostalon katolle (se olisi paras mahdollinen paikka sille). Kovin suuria toiveita ei kuitenkaan minulla ole asian läpimenon puolesta, kaupungin vuokratalosta kun on kyse.

J.Jäntti:

--- Lainaus käyttäjältä: J.Jäntti - Maanantai, 09.06.2008, 14:50 ---Tarkoituksena on mennä kysymään isännöitsijäntoimistosta jossain vaiheessa, onko mitään mahdollista saada pultattua sitä tutkaa kerrostalon katolle (se olisi paras mahdollinen paikka sille). Kovin suuria toiveita ei kuitenkaan minulla ole asian läpimenon puolesta, kaupungin vuokratalosta kun on kyse.

--- Lainaus päättyy ---

No se jossain vaiheessa oli tänään, mutta tulos ei ollut ainakaan heti järin rohkaiseva. Kiinteistöyhtiön isännöitsijäntoimisto oli tarkoitus olla auki maanantaisin kello 9-17. Saavuin itse paikalle hieman ennen kello 16 ja... ovessa on lappu "SULJETTU" ja toimistossa valot veks. Mitään lappua tai selitystä ei asiasta ollut, miksi toimisto oli jo tuossa vaiheessa kiinni. Toimisto on avoinna Tiistaista Perjantaihin kello 9-15, joten normaali työssä käyvä ihminen ei sinne noina päivinä ehdi. Siispä sähköpostiosoitetta hakemaan.

Käyntini olisi ollut muutoinkin turhaa, sillä etsiessäni sähköpostiosoitetta, jonne kysymystä heittää, löysin seuraavan otteen Helsingin kaupungin vuokra-asuntojen asukasoppaasta:

--- Lainaus käyttäjältä: Asukkaan käsikirja, Kannelmäen Kiinteistöt Oy, 2008, Sivu 11 / Antennijärjestelmä ja -laitteet sekä TV-kanavat ---Huoneistokohtaisen lautasantennin asentamiseen talon katolle tai seinälle ei myönnetä lupaa

--- Lainaus päättyy ---

Tuo pykälä on suoraan sovellettavissa myös salamatutkan antennille, koska kyseessä on "huoneistokohtainen" antenni, joten mittausriman nokkaan jäädään.
Kiitos siitäkin vähästä.

En viitsi ottaa riskiä ja lähteä asiasta mäkättämäänkään heille, sillä siinä voi käydä hyvin äkkiä niin, että HELKan-1 putoaa linjoilta sekä salamatutkan, että säämittauksen osalta.  :o

Eli vanha kaava jatkuu. Rimassa oleva tutka jatkaa toimintaansa niillä rajoituksilla, jotka talon teräsvahvisteiset betoniseinät sille aiheuttavat.

weatherc:
Tere!

Itse olen seurannut aika tiheään tuota Affenanmaan tutkaa jo sekin takia että tuo toinen kotimainen sujuu meikäläiseltä ja senkin takia että sen sijanti on lähes täydellinen, pieni saari, eikä korkeita esteitä ympärillä, Maarianhaminahan on aika matalasti rakennettu kaupunki ja jollen ihan väärin muista kouluajoilta, niin ent. Merimieskoulu missä tutka sijaitsee on vielä nyppylällä :)
Ja veikkaan että sen suuntaus on aika tarkkaan prikulleen sen mitä se pitäiskin olla eikä mutu-tuntumalla asennettu  ;D
Tosin, niinkun heidän sivullakin on maininta, heillä on aika paljon häiriöitä ja haamu-salamoita johtuen että se ei ole ainut elektroniikkavempain heidän katolla.

Tuossa kun yrittänyt kalibroida omaa tutkaa olen huomannut että suurin ongelma on löytää mielellään harraste-asemista riippumatonta lähdettä mistä saada tietoa missä ne salamat oikeasti olevat, eli jos jollain hyvää sellaista tiedossa niin otetaan mielellään vastaan. :)

Omalla kohdalla olen myös törmännyt sellaiseen pikku ongelmaan että Nexstormilla suunan tarkkuus heittää suunnasta toiseen, eli jos laitan esim. lounaasta tulevat iskut kohdalleen muitten tutkien kanssa niin kaakon suunnasta tulevat menevät liian pohjiseen ja päinvastoin, eli se sektori joka siitä tulee on liian laaja, tosin en menis ihan vannomaan että Nexstormin kartta on ihan täydellien.

Henkka

J.Jäntti:

--- Lainaus käyttäjältä: weatherc - Keskiviikko, 11.06.2008, 20:51 ---Omalla kohdalla olen myös törmännyt sellaiseen pikku ongelmaan että Nexstormilla suunan tarkkuus heittää suunnasta toiseen, eli jos laitan esim. lounaasta tulevat iskut kohdalleen muitten tutkien kanssa niin kaakon suunnasta tulevat menevät liian pohjiseen ja päinvastoin, eli se sektori joka siitä tulee on liian laaja, tosin en menis ihan vannomaan että Nexstormin kartta on ihan täydellien.

--- Lainaus päättyy ---

Ei tuo vielä mitään. Täällä se vasta kivuliasta onkin, kun tutka on sisäpihalla, noin 10-15 metrin korkeudella maasta ja riman nokassa, joka on puolitoista metriä teräsvahvisteisesta betoniseinästä (se on 59cm yli Boltekin minimietäisyydestä). Noisea pukkaa heti, jos napsautan kahvinkeittimeen virran, kytken uunin päälle tai kytken keittiöön tai olohuoneeseen kattovalon tai tuulettimen. Noisehyökkäys tulee, jos on pokkaa laittaa liesituuletin tai jompikumpi isoista loisteputkista päälle (niissä on elektroniset sytyttimet).

Tutkallani ei ole vielä suuntakalibraatio alkanut, mutta jo nyt alkaa olemaan usko koetuksella tuon suuntauksen kanssa, kun on katsonut muiden tutkia, kolmiomitattua dataa ja seurannut vielä salamaniskumerkintöjä jälkijättöisesti esim. MTV3:n aamulla pyörivän sääanimaation kautta. Oma tutka on astekaupalla päin mäntymetsää, vaikka suuntaus on tehty suorastaan sairaalloisella tarkkuudella riman nokkaan. Pikaisesti ajettu testi (alle 30 sekuntia) paljasti tutkani suuntapoikkeaman olevan pahimmillaan 14° liikaa myötäpäivään. Keskiarvopoikkeamaa en ole vielä mitannut, mutta arvioin sen olevan jotain 7-9° korvilla.

Sitten ne etäisyydet... Siinä tulee turpakeikkaa niin paljon, että ihan hirvittää. Iskut ovat lähes kohdillaan Länsilounaasta Luoteeseen olevalla sektorilla, mutta Pohjoisluoteesta Itäkaakkoon ulottuva alue tulee olemaan hiusten repimistä päästä, kun betoniseinät vaimentavat iskujen amplitudia rutosti tai mössäävät sen sellaiseksi, että tutka heittää sen Noisejen roskapönttöön tai laittaa iskumerkit liian kauas. Idästä Eteläkaakkoon kuuluu suhteellisen hyvin koska seinän linja tutkan antenniin suorenee siinä kohdassa. Iskut tosin haluavat kasautua sinne, koska seinäheijastus on ilmeinen. Kaakosta Etelän kautta Lounaaseen kuuluvat lähinnä sen mukaan, kuinka voimakkaita iskut ovat ukkossolussa. Jos yksittäinen solu osuu pahaan kulmaan tutkaan nähden niin aktiivisempikin solu muuttuu Noise-puuroksi ja tutka ei tajua mitään, ennenkuin solu putkahtaa Länsilounaiselle sektorin vasempaan reunaan.

Kartassa tuskin mitään vikaa on. Se on vain NexStormin ja sen tupakka-askin kokoisen antennin ominaisuuksia, että heittoa tulee. On kuitenkin ihannoitava sitä, miten tarkasti saadaan salamointitietoa irti yhdellä antennilla. Siinä on insinöörityö kyllä parhaimmillaan.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta