Ylellä näyttää olevan jotain höpinää säälaitteista

Aloittaja Argonex, perjantai, 03.02.2012, 19:57

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Snowi

Itsellekin riittää hyvin nämä nykyiset tarkkuudet. Esimerkiksi Daviksen kohdalla ei voi olla sattumaa, että Fluken lämpömittari ja Daviksen lämpöanturi näyttivät samaa lukemaa noin 0-0,2 asteen tarkkuudella kun viime talvena tein testejä noin -15 asteen pakkasessa. Tänä talvena en ole testejä tehnyt, mutta mielenkiinnon takia itseasiassa voisikin jälleen vertailla Fluken mittaria ja Davista keskenään.

Fluken käsimittarihan on kalibroitu tehtaalta lähtiessään, mutta niitä pitäisi kuulemma kalibroida aina silloin tällöin uudestaan. Kysyin asiaa muistaakseni viime vuonna Fluken edustajalta Suomessa ja hän sanoi, että mittari pitäisi lähettää Hollantiin heidän laboratorioon, jossa kalibrointi tehdään. Suomessa heillä ei ollut laitteita kalibroinnin tekemiseen. Joten kyllä tuo millintarkka kalibroiminenkin on aika tarkkaa puuhaa ja kotikonstein sitä voi olla hankala tehdä, kuten Laiho tuossa esimerkissään jo kirjoitti.

Itselle riittää hyvinkin joidenkin kymmenyksien heitto, enkä usko Daviksen osalta heiton olevan kokonaisten asteiden luokkaa, mutta joitakin kymmeniksiä se saattaa olla. Taidankin tästä heti mennä valmistelemaan tota Fluken mittaria ja tekemään vähän vertailua Daviksen kanssa, eli ensin pitää antaa mittarin olla varmuuden vuoksi vikka tunnin verran ulkona ja katsoa missä kohtaa lämpötila vakiintuu. Mutta kerron vähän tuloksista kun homma on valmis :)

weatherc

Laihon esimerkkiä käyttäen, seuraa milloin lumi rupeaa sulaamaan esim. puiden oksilta, katon räystäällä tai sääasemapömpelin kiinnikkestä :)
Tosin lumen pitäisi olla pitipuhdasta että sulaamispiste olisi tasan se 0.00° mutta normaalissa "puhtaassa" lumessa se lienee riittävän lähellä kuitenkin. Mitä nyt tullut seurattua niin aikas täsmällisesti Daviksen kanssa menee tuo ainakin täällä :)

Snowi

Nyt on testit tehty  :). Oli kyllä aika hapokkaat olosuhteet näin etelänmiehelle kun tein samalla vähän lumihommia ja sitten tein noi mittaukset. Pakkasta oli tuolloin ja edelleenkin lähes -25 astetta, joka lähentelee jo pikku hiljaa asemaennätystä, joka on -27,1 astetta.

Tein siis vertailua Fluken mittarin ja Davisin välillä ja ero oli noin 0.0 - 0.2 astetta. Davis näytti mittauksen aikaan -24,6 astetta ja Fluken mittari vaihteli välillä -24,6 - -24,8. Välillä se pomppas -24,9 asteeseen, mutta tuli välittömästi takaisin tuohon noin -24,7 asteen paikkeille. Enemmän Fluken mittari näytti tuota korkeampaa lukemaa, eli -24,6 astetta, joten uskomattoman lähelle menee jälleen kerran DAviksen kanssa, vaikka pakkasta oli noinkin paljon. Lämpötilan pieni vaihtelu johtui todennäköisesti Fluken avonaisen rakenteen takia.

Huomasin vielä sellaisen asian, että kun tuossa Fluken mittarissa on täysin avonainen rakenne, niin päätin katsoa vähän tarkemmin mikä piiri siinä on kiinni ja siinä näytti olevan SHT 10, eli hitusen "epätarkempi" kuin Daviksen SHT 15. Tuolla weatherc:n aikaisemmin pasteemassa linkissä SHT10:n tarkkuudeksi sanotaan -25 asteen pakkasessa noin 1.8 astetta suuntaan ja toiseen. Daviksen SHT15 tarkkuus on -25 asteessa noin 1.2 astetta. Mutta tässä omassakin testissä näki sen, että lukemat hyvin harvoin heittävät noin paljon, vaan todennäköisintä on se, että lämpötila on tuossa tarkkuuden keskiosassa, eli juuri siinä oikeassa lämpötilassa. Jos tässäkin testissä ero SHT10 ja SHT15 välillä oli vain 0.0-0.2 astetta -25 asteen pakkasessa, niin kyllä tuo tarkkuus on itselle täysin riittävä  ;D

Argonex

Mun tekis kans mieli jollain systeemillä tarkastella tuota lämpötila hommaa.. Meillä on samalla seinustalla sekä tuo sääaseman että Ouman EH-800 (http://www.ouman.fi/fi/eh-800_ja_eh-800b/) lämmönsäätimen ulkoanturit. Sellainen ero noiden asennuksessa on että tuo oumannin anturi on hiukan eri kohdalla ja n 1.5m korkeammalla kun sääaseman. Keskenään noiden lämpötilat kuitenkin heittävät oleellisesti eli jompikumpi on pahasti metsässä, tuskin tuosta korkeuserosta noin isoa pakkaseroa voi syntyä.

Ouman arvo: -32.0
sääasema: -30.6
lähin tiesääasema 9km: -31.7
Kun kiekuu uljas kukko laella tunkion, niin tietää joka ukko, sään muutos tulos on. Voi tulla poutaa sadetta, voi tulla pakkas sää, voi myöskin käydä niin että entiselleen jää

finilves

Näyttää nuo paremmat sivut (FMI) olevan nurin, ei ole ensimmäinen kerta tällä viikolla.

systeemi

Prisman dokkarissa pari iltaa sitten oli aika hienoa hidastuskuvaa salamoinnista ja hieman teoriaakin.

http://areena.yle.fi/video/1330367374259
Sääasema Nauska, Kemi

www.kemiweather.fi

Snowi

Itselle tulee prismat digiboksille tallennukseen, joten pitääkin tänään katsoa tuo jakso  :)