Vähän hienompi tuulimittari

Aloittaja angle, torstai, 15.12.2011, 17:07

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

weatherc

Tuossa sen tapainen näyttää olevan käytössä:

teutari

Vielä kerkiää joulupukille kirjottelemaan tuosta Vaisalasta mutta kiirus taitaa tulla jos jouluna haluaa paketin aukaista. :)
Mulla kyllä loppus harmittavasti juuri kuulakärkikynästä muste........

http://www.fondriest.com/products/nexsens_weathervic.htm

djmake

Lainaus käyttäjältä: angle - perjantai, 16.12.2011, 23:59
Kyllä kyllä kävin Vaisalan sivuilla tutkimassa. Vaisalan  kuuden sääsuureen sääanturi WXT520 näyttääkin varsin toimintavarmalta laitteelta ilman liikkuvia osia. Hintaakin koitin etsiä. Tuolta reilulla parilla tonnilla. ;D

Onhan noita tullut katseltua ja kuten Snowi sanoikin, niin unta nähtyä. Tiedä, vaikka joskus olisi löysää rahaa ja laittaisi kerralla kunnollisen. Muutakin kivaa toki valmistavat, mutta hienommissa "leluissa" on vielä hienompi hinta.

Itseasiassa tuo ei ole edes kallis. Onhan se harrastajabudjettiin sitä, mutta moneen muuhun tarpeeseen ei tuollainen hinta merkitse juuri mitään. Varsinkin, kun vastapainona tulee helppous ja toimintavarmuus. Lisääntyvät varmasti teiden varsillakin jne, kun vanhat laitteet tuleva tiensä päähän. Ja onhan noita jo jonkinlaisen tovin näkynyt.
Lämpötila ei tietysti kahdesta metristä ole, mutta muuten kertoo aika pitkälti tarpeelliset arvot, kun tuulen lisäksi saa sateen, lämpötilan ja paineen. Eikä pahalta vaikuta tuo 5-32 volttia käyttöjännitteen osalta, samaten 5mA/12V on niin vähän, ettei juuri aseta rajoituksia.

Lainaa
Tuo tuulimittari jonka näin, herätti mielenkiintoni tuolla hurjalla "maston" korkeudella, siis laserilla mitaten. Tuohan on tuotu Kotkaan tekemään vuoden tuulikarttaa mahdollisesti tulevaa "tuulivoimalapuistoa" varten. Tämmöinen se on.

Noita mittauksiahan tosiaan tekevät, ennenkuin myllyjä aletaan pystyyn laittamaan. Muttei ole kyllä tuollaista mittaustapaa vielä vastaan ottanut. Sensijaan perinteistä mastoratkaisua ja mittarit monella korkeudella on tuttu. Toisaalta alkaa kyllä noiden myllyjen koko olla sellainen, ettei ihan matalalla mastolla enää pärjätä ja tuollaisenkin mittarin sijoittaminen vähän ylemmäs tulee sekin kyseeseen.

Lainaus käyttäjältä: J.Laiho - lauantai, 17.12.2011, 11:45
Joskus, kun ihan itseään kiduttaen menin katsomaan, mitä tuollaiset Vaisalan härvelit ovat syöneet, törmäsin tietoon, että niissä on "kuluttajatason" sääasemiin verrattuna erikoisuutena ihan omat protokollansa ja liitäntänsä, kuten RS-485. Näin voin rumasti heittää, että Vaisala tekee joissakin laitteissaan samalla tavalla, kuin esim. Peet Bros: laite kyllä saadaan itsenäisesti toimimaan, mutta jotta sen tuottaman datan saa PC-koneelle saakka kiinni, pitää kukkaron nyörejä höllentää lisää, jotta voi ostaa erikseen sellaisen osan, jolla aseman saa höpisemään PC:n kanssa (mahdollisesti joku RS-485 -> RS-232-liitäntäloota tai vastaava), jolloin tuo parin tonnin hinta voi hyvinkin olla vain "lähtöhinta" ja se "pompsahtaakin" jonnekin ihan muuhun hintaluokkaan ja paatuneemmankin harrastajan budjetin ulkopuolelle.

Nyt meni kyllä metsään. Khyron tuossa jo luetteli olemassaolevat liitäntätavat. Pienellä typolla tosin, eli SDI-12 on tuo yksi. Jokatapauksessa jokaiselle pitäisi löytyä sopiva ja nopeasti vilkaistuna kaikki nuo ovat oletuksena olemassa.

Mitään erikoistahan tuossa ei ole, mutta normaalin RS232:n tai USB:n tarjoamisessa sitä taas olisi. Rajoittaisi markkinoitakin melkoisesti. Usbilla ei päästä juuri minkäänlaiseen kaapelin pituuteen, eikä 232 sekään ole hyvä ratkaisu monessakaan tilanteessa. 422 ja 485 taas ovat täysin normaaleita teollisuus/automaatiokäytössä. Eli niitä on todella monessa laitteessa, kaapelin pituus voi olla 1,2 kilometriä, nopeus on normia sarjadataa huomattavasti parempi jne. Lisäksi molemmilla on mahdollisuus useamman laitteen liittämiseen samaan väylään, 485:n tarjotessa paremmat mahdollisuudet. Muitakin hyviä puolia on.
Adapteri ei ole mitenkään erityinen. Sen pystyy näppärämpi rakentamaan itse. Ja ellei rakentaminen kiinnosta, halvin mahdollinen maksaa DX:n listalla muistaakseni viitisen dollaria. Eli ollaan todella kaukana jostain harrastaja-aseman sikahintaisesta palikasta. Ja jos laadukkaamman haluaa, niin sitäkään ei ole sidottu mitenkään Vaisalaan, vaan esimerkiksi liki mistä tahansa automaatiota myyvästä firmasta ainakin löytyy.

Mielestäni edes huoltonarun ei tarvitse olla mitenkään erityinen ja asetuksia pääsee muuttelemaan Vaisalan softan lisäksi ihan normaalilla terminaalilla.

Se on sitten oma lukunsa, haluaako jonkun putkenpätkän tilata Vaisalalta vai muualta. Niiden osalta voi olla ihan varma, ettei hinta ole kaikkein halvin. Mutta taas on toki vaihtoehtoja.

Lainaus käyttäjältä: khyron - lauantai, 17.12.2011, 14:23
Tosin yleensähän tommosten protokolla on salainen mikä mun mielestä on aika erikoista, luulis että laitetoimittajan etu olis et sen laitetta on mahdollisimman helppo käyttää.

Kovin usein tuntuu noin olevan, mutta painottuu kyllä kuluttajapuolen tavaraan. Varsinkin automaatiossa olisi täysi mahdottomuus, jollei mitään palasia saisi sopimaan toisiinsa. Eli sieltä lötyy huomattavasti paremmin tietoa ja yhteensopivuutta. Samaten tuosta Vaisalankin laitteesta löytyy ihan suoraan manuaalista noiden protokollien tiedot. Eli ei tuota ongelmia käyttää missä softassa tahansa.

Lainaus käyttäjältä: finilves - lauantai, 17.12.2011, 13:55
RS-485 liitäntää käytetään muuallakin, muistaakseni teollisuuden ohjauksissa. Onko kukaan nähnyt tuotä laitetta, minkä kokoinen on.

Tuossahan se tulikin ylempänä todettua, ettei ole mikään spesiaali liitäntä.
Ja on nähnyt, tosin mittaamassa en ole käynyt. Mokomat kun ovat vähän hankalissa paikoissa. Iso ei ole, 25*15 noin arviolta. Ja pikemminkin alle 15 kun yli.

Kyllä tuolla luulisi mitatkin olevan: http://www.vaisala.fi/fi/buildingautomation/products/weather/Pages/WXT520.aspx
Ihan kivan olosia arvoja muuten kyllä tuolle annettu. 4Hz taajuudella tuuli, sateen reso 0,01 milliä jne.

Lainaus käyttäjältä: Meteorologi - lauantai, 17.12.2011, 14:24
Joku näppärä sakemanni on tuollaisen tehnyt itsekin: http://www.technik.ba-ravensburg.de/~lau/ultrasonic-anemometer.html  8)

No huhhuh... ei ihan turha kaveri kyllä. Toisaalta tuota sivua selatessa käy selville sekin, että käytössä on taatusti normaalia harrastajaa paremmat mahdollisuudet. Harvalla taitaa kuitenkaan olla tuulitunnelista alkaen kalustoa käytettävissä. Toisaalta valmiiden ohjeiden ja muun perusteella ei olisi ollenkaan mahdoton toteutettavaksi vähän pienemmilläkin resursseilla.
Tuosta puuttuu vielä Vaisalan tyyppinen sademäärän mittaus. Antaa jokatapauksessa hyvin kuvaa siitä, ettei ihan sama matematiikka ja suunnittelu riitä, millä normi kuppianemo syntyy.

djmake

Lainaus käyttäjältä: djmake - lauantai, 17.12.2011, 17:21
Lainaus käyttäjältä: Meteorologi - lauantai, 17.12.2011, 14:24
Joku näppärä sakemanni on tuollaisen tehnyt itsekin: http://www.technik.ba-ravensburg.de/~lau/ultrasonic-anemometer.html  8)

No huhhuh... ei ihan turha kaveri kyllä. Toisaalta tuota sivua selatessa käy selville sekin, että käytössä on taatusti normaalia harrastajaa paremmat mahdollisuudet. Harvalla taitaa kuitenkaan olla tuulitunnelista alkaen kalustoa käytettävissä. Toisaalta valmiiden ohjeiden ja muun perusteella ei olisi ollenkaan mahdoton toteutettavaksi vähän pienemmilläkin resursseilla.

Katselin noita kaverin sivuja vähän enempi läpi. On muuten harrastus vähän vakavammalle asteelle päässyt. Katsokaahan vaikka sitä itsetehtyä sademittaria. Laatuvaikutelma on kyllä vakuuttava. Eikä välttämättä jokainen harrastaja tee itse disdrometriäkään. Ei ainakaan laserilla. Jälkimmäinen on kyllä sellainen, mitä on itsekin monta kertaa pohtinut, mutta yksinkertaisesti puuttuu resursseja. Ehkäpä joskus...

Snowi

Itsekin olen juuri tuota Vaisalan WXT520 sääasemaa katsellut. Minulle jopa on kerran sanottu, että miksi et ostanut tuollaista asemaa Davisin tilalle  :). Hintahan tuolla ei ole mitenkään hirmuisen paha(ilman ohjelmistoa) kun kyse on Vaisalasta ja kyseessä on valmis ja helposti asennettava paketti. Asemassa ei ole mitään liikkuvia osia ja se siinä juuri eniten houkuttelee.

Voisin hyvinkin harkita tuollaista sääasemaa, sillä myös Weather Display tukee tota asemaa. Ongelmana on vain se, että siinä ei ole langaton tiedonsiirtoa, eikä langatonta sähkönsaantia, tosin asemaan saa kuulemma myös aurinkopaneelit, mutta hinta nousee silloin ties minne. Eikä siihen taida saada varalle paristoa tai akkua.

Toinen huonompi puoli on se, että siinä ei ole minkäänlaisia aurinkoantureita. Itseä kun kiinnostaa myös UV-säteily ja auringon säteilyteho.

Kolmas ongelma on se, jonka djmakekin jo kertoi, eli lämmönmittausta ei saa kahden metrin korkeudelle maanpinnasta, tai saa mutta silloin ei paljon tuulia mittailla. Kun tuulenmittaus on samassa paketissa lämmönmittauksen kanssa, niin se ei oikein sovi hyvin yhteen. Jos koko höskä asennetaan vaikka 10-15 metrin korkeuteen, niin kyllä siellä vähän erilainen lämpötila on, vähän riippuen olosuhteista.

Houkutteleva paketti, mutta olisipa se vielä langaton ja lämpöyksikön saisi erikseen, niin avot  :)

djmake

Lainaus käyttäjältä: Snowi - sunnuntai, 18.12.2011, 19:48
Itsekin olen juuri tuota Vaisalan WXT520 sääasemaa katsellut. Minulle jopa on kerran sanottu, että miksi et ostanut tuollaista asemaa Davisin tilalle  :). Hintahan tuolla ei ole mitenkään hirmuisen paha(ilman ohjelmistoa) kun kyse on Vaisalasta ja kyseessä on valmis ja helposti asennettava paketti. Asemassa ei ole mitään liikkuvia osia ja se siinä juuri eniten houkuttelee.

Oikeastaan olen kyllä ihmetellyt, ettei harrastajapuolella ole jo jollakin tuollaista käytössä. Tai siis voi hyvinkin olla, muttei itsellä ole vastaan tullut. Ja vaikka hintaa toki onkin, niin olin kieltämättä yllättynyt ensimmäistä kertaa tuota katsoessani. Jotenkin hinnan oletti korkeammaksi.

Lainaa
Voisin hyvinkin harkita tuollaista sääasemaa, sillä myös Weather Display tukee tota asemaa. Ongelmana on vain se, että siinä ei ole langaton tiedonsiirtoa, eikä langatonta sähkönsaantia, tosin asemaan saa kuulemma myös aurinkopaneelit, mutta hinta nousee silloin ties minne. Eikä siihen taida saada varalle paristoa tai akkua.

Se on toki ongelma, ellei johtoa pysty vetämään. Jos pystyy, niin tuolla ylempänä jo mainitsinkin sen 1,2 kilometrin maksimipituuden. Eli ei ihan nopeasti kyllä tule vastaan. Ja onhan sarjadatan siirtämiseen langattomasti olemassa palikoita, eikä niitä tarvitse Vaisalalta kysellä.

Mitä sähkönsaantiin tulee, niin en näe ongelmana. 5mA on kuitenkin niin vähän, että joku 7,2 Ah akku kestäisi suoraan tuosta laskien kaksi kuukautta. Kun tuosta ottaa lähtökohdaksi vaikka puolet, niin kuukausi. Siis ilman mitään syöttöä. Vastaavasti suurimman osan vuotta riittää mainiosti hyvin siedettävän kokoinen aurinkopaneeli. Kovin monia kymppejä ei tarvitse koteloineenkaan tuohon uhrata.
Jos data halutaan siirtää langattomasti, niin sen kulutus on toki myös huomioitava. Toisaalta monessa paikassa sähkön saanti on helpommin järjestettävissä datapuolen kaapelointiin verrattuna. Ja jos taas dataa varten pystyy johdon vetämään, niin tuolla kulutuksella ei häviöitä mahdottomasti tule edes ohuemmassa johdossa.

Tuosta virrantarpeesta oli jossain käyräkin, mutten sitä nyt etsinyt ja tarkistanut. Mielestäni tuo 5mA oli ilmoitettu 4 Hz mittaustaajuudelle ja sitä muuttamalla muuttuu kulutuskin.

Lainaa
Toinen huonompi puoli on se, että siinä ei ole minkäänlaisia aurinkoantureita. Itseä kun kiinnostaa myös UV-säteily ja auringon säteilyteho.

Nuo saa sitten lisätarvikkeina ja isolla rahalla ;D Tai halvemmallakin jonkun muun tekemänä, mutta mieluusti saisi samaan väylään saada kiinni. Menee muuten hankalaksi. Ja jossakin kohdassa tulee sekin vastaan, mille kaikelle on missäkin ohjelmassa tuki vai kaatuuko homma siihen.

Eihän tuo tosiaan mikään all-in-one-laite ole. Toisaalta epäilemättä juuri sellainen, mille on tarve ja tilaus ollut olemassa.

Lainaa
Houkutteleva paketti, mutta olisipa se vielä langaton ja lämpöyksikön saisi erikseen, niin avot  :)

Näinhän se on. Langattomuutta voi kyllä joutua odottelemaan pitkään, ellei sitten erillisellä palikalla. Lämmön osalta tuollaisessa laitteessa voisi toki olla mahdollisuus erillisen anturin liittämiselle.

finilves

Tekee tuolla Vaisalan laitteella mitään muuta kuin koristeeksi katolle.
1. Tuohon ei voi laittaa mitään lämmitystä, lämmön mittaus on pielessä.
2. Lunta sataa päälle jolloin tuulimittaus heittää toimimasta, anturien välissä lumi estää ultraäänin kulun.
3. Äänen kulkunopeus hyvin riippuvainen lämpötilasta (0,6m/s muutos asteella)
4. Äänen kulkuun vaikuttaa myös absoluuttinen kosteus.

Kampe on varmaan hyvä lumettomalle alueelle tuulen mittauksee, ei sääasemaksi ja Suomeen liian kallis kesäkäyttöön.
Saksan kampe saattas olla toimivampi, kun laittais erilleen lämmön kosteuden mittaukse, metallilla toimisi sulatuski.

weatherc

Olen kyllä pikkasen finilveksen linjoilla tuossa, onhan se hieno juu ja hintaakin on mutta...
- Siinä esim saa tasan yhden anturin oikealle pykälien mukaiselle paikalle on se sitten tuuli,lämpötila tai sade ja muut ovatkin sitten ihan päin honkia. Eli ei mitään joustavuutta anuturien sijannille.
- Lämmitys talveksi enemmän kun iso kymysmerkki -> lämpötilamittaus päin honkia. Jos ei taas asenna lämmitystä -> finilveksen mainitsemat ongelmat
- Ei uv/aurinkoa
- Vain langallinen vakiona jollei ala kreatiiviseksi
- Sähkö -> vaikkain pihi ja onnistuu djmaken mainitsemalla akulla niin silti

Tuon hintaisella vehkeellä luulisi että olisi otettu huomioon kaikki nuo asiat, mutta ei.
Ja viranomaiset ostelee himona kun mukamas "hjuva merkki" ja "hinta kohdallaan" (eli riittävän kallis) ja sitten ihmetellään kun kerätty data on mitä on..
jep...



Snowi

Lainaus käyttäjältä: finilves - maanantai, 19.12.2011, 09:51
1. Tuohon ei voi laittaa mitään lämmitystä, lämmön mittaus on pielessä.

Tätä kohtaa en oikein ymmärtänyt. Eihän lämpömittarille muutenkaan laiteta mitään lämmitystä. Lämmityksen voisi laittaa vain tuolle lautaselle, joka mittaa sademäärää, mutta se vaikuttaisi varmasti lämpötilanmittaukseen.

Lainaa2. Lunta sataa päälle jolloin tuulimittaus heittää toimimasta, anturien välissä lumi estää ultraäänin kulun.

Tämä tulisi varmasti ongelmaksi eikä siten asemaa voisi laittaa paikoille, joissa luntaa sataa paljon. Lähinnä siis rannikoille asema olisi ihan passeli, ja niin Vaisala muistaakseni kertookin tuolle yhdellä sivulla.

Lainaa3. Äänen kulkunopeus hyvin riippuvainen lämpötilasta (0,6m/s muutos asteella)

Tämä on varmasti otettu huomioon laitteessa. Eli tuulen mittauslukemista en huolehtisi, sillä niiden on yksinkertaisesti pakko näyttää oikein, eihän muita vaihtoehtoja ole.

Itseäni lähinnä kiinnostaa tuuli- ja sadeanturit, joissa ei ole ollenkaan liikkuvia osia. Varsinkin tuulenmittauksessa ei olisi enää samanlaisia ongelmia mitä perinteisellä mallilla saattaa välillä olla. Tosin tämä vain, jos tuulianturin alla ei ole tuollaista alustaa mitä tässä Vaisalan aseman kohdalla on.

djmake

Lainaus käyttäjältä: finilves - maanantai, 19.12.2011, 09:51
1. Tuohon ei voi laittaa mitään lämmitystä, lämmön mittaus on pielessä.

Kuitenkin Vaisala toimittaa tuota lämmitykselläkin varustettuna versiona. En ole kokeillut, mutta uskoisin sen vaikutuksen otetun huomioon.

Lainaa
2. Lunta sataa päälle jolloin tuulimittaus heittää toimimasta, anturien välissä lumi estää ultraäänin kulun.

Ihan käyttöohjeessakin on maininta, että lumi saattaa tietyissä olosuhteissa haitata tuulen nopeuden mittausta lämmityksestä huolimatta. Mutta niin saattaa haitata monessa muussakin laitteessa.

Lainaa
3. Äänen kulkunopeus hyvin riippuvainen lämpötilasta (0,6m/s muutos asteella)
4. Äänen kulkuun vaikuttaa myös absoluuttinen kosteus.

Ja näitäkö ei pysty ottamaan huomioon? Jotenkin uskaltaisin väittää, ettei tuosta firmasta lähde maailmalle laitetta, jossa ei ole perusasioita otettu huomioon. Varsinkin, kun kuitenkin mallistossa on esimerkiksi: http://www.vaisala.fi/fi/airports/generalaviationairports/sensors/Pages/WMT700.aspx Avainsanat WMO ja ICAO. Eli varmuudella on huomioitu tuonkaltaiset asiat, enkä näe mitään hyvää syytä, miksi niin ei olisi tehty muissakin vastaavaa tekniikkaa käyttävissä laitteissa.

Lainaa
Kampe on varmaan hyvä lumettomalle alueelle tuulen mittauksee, ei sääasemaksi ja Suomeen liian kallis kesäkäyttöön.

Eli kaikki noita Suomessa käyttävät ovat väärässä?

Ja ei, ei ole esittää mitään vertailudataa tuon ja jonkin muun laitteen välillä. Kieltämättä kyllä kiinnostaisi sellaista nähdä.

Lainaa
Saksan kampe saattas olla toimivampi, kun laittais erilleen lämmön kosteuden mittaukse, metallilla toimisi sulatuski.

Jos harrastaja tekee paremman laitteet, niin veikkaan kohta lompakossa olevan katetta aika huolella. Joko myy laitteen tai sitten siirtyy sellaisia valmistavan palkkalistoille.

Lainaus käyttäjältä: weatherc - maanantai, 19.12.2011, 10:07
- Siinä esim saa tasan yhden anturin oikealle pykälien mukaiselle paikalle on se sitten tuuli,lämpötila tai sade ja muut ovatkin sitten ihan päin honkia. Eli ei mitään joustavuutta anuturien sijannille.

Mistä ihmeestä tulee ajatus, että jokaisessa paikassa tarvittaisiin automaattisesti kaikki mahdolliset suureet? Ja jos niitä tarvitaan, niin sitten ostetaan tarpeelliset palikat. Omasta mielestäni olisi järjetöntä paketoida kaikki mahdollinen ja mahdoton samaan pakettiin. Se ei vaan toimi tuonkaltaisten laitteiden kanssa. Eikä myöskään se, että tarvitsija saa jonkun tuhannen palan palapelin kasattavakseen.
Ja ihan yhtä huonoa laitetta tekee esimerkiksi Davis. Vai miten Vantage Vue eroaa tuosta "kaikki samassa"-ajattelusta?

Lainaa
- Lämmitys talveksi enemmän kun iso kymysmerkki -> lämpötilamittaus päin honkia. Jos ei taas asenna lämmitystä -> finilveksen mainitsemat ongelmat

En ole tuollaista kokeillut, mutta uskoisin asian oikeasti mietityn. Ja jos asia kiinnostaa enemmän, niin eiköhän ko firmasta löydy vastauksia asian tiimoilta.

Lainaa
- Ei uv/aurinkoa

Eikä leikkaa nurmikkoakaan...
Eikun ihan oikeasti... Tuota(kaan) laitetta ei ole tehty harrastelijoiden ajatuksia ja tarpeita silmälläpitäen.

Lainaa
- Vain langallinen vakiona jollei ala kreatiiviseksi

Kun joku vielä perustelisi sen tarpeen langattomuudelle. Oikeasti kunnollinen langaton yhteys tuollaiseen maksaa rahaa, eikä sitä tarvita juuri missään. Kriittisissä sovelluksissa käytetään edelleen johtoja ja tullaan käyttämään vastaisuudessakin.

Langattomuuden osalta on vielä sekin, että lupavapaita laitteita / taajuusalueita ei loputtomasti ole. Kriittisemmissä paikoissa mietitään hyvin helposti luotettavampi ratkaisuja ja nämä taas saattavat olla hyvinkin tapauskohtaisia. Eli se mahdollinen integroitu langattomuus ei välttämättä edes palvelisi juuri ketään.

Lainaa
- Sähkö -> vaikkain pihi ja onnistuu djmaken mainitsemalla akulla niin silti

Valitettavan moni laite nyt kuitenkin tarvitsee sähköä. Ja mitä useammin mittauksia halutaan, sitä enemmän sähköä kuluu. Ei sitä oikein pääse mihinkään. Enkä toisaalta ymmärrä, mikä ongelma tässä edes on. Harrastajakäytössä tottakai, mutta ajatellen niitä käyttökohteita, joita varten tuo on tehty.

Lainaa
Tuon hintaisella vehkeellä luulisi että olisi otettu huomioon kaikki nuo asiat, mutta ei.
Ja viranomaiset ostelee himona kun mukamas "hjuva merkki" ja "hinta kohdallaan" (eli riittävän kallis) ja sitten ihmetellään kun kerätty data on mitä on..
jep...

Mainitsemassasi viranomaiskäytössä ei langattomuudella ole käytännössä merkitystä. Eikä sähkönsyötöllä. Eikä aurinkoantureillakaan. Harrastekäyttö erikseen, mutta eihän tuota ole sellaiseen suunniteltu. Eikä tosiaan miksikään all-in-one-ratkaisuksi, joten sellaiseen vertaaminen on hieman turhaa.
Jos kaikki mahdollisen haluaa, niin kyllähän sama firma niitäkin myy. Vaikka "kevein" kokonaisuus: http://www.vaisala.fi/fi/meteorology/products/automaticweatherstations/Pages/MAWS100.aspx Tosin hintaa on varmuudella ihan kiitettävästi. Ja tuossakin, kuten muissakin ko sarjan asemissa, on yhtenä tuulimittarivaihtoehtona juurikin tämä kelvoton laite.

Niin... En ole tuollaista käyttänyt, joten omakohtaista kokemusta ei ole. Uskoisin kuitenkin edelleen, että tuotakin on jopa testattu ennen tuotantoon ja myyntiin ottamista. Mutta jos tuo nyt kuitenkin on täysin kelvoton laite, niin enpä usko sillä pitkiä markkinoita olevan. Toisaalta kiinnostaisi kyllä, että mitä vaihtoehtoja tuon tilalle ehdotetaan? Ei niitä loputtomasti kuitenkaan ole. Jo pelkästään se karsii aika monta laitetta, ettei dataa saa ulos kuin usbin tai RS-232:n kautta. Kumpikin on harrastajalle hyvä ja toimiva, muuhun käyttöön huomattavasti harvemmin.

Lainaus käyttäjältä: Snowi - maanantai, 19.12.2011, 17:08
Tämä on varmasti otettu huomioon laitteessa. Eli tuulen mittauslukemista en huolehtisi, sillä niiden on yksinkertaisesti pakko näyttää oikein, eihän muita vaihtoehtoja ole.

Juurikin näin ajattelen myös itse.

Lainaa
Itseäni lähinnä kiinnostaa tuuli- ja sadeanturit, joissa ei ole ollenkaan liikkuvia osia. Varsinkin tuulenmittauksessa ei olisi enää samanlaisia ongelmia mitä perinteisellä mallilla saattaa välillä olla. Tosin tämä vain, jos tuulianturin alla ei ole tuollaista alustaa mitä tässä Vaisalan aseman kohdalla on.

Ja myös tästä ollaan samaa mieltä. Lämpötila ei ole mikään ongelma saada muualtakin ja toisaalta en pitäisi ollenkaan huonona ajatuksena, vaikka tuulimittarin asennuskorkeudeltakin saisi lämpötilalukeman.

Mitä tuohon alustaan tulee, niin tuossa ylempänä jo linkkasin mallin, jossa ei varmuudella ongelmaa ole. Toisaalta silloin menetetään sadepuoli samassa laitteessa. Lämmittimen tehoa en kyllä ollut näkevinäni, mutta voisi olettaa sen olevan sellainen, joka takaa normaaleissa oloissa järkevän toiminnan. Tosin lämmitys ja langattomuus sopii huonosti yhteen, mutta tilannehan ei muutu muuksi missään muussakaan laitteessa. Lämmitys kun vaatii energiaa.