Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Talvi 2011-2012

Aloittaja J.Jäntti, torstai, 01.12.2011, 14:33

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

J.Jäntti

Eivät ole talvet veljiä ei.
Eilen illalla taivas oli tähtikirkas Lohjalla, mutta siitäkin huolimatta lämpötila pysyi visusti +7 hujakoilla.
Vasta yön aikana lämpötila oli alkanut laskemaan niin, että kello 05 oltiin jo nollan alapuolella, mutta vain desimaaleja.

Siitä olen tyytyväinen, ettei talvi ole tässä vaiheessa ollut mitenkään viime vuoden kaltainen, sillä olisin luultavasti saattanut olla kovissakin ongelmissa pihan pitämisessä kulkukelpoisessa kunnossa. Sen sijaan taas jälleen kerran saamme olla lukemassa, kuinka "ilmastonmuutos sitä" ja "ilmastonmuutos tätä", kun nyt ei pamahtanutkaan kymmenen asteen pakkasia ja tullut metriä lunta suuriin asutuskeskuksiin. Ikävämpi juttu on nyt se, että nyt sitä aurauskalustoa uhkaa olla liikaa ja sitä vähennetään seuraavalle vuodelle - jolloin se lumikaaos sieltä taas luultavammin saapuu.

Yhtä kaikki, taas kerran näyttää siltä, että tähän kaamoskauteen ei ole ihan heti valoa tulossa. Joulustakin uhkaisi tulla musta, jos pitkäaikaisiin ennusteisiin on yhtään uskominen. Vähäinenkin lumimäärä olisi tervetullut lähinnä siksi, ettei olisi niin perhanan pimeää kaiken aikaa.  :P

Ainakin Lapin läänin puolella, Naruskan ihmeellisessä luontomaisemassa on valkoista.
Kovin paljoa ei etelämmäksi tarvitsekaan mennä, että valkoinen väri harmaantuu.
Talvea siis odotellessa. Varmaa on se, että lunta tulee koko maahan; Se, koska tämä tapahtuu onkin ihan toinen juttu...
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

Naruskan Ukka Matinpoika

Ei täällä Naruskallakaan enää lumimäärien kanssa mitään hillujaisia voida pitää. Poispäin lumi taas on menonkelekassa ja pihat on vaihteeksi semmoisella kaljamalla, että hiekotushiekkaa saa kantaa kirkonkylältä säkkitolokulla, että saa nuo kenturat jonkunlaisessa kävelykunnossa pysymään.

Menneestä marraskuusta uutisoi Lapin radio tänään semmoisen korvaan tarttuneen uutimen, että marraskuu oli Lapissa puolenkymmentä astetta normaalia lämpimämpi ja terminen talvi on samassa tilastoinissa tänä vuonna kuukauden myöhässä. Perstuntumalla tätä ei käy kieltäminen, koska Ukan puuvaja hupenee tosi hitaasti. Jos kuitenkin kysyttäisiin tuolta säähaltijoiden suunnalta, kumpiko malli paremmin Ukalle passaa, kunnon talvi, vai nämä vesikaljamat, on vastaus selekee: Anna kunnon talavi, eläkä vikkuuttele sen kanssa!  :o ;)


www.naruska.com

Snowi

Itsekin kaipaisin pientä lumikerrosta maahan, mutta vain pientä näin alkajaisiksi  :). Olin ja olen jossain määrin edelleenkin isojen lumimäärien ystävä, mutta silti pari viime talvea ovat olleet näin etelän mittakaavassa niin lumiset, että avan sellaisia en nyt ihan kolmatta putkeen toivoisi. Varsinkin viime talvena sai olla alvariinsa ulkona pitämässä piha-aluetta puhtaana, varsinkin kun firman useat eri puolilla rakennusta sijaitsevat kulkuväylät pitää olla myös putsattuna. Tosin isommat alueet, kuten parkkipaikat auraa paikallinen yrittäjä traktorillaan  :)

Nyt näyttäisi yr.no sääennuste siltä, että ensi viikolla voisi pakastua, ei aivan alkuviikosta, mutta siinä keskipaikkeilla. WXSIM on puolestaan vähän eri linjoilla, sillä ainakin seuraava viikko mennään vielä täysin plussan puolella, mutta ensi keskiviikkona näyttää senkin mukaan jo kylmenevän. Lumisateita ei ennusteissa kuitenkaan vielä ole näkyvissä. Saas nähdä tuleeko tänä vuonna vuoden 2007 kaltainen musta joulu ja uusivuosi, toivottavasti ei  :)

weatherc

IS:än mukaan WSI:n käppyrät ovat tekemässä täyskäännöstä joulukuun loppupuolella. Viimeisiimät mallit vastaisi -78-79 talven mallia (joka oli kylmä).

Jussa

On jo pelkästään senkin vuoksi mielenkiintoista seurata talven säitä, kun niistä on tullut monta niin täysin toisistaan poikkeavaa ennustetta, ja vielä saman firmankin toimesta :D

Kyllä mullekkin sopii pakkanen ja runsas lumi huomattavasti paremmin mitä nämä vesikelit. Vaan taputellaan nämä nyt ensin pois alta ja taivastellaan sen jälkeen keliä :o ;)

Lauhana alkoi joulukuu, pakkasella kuitenkin käytiin tänäänkin, -0,4 asteen verran, nyt tulee taas vettä :) Lunta ei oikeastaan ole, mitä nyt jäätynyttä riivannetta siellä täällä.

systeemi

Vettä ja lämmintä. Tänään on tuuleskellutkin kohtuu lujasti.
Sääasema Nauska, Kemi

www.kemiweather.fi

finilves

Nuo Ukkan manaukset on pahasta, varmaan jouluna metri lunta. Kesällä se valitti Narukajoen veden vähyyttä ja sitä sitten tuli alta viikon
sellainen annos ettei 2 kuukauteen tarvinnut kalaan lähteä.

Naruskan Ukka Matinpoika

Ukka vaan varovasti ja normaalisti hiljaa mielessään esittää yläkertaan toivomuksia, että pyrittäisiin pitelemään semmoista normaalia vuodenaikaan nähden sopivaa säätä, niin silloin asiat olisivat mallillaan. Perussopimus on, että kaikkia säitä ja keliolosuhteita on yritettävä ymmärtää, vaikkei hyväksyisikään niitä. Tahtoo vain olla niin, kuten tänäkin syksytalvena jo muutaman kerran on ollut, että kun pääsee maistamaan normaali talviolosuhdetta hyvine esimerkiksi ajokeleineen, niin juuri, kun niihin on tottumaisillaan, niin taas tempaistaan matto alta.

Kaikilla asioilla on hyvät ja huonot puolensa. Huonoja puolia näillä kaljamakeleillä ovat ainakin ne, että immeisiä kaatuilee kuin heinää. Siellä tulee pilvin pimein päävammoja ja luuvammoja, kun kukaan ei kerkee hiekkaa joka paikkaan viljelemään. Hyvää taas on se, että lämmityskulut varmasti kaikilta pienenevät. Paitsi sähkölämmittäjiltä. Niille nostetaan sähkön hintaa nykymallissa sen mukaan, paljonko sähköfirmojen kassaan rahaa tulee rahana, ei kulutuksen mukaan.

Nämä tämmöiset syksytalvet alkavat olemaan tuttua tavaraa viime vuosilta. Näihin on kai vain alettava terhakkaammin valmistautumaan. Kotioloissa se ei niin kovin isoja vaadi, mutta esimerkiksi nuo tiepuolen asiat vaativat ylläpitäjiltään rutkasti enemmän työaikaa ja muutakin rahanmenoa, että väylät saataisiin pysymään liikennöintikelpoisina.

Metri lunta Joulun maissa olisi Naruskalla normaalimpi tilanne kuin lumeton maa. Kaikella luonnolla on lumitalveen paremmat valmiudet kuin poikkeusoloihin toistepäin. Mutta edelleen, kaikki käy.

www.naruska.com

Jussa

#8
Mukavahan se on sitten vanhana paapana muistella, "että sillon ennen sitä oli lämpimiä syksyjä, toisin on nykyään, talvet tulee aina vain varhemmin"  ;) Normaalia vaihtelua sanon minä, ja tukeudun sanomisellani tilastoihin. Ei nämä ole mitenkään poikkeuksellisia, nykyään vaan tahdotaan revitellä jokainen asia ihan överiksi ja kansa menee siihen mukaan.

Eipä nämä kelit nyt masentaa ole jaksanut, vaikka lunta ja pakkasta toivonkin. Se hyvä puoli on, että päsee järvet jäätymään pienelläkin pakkasella kun ei lumi suojaa. 20cm kuulostaa jo jäätä olevan paikkapaikoin.

Talveksi se tästä vielä alkaa ja saattaa olla, että tänäkin talvena missäpäin suomea tahansa vielä ihan sormia kipristelee ja poskipäitä kihelmöi kylmyydessä  ::)

Edit: Hauska lukea vii etalven topikkia tältä ajankohdalta ;D Hiukan on kelit olleet toiset..   http://www.finwx.net/forum/index.php/topic,2014.50.html

finilves

On sitä ollut ennen myös vähän lunta näihin aikoihin. Olin vielä Sallassa töissä yli 20 vuotta sitten ja ajoimme auraamatomia tietä
Transetilla koppien pihalle tammikuun lopussa. Toisia vuosia oli lunta paljon, koska minulle kuului joulukuusen  varastaminen naapurin metsästä
kävelypelillä sinne ei päässyt piti käydä moottorikelkalla.
Muutosta noista ajoista on joka talvi löytyi lunta se metri jossain vaihessa talvea.
Viimetalvi taitaa olla melkoinen poikkeus lumen määrässä, Sallan ja Kemijärven lentokentällä lumen määrä ei käynyt yli 40cm,
Naruska pystyi vähän parempaan.