Pakkanen ja ilman kosteus

Aloittaja miihkali, lauantai, 19.11.2011, 16:57

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

miihkali


Tällä hetkellä pakkasta 6,1 ja kosteus 93 %. Sanotaan, että kovalla pakkasella ilma on kuivaa. Onko muistissa kellään paljonko ilmankosteus ollut "tulipalopakkasilla"? Entäpä sitten tuulen vaikutus kosteuteen pakkasella?


Snowi

Yleensä puhutaan suhteellisesta ilmankosteudesta ja sen takia ilmankosteusprosentti on talvella lähes poikkeuksetta jatkuvasti yli 70%, yleensä siellä 90% tuntumassa. Kesällä tilanne on päinvastoin.

Kosteutta talvella on huomattavasti vähemmän ilmassa kuin kesällä, varsinkin kovilla pakkasilla. Mutta suhteellinen ilmankosteus on puolestaan hyvin korkea, johtuen siitä, että kovilla pakkasilla saavutetaan helposti ns. kyllästystila, eli vesihöyrymäärä ilmassa ei voi enää kasvaa tuon tilan jälkeen. Kylmillä lämpötiloilla ei ilmassa yksinkertaisesti pysty olla kovin paljoa vesihöyryä, joten sen takia ilmankosteusprosentti on yleensä hyvin korkea.

angle

Tämä onkin mielenkiintoinen kysymys, johon on jo tullut hyvä vastauskin. En vaan ole ehtinyt aiemmin osallistumaan keskusteluun.

Mutta miksi sitten yleensä käytetään suhteellista kosteutta kosteus suureena, eikä esim absoluuttista kosteutta?

J.Jäntti

Lainaus käyttäjältä: angle - sunnuntai, 27.11.2011, 23:15
Mutta miksi sitten yleensä käytetään suhteellista kosteutta kosteus suureena, eikä esim absoluuttista kosteutta?

Todennäköisesti tuohon on syynä tekniikka, joka ei absoluuttista kosteutta kykene mittaamaan.
Tokihan absoluuttisen kosteuden pystyisi laskemaan suhteellisesta kosteudesta, mutta tällöin saatu lukema olisi vähintäänkin suuntaa-antava enemmän, kuin koko totuus vallitsevasta kosteudesta.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

khyron

Ainakin siinä kuinka tukalaksi kosteus tekee lämmön on nimenomaan suhteellinen kosteus oleellinen. Jos suhteellinen kosteus sata tai lähellä sitä ei hiki haihdu iholta jolloin ei synny viilentävää vaikutusta.

Olettaisin saman pätevän vaikka maalin kuivumiseen. Ja siihen tiivistyykö kosteutta kuinka helposti viileämmälle pinnalle.

Snowi

Absoluuttinen kosteus ei oikein kertoisi ihmisille välttämättä mitään, sitä olisi vaikea verrata oikein mihinkään. Absoluuttinen ilmankosteus ilmoitetaan vesihöyryn määränä grammoina kuutiometrissä ilmaa ja se saattaisi olla vähän hankala luku hahmottaa. Suhteellinen ilmankosteus on myös käytännöllisempi, koska jos esim. ilmankosteus lähentelee 100%, niin voidaan olettaa siitä tiivistyvän vesihöyryä pinnoille. Toinen hyöty on tuo mitä khyronkin jo mainitsi, sillä pystyy hyvin mittaamaan ilman tukaluuden ja karkeasti ennakoida esim. ukkosten syntyä.

systeemi

Selittäkääpä maallikolle että jos on pakkasta ja ilmansuhteellinenkosteus nousee 100% niin mitä silloin tapahtuu. Näin maalaisjärjellä ajattelin että silloin alkaa satamaan lunta kun kosteustiivistyy ja jäätyy??

Niin ja miten tuo suhteellinenkosteus muutenkin pitäisi ymmärtää. Paljonko siinä kuutiossa on "vettä" grammoina jos ilmansuhteellinen kosteus on se sata%
Sääasema Nauska, Kemi

www.kemiweather.fi

meteorologi


HapaK

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Relative_Humidity.png - käppyrä siitä paljonko vettä grammoina ilmakiloon mahtuu. Riippuu siis voimakkaasti lämpötilasta.




http://jyv-weather.info

Snowi

Lainaus käyttäjältä: systeemi - maanantai, 28.11.2011, 16:42
Selittäkääpä maallikolle että jos on pakkasta ja ilmansuhteellinenkosteus nousee 100% niin mitä silloin tapahtuu. Näin maalaisjärjellä ajattelin että silloin alkaa satamaan lunta kun kosteustiivistyy ja jäätyy??

Tuo voidaan myös ajatella toisinpäin, eli jos lämpötila laskee mutta ilman suhteellinen kosteus pysyy samana ja saavutetaan 100% kosteusprosentti, niin silloin lämpötila on laskenut kastepisteeseen. Aina kun lämpötila laskee kastepisteeseen tai sen alle, tiivistyy ilman vesihöyry yksinkertaisesti pilviksi tai sumuksi, ja myöskin erilaisille pinnoille, kuten kasteeksi nurmikolle.

LainaaNiin ja miten tuo suhteellinenkosteus muutenkin pitäisi ymmärtää. Paljonko siinä kuutiossa on "vettä" grammoina jos ilmansuhteellinen kosteus on se sata%

Tuo sitten vaatii jo vähän laskemista, mutta esim. tältä sivulta näkee kätevästi ilman vesihöyrymääriä eri lämpötiloissa silloin kun ilmankosteus on 100%: http://fi.wikipedia.org/wiki/Vesihöyry. Siellä alhaalla oikealla on taulukko lämpötiloista.