En rekisteröitynyt, enkä rekisteröidy. Epäsosiaalisena on hyvä olla. Jaksa todellakaan tilittää joka ainoaa asiaa ties missä. Sitäpaitsi kiinni saa kahville tulemalla, etanapostilla, maililla, soittamalla ainakin parista eri numerosta, viestillä, usein skypelläkin, samaten irkistä saattaa löytyä ja msn on sekin melkeen aina päällä. Ja sitten tietysti yv:llä niiltä foorumeilta, missä satun olemaan jne. Tajua, miksi ihmeessä tarvitsisi yhtään riesaa lisää. Saati googlelta. Keräävät muutenkin liikaa dataa 
Jos sosiaalisen median käytöstä pois jättäytyminen on epäsosiaalisuutta, niin jokin on jossain kohtaa mennyt todella pahasti pieleen. Oma, käytännön sanelema näkemykseni on se, että vaikka sosiaalista mediaa käyttäisikin, todella kovaa harkintakykyä ja henkilökohtaista, pään sisäistä filtteriä tulisi käyttää aika häikäilemättä - silläkin uhalla, että ei jäisi mitään kirjoitettavaa.
Kyllä se siltä ainakin todella usein vaikuttaa. Ei siis periaatteessa suoraan omien ajatusten perusteella vaan sen, millaista "palautetta" yleensä siitä seuraa, jollei käytä moisia medioita. Ja toisaalta... Joku on keksinyt noiden olevan nimenomaan sosiaalisia medioita. Vastakohtana on suoraan epäsosiaalinen.
Ja mitä tuohon omaan filtteriin tulee, niin monellako se toimii? Uskallan epäillä toimivuutta aika suuren osan kohdalla. Omalta kohdaltani toimii yhtenä syynä olla liittymättä moisiin. Suurin osa asioista ei kuulu yhtään kenellekkään ulkopuoliselle ja olemalla ulkopuolella säästyy vielä niiltäkin "mikset mistään mitään kerro"
Olan yli sosiaalisen median käyttöä seuranneena olen tullut siihen tulokseen, että se data, mitä Google kerää, on irrelevanttia. Kyse on täysin siitä, mitä itse itsestäsi sinne kirjoitat ja kuinka paljon tietoja annat itsestäsi sinne jo lähtökohtaisesti. Sama asia koskee Facebookia.
Tottakai se riippuu itsestä, mutten osaa valitettavasti pitää irrelevanttina. Mitä suurempia tietomääriä on jonkun tahon hallussa, sitä helpompi sitä on käyttää omiin tarkoituksiinsa. Kohdennettu mainonta on helppo esimerkki, joskaan ei vielä niin paha. Paikkatieto on yksi, jota ei tosin ole pakko käyttää, mutta kuitenkin. Ja moni muu.
Eikös siellä naamakirjan ehdoissakin suoraan sanota kaiken datan olevan heidän omaisuuttaan?
Jostain kummallisesta syystä muuten kaikki naamakirjasta tulevat kuvat filtteröidään itellä pois. Paljon mukavampi surffata, kunnei joka ainoassa paikassa ole jotain "tykkää"-nappia. Toisaalta yhtä vähän tykkään niistä firmoista, jotka ovat omaksuneet mallin "osallistu kisaan facebookissa", "seuraa tarjouksiamme facebookissa" ja plaaplaaplaa...
Itseäni nuo napit eivät ole häirinneet koskaan, mutta samaa mieltä olen kanssasi tuosta firma-asiasta.
Minuakin hieman jurppii nuo "seuraa tarjouksiamme/osallistu kilpailuun Facebookissa"-jutut, vaikkeivät minua siinä suhteessa kosketakaan, mutta ehkäpä kaikista pistävin ja ehkäpä räikeimpään markkinointitapaan törmäsin jonkin aikaa sitten, kun yhden firman sivulla luki ihan kirkkain silmin "Tykkää meistä Facebookissa ja saat 5% alennuksen tilauksiisi". Siis mitä? Eikös tuo ole jo vähän syrjintää niitä asiakkaita kohtaan, jotka eivät välitä tuon hölkäsen pöläystä sosiaalisesta mediasta?
En ole koskaan pitänyt niitä mitenkään tarpeellisena. En varsinkaan jokaisen uutisen yhteydessä "5 kuoli tulipalossa" ja alla "tykkään tästä uutisesta". Älytöntä. Ja suurempi syy on noiden hidastava vaikutus. En tiedä nykyistä tilannetta, mutta ainakin aikanaan muutama sivu latasi hyvin alkuvaiheessa noita nappeja ja jotain importattua "viimeiset kommentit"-ikkunaa. En koe tarpeelliseksi odotella tuollaisten kanssa. Enkä myöskään koe tarpeelliseksi antaa mitään ylimääräistä mahdollisuutta seurata niiden kautta yhtään mitään.
Yksi noissa nappuloissa ärsyttävä asia on niiden tunkeminen jokaiseen mahdolliseen paikkaan. Parhaimmillaan tai pahimmillaan puhelimessakin on oma, fyysinen pikanappi naamakirjalle. Ja onhan tuo monessa mainoksessakin oikeastaan se ykkösasia "facebook yhden napin takana" tms.
Ja noita tarjousjuttuja on kyllä nähty useampiakin. Ensimmäisellä kerralla tuli samanlainen ajatus, mitä itselläsi. Karsii melkoisesti varsinkin vanhempaa väestöä. Samalla kyllä karsii ainakin itseni kyseisen liikkeen asiakaskunnasta, ellei ole jotain todella pakottavaa syytä muunlaiseen toimintaan.
Onhan näitä kaikkia muitakin. Vaikkapa Finavia "Lentoasema-ryhmässä Facebookissa varmistat ajankohtaisen tiedon saamisen ja jakamisen!" Jos olen menossa jonnekkin tai tulossa jostain, niin oletan kyllä saavani tarpeellisen tiedon ihan jostain muualta, kuin tuollaisesta paikasta. Sitä en sano, etteikö osa tuotakin kautta, mutta monestakin syystä näkisin itse parempana vaihtoehtoja hakea virallinen informaatio virallisia reittejä pitkin, eikä jonkin ulkopuolisen tahon kautta.
Eikä ole pitkää aikaa, kun Lahti (muistaakseni) järjesti jonkinlaisen kierrätykseen liittyvän nettikeskustelun. Osallistua ja seurata voi, kunhan on facebook-tunnukset.
Oikeasti... Noista kaikista on toivottoman paljon harmia. Jollei vielä, niin jossakinkohtaa porukka alkaa tajuamaan, miten paljon siellä on sellaistakin tietoa, mitä ei todellakaan haluaisi missään olevan. Ja silloin on jo myöhäistä. Ja lisäksi joka ainoalle päivälle tuntuu riittävän joku uutinen "älä tee sitä tai tätä naamakirjassa", "uudet ominaisuudet käyttöön, näin _saatat_ säilyttää edelleen edes vähän yksityisyyttäsi" jne. 
Tuota juuri tarkoitan tuolla omalla filtteröinnillä. Jos sinne kirjoittaa jokaisesta vessakäynnistään, mitä pönttöön päätyi ja kauanko kesti, möläyttelee mielipiteitään ilman mitään ajatuksia seurauksista tai kertoo omasta elämästään yksityiskohtia, joita ei vanhemmilleen kertoisi (kuvien kera), niin ei tarvitse kovin paljoa aivokapasiteettia käyttää ymmärtääkseen, että jossain vaiheessa, vaikka mainitsemiesi "uusien ominaisuuksien" implementoinnin jälkeen, tällaiset asiat voivat vuotaakin julkisuuteen ja sitten onkin selittelemistä.
Niitä kuviakin on aivan liian helppo sinne laittaa. Harkinnan käyttö jää huomattavasti helpommin taka-alalle, kun puhelimella saa tyyliin parilla napinpainalluksella kuvat eteenpäin kaikkien nähtäville. Ja kun sama mahdollisuus on monella käytössä, on hyvin helposti sellaisistakin tilanteista kuvia, joista niitä ei haluaisi olevan.
Eikä siinä tarvita edes niitä uusia ominaisuuksia. Joku vuotaa kuitenkin eteenpäin asioita, joita ei tarvitsisi eteenpäin laittaa.
Osui muuten tässä välissä taas sopivasti uutinen silmään:
http://yle.fi/alueet/pohjanmaa/2011/10/seinajoen_kaupungista_tykataan_facebookissa_2974259.htmlEi sellaista päivää ole, etteikö näissä ns luotettavammissakin medioissa uutisoitaisi "facebook sitä ja tätä". Ja seuraava uutinen onkin luultavasti taas "älä tee tätä facebookissa"
Pidin aikoinaan sosiaalista mediaa lähinnä verkottumista avustavana paikkana, paikkana löytää vanhoja, kauan kadoksissa olleita tuttuja (vaikka koulu/armeijakavereita), jotka vielä kasvoista muistaa ja kohtauspaikkana, jossa voi mukana oleville tutuille kertoa kuulumisiaan - aivan kuten kertoisi puhelimessa tai kasvotusten, paljastamatta sellaisia asioita heille, jotka eivät heitä koske tai heille kuulu.
Jotain tuonkaltaista se jossakinkohtaa toki, muttei enää. Tai no, kyllä sieltä varmasti tuttuja löytäisi, ei siinä mitään. Eri asia onkin toisaalta se, onko oikeasti miten paljon asiaa monellekaan sellaiselle, jonka kanssa ei ole ollut vuosikausiin missään tekemisissä.
Hieman eri mieltä on kuitenkin oltava. Pidän kuulumisien kertomista puhelimessa ja/tai kasvotusten hieman erilaisena asiana. Kaikkien kanssa ei toki kovin ihmeellisiä asioita puhu, mutta pääsääntöisesti jäävät varmuudella kahdenvälisiksi. Eli ei tarvitse miettiä läheskään niin paljon, mitä voi ja uskaltaa puhua. Tosin tottakai toinen osapuoli voi puhua asioita eteenpäin, mutta mahdollisuus isolle ryhmälle leviämiseen on paljon pienempi. Eli jos jotain tuttuja naamakirjan kautta etsisi, niin kyllä se jäisi itsellä siihen etsimiseen ja loppu hoituisi muita välineitä käyttäen.
Jotenkin sosiaalinen media on kaikkien näiden vuosien aikana vääristynyt tuosta alkuperäisestä kokonaisuudestaan kaikenlaisten syvimpien ja intiimimpien tapahtumien jakopisteeksi, pohjattomaksi kaivoksi, josta firmat juovat korppikotkien lailla, keksien lähes mitä tahansa omaa etuaan pönkittääkseen.
Tuonsuuntaista siinä on käynyt ja pidemmälle tunnutaan olevan koko ajan menossa. Käytännössä voisi sanoa kaiken olevan "yhteistä" ja siihen en ainakaan itse ole valmis. Itselleni jo sijainti on yleensä senverran intiimi asia, etten koe mitenkään tarpeelliseksi jakaa sitä, saati sen syvällisempiä asioita.
Jos sosiaalisen median käyttäjäksi vielä ryhdyn, mietin jokaisen siirtoni ja kirjoitukseni hyvin tarkasti.
Sama juttu. Toisaalta pyrin kyllä pitämään tuon miettimisen sillä tasolla, etten edes ryhdy. Helpompi ratkaisu.
Kaiken muun lisäksi tuossa koko asiassa on ajankäytöllinen näkökohta. Kyseessä on media, jota moni ainakin periaatteessa seuraa lähes koko ajan. Kun aikaa käytetään vapaa-aikana tuohon, vähentä se helposti niiden oikeiden sosiaalisten tilanteiden määrää. Eli tavallaan aiheuttaa epäsosiaalisuutta.
Toinen suora seuraus tuosta ajankäytöstä on rahallinen. Kustannukset menetettynä työaikana ovat tähtitieteelliset, jos tai oikeammin kun myös työaikana pitää seurata jotakin sosiaalista mediaa. Ja kohta osalla on Facebookin rinnalla Google+ ja ehkä pari muutakin.