Motonetin "sääasemasta" kokemuksia?

Aloittaja Imperio, perjantai, 03.06.2011, 07:26

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

Imperio

Aurinkoinen tervehdys Savosta tällekin foorumille  :)

Lieneekö kellään kokemuksia Motonetin halpis "sääasemasta"?

Itse olen nyt vuoden verran seurannut säätä ihan normaali elohopealla ja sademittarilla 10 vuoden kalenteriin raapustelleen. Ongelmahan tässä on se, että aina välillä unohtaa merkata kirjaan sään. Tähän ongelmaan mietinkin tuota halpis asemaa mikä väittää muistavansa jonkun aikaa taaksepäinkin.

Tottahan olen myös katsellut Davisin vantage pro:ta.
79€ vs. 595€ pistää miettimään tarvitsenko pro:ta vai valitsenko halvimman mikä kohdalle sattuu...

Ennustamiseen minulle riittää ilmatieteenlaitoksen ja forecan ennusteet. Siilinjärvi Kuopion lentoasema, Maaninka Halola ja Kuopio Savilahti ovat kaikki parinkymmenen kilometrin säteellä minusta missä näitä virallisia pisteitä on.

Tietäähän sen kyllä, että nälkä kasvaa syödessä. Niin yleensä on käynyt kaikessa mihin on hurahtanut...  ;D

Liitteenä vielä huono kännykuva vekottimesta.

J.Jäntti

Lainaus käyttäjältä: Imperio - perjantai, 03.06.2011, 07:26
Aurinkoinen tervehdys Savosta tällekin foorumille  :)

Lieneekö kellään kokemuksia Motonetin halpis "sääasemasta"?

Pakko on myöntää, että kyseinen sääasema ei itsessään ole tuttu, mutta olen sen nähnyt kyllä muutamaan kertaan, kun itse olen Motonetissa käynyt.
Laite on spesifikaatioittensa puolesta varsin pätevä sääasema sellaiseen käyttöön, jossa itse kerää tietoja ylös, muttei käytä PC:tä tietojen tallentamiseen.

Kuten kaikissa halvemmissa, langattomissa sääasemissa, niissä on ongelmana tyypillisesti se, että langattoman linkin toiminta saattaa keskeytyä, jos anturin käyttämällä samalla taajuusalueella on vahvempaa signaalia puskeva lähetinlaite, kuten vaikka langattomat kuulokkeet tai langaton kodin turvajärjestelmä. Tämä on valitettavan yleistä, sillä ulkoanturit ovat joissakin sääasemissa vain paristoilla toimivia, joten niiden säästämiseksi anturien lähetystehot pudotetaan niin pieniksi, kuin mahdollista; joissakin sääasemissa anturien keräämien tietojen ilmoitustiheys vaihtelee esim. tuulen nopeuden mukaan. Ikävin asia on pakkanen. Jos paristot ovat vanhat tai pakkaskestävyydeltään kyseenalaiset, voi anturi alkaa pätkimään tai pudota kokonaan pois pelistä kun pariston teho heikkenee pakkasessa.

Helposti voi sanoa näinkin, että halvassa (kalliimpia sääasemia unohtamatta) tahtoo tilanne huonoimmillaan olla sellainen, että langattoman asennuksen ilo voi jäädä lyhytaikaiseksi ja langalliseen sääasemaan siirtyminen on seuraavana edessä. Kaikista ikävintä sään seurannan kannalta on tilanne, jossa jopa kokonainen meteorologinen vuorokausi katoaa teille tietymättömille, kun poissaollessa langaton anturi tai anturit päättävätkin lakata toimimasta ja historiatiedoissa tarjotaan pelkkää viivaa.

Jos päätät tuollaisen sääaseman hankkia, kannattaa varautua myös siihen, että sääasemalta alkaa vaatia jossain vaiheessa enemmän ja tarve "paremmalle sääasemalle" ilmaantuu, sekä tietenkin hyväksyä se riski, että säätiedot eivät välttämättä tallentuneetkaan jonkin teknisen häiriön vuoksi. Näitä asioita kannattaa punnita, kun sääasemaostoksille lähtee.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

finilves

Sijoita ainakin 20 enemmän ja osta xx1080 eri merkintä alussa kirjaimet myyjästä riippuen, ainakin ClasOhlsonilta löytyy.
Ulkoyksikön 1,5V paristo kestää ainakin puoli vuotta, sisäyksikkö käyttää Usb syöttöä ja paristot varalta.

angle

Ja kun 100 eurolla saa samaa luokkaa olevan sääaseman PC liitynnällä niin harkitsin sitä myös. Tai olen jo harkinnutkin vuosi sitten ;D. PC.llä on kuitenkin melko helppoa ja mukavaa kerätä ja seurata sääaseman tietoja vakkei niitä säätietoja minnekkään lähettäisikään.

Edit.
No finilves ehtikin ensin :D

Imperio

Pitihän se itseään kiusata ja pitää reilu viikko katolla tuota Motonetin vekotinta.
Kokemukset oli sen verran hyvät että piti käydä kysymässä ottaisivatko takaisin, ja ottihan ne.

Tuolloin oli 5 päivää hellettä eikä pilven hattaraakaan. Asema näytti ja "ennusti" pilvistä. Tämän jakson jälkeen satoi ja tuuli melko kivasti. Tuulimittari ei näyttänyt yli 3m/s vaikka sijaitsi talon katolla 1m harjan yläpuolella ja muutenkin avoin paikka. Viralliset mittauspisteet lähellä näytti 6-10m/s lukemia...

Noh mutta nyt on tämäkin kokeiltu ja ei tarvitse sen kanssa enää ihmetellä  :)

angle

Niin no eipä omassakaan ws1080 asemassa taida olla kovin kummoista matematiikkaa ennusteen laskussa. Taitaa perustua ilmanpaineen arvoon ja muutokseen.
Pilvisyyttä varmaan voidaan mitata paremmilla asemilla.
Tuosta tuulen nopeudesta sen verran sanoisin, että kun itsellä on tuulianturi noin 80 cm katon harjan yläpuolella talon päätyyn asennettuna, niin tuulen keskinopeus on ollut muistaaksi korkeimmillaan 5 m/s ja korkein puuska on ollut muistaakseni 11 m/s oikein kovilla tuulilla. Sellainen tunne on muodostunut, että tuosta paikasta johtuen jää lukemat alakanttiin. Monesti olen kummastellut kun potkuri pyörii melko hiljaa vaikka muuten puiden latvoja katsellen voisi luulla tuulevan enemmänkin. Myöskin tuulen suunnalla olen havainnut olevan vaikutusta, miten potkuri on tuulen havainnut.

saanarmoilla

#6
Lainaus käyttäjältä: Imperio - perjantai, 03.06.2011, 07:26
Aurinkoinen tervehdys Savosta tällekin foorumille  :)

Lieneekö kellään kokemuksia Motonetin halpis "sääasemasta"?


Vanha aihe mutta suosittelen kiertämään tuotteen kaupassa parin metrin päästä ettei tartu mukaan.

Ok. Patterit kesti ihan mukavasti - kai vuoden. Ja sitten eka paristojen vaihto ulkoyksiköihin ja sim-sala-bim johan hävis ulkoyksiköt sisäyksikön näkökeilasta.

Toki tuohon kokeiltiin jos jotakin ratkaisuksi ongelmaan mutta eipä vaan löydä millään noita ulkoisia vipstaakeja, ei vaikka metrin päässä toisistaan olisi etsimässä/skannaamassa paria kanavalle yksi tai kaksi.

Joko kävi niin että ulkoyksiköistä (ensin sadetunnistin joka on lähinnä vitsi) tuli toimintasavut pihalle tai sitten niistä loppui oikeasti virta. Kummin tahansa - kiinalaista roskaa. Kyllähän tuo nyt sisäyksikkö sisäilman lämmön ja kosteusprosentin näyttääpi. Ulkolämpömittarin/tuulimittarin päällä ollut kompassi on myös kuollut jossain kohtaa matkaa.

EDIT: Kokeilin vehjestä vielä henkiin sisätiloissa (jotta voisi laskea ulkoisten/muiden "kanavalla 1" toimivien laitteiden vaikutuksen pois). Jaksoin 30min ränklätä virtoja pois/päälle ja päivämäärää asettaa sisäyksikkööön jopa 2 kertaa mutta täysin tuloksetta. Ulosvietäviin yksiköihin tuo sisällä toimiva purkki ei saa yhteyttä vaikka olisivat saman pöydän ääressä kaikki.

Niin ja ne ruuvit. Vain sadistinen ihminen voi keksiä käyttää noin montaa erilaista ruuvia/pulttia/mutteria.
Sademittari ruuvaataan jalustastaan kiinni esim. PH1-kantaisilla ruuveilla. Kuiten patterien vaihdossa tarvitsee vielä pienempää PH kärkistä ruuvaria jotta saa paristokotelon auki. Ja kun tähän ei voi juhlat loppua niin sadetunnistimen kuori on kiinni "talttapäisellä" ruuviparilla :D
Tuuli/lämpömittari/kosteusyksikkö puolestaan loistaa omassa sarjassaan ruuvivalikoimassa. Tolppakiinnikkeen pulteissa on kuusiokololla toimivat pultit, ja niissä mutterit vastakappaleina. Lähes loogista. ja patterikotelossa on "eiankkuroidut" n. 8mm pitkät 0.8mm paksut todella tiheäkierteiset ruuvit pienellä ph tai taltta ruuvarilla operoitavissa. Noiden ruuvien paikalleen kiinnittäminen tuvan lämmössä on suht haastavaa. Tosin ei se ulkonakaan ihan herkkua ollut.

J.Jäntti

Hyvä juttu, että löytyy valveutuneita käyttäjiä, jotka ovat tehneet empiirisiä tutkimuksia asiasta.
Yleensä halvemmissa langattomuutta harrastavissa sääasemissa tuntuu olevan samanlainen kirous päällä liki aina, eli yksi lähetystaajuus (sekin yleisesti muidenkin langattomien laitteiden kanssa samalla taajuusalueella) ja kun yhteys antureihin menee poikki, saattaa yhteyden ylös saaminen olla työn ja tuskan takana.

Toinen on varaosat. Niitä ei yleensä ole, ellei sitten ole hommannut kahta sääasemaa kerralla, joista toinen vain varaosiksi. Kuten tuli jo todettua, tyypillisesti tuulimittari on herkin noista rikkoontumaan, koska on tuulen ja sate(id)en armoilla suurimman osan ajasta ja talvi on yleensä se pahin ajankohta, kun osat jäätyvät jumiin ensimmäisten jäätävien sateiden jälkeen.

Ilmeisesti Motonetin sääasema on enemmän tällainen "kiva tietää"-tyyppinen laite, kuin vakavasti otettava sään mittauslaite.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------